Piparin makuinen raakakakku kaneli-kinuskilla
Kaupallinen yhteistyö Asennemedia & Risenta.
Kardemummaa sinne, kanelia tänne…
Talvisin huomaan rupeavani vallan höveliksi talvimausteiden kanssa. Olen innostunut viime aikoina muun muassa kardemumma-kaakaosta (kauramaitoon keitettynä), ayervedisesta pitta-iltamaidosta kardemummalla sekä fenkolilla maustettuna, kanelia on puolestaan lipsahtanut välillä suolaiseenkin ruokaan. Olikin siis enemmän kuin luonnollista jatkaa tällä teemalla kuluvaan juhlaviikonloppuun – Yellow Mood kun täytti eilen kokonaiset viisi vuotta! Olkoon tämä kakku oodi tälle hienolle aikakaudelle, jonka aikana on kasvettu ja kehitytty. Uskoni tulevaan on kova, olen varma että tarinamme jatkuu tästä eteenpäin entistä mieleenpainuvampana.
Yellow Mood on työllistänyt viime kuukausina sen verran runsaalla mitalla, että kokkailun ja leipomisen tasoni on ollut satunnaista (kiitos elämälle miehestä, joka kokkaa ja pitää huolen, että syön säännöllisesti), mutta silloin kun olen essun ylleni sujauttanut, on hommat sujuneet kuin vettä vain. Mietin hetken juhlaviikonlopun teemaa ja omia mieltymyksiäni eikä ollut vaikea päätyä mehevään piparkakkutaikinan makuiseen semiraakakakkuun. Rakastan piparkakkutaikinaa enemmän kuin itse keksejä ja tämän kakun ilmava piparimousse suorastaan sulaa suuhun. Ja niin, kakkuun kuuluu myös kaneli-kinuski -kuorrute.. AHH!
Täällä kotosalla tämä talvimaustehöpötykseni tunnetaan ja Tuomas tietääkin jo pyytää omia annoksiaan yleensä hieman vähemmällä kardemummalla, MUTTA tämän kakun kohdalla kuitenkin enemmän on enemmän. Raakakakkuja ei kuumenneta, joten mausteiden luonne ja moninaiset makuvivahteet eivät pääse syventymään samalla tavalla kuin lämmitettäessä – älä siis turhaan säikähdä reilumpia maustemääriä, määrät ovat ihan oikein (ei kukkurallisia tosin!).
Suloisen kakkusen täyteläinen pohja on valmistettu mehevistä sultanarusinoista, Risentan paahdetuista auringonkukansiemenistä, lucuma-jauheesta ja talvimausteista. Perfecto, huutaa sisäinen espanjattareni! Pohja toimii muuten myös piparkakkutryffeleinä, ellet halua kokeilla näitä pidemmän kaavan tryffeleitäni. Nuo paahdetut auringonkukansiemenet tuovat kivasti syvyyttä kakun makumaailmaan ja sopivat vallan mainiosti muiden raaka-aineiden moninaisia makuja tukemaan. Piparkakkumousse on syönyt sisälleen kookosmaidon paksua osaa, kauramaitoa, neitsytkookosöljyä, kookospalmusokeria, Risentan tummia psylliuminsiemeniä ja paljon talvimausteita. Kakku olisi jo sellaisenaankin vastustamaton, mutta Rahkonen oli vallan makean kaipuussa ja keitteli luomuksensa ylle vielä Yellow Moodin tunnettua kaneli-kinuskikastiketta, joka on herkullista sellaisenaankin.
Vaikka kakku on täynnä ton-ittomuutta (kyllä, se on gluteeniton, maidoton, pähkinätön ja vegaaninen), mausta sitä ei taatusti pysty kertomaan. Talo täyttyi tänä viikonloppuna ystävistä ja kakku on päässyt onnekseni jo parempiin suihin, tyytyväisten huokailujen kera. Jos siis etsit kaikessa kiireessä tulevalle talven juhlakaudelle vähän parempaa tarjottavaa, tartu tuumasta toimeen ja kokeile tätä suussa sulavaa piparimoussekakkua.
Talvinen piparikakku & kinuskikastike
KAKKUPOHJA (18 cm)
Mittaa kaikki raaka-aineet tehosekoittimen kannuun ja sekoita, kunnes pohjataikina on tasaista. Voit myös halutessasi jättää pohjaan rouskuvia sattumia. Taputtele taikina tasaiseksi leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
PIPARKAKKUMOUSSE
Sulata neitsytkookosöljy juoksevaksi keskilämpimässä vesihauteessa. Mittaa tehosekoittimen kannuun kaikki muut raaka-aineet nestemäisistä aloittaen. Sekoita täytettä tehosekoittimessa, kunnes mousse on tasaista. Lisää viimeisenä sulatettu kookosöljy ja sekoita nopeasti vielä kertaalleen. Annostele piparimousse kakkupohjan päälle. Kopauta kakkuvuokaa pari kertaa pöytää vasten tai sekoita täytettä kevyesti lusikalla ylimääräisten ilmakuplien poistamiseksi. Laita kakku hyytymään pakastimeen noin tunnin ajaksi.
HURMAAVA KANELI-KINUSKIKASTIKE
Mittaa kaikki raaka-aineet pieneen kattilaan. Keitä seosta koko ajan vispilällä sekoittaen noin 7 minuutin ajan. Kastikkeen pitää kuplia koko keittämisen ajan, jotta se muuttuu keskipaksuksi. Keittämisen jälkeen kastike saa olla hieman juoksevaa, sillä se saostuu jäähtyessään. Mikäli kastike on liian paksua jäähdyttämisen jälkeen, lisää 1-2 tl vettä ja sekoita. Annostele kakun päälle ja anna jähmettyä. Sihtaa päälle vielä lucuma-jauhetta ja tuoreita- tai pakastepuolukoita.
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Hei. Ohje vaikuttaa maukkaalta, mutta lesitiiniä ei löydy kaapista. Voisiko sen korvata jollain? Jotenkin?
Heippa Ebba :) Suosittelen käyttämään lesitiiniä, koska se emulgoi veden ja öljyn toisiinsa eikä sitä ole mahdollisuus korvata oikein millään muulla raaka-aineella. Ilman sitä kakun rakenteesta tulee rakeinen ja se ei tunnu suussa hyvältä. Ostan itse yleensä lesitiinijauhetta kotimaisesta Fitness First -verkkokaupasta.
Ihanan kuuloinen jouluinen ohje näin ulkosuomalaiselle vegaanille. Ei muuta kuin metsästämään samanlaisia ainesosia täällä Singaporessa.
Kiitos paljon Merja! :) Otaksun, että ainakin mausteet ja kookosmaito löytyvät helposti? Toivottavasti kaikki tarpeellinen löytyy ja pääset nauttimaan tästä kakusta. Ihanaa loppuvuotta Singaporeen!
Hei
Millä korvaisin kauramaidon. Maidolla vai manteli maidolla?
Moikka Anne :) Kauramaidon voi korvata millä tahansa muulla kasvimaidolla tai ihan vaikka vedelläkin.
Hei! Säilytetäänkö kakkua kuorruttaminen jälkeen pakastimessa vai jääkaapissa? Mietin tässä tekisinkö koko kakun kuorrutuksineen valmiiksi edellisenä päivänä vai kuorrutteen vasta syöntipäivänä?
Hei Laura :) Kakku irrotetaan tuon tunnin pakastuksen jälkeen vuoasta, kuorrutetaan ja säilytetään sen jälkeen jääkaapissa. Voit tehdä kuorrutteen hyvin jo edellisenäkin päivänä, mutta jos käytät "lucuma-lunta", sihtaa se kakun päälle vasta hetkeä ennen tarjoilua. Kakku kannattaa säilyttää jääkapissa kuvun alla :)
Hei,
Herkullisen oloinen ohje!
Ohjeessa on kokonaisia psylliumin siemeniä, kaapista löytyy jauhettua psylliuminsiementenkuorta, voiko korvata tällä ja missä suhteessa jos voi ?
Kiitos! Voit käyttää aivan hyvin tuota jauhettua psylliumia tuon kokonaisen siemenen tilalla. Jauhemainen psyllium on tiiviimpää, joten annostele sitä mousseen maksimissaan 1/2 tl.
Kiitos nopeasta vastauksesta, loistavaa itsenäisyyspäivää??
Hei! Olisiko sulla antaa vinkkiä mistä tuota lesitiiniä voisi käydä ostamassa (eli ei siis nettikauppa)? Lähikaupasta löytyi iso pussi soijalesitiiniraetta tai jotain vastaavaa mutta se ei taida olla oikea tuote. Millä nimellä kyseistä tuotetta kannattaisi etsiä?
Itse asiassa sitä voi kyllä ostaa marketistakin, niissä olen nähnyt myytävän ainakin Puhdistamon lesitiinijauhetta ja Reformin soijalesitiiniraetta. Itse käytän Valioravinnon soijalesitiiniraetta, jota saa luontaistuotekaupoista ja joka on valmistettu geenimanipuloimattomasta soijasta :) Tuosta marketeista saatavan Reformin GMO-vapaudesta en osaa sanoa, mutta sekin käy kyllä reseptiin.
Onpas hienoja kuvia! Vau.
Lämmin kiitos - ja miten ihana nimimerkki sulla onkaan Pinni! Niin söpö!
Ihana ohje!! Päätin just että teen tätä jouluksi.. oon jo monta vuotta tehnyt jotain raakakakkua koska kyllästyttää se valkoisen sokerin ja vehnähötön määrä mitä aina kaikkialla saa... äitini saa tehdä joulutorttuja, pipareita ja tulee niitäkin vähän maistettua mutta kaipaan makeaksi vaihtoehdoksi jonkun tällaisen mistä ei tule nuutunut ja väsynyt olo :) kiitos ihanasta ohjeesta ja on ilo seurata sua instagramin puolella, niin kauniita kuvia:)
Lämmin kiitos Anna <3 Tämä kakku istuu mainiosti juhlapöytäänkin, on sen verran täyteläinen ja mehevä.
Monellekko hengelle kakku on tarkoitettu?
Kakku on tehty 18 cm irtopohjavuokaan ja siitä tulee 6-8 palaa riippuen siitä minkä kokoisia haluaa leikata :) Kakku on tuhtia, joten kovin isoa palaa ei välttämättä edes jaksa syödä. Meillä tämä kakku riitti viidelle aikuiselle ja yhdelle viisivuotiaalle.
Täytin oli just hyvä, kunnes lisäsin kookosöljyn, ja siitä tuli tosi vetistä :( no, saa nähdä, ehkä sitä voi silti syödä.. Tuoksuu kyllä muuten tosi hyvältä!
Oho täyte*
Ei hätää Sara, täytteen kuuluukin olla löysää tuossa vaiheessa. Kookosöljy jähmettää kakun viileässä ja muuttaa täytteen just sopivan kiinteäksi! <3