10 + 2 kysymystä Hempean ekologisista hamppukangastekstiileistä

Kuten kerroinkin eilisessä Hempeitä unia hamppuvuodevaatteiden uumenissa -postauksessani, sain työskennellä kesällä ekologisen, vastuullisen ja 100 % hamppukankaasta valmistetun kodintekstiilimallisto Hempean kanssa. Esteettisen ja laadukkaan brändin takaa löytyy sen perustaja Marja-Maija Valtonen, jonka edelläkävijyys ja rohkeus inspiroi.

Hamppu on materiaalina todella kiinnostava ja uskon sen potentiaaliin enemmän kuin mihinkään muuhun aikoihin. Esitin Marja-Maijalle 12 valikoitua kysymystä hampun viljelystä aina Hempean syntyyn.

Toivon sydämeni pohjasta, että mahdollisimman moni löytäisi tämän läpinäkyvän, tyylikkään, kemikaalittoman ja ajattoman uuden brändin sekä tukisi tuoretta naisyrittäjää valitsemallaan upealla tiellä – tuotteet kun ovat ekologisuuden lisäksi kauniita, moderneja, viimeisteltyjä ja hienostuneita.

Marja Maija Valtonen

Mikä sai sinut kiinnostumaan hampusta materiaalina ja luomaan siitä oman kodintekstiilimalliston?

Törmäsin ensimmäisen kerran hamppukankaaseen vuonna 2013 asuessani Munchenissä, Saksassa. Yllätyksekseni tästä ihanasta ja ekologisesta materiaalista valmistettuja tuotteita oli hyvin vähän saatavilla.

Siitä lähtien haaveenani on ollut tuoda hamppua markkinoille ja ihmisten saataville. Samoihin aikoihin minulla oli kova kaipuu luontoon ja luonnollisempaan, kiireettömämpään elämään ja päätin palata kotiseudulleni Lappiin. Paluusta lähtien erilaiset ideat omasta mallistosta muhivat mielessäni.

Mistä sait idean HEMPEA-malliston syntyyn?

Minua inspiroivat Lapin luonto, sen puhtaus ja vuodenaikojen mukana muuttuvat maisemat. Toivon HEMPEAn tuotteiden kautta välittäväni itselleni tärkeitä arvoja: hiljaisuudesta ja hetkestä nauttiminen, luonnon kunnioitus, läheisistä välittäminen ja huolehtiminen.

Halusin luoda tuotteita, joissa hamppukankaan ominaisuudet pääsevät parhaiten esiin. Sen hempeä pehmeys iholla, kauneus ja kestävyys vuodevaatteissa ja muissa kodintekstiileissä. Toisaalta myrkyttömyys ekologisuuden lisäksi inspiroi minua tekemään tuotteita myös vauvoille.

Mitkä ominaisuudet tekevät hampusta ekologisen ja kestävän materiaalin?

Hampun viljely ei vaadi lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Hamppu soveltuu kasvatettavaksi monenlaisiin ilmastoihin ja myös pohjoisiin oloihin. Sen viljelyssä ei tarvita keinokastelua. Hamppu on satoisa kasvi, jonka viljely parantaa maaperän laatua. Kiertoviljelyssä hamppu parantaa maaperän rakennetta ja hävittää rikkaruohoja siten parantaen seuraavaksi viljeltävän kasvin satoa.

Hampusta on valmistettu vaatteita ja tekstiilejä jo tuhansia vuosia. Hamppukuitu on kasvikuiduista kestävin kuitu. Siitä saadaan hyvin kestävää mutta kuitenkin miellyttävää kangasta. Pellavan tavoin hamppu pehmenee pesujen ja käytön myötä entisestään.

Kuitu käsitellään langaksi käyttäen perinteisiä menetelmiä mekaanisesti veden avulla. Käyttämämme hamppukangas viimeistellään kuuman vesihöyryn avulla pehmeäksi. Höyrykäsittelyn ansiosta kangas ei myöskään kutistu enää ollenkaan tai vain hyvin vähän.

Hempea Eettista Ja Ekologista Hamppukangasta 2 Hempea Eettista Ja Ekologista Hamppukangasta 3

Miten hamppu eroaa pellavasta? Millainen niiden ekojalanjälki on?

Sekä hamppu että pellava ovat vaatimattomia lannoitteiden tarpeen suhteen. Ne eivät myöskään tarvitse keinokastelua. Pellava on hamppua herkempi rikkakasveille ja tuhohyönteisille, joten valitessasi pellavatuotteita suosi luomupellavaa, jonka kasvatuksessa ei ole käytetty synteettisiä torjunta-aineita.

Suurimmat erot pellavan ja hampun välillä ovat kasvien satoisuudessa ja hampun maaperää parantavissa ominaisuuksissa. Hamppukuitua saadaan viljeltyä pinta-alaa kohden olosuhteista riippuen kaksinkertaisesta jopa kuusi kertaa suurempaan satomäärään pellavaan verrattuna. Hampun viljely estää eroosiota ja se soveltuu erinomaisesti kiertoviljelyyn. Hampun viljely ei siis köyhdytä maata vaan päinvastoin parantaa maaperän laatua.

Miten ruoka- ja kuituhamppu eroavat toisistaan? Ovatko ne samaa kasvia?

Ruoka-aineena käytettävä ns. öljyhamppu ja kankaana ja muina kuituina käytettävä kuituhamppu ovat molemmat hampun (Cannabis Sativa L.) lajikkeita, jotka sisältävät hyvin vähäisen eli käytännössä merkityksettömän määrän (alle 0,2 %) päihdyttävää kannabinoidia. Ne on jalostettu niin, että ruoaksi käytettävä hamppu sisältää runsaan määrän terveellisiä rasvoja ja proteiinia, kun taas kuiduksi käytettävästä hampusta saadaan mahdollisimman paljon pitkää kuitua.

Hempea Eettista Ja Ekologista Hamppukangasta

Missä HEMPEAn tuotteissa käytetty hamppukangas tuotetaan?

HEMPEAn kankaat tuotetaan Romaniassa, missä hamppu sekä kasvatetaan että käsitellään ja kudotaan kankaaksi. Hampun käsittely tapahtuu perinteisin, mekaanisin menetelmin ilman kemikaalien käyttöä. Kankaat värjätään vesiohenteisilla, myrkyttömillä väreillä. Valikoimista löytyy myös luonnollisen hampun väriset tuotteet, joiden sävy vaihtelee hieman hampun kasvuolosuhteiden kuten veden määrän mukaan.

Missä HEMPEAn tuotteiden ompelu tuotteeksi tapahtuu?

Tuotteet ommellaan Rovaniemellä ja Inarissa. Minulle on erittäin tärkeää suosia suomalaista ja paikallista työtä ja yrittäjyyttä. Tuotanto tapahtuu pientuotantona, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin asiakkaiden vaatimuksiin ja vaikkapa tilaustuotteiden tekemisen.

Minkälaisia arvoja HEMPEA edustaa?

Meille tärkeitä arvoja ovat ekologisuus ja läpinäkyvyys. En halua edistää kuluttamista vaan toivon asiakkaiden löytävän juuri ne täydelliset vuodevaatteet vuosiksi eteenpäin. Pyrin löytämään ekologisimman vaihtoehdon sekä tuotannossa että vaiheissa sen jälkeen, kuten tuotteiden pakkauksissa ja lähetyksissä. HEMPEAn logo- ja pesumerkit ovat luomupuuvillaa.

Pakkausmateriaalia käytetään mahdollisimman vähän ja materiaalina on kierrätysmuovi ja -pahvi tai uusiutuvista raaka-aineista valmistettu muovi. Paketit lähetetään maateitse. Näistä ja muista ekologisista aspekteista otan ehdottomasti uusia näkökulmia ja palautetta vastaan!

Hempea Hamppu

Kuinka monta hamppulajiketta EU sallii?

EU sallii sellaisten hamppulajikkeiden viljelyn, joilla ei ole päihdyttävää vaikutusta. Käytännössä nämä ovat kuitu- ja öljyhamppu. USA:ssa teollisen hampun viljely oli pitkään kiellettyä, mutta viime vuosien aikana useat osavaltiot ovat vapauttaneet hampun viljelyn ja viljely on tällä hetkellä sallittua 19 osavaltiossa. Hampun tuotantoon käytetyn maapinta-alan määrä onkin tuplaantunut vuoden 2017 aikana Yhdysvalloissa.

Mitkä asiat saavat inspiraatiosi valloilleen?

Ehdottomasti tärkein inspiraation lähde minulle on luonto. Jo pieni hetki metsämaisemaa katsellen ja raikasta ilmaa hengittäen avaa ajatussolmuja. Myös kaikenlainen käsillä näpertäminen luo yhä uusia ideoita.

Mistä unelmoit juuri nyt?

Juuri nyt haaveilen jouluaamusta rätisevän takkatulen edessä mieheni kainalossa kuumaa pakuriteetä nauttien. Ulkona paukkuu pakkanen ja kaamosaamua valaisevat tähdet, kuu ja ulos sytytetyt lyhdyt.

Minkälaisia terveisiä haluaisit lähettää Yellow Moodin lukijoille?

Toivon sinun pysähtyvän hetkeksi ja miettivän sinulle tärkeitä asioita. Pidä niistä hellästi mutta lujasti kiinni ja päästä irti muusta. Nauti päivän kauniista hetkistä ja hymyistä.

Hempea Marja Maija Valtonen 2

Kuvat Hannamari Rahkonen

Lähteet:

Juha Sorsa, LuK-tutkielma. Teollinen hamppu (Cannabis sativa L.) ja sen käyttökohteet.

Mfga – Weed Pest Control

Vote Hemp

Saana & Olli – Miksi hamppukangas?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2021 Winter Edition: Hiukset
Marraskuun kuulumiset
Helmikuun 2017 parhaat
Testissä John Masters -hiustenhoitotuotteet