Päärynä-tuorepuuro
Kannoin viime viikonloppuna kotiin runsaan kassillisen pulleita päärynöitä, jotka kypsyivät yllättävän nopealla tahdilla. Keittiön täyttyessä huumaavan makeasta tuoksusta, sain ajatuksen yhdistää osan päärynöistä raikkaaseen tuorepuuroon. Viime aikoina keittiössämme on syntynyt heti aamutuimaan hirssipuuroa, mutta tämä porina saa nyt väistyä hetkeksi erätauolle. Tuorepuuro on konseptina nerokas: se syntyy ilman lieden lämpöä, sitä voi varioida monin eri tavoin, ja mikä parasta, puuron voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana.
Kun sain ensimmäisen puurolusikallisen suuhuni, makuhermoni kihisivät silkasta onnesta – lopputuloksesta tuli kymmenkertaisesti parempi kuin osasin ajatellakaan. Jos et ole päärynän ystävä, voit korvata hedelmän makeilla marjoilla tai banaanilla. Jos käytät happamia marjoja kuten puolukkaa tai viinimarjoja, lisää hieman makeutuksen määrää. Se taittaa liiallisen kirpeyden ja palauttaa puuron lempeän olemuksen.
Haluaisin vielä mainita ennen reseptin jakamista kaurahiutalelöydöstäni, koska olen löytänyt (ainakin omaan suuhuni) täydellisen tuotteen. Provenan gluteenittomat kaurahiutaleet ovat erityisen rakastettavia ja koukuttavia niiden suuren hiutalekoon vuoksi. Keitetty kaurapuuro on valmiina kiinteää ja siinä on aivan eri tavalla sattumia kuin esikäsitellyissä hiutaleissa, jotka sulavat mössöksi. Suosittelen kokeilemaan!
PÄÄRYNÄ-TUOREPUURO
2 annosta
gluteeniton, maidoton, sokeriton
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl vettä
2 dl päärynäsosetta (2 keskikokoista päärynää blendattuna)
1/2 dl vaaleita chia-siemeniä
1-2 rkl hunajaa
1/4 tl vaniljajauhetta
Kuori päärynät ja poista siemenkodat. Blendaa päärynä soseeksi ja sekoita sen jälkeen kaikki raaka-aineet kulhossa sekaisin. Anna puuron tekeytyä vähintään 15 minuuttia ennen syömistä, jotta chia-siemenet ehtivät hyytyä ja puuro saa oikeanlaisen rakenteen.
PAAHDETUT PÄHKINÄT
1 dl pekaanipähkinöitä
2 tl voita
ripaus hienoa merisuolaa
Lämmitä pähkinät ja voi pannulla. Paahda korkealla lämmöllä, kunnes pähkinät alkavat tummua kevyesti. Mausta kevyesti suolalla ja anna pähkinöiden jäähtyä ennen tarjoilua. Voit lisätä puuron päälle vielä päärynäviipaleita ja vaniljahunajaa (1 rkl hunajaa, 1/4 tl vaniljaa).
Onpa tervetullut lisä aamiaispöytään, kiitos siitä! ... Juuri nyt aamu alkaa lohduttavalla hyvisomenapiirakalla ja vaniljakastikkeella, mutta eihän tätä tavaksi voi ottaa... ;)
Nuo Provenan Jumbo Oatsit ovat meilläkin niitä ainoita hiutaleita, joita käytämme. Pesee kyllä kaikki muut hiutalevaihtoehdot mennen tullen! Testasimme pitkästä aikaa toista merkkiä ja puuro maistui ihan "mössöiseltä tehotuotetulta puurolta". Provenassa on kunnon puhdas kauran maku ja kunnon koostumus. Ja mikä parasta, hiutaleet ovat ymmärtääkseni täysin kotimaista alkuperää :)
Tuorepuuroresepti lähtee lähipäivinä testiin, kiitos vinkistä :)