Parempi työpäivä

foursigmafoods_mindherbs_FSF_hannamarirahkonen1207

Alkusyksyn agendoista kiinnostavin on liittynyt itselleni sopivien aamurutiinien luomiseen, ja näin jälkikäteen ajateltuna olen todella tyytyväinen siihen, että otin tämän haasteen vastaan itseltäni. Koen asian tärkeäksi, koska hyvin usein päivän ensimmäiset tunnit määrittävät tulevan vuorokauden onnistumiset ja tunnelmat. Asennekollegani Taneli kirjoitti tammikuussa erinomaisen Epäonnistut ilman tapoja -tekstin, jossa on hyödyllisiä pointteja tapojen tärkeydestä. Palailen näihin ajatuksiin, kun haluan pikaisen muistutuksen tapojen hyödyistä:

Tavat eivät kuulosta kovin jännittäviltä, mutta tavat tekevät eron onnistumisen ja epäonnistumisen, yrityksen ja menestyksen välillä. Urheilussa, ruokavaliossa, töissä, itsensä kehittämisessä, lista jatkuu loputtomiin!

We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit.

— Tahdonvoima on tutkitusti korkeimmillaan aamulla heti herättyäsi, toisin sanoen silloin pystyt tekemään koko päivän rationaalisimmat päätöksesi. Se on myös paras aika luoda uusia tapoja ja rutiineja, jatkuvuuden rakentaminen aamulla on huomattavasti kevyempi prosessi kuin illalla. Kun luot aamuusi tapoja, säästät korkean tahdonvoimasi myöhemmälle: ensimmäiseen työtuntiisi, tärkeään palaveriin tai jopa iltapäivän heikkoihin hetkiin. Myöhemmin voit luoda tapoja myös myöhemmälle päivään, ensin kuitenkin kiinni aamurutiineihin!

foursigmafoods_mindherbs_FSF_hannamarirahkonen1206

Mitä tavotteita sitten asetin itselleni? Osa tavoistani on perua jo alkuvuodelta, osa on noussut aamujeni osaseksi vasta tämän syksyn myötä.

1) Varmistan jo illalla uuden aamun onnistumisen. Tämä on oikeastaan seurausta kohdasta kaksi, sillä aamuherätysten positiivisena sivuoireena keho alkaa muistuttaa jo hyvissä ajoin illalla aikaisesta nukkumaanmenosta. Ennen unen kutsua teen aamua varten valmiiksi sitruunaveden, lataan kahvin ja täytän joko blenderin kannun mieleisillä smoothieaineksilla tai lataan hirssipuuron liedelle. Kaikki oleellinen hyvän aamun käynnistämiseen on napin painalluksen päässä, olipa herätessä kuinka väsynyt tahansa.

2) Koska onnistunut päivä alkaa aamusta, herätyskello soi joka aamu samaan aikaan. En kykene vielä aamukuuden herätykseen, mutta seitsemän on sekin jo toiminut oikein hyvänä ajankohtana nousta uuteen päivään.

3) En lue meilejäni heti aamulla, vaan käytän aamut parhaat tunnit ideoimiseen, kirjojen lukemiseen, kirjoittamiseen tai suunnittelemiseen. Entinen minäni keksi parhaat ideansa aina keskellä yötä, nyt tuo inspiraatioaika on siirtynyt yllättäen aamuun. Monet lifestyle-yrittäjät puhuvat aamutoimien/töiden priorisoimisen tärkeydestä, ja esimerkiksi Sampo Sammalisto on listannut Viisaampaa työtä -sivustolleen kolme syytä olla lukematta sähköposteja aamulla ja vastavuoroisesti hän kertoo myös kuinka työpäivä kannattaa aloittaa.

4) Listaan alkuviikosta asiat, jotka pitää tehdä johonkin tiettyyn deadlineen mennessä ja tarkistan listan joka aamu. Mieli alkaa keräämään helposti stressiä, jos asiat eivät ole ylhäällä, vaan ne poukkoilevat ajatuksissa sinne tänne. Asiat on hyvä listata ylös heti, kun ne tulevat mieleen, muutoin ne unohtuvat helposti ja alkavat kerryttää turhaa huolta.

foursigmafoods_mindherbs_FSF_hannamarirahkonen1208

Edellä mainitut tavat ovat jo vankalla toteutuspohjalla, mutta toiveita oman aamun parantamiseksi riittää silti vielä. Seuraava tavoitteeni on palata kymmenen vuoden takaiseen tapaani aloittaa aamuni liikunnalla. Nousin tuolloin jokaisena aamuna tavallista aikaisemmin, sujahdin edellisenä iltana valitsemiini urheiluvaatteisiin ja kävin herättelemässä itseni lenkillä ennen töihin lähtemistä.

Olen testannut rankkoja aamutreenejä, mutta tullut kokeilujeni jälkeen siihen lopputulokseen, että kaipaan omalta aamuliikunnaltani oikeastaan vain happea, herätystä uuteen päivään ja liikkeelle lähtöä – reipasta starttia reippaalle päivälle. Maksimien tavoittelut ja ennätysten rikkomiset jätän suosiolla iltapäiville, jolloin tunnun saavan kehostani myös fyysisesti enemmän irti.

foursigmafoods_mindherbs_FSF_hannamarirahkonen1209

Entisen aamiaisen skippaajan tapoihin on muodostunut aikaisten herätysten sivutuotteena myös yhteinen aamupalahetki, enkä voisi enää kuvitellakaan aloittavani päivää ilman ruokaa. Kahvi on kuulunut aamukuvioihin jo monen vuoden ajan, mutta se nyt ei yksinään anna kovin hyvää vireystasoa (ellei tee bulletproof -kahvia). Yksi pysyvä tapa on myös lääkinnällisten sienten ja superfoodien hyödyntäminen vireystason ylläpitämisessä, olemme käyttäneet niitä siitä lähtien, kun ne tulivat ensimmäistä kertaa markkinoille. Kaapista löytyy jokaiselle aamulle valinnanvaraa, useimmiten tämä ajatuksia pyörittelevä yrittäjä nappaa työpäivänkulkua tukemaan Four Sigma Foodsin Mind Herbs -pussin.

Käytän Mind Herbsiä erityisesti silloin, kun minun pitää saada keskityttyä johonkin tärkeään projektiin tai jos luen ammattikirjallisuutta. Mieli harhailee helposti varsinkin, jos yöunet ovat olleet syystä tai toisesta kehnot. Onneksi saatavilla on luonnollisia lisäapuja, jotka oikeasti tehoavat!

foursigmafoods_mindherbs_FSF_hannamarirahkonen1210

Hyvä aamu on monen asian summa, tässä oli muutama poiminta omistani. Tapojen muodostus toimii mielestäni parhaiten määrittämällä itse unelma-aamunsa raamit ja listaamalla sen jälkeen ne toimenpiteet, joiden avulla sen voi saavuttaa. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, monesti useampi pieni ja hitaasti tehty muutos tuottaa pysyvämpiä tuloksia kuin viikon verran hampaat irvessä läpivedetty kokonaisuus, jonka haluaa vain unohtaa.

Hyviä aamuja kaikille!

Four Sigma Foods Mind Herbs saatu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Black Fridayn parhaat luonnonkosmetiikkatärpit
Nudie love
Vuoden luetuimmat jutut
Oodi pohjoisen talvelle, takkatulelle ja villapaidoille