Smörrebröd helpolla porkkalalevitteellä
Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Moilas Leipomo.
Mielessä juuri nyt: kesäpiknikit joen rannalla, uuden terassin rakennus, pihan haravointihommat ja vuoden ensimmäiset grillibileet ystävien kesken. En tiedä eteläisestä Suomesta, mutta täällä Napapiirillä alkaa olla vahvasti kesän merkit ilmoilla ja se tuntuu pitkän talven jäljiltä kertakaikkisen piristävältä. Rakastan sydämeni pohjasta tätä lämmintä yöttömien öiden vuodenaikaa, jolloin aurinko ei laske ollenkaan ja ulkona voi melkein asua.
Voi olla, että grillikausi saadaan avattua ystävien kanssa jo tänä viikonloppuna ja pihaköökin puolelle onkin suunnitteilla vaikka ja minkälaisia ihania kesäruokia. Viimeisin ruokainnostukseni on tanskalainen smörrebröd, eli ruokaisa leipä, joka on ladottu täyteen runsaita täytteitä. Itse asiassa täytteitä voi olla niin paljon, että itse leipää ei edes näe niiden alta. Perinteisesti leivän ylle kasataan erilaisia kaloja, lihaa ja juustoa, mutta tein oman versioni porkkanasta. Smörrebrödiin käytetään useimmiten tiivistä ruisleipää, mutta löysin sen tilalle aivan uskomattoman maukkaan, koostumukseltaan lähes täydellisen gluteenittoman leivän Moilas Leipomon valikoimista. En malttaisi odottaa, että pääsen valmistamaan näitä leipäsiä tuleville piknikeille, ovat meinaan sen verran täydellistä kesäruokaa – raikkaita, runsaita, terveellisiä, täyttäviä ja täyteläisen makuisia. Vähän kuin söisi oikein mehevää voileipäkakkua, nams.
Koko Suomi kohisi pari vuotta sitten porkkanasta valmistetusta kylmäsavulohesta, eli kotoisammin porkkalasta tai porkkanalohesta. Monimutkainen valmistustapa sai minut kääntymään tuolloin kannoiltani ja päädyin kokeilemaan reseptiä vasta tänä keväänä, kun keksin niin paljon nopeamman tavan valmistaa kyseistä herkkua. Kylmäsavulohen makuisiksi marinoituja porkkanaviipaleita voi käyttää pastoissa, uuniperunoiden täytteenä, leivän päällä ja erilaisissa levitteissä, sillä ne toden totta maistuvat lohelle. On uskomatonta miten autenttisen makuelämyksen porkkalalla saa aikaiseksi ja oli kyllä itsekin hankala uskoa, että syön lohen sijaan porkkanaa tässä näin. Niin, niin hyvää!
Lue myös: Raikas riisipiirakkabuffa
Tuunasin oman porkkalareseptini marinointilientä jonkin verran ja käytin siinä luomuomenasiiderietikkaa, kookospalmusokeria, nestemäistä savuaromia, oliiviöljyä ja puhdistamatonta merisuolaa. Nestemäistä savuaromia saa aika hyvin isommista perusmarketeista, oman pikkupulloni löysin Prisman hyllyiltä.
Mitä tulee sitten siihen sopivan leivän valintaan, tässä kohtaa täytyy myöntää, että en ole ollut tietoinen että pakastealtaista saa tänä päivänä näin hyviä gluteenittomia leipiä. Minulla meni tosi monta vuotta, etten syönyt leipää lainkaan tai sitten tein siemenleipää silloin kun jaksoin, itse asiassa pakasteosasto ei ollut edes mikään vaihtoehto, koska luulin leipien olevan kuivakoita. No hah ja pöh! Löysin ihan täydellisen leivän ja pääsin toteuttamaan näiden mehevien smörrebrödien kanssa Satsaa ja oikaise -ruokafilosofiaani: satsasin itsetehtyihin leivän täytteisiin ja tein erittäin onnistuneen oikaisun leivän suhteen. Tällainen taktiikka toimii etenkin silloin, jos tarjottavia valmistetaan isommalle porukalle – kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse.
Käytin omiin smörrebröd-leipäsiini Moilas Leipomon Gluteenitonta Tattaripalaleipää, jota myydään pakastealtaissa neljän leivän pakkauksissa. Ihan oikeasti, en ymmärrä miten valmis leipä voi olla näin taivaallista. Koostumus on miellyttävä sekoitus kuohkeutta ja tismalleen sopivaa purutuntumaa – juuri sellainen leipä mitä puputtaa mielellään ihan sellaisenaankin. Paahdettuna leipään tulee rapsahtavan rapea pinta samalla kun sisuksessa säilyy pehmeys. Valmiiksi halkaistut tattarileivät ovat reilun kokoisia ja erityisen koukussa olen niiden hapatettuun makuun, tattaripalaleipä kun sisältää aitoa hapantaikinajuurta.
Leivät ovat valmiiksi kypsiä, joten niitä ei tarvitse paistaa – riittää, kun ottaa sopivan määrän huoneenlämpöön sulamaan tai paahtaa lämpimiksi leivänpaahtimessa. Sulamaan kannattaa ottaa vain tarvittava määrä, sillä etenkin leivän kansiosa kuivahtaa nopeasti ja menee vähän mutkalle (se ei silti menetä mehevyyttään) – kyseessä on puhtaasti esteettinen asia. Jos teet leipäsiä tarjolle etukäteen, suositteleen suihkaisemaan vesipullolla pari suihkausta leipäkannen sisäpuolelle, jolloin kansikin säilyttää suoran muotonsa. Virallisesti Smörrebrödiin ei tule leipäkantta, mutta nämä maistuvat sänkkäreinä kannen kanssa.
Kasasin kesäisiin smörrebröd-leipiin porkkalalevitettä (resepti alla!), paljon tuoreita vihreitä ituja ja salaatteja, avokadoa sekä marinoituja punasipulirenkaita. Mikäli porkkalan valmistaminen tuntuu liian vaivalloiselta, sen sijaan voi kokeilla vaikka tätä marokkolaista tomaattilevitettä. Kaunista viikkoa!
Pikaporkkala
reilut annokset kahteen smörrebröd-leipään
1. Kuori porkkanat, leikkaa irti kannat ja viipaloi viipaleiksi juustohöylällä tai kuorimaveitsellä. Kätevin tapa on painaa porkkanaa puista alustaa vasten ja vetää juustohöylällä pitkiä, porkkanan pituisia viipaleita.
2. Aseta kattilan pohjalle metallinen höyrytinosa, annostele vettä siten että vesi jää hieman höyrytysosan alle, laita porkkanaviipaleet kattilaan ja höyrytä kannen alla noin 25 minuutin ajan tai kunnes palat ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetki.
3. Mittaa pieneen kulhoon etikka, savuneste, sokeri, suola ja oliiviöljy.
4. Annostele porkkalat tiiviiseen lasiastiaan, kaada ylle marinointiseos, nostele varovaisesti sekaisin ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään yhden yön ajan – mitä pidempi marinointiaika, sitä maukkaampi lopputulos! Käytä porkkalaa sellaisenaan leivän päällä tai kokeile alla olevaa porkkala-tuorejuustolevitteen reseptiä.
Porkkala valmistuu nopeimmillaan vuorokaudessa, mutta maku syvenee loistoonsa kun se saa tekeytyä lähes kaksi vuorokautta. Jos haluat nopeuttaa marinoitumista, pidä marinoituja porkkaloita huoneenlämmössä kolme tuntia ja siirrä vasta sen jälkeen jääkaappiin tekeymään. Tarkista vielä suolaisuus ennen nauttimista tai levitteeseen sekoittamista. Suolaa saa olla reiluhkosti, jotta porkkanaan saadaan graavikalassakin oleva täyteläisen suolainen maku.
Porkkala-tuorejuustolevite
1. Sekoita tuorejuusto, vesi, sitruunamehu, tilli ja mustapippuri keskenään tasaiseksi tahnaksi.
2. Lisää porkkala joukkoon varovaisesti käännellen. Tarkista levitteen suolaisuus ja lisää tarvittaessa ripaus merisuolaa.
3. Anna levitteen maustua vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilua. Levite on parhaimmillaan, kun se on saanut maustua noin tunnin ajan.
Muut täytteet:
Marinoitua punasipulia, herneenversoja, avokadoa, romaine-salaattia, alfalfan ituja, tuoretta tilliä, rucolan ituja ja sitruunaviipaleita
Leipien kasaaminen:
Asettele tattaripalaleivän pohjan päälle 2-3 romaine-salaatinlehteä. Lisää sen jälkeen avokadosiivut, haluamasi määrä ituja, reilusti porkkalalevitettä, tuoretta tilliä, herneenversoja sekä marinoituja punasipulirenkaita. Lisää halutessasi leivälle kansi ja nauti sellaisenaan pääruokana tai nälkää pitävänä välipalana!
Kuvat Hannamari Rahkonen
Nyt menee porkkala kokeiluun, sen verran helpon oloinen ohje. Kiitos tästä :)
Ole hyvä! Kerro ihmeessä miten onnistuit :)
Ah, porkkala on parhautta! :) Kokeiluun menee tuorejuustolevite.
No sanoppa muuta, niin nerokas keksintö, etten heti keksi toista :) Ihanaa viikonloppua Elisa!