Luovan yrittäjän tärkein pääoma
Kaupallinen yhteistyö PUR-kauppa.
Takana on aivan poikkeuksellisen kiireiset kevätviikot ennen kuin aloitan töiden suhteen kesäaikatauluni. Vaikka huomaan säännöllisin väliajoin, että hermostoni on edelleen herkkä erilaisille stressitekijöille ja vaikutus näkyy unenlaadussa sekä vireystilassa, kauas on tultu vuoden takaisesta tilanteesta, jolloin olin kuin kuivaksi rutistettu ihmisrusina.
Tuntuu täysin käsittämättömältä ajatella miten suuri muutos parempaan on tapahtunutkaan (puhun aiheesta tämän viikon PUR-ketoseminaarissa, lisätietoa postauksen lopussa). Viimeisen vuoden aikana olen haalinut hyvinvoinnin työkalupakkiini jo sen verran toimivia elementtejä, että satunnaisen stressihetken iskiessä asiat eivät enää jää tekemättä tai toisaalta tule tehdyksi järkyttävässä paineessa. Tasapainoa, siis!
Omalla kohdallani yrittäjyys tuntuu ainoalta oikealta vaihtoehdolta tehdä töitä – työssä kulutetaan monesti leijonanosa arjen ajasta, joten on todella tärkeää, että siitä saa mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia. Koen äärimmäisen merkittäväksi hyvinvointitekijäksi myös sen, että voin vaikuttaa aikatauluihini, saan keksiä uusia konsepteja ja ideoita, tehdä toisinaan lyhyempää työviikkoa, pitää joustavasti lomia ja työskennellä tismalleen sellaisten yritysten kanssa, jotka jakavat kanssani samat arvot mm. vastuullisuuden ja hyvinvoinnin suhteen.
Hyvän ruoan kirja
Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!
Käytännössä oma työni on (ihanuudestaan huolimatta) välillä melkoista aivojumppaa metatöineen, nopeine ratkaisuineen ja hallittavine palasineen. Kiirekausina kalenteri saattaa näyttää hetkellisesti melkoiselta sillisalaatilta, ja siksi minulle on kaikista tärkeintä pitää koko paletti tasapainoisesti kasassa – niin, että tekemisessä säilyy ilo, ei vain sanana, vaan merkitystä täynnä olevana tunteena sydämen pohjassa.
Vaikka työssäni on paljon vapautta, teen myös hurjan määrän konkreettista ja meta-tasolla liikkuvaa työtä, jotka eivät näy ulospäin, mutta vaativat paljon keskittymiskyvyltä ja jaksamiselta.
Yksi ensimmäisiä positiivisia havaintojani ketogeenisen ruokavalion aloitettuani olikin nimenomaan luovuuden ryöpsähdys – ajattelusta tuli soljuvan virtaavaa, aikatauluissa oli helppo pysyä ja projektien hahmottaminen isompina kokonaisuuksia helpottui. Omalla alallani luovuus, tasainen energia ja kirkkaat ajatukset ovat tärkeintä pääomaani, jotta voin tehdä juuri näköistäni työtä.
Jos palaan hieman vielä vuoden takaiseen tilanteeseen, kehoni soitti tuolloin voimakkaasti SOS-hätäkellojaan. Vuosikymmenien paha olo oli alkanut purkautua jo ennen tuota nimenomaista ajanjaksoa, mutta tuona kesänä koko pahoinvoinnin vyyhti kulminoitui vakavaan fyysiseen oireiluun.
Olin kroonisen tulehduksen ja lamaannuttavan väsymyksen kourissa, maksani ei toiminut kunnolla, keräsin painoa ja jouduin pitämään lukemattomia omia sairauslomapäiviä vain koska en jaksanut. En jaksanut ajatella, en työskennellä. Oli levättävä. Tarkemman kuvauksen tuosta ajasta olen kirjoittanut viime syksynä Raudanpuuteanemia, vai oliko sittenkään -postaukseeni.
∆ ∆ ∆
On niin hassua, että tuosta ”vanhasta”, rajoittavasta ja surullisesta elämänjaksosta on vasta niin vähän aikaa – itselleni se tuntuu toisinaan niin kaukaiselta nykyisessä olotilassani. Vointini ei ole vieläkään lähellä sitä minkä miellän itselleni optimaaliseksi, mutta moninverroin parempi kuin se tilanne, josta lähdin purkamaan tätä vyyhtiä – se on jo itsessään lohduttavaa ja toivoa antavaa. Kun on menettänyt terveytensä muutamia kertoja oikein kunnolla, osaa todella pistää suureen arvoon jokaisen toimintakykyisen päivän.
Väsyn edelleen satunnaisesti (kuten kaikki toisinaan), mutta isommassa mittakaavassa energiamäärä on tasainen, ajattelu helppoa, ja mikä ihaninta: töiden suhteen ei tarvitse miettiä mitä jaksan tehdä, vaan mitä haluan tehdä. Voiko parempaa olla?
Koen oman työni aivan älyttömän suurena voimavarana, ja rakastan sitä mitä saan tehdä: kirjoittaa kirjoja, valokuvata, suunnitella konsepteja, innostaa ihmisiä parempien valintojen äärelle, luennoida, syventyä mielenkiintoisiin aiheisiin ja jakaa kokemuksia.
Matka tähän pisteeseen on ollut polveileva (kuten elämä yleensäkin), mutta sitä suuremmalla syyllä haluan tässä postauksessa jakaa pari konkreettista ajatusta siitä mitkä asiat olen kokenut merkittäviksi työni toteuttamisessa. Samalla olisi mahtavaa kuulla myös teidän hyvän työarjen kulmakivistä, miltä sinun listasi siis näyttää?
Luovan työn kulmakivet
∆
Ketogeeninen ruokavalio & paasto
Koen aika suureksi ihmeeksi sen mitä ketogeeninen ruokavalio ja ketoaineet ovat tehneet aivokapasiteetilleni! Muistan edelleen elävästi kuinka ajatukseni olivat yhtä sössöä ennen ketoa enkä kyennyt keskittymään juuri mihinkään. Unohtelin asioita, pitkien tekstien kirjoittaminen oli tuskaa ja ylipäätään työt aiheuttivat aivan järkyttävää stressiä, koska jouduin pinnistelemään niin paljon. Tuntui ihan siltä kuin aivojeni eteen olisi asetettu paksu verho, jonka läpi yksikään ajatus ei päässyt onnistuneesti ulkomaailmaan asti.
Kognitiivisten kykyjen ja muistin paraneminen sekä ihan uusiin sfääreihin syttynyt luovuus ovat olleet hormoniongelmista toipumisen rinnalla yksi suurimmista syistä jatkaa ketoa, sillä aivan selkeästi aivoni rakastavat ketoaineiden tuomaa energiaa ja ajatusten kirkkautta. En voi sanoin kuvailla miten ihanalta tuntuu olla suurin osa ajasta skarppina, hahmottaa helpommin isoja kokonaisuuksia ja saada ideoita suorastaan pulpahdellen! Jos tunnen oloni joskus henkisesti tukkoiseksi, pidennän paastoaikojani yli 24 tunnin, jolloin myös ketoaineiden tuotannon määrä nousee ja johan taas rullaa – itse asiassa joskus niinkin hyvin, että toisinaan uusia ideoita tulee vähän liikaakin käytettävissä olevaan aikaan nähden.
∆
Arvojen mukainen arki
Tarkastelen säännöllisin väliajoin korreloivatko puheeni arjen todellisen ajankäytön kanssa. Tiedänkö mistä unelmoin? Teenkö asioita, joista nautin, vai ovatko ne jääneet kiireessä? Työn mukavuudesta huolimatta se ei ole minulle kaikki kaikessa: perhe, ystävät ja hyvä arki on, ja sen tulee näkyä sanojen sijaan ajankäytöstä.
Toki välillä on yllättäviä tilanteita, mutta kahden yrittäjän taloudessa meillä on onneksi molemmilla ymmärrys siitä, että toisinaan on kiireisempää ja toisinaan voimme ottaa rennommin ja viettää enemmän aikaa yhdessä.
∆
Kofeiinittomuus
Olin huhtikuussa jo parisen viikkoa ilman kahvia, koska tiedän kofeiinin olevan hermostolleni pidemmän päälle no go, mutta päätin lykätä kahvin lopettamista vielä toukokuun työreissun jälkeiseen aikaan.
Huhtikuun härdelleissä oli isoja muuttuvia tekijöitä ja poikkeuksellista kiirettä, joten koin tässä tilanteessa armollisemmaksi mennä eteenpäin vielä hetken verran kofeiinipolttoisella koneella. Ylipäätään pidän tärkeänä, että kaikenlaisissa elämänmuutoksissa tarkkailee sen hetkisiä voimavaroja, mukauttaa muutokset niihin järkeväksi eikä kasaa vaatimuksista liian isoa kakkua kerralla.
∆
Adaptogeenit
Tutustuin adaptogeeneihin ensimmäisiä kertoja vuonna 2011, ja tuon jälkeen olen säännöllisen epäsäännöllisesti tukenut omaa keskittymiskykyäni lääkinnällisillä sienillä. Adaptogeenit ovat aineita, jotka auttavat kehoa sopeutumaan sekä sisäisiin että ulkoisiin stressitekijöihin, tuomaan tasapainoa ja säätelemään monia kehon järjestelmiä luonnollisesti. Adaptogeenisten sienien sisältämät osin farmakologiset aktiiviaineet mm. parantavat keskittymiskykyä, rauhoittavat, tasapainoittavat tunne-elämää ja stimuloivat jopa hermokasvutekijöitä.
Useimmille tutuin tapa käyttää sieniä on heittää niitä ruoan sekaan, mutta voin suositella adaptogeenisten sienien lisäämistä omaan hyvinvointipalettiin etenkin kaikille ajatustyötä tekeville (postauksen lopusta löytyy 3 x sienilatten reseptiä, joiden lisäksi sienijauheita voi tupsauttaa ruoan, kaakaon tai vaikka kahvin sekaan).
Omaan sienipalettiini kuuluu Mushrooms4Lifen Reishi, Cordyceps ja Lion’s Mane, joista jokaisella on omat erityisominaisuutensa. Mushrooms4Lifen luomusienissä on hyvä biohyödynnettävyys (keho mieltää ne ruoaksi), jonka lisäksi tuotteisiin on käytetty vain eniten aktiivisia yhdisteitä sisältävät sienen osat. Edes kapselimuotoisissa tuotteissa ei ole käytetty täyteaineita, lisäaineita tai mitään keinotekoisia ainesosia.
Cordyceps tukee erityisesti keuhkojen optimaalista toimintaa lisäämällä niiden hapenottokykyä, alentaa verensokeria, parantaa glukoosiaineenvaihduntaa, tukee lisämunuaisen toimintaa (jotka ovat stressaantuneilla ihmisillä kovalla rasituksella), nostaa energiatasoja ja libidoa, lisää fyysistä kestävyyttä ja suojaa maksaa sekä munuaisia.
Lion´s Manea kutsutaan kiinalaisessa lääketieteessä ”aivotoniciksi”, ja sellaisena sitä itsekin käytän etenkin ennen vaativia kirjoitusprojekteja. Lion’s Mane stimuloi aivojen hermosolujen kasvuun ja neuronien terveyteen vaikuttavaa NGF-proteiinia (Nerve Growth Factor) ja parantaa sitä kautta muistia, keskittymistä ja tukee oppimista. Lion’s Manessa on myös runsaasti betaglukaaneja, jotka madaltavat eri syistä syntyneitä tulehdustiloja.
Reishi on hieman Cordycepsiä miedompi adaptogeeni, jota on kutsuttu luonnon kortisoniksi ilman perinteisen kortisonin sivuvaikutuksia. Itse käytän reishiä lähinnä iltaisin, sillä se lievittää stressiä, tukee hermostoa ja parantaa unta, ehkäisee allergisia reaktioita, tukee immuunijärjestelmää, ehkäisee syöpäsolujen syntymistä sekä tulehduksia.
Sienien lisäksi käytän myös kausittain vähän lähempää saatavia adaptogeeneja, eli Arctic Warriorsin ruusujuurieliksiiriä ja väinönputkea – molemmat mielettömiä raaka-aineita kehon tukemiseen eri syistä johtuvissa stressitiloissa!
∆
Läsnäolo ja oleminen
Arvostin itsessäni nuorempana tehokkuutta, nopeutta ja monien asioiden hanskaamista yhtäaikaa, mutta en voi kyllä sanoa eläneeni tuolloin kovin läsnäolevaa elämää, jossa olisi ollut tilaa olemiselle tai arkisista asioista nautiskelulle. Ennemminkin kaikki se suorittaminen oli pakokeinoa tunteilta ja kokemuksilta, joita juoksin tietämättäni karkuun. Nykyään rakastan rauhallista arkeani, jossa mennään intuition ja ilon ehdoilla.
Läsnäolo ja tunne-keho -yhteyden syntyminen on ollut äärimmäisen voimaannuttava kokemus, kaiketi siksi että se on ollut monen työlään solmun avauksen summa. Kaikkea aikaa ei todellakaan tarvitse täyttää, ja toisinaan on vain parasta luuhata ajatusta vaativan työn vastapainoksi puutarhahommissa, lukea kirjaa, istua takkatulen ääressä, rapsutella koiraa tai käydä liikkumassa kun siltä tuntuu.
Aion jälleen kerran pitää aika vapaan kesän, jolloin työskentelen vain 1-2 päivää viikossa – se on minulle rahaa tärkeämpää luksusta, jolloin saan tehdä lempeää oman elämän inventaariotani, nauttia sisarusteni tyttöjen kikatuksesta, puutarhajuhlien järjestämisestä, keräillä luonnonkukkakimppuja ja kelluskella joessa korvat veden alla, pääskysiä katsellen. Muutamat työprojektini olen valinnut harkiten, muu ajan nautin Suomen kesästä ja kohtelen itseäni hyvin, luovuutta ruokkien.
Virkistävä sienilatte x 3
Peruspohja, 1 annos
1. Mittaa kaikki raaka-aineet pieneen kattilaan. Lesitiini on ohjeessa valinnainen, mutta suosittelen käyttämään sitä, jotta mantelimaito ja kookosöljy (tai ghee) emulgoituvat keskenään tasaisen silkkiseksi juomaksi. Lisäksi lesitiini sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja! Stevia-tipat voit halutessasi korvata ½ tl hunajaa.
2. Kuumenna juomaseos kiehuvaksi välillä käsivispilällä vispaten. Juomaseos on valmis, kun se alkaa poreilla. Sulje levy (tai nosta kattila levyltä, mikäli sinulla on tavallinen liesi).
3. Seuraavaksi latte tuunataan. Suosittelen sekoittamaan lisäainekset juomaseoksen joukkoon joko käsivispilällä reilusti vatkaten tai maidonvaahdotinta käyttäen. Alla kolme herkullista vaihtoehtoa:
Pinkki kardemummalatte:
½ tl punajuurijauhetta
½-1 tl Cordyceps -sienijauhetta
5 rouhaisua kardemummaa myllystä
Matcha-latte:
1 tl laadukasta matcha-jauhetta
½-1 tl Lion’s Mane -sienijauhetta
Vaniljalatte:
½-1 tl Reishi -sienijauhetta
5 rouhaisua kardemummaa myllystä
Suosittelen myös testaamaan näiden herkkujuomien lisäksi mausteista ja täyttävää kurkumalattea – tämä keltainen piristäjä on ollut ihan omiaan näinä kevään kalsean kylminä päivinä. Jos kaipaat superlaadukasta, puhtaan ja raikkaan makuista kurkumaa, hanki purnukallinen Kiki Health kurkumaa – et tule pettymään!
Osallistu ketoseminaariin 11.5. elokuvateatteri Orionissa!
PUR järjestää ensimmäisenä Suomessa ketogeenisen ruokavalion yleisötapahtuman lauantaina 11.5. klo 11-15 elokuvateatteri Orionin tiloissa Helsingissä. Olen yksi tapahtuman puhujista ja minun lisäkseni lauteille nousee ketovalmentaja Yazka Love, holistisen hyvinvoinnin vaikuttaja Katja Kokko ja Terveysopisto Saluksen pääopettaja ja fytonomi Timo Kosonen.
Tapahtumassa käydään läpi sekä tutkimustuloksia että käytännön kokemuksia siitä mihin terveyshaasteisiin ketoruokavalion on osoitettu toimivan tehokkaasti, kerrotaan voiko ketoa noudattaa pitkäkestoisesti ja miten välttää yleisimmät sudenkuopat. Jaan omassa puheenvuorossani tarinani siitä miten olen toipunut ketogeenisen ruokavalion avulla vuosikymmeniä kestäneistä hormonaalisista ja aineenvaihdunnallisista epätasapainotiloista (migreeni, kilpirauhasen vajaatoiminta, ylipaino, kivuliaat kuukautiset, lamaannuttava väsymys, rasvamaksa ja ihottumat muutamia mainitakseni).
Liput maksavat 17 € ja omasi saat ostettua täältä.
Kuvat Hannamari Rahkonen