Tärinään perustuva TRE-menetelmä – mitä, miksi, kenelle?

Onko kehosi vallannut tärinä, kun olet uinut lapsena liian pitkään mummolan järvessä? Entäpä yhtäkkisen säikähdyksen jälkeen tai ennen tärkeää esiintymistä? Tärinä on kehoomme koodattu sisäsyntyinen palautumismekanismi, joka auttaa viemään kehon stressireaktiot päätökseen ja palauttaa voiman sinne minne se kuuluukin: meille itsellemme.

Siinä missä eläimet käyttävät tärinää automaattisena palautumiskeinona selvitäkseen stressaavista tai henkeä uhkaavista tilanteista, ihmisten kohdalla tärinä koetaan usein hieman häpeälliseksi kokemukseksi, joka tekee mieli peitellä piiloon.

Reaktiona ylläoleva tilanne on todella inhimmillinen, onhan tärinä jotain, mitä emme ole tottuneet näkemään tai kokemaan omassa elinympäristössämme. Ei siis ihme, että vapinan ilmentyessä saatamme tiedostamatta tai tiedostaen estellä tai pelätä sitä. Tärinä on kuitenkin täysin luonnollinen ja tarkoituksenmukainen osa ihmisyyttä – meihin luotu viisas sisäsyntyinen stressin käsittelyjärjestelmä – joka vapauttaa ja voimaannuttaa saadessaan luvan tulla koetuksi.

TRE Tarinamenetelma Traumat 5

Mikä on TRE?

TRE (Tension and Trauma Releasing Exercises) on David Bercelin kehittämä itsehoitomenetelmä, jonka tarkoituksena on saada muutamien helppojen liikkeiden avulla keho tärisemään. Etenkin alussa nämä hieman maitohapotusta aiheuttavat liikkeet ovat tärkeitä apukeinoja tärinän aktivoimisessa. Lämmittelyliikkeiden jälkeen käydään makaamaan selälleen lattialle ja annetaan vapinan vallata keho.

Harjoituskertojen edetessä ja pinttyneiden tärinäruosteiden karistessa keho alkaa muistaa omistamansa mekanismin. Onkin tavallista, että monilla pidempään TRE:tä harjoittaneilla alkuliikkeet jäävät jossain vaiheessa kokonaan pois ja tärinä voidaan käynnistää ja lopettaa tietoisella päätöksellä.

Monille tärinä saattaa olla tuttua synnytyksen jälkeen, palellessa, säikähdyksen seurauksena, rankan lihastreenin jälkeen tai esiintyessä ilmaantuvana äänen värisemisenä. Saatamme täristä raivosta, itkun jälkeen tai kun nauruhepuli iskee.

TRE Tarinamenetelma Traumat 3

Koemme elämässä väistämättä monenlaisia hetkiä, ja tärinä on luonnollinen reaktio kuormituksen kasvaessa liialliseksi. Stressi ja traumat (olipa kyseessä kertaluontoinen trauma kuten onnettomuus, lapsuudesta saakka kerrostunut kehityksellinen trauma tai jotain näiden väliltä) synnyttävät kehoon aina uusia syväjännityksen kerroksia. Ylikuormittavassa tilanteessa lihakset kiristyvät ja suojaamme itseämme refleksinomaisesti supistumalla turvalliseen sikiöasentoon. Jos tilanne kasvaa tästä riittävän uhkaavaksi, me joko taistelemme, pakenemme tai jähmetymme.

Purkamattomana traumat ja krooninen stressi voivat aiheuttaa kehollisten ja kesken jääneiden prosessien kumuloitumisen. Tällaisessa tilanteessa ei ole tavatonta, että hankalat olot ja tilanteet jäävät elämään kehoon erilaisina kiputiloina, rajattomuutena, post-traumaattisena stressihäiriönä, vireystilojen ääripäiden vaihteluina ja tunne-elämän haasteina.

TRE auttaa viemään kerran alkaneet prosessit kehollisella tasolla loppuun, jolloin voimme vapauttaa jännitystä siivu kerrallaan ja punoa yhteistyön siltaa fyysisen kehon ja tunteiden välille. Tärinä on turvallista, kehon tarvitsemaa liike-energiaa, joka vapauttaa, voimistaa, aktivoi, rentouttaa, herättää, rauhoittaa ja palauttaa.

”Olin kirjoittamassa keskittyneenä artikkelia, kun keski-ikäinen, täysin vieras mies paukkasi yhtäkkiä kotiovestamme sisään. Säikähdin hirvittävästi. Saateltuani miehen riuskasti ulos hänen etsimäänsä paikkaan ja painettuani ulko-oven hänen perässään lukkoon, kehooni vyöryi kiivas syke, vapina, hytinä ja tärinä. Säikähdyksen aiheuttama valtava energialataus alkoi vapautua. Istuin tuolille ja annoin tärinän tulla; jalat juoksivat tahdonvoimaa kiivaammin lattiaa vasten ja vartin kuluttua kehossa oli jälleen rauha. En mennyt paniikkiin tai jähmettynyt, vaan vein loppuun sen minkä kehoni aloittikin. Kokemus ei jäänyt kerrostumaan, se tuli käsitellyksi kertalaakista.”

TRE Tarinamenetelma Traumat 4

Kaikenlaisen tärinän hienous

Siihen kuinka meidän kuuluisi tai tulisi täristä ei ole olemassa mitään tiettyä sapluunaa – jokaisen tärinä on uniikkia, omassa tahdissa etenevää ja oikeanlaista. Tärinä voi olla aaltomaista, tiheää, kaartuvaa, hillittyä, kouristelevaa, huomaamatonta, suppeaa, laajaa, nykivää, venyttävää, maalailevaa tai niin mikroskooppisen pientä sisällämme tapahtuvaa värinää, että se on muiden silmille näkymätöntä.

Siinä missä tärinä voi olla hillittyä, se voi myös ilmetä laajoina faskia-venytyksinä ja monisuuntaisina, koko kehon mittaisina kiemurtelevina liikeratoina. Kun tästä on tietoinen, ei tarvitse säikähtää jos löytää kehonsa kurottamasta vastakkaisiin suuntiin pitkin lattiaa.

Ajattelen, että tärinän monet ilmentymät ovat nekin yksi kehon tapa tuoda näkyväksi kantamaansa viestiä ja omaa, ainutkertaista elämäntarinaamme. TRE-prosessissa tärinän muotokieli voi vaihdella jopa saman päivän aikana, tärkeintä on tulla tietoiseksi oman kehon ääriviivoista ja täristä luvan kanssa juuri sillä tyylillä kuin keho kulloinkin haluaa.

”Koen, että TRE-liikkeet ovat hakeneet kehosta liikettä tarvitsevan alueen, lämmitelleet sen, ja sitten purkaneet kireyksiä.” – Elina, 39

TRE Tarina Kokemuksia

”Omalla kohdallani TRE on auttanut sitomaan lankoja vartalon ja tunteiden välille, purkamaan kehoon lukkiutunutta surua, häpeää, syyllisyyttä sekä vihaa ja parantanut unenlaatua. Olen ollut aina ultimaattinen jännittäjä, jonka hermosto meinaa reagoida edelleen kohtuuttoman voimakkaasti uusien ihmisten keskellä tai tilanteissa, joissa on tultava näkyväksi. Nyt pystyn hallitsemaan esiintymisjännitystä ja suoriudun paremmin. Kohtaamalla piilotettuja tunnekerroksia olen samalla vapauttanut lukuisia fyysisiä kehojännityksen pinttymiä. Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että saan happea juuri kuten pitääkin.”

TRE Tarinamenetelma Traumat 2

TRE-menetelmän moniulotteiset vaikutukset

TRE-menetelmässä on ihanaa sen moniulotteisuus, ja usein vaikutuksia voisi kuvailla prosessiksi, jossa siivutetaan sipulikerroksia yksi kerrallaan. Kuten opettajani Kirsi Törmi on viisaasti sanonut, TRE voi vapauttaa meistä vain sitä mitä meissä jo on ja mitä olemme valmiita ottamaan vastaan. Juuri tässä menetelmän hienous mielestäni piileekin.

Vuosikausia vaivannut migreeni tuskin katoaa yhdellä kerralla, mutta säännöllisellä tärisemisellä keho voi alkaa löysätä kireyksiä asteittain. Sulattaessaan kehon syväjännityksiä kerros kerrallaan, TRE antaa arkeen voimavaroja ja auttaa palautumaan paremmin.

”Ajan katsastuskonttorin pihaan, takanani on juuri hyvin mennyt viimeinen ajotunti ennen inssiä. Parkkipaikalle päästyäni kehoni kuitenkin sekoaa jännityksestä: ylivireys hiipii oloon, hengitys tihenee, syke nousee ja ympäristöstä tulee vähän puuroa. Keskittyminen on vaikeaa, en saa enää ajatuksistani kiinni. Inssin alkuun on 10 minuuttia, joten suuntaan määrätietoisin askelin katsastuskonttorin vessaan tärisemään ja hengittelemään. Tärinä purki pahimman adrenaliiniräjähdyksen tasaisena virtaavaksi energiaksi ja vapautti kehoni takaisin omistukseeni. Inssissä rattiin istahtaa tyyni nainen, jonka ajoa ei määritä enää jännitys, vaan taidot. Mikä lahja, että osaan täristä.”

TRE Tarinamenetelma Traumat Ja Stressinpurkaminen

Itse, ohjaajan kanssa vai ryhmässä?

TRE-menetelmä itsessään on helppo oppia, mutta on suositeltavaa opetella se sertifioidun TRE-ohjaajan seurassa. Myönteisten vaikutustensa ohessa prosessi voi nostaa pintaan myös haastavia tunteita ja siksi kannattaa harjoitella ohjaajan kanssa ainakin muutaman kerran ennen kuin siirtyy omaehtoiseen täristelyyn.

TRE:ssä sietoikkunassa – tässä hetkessä – pysyminen ja turvan tunne ovat menetelmän peruspilareita. Ohjaajan läsnäolo ja sanallinen ohjaus nousevat arvoon erityisesti silloin, kun omasta kehoyhteydestä ei oikein saa kiinni. Koulutettu ohjaaja on tuki, joka voi opettaa tärkeitä itsesäätelykeinoja, auttaa maadoittumaan ja ennaltaehkäisemään ylitiloja kuten jähmettymistä, ylivireyttä tai omasta kehosta poistumista.

Joskus elämässä on myös tilanteita, jolloin TRE ei ole ajankohtainen menetelmä harjoitettavaksi. Silloin ohjaajan kanssa voidaan pohtia onko juuri tässä elämäntilanteessa tilaa ottaa vastaan mahdollisia TRE-prosessin mahdollisesti esiintuomia emootioita, vai olisiko viisaampaa jättää menetelmän harjoittaminen myöhemmäksi. Löydät meidät sertifioidut TRE-ohjaajat tästä paikkakunnittain.

”TRE on minulle paluuta takaisin kehooni, asettumista itseni äärelle: kuuntelemaan tunteitani, tarpeitani, kuulumisiani. TRE on minulle uteliasta suhtautumista liikkeisiini ja toimintoihini. Kuinka uteliaasti ja tuomitsematta, arvottamatta ja analysoimatta, voikaan suhtautua itseensä ja tietävänsä kehon tekevän joka kerta juuri sen, mitä pitääkin. Samalla kun prosessi hoitaa kehoa, myös mieli saa lepoa. Mikään arkipäiväinen ei kosketa silloin. Pääsen käpertymään takaisin itseni äärelle.” – Leena, 32

Ryhmässä tai ohjaajan kanssa tehtyyn harjoitukseen liittyy myös yksi tärkeä osa: reflektointi. TRE-session jälkeen kehollisen purkamisen rinnalla on mahdollisuus sanoittaa ja siten jäsentää kehossa tapahtuneita, tai sieltä vapautuneita tunteita omissa rajoissaan.

Ohjaaja voi myös tuoda harjoitteluun uusia ulottuvuuksia interventioiden muodossa. Näiden pienten kosketusten tai kevyiden painallusten avulla tärinää on mahdollista siirtää eri puolille kehoa. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos kehoa halutaan auttaa eteenpäin jumikohdista tai tavoitellaan laajempaa jännityksen purkautumista.

TRE Tarinaterapia Kokemuksia

Moni hyötyy ohjatusta TRE-menetelmästä myös terapian tukena, sillä se purkaa omassa tahdissa kehollista emootiotaakkaa. Kyseessä on upea prosessi ja matka oman kehollisuuden sekä mielen äärelle. Säännöllisesti harjoitettuna TRE voi antaa arkeen voimavaroja ja kehovapauden, jota ei tiennyt aiemmin olevan olemassakaan.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Lähteet:

Jäljet kehossa, Bessel Van Der Kolk

Häpeästä myötätuntoon, Traumaterapiakeskus Ry

Kun tiikeri herää, Peter A. Levine

TRE Finland -ohjaajien koulutusmateriaali

Vahvat ne vapisee eikä heikot, Satu Pusa

Saana

Todella mielenkiintoinen menetelmä jota haluan kyllä kokeilla vielä joskus. Olen kerran ilmeisesti itse saanut aikaan terapeuttisen tärinän tietämättäni edes tästä koko menetelmästä vielä mitään.
Olin tehnyt lantiota ja jalkoja avaavan joogaharjoituksen, kun koko kroppa alkoi täristä kuin pahimmassa horkassa. Erikoisinta oli että vaikka tilanne oli aivan yllättävä, tärinään ei liittynyt ahdistusta tai hätäännystä vaan ihmettelyä siitä mitä tässä oikein tapahtuu. 10-15 minuutin kuluttua tärinä lakkasi ja edelleen oli ihan rauhallinen olo. Tuohon kun olisi vielä saanut yhdistettyä tietoisen tunnetyöskentelyn niin varmasti pääsee kosketuksiin oman kehomielen kanssa aivan uudella tasolla. Ihmeellinen kyllä tämä kokonaisuus jossa elämme :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Keho on viisas ja osaa käynnistää tärinän tarvittaessa :) Moni ymmärrettävästi säikähtää yhtäkkistä tärinää, koska eihän se ole mikään jokapäiväinen tai tuttu reaktio, jota olisi opetettu vaalimaan. Tosi hienoa, että pystyit ottamaan tärinän vastaan ilman ahdistumista ja annoit keholle tilaa viedä prosessin loppuun. Jollain toisella reaktio olisi voinut olla erilainen ja sekin on ok, tärkeää kehon lähettämää informaatiota. Tärinä voi myös säikäyttää ja lamauttaa, jos ei koe riittävää turvaa tai kykene olemaan läsnä.

Lämmin suositukseni kyllä metodiin tutustumiseen, jos se reasonoi – tärinästä saa parhaimmillaan yhden todella keho-mieli -yhteyttä vahvistavan ja maadoittavan työkalun omaan arkeen.

Vastaa
Satu

Hei, oli kiva lukea sinun ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Olen itse aloittanut alkusyksystä TRE:n ja nyt alkaa purkaa vanhoja käsittelemättömiä juttuja mielen sopukoista. Uneen on vaikuttanut hyvin positiivisesti.

Ihanaa joulun odotusta!
Satu

Vastaa
Hannamari Rahkonen

TRE on kyllä tosi monipuolinen työkalu monenkaltaisen stressitilojen ja tunnekokemusten purkamiseen. Kiitos ihanasta kommentista ja iloista loppuvuotta myös sulle Satu!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Yellow Moodin suuri flunssan itsehoito-opas
Miten selvitä kuukautisista retkeillessä?
Pintakuivan ja kuivan ihon hoito-opas
Matcha-sitruunakakku ja kuinka lopetin kahvin juonnin