Opettele vastaanottamaan kiitos

Kiitos saa silmät kirkastumaan ja suun nousemaan leveään hymyyn. Parhaimmillaan kiitoksen vastaanottaminen tuntuu fyysisenä tyytyväisyytenä jokaisessa kehon osassa. Olemme varmasti kaikki saaneet jossain vaiheessa elämäämme kiitosta jostain, ehkäpä uskollisesta ystävyydestä, pyyteettömästä avunannosta, hyvin suoritetusta työ- tai koulutehtävästä, huolellisuudesta, persoonamme piirteistä tai jostain erityistaidoistamme.

Siitä lähtien, kun opettelin itse ottamaan kiitoksen vastaan sille kuuluvalla arvolla, aloin havannoida tarkemmin suomalaista mentaliteettia olla vastaanottamatta kiitosta. Käytäntö on osoittanut aika monesti, että meidän suomalaisten on valtavan hankalaa reagoida kiitokseen positiivisesti. Kiitoksen saadessamme vetäydymme ikään kuin ulos persoonastamme ja ulkoistamme kiitoksen jollekin kolmannelle osapuolelle, jota ei edes ole olemassa.

tulppaanit_tulips_kiitollisuus_hannamarirahkonen_yellowmood

Sitä kolmatta osapuolta kutsutaan nimillä ”enhän se minä ollut” tai ”ei se nyt ollut mitään”. Ennen kuin jatkan tekstiäni pidemmälle, pyydän sinua siirtämään tämän kolmannen osapuolen hetkeksi sivuun ja varustautumaan avoimella, itseäsi arvostavalla mielellä. Tulet löytämään tästä tekstistäni yhden lyhyen, ytimekkään ja toimivan neuvon siihen, miten voit ihan oikeasti oppia ottamaan kiitosta vastaan aidosti.

Asiaa on mielestäni helpoin lähestyä asettumalla kiittäjän rooliin, sillä kiitoksen antaminen on monesti helpompaa kuin sen vastaanottaminen. Ajatellaan vaikka, että olit hyvin kiitollinen vastapuolen tekemästä pyyteettömästä palveluksesta ja se tuntui sinusta niin merkitykselliseltä, ettet voinut olla sanomatta sitä hänelle ääneen. Kun menet arvostamasi ihmisen luo sanomaan ”kiitos, arvostin näkemääsi vaivaa tämän asian eteen”, mitä odotat vastaukseksi? Se, että saa vastaukseksi ”no eihän se mitään ollut”, mitätöi kiitoksen antajan antaman kiitoksen ja kaikille tilanteen osapuolille jää jälkeensä hämmentynyt ja tyhjä olo.

tulppaanit_tulips_kiitollisuus_hannamarirahkonen_yellowmood4

On mielestäni tärkeää ymmärtää, että vähättelemällä omaa osaasi/panostasi/persoonaasi piirrettä vähättelet samalla toisen ihmisen sinulle esittämää kiitosta. Vähättely tai kiitoksen ulkopuolistaminen ei tee sinusta yhtään jalompaa ihmistä, vaan se saa päinvastoin toisen ajattelemaan että hänen kiitoksellaan ei ollut väliä. Emme voi tietää sitäkään kuinka vaikeaa kiitoksen tulijalla oli tulla esittämään kiitoksensa.

Aivan yhtä tärkeää kuin on oppia lisäämään kiitollisuutta ja kiitollisuuden osoittamista kanssaihmisillemme, on myös tärkeää oppia ottamaan vastaan kiitosta. Paitsi että tuo taito auttaa antamaan arvoa kiitoksen esittäjää kohtaan, on kyseessä myös äärimmäisen tärkeä osoitus itsellesi siitä, että sinä olet tärkeä ja hyvä. Kiitos ja sen oikeanlainen vastaanottaminen toimii mielellemme yhtä tärkeänä ja välttämättömänä positiivisena vahvistuksena kuin betonipilarit kerrostalossa. Kiitoksen vastaanottamisessa kun ei ole kysymys vain yhden sanan hyväksymisestä, vaan myös itsesi arvostamisesta. Siksi kiitoksen hyväksyminen on yksi tärkeä osa siinä, että voimme pysyä henkisesti ryhdikkäänä, tulipa eteemme mitä tahansa.

Jos sinusta on vaikeaa ottaa vastaan kiitosta ja sinusta tuntuu siltä, että haluaisit mieluummin liueta paikalta kuin vastata kiitokseen kursailematta kiitos, kehoitan sinua miettimään miksi kiitoksen vastaanottaminen tuntuu niin haastavalta. Ehkä sinua hävettää, hämmennyt tai et tunne ansaitsevasi kiitosta? Usein taustalla on se, ettemme arvosta itseämme tarpeeksi voidaksemme ottaa vastaan tuon kauniin sanan. Totuus on kuitenkin se, että jokainen meistä on tarpeeksi hyvä ihminen vastaanottaakseen kiitosta ilman nöyristelyä, sinäkin.

tulppaanit_tulips_kiitollisuus_hannamarirahkonen_yellowmood3

Seuraavan kerran kun joku ihminen kiittää sinua jostain, ryhdistä selkäsi ja vastaa hymyillen takaisin kiitos. Tiedän kokemuksestani, että se voi tuntua alussa hyvin epäluonnolliselta, hassulta, teennäiseltä, itserakkaalta ja oudolta, mutta huomaat hyvin pian millainen positiivinen vaikutus tuolla yksinkertaisella vastauksellasi on itsetuntoosi ja siihen miten sinä näet itsesi.

Jos kiitoksen vastaaminen tuntuu haasteelliselta, voit asennoitua ajattelemaan, että tuon pienen sanan sanominen on ikään kuin investointi omalle itseluottamuksesi tilille, jota voit kartuttaa mittavasti tällä taidolla. Sen lisäksi, että kiitoksen vastaanottamisen taito paitsi lujittaa pidemmällä aikavälillä uskoa itseesi, antaa se myös kiitoksen antajalle hyvän mielen. Positiivinen kierre on valmis: kun saat kiitosta ja kiität takaisin, palaa tuo kiitoksen esittäjän kaunis ajatus takaisin hänelle. Kaikille jää hyvä mieli.

Vaakakupin toisella puolella leijuu se, että muistaa kiittää myös muita. Itse tapaan miettiä päivittäin sitä, mistä minulla on syytä olla kiitollinen juuri tänään ja kenelle voisin siitä kertoa. Älä siis jätä kiitollisuuden aihettasi vain ajatusten tasolle, vaan kerro se ääneen kumppanillesi, ystävällesi, pomolle, työkaverillesi tai lapsellesi, kuka tahansa tuo kiitollisuuden kohde onkin. Muista, että vaikka kiitoksen aihe voi tuntua sinulle näennäisesti pieneltä asialta, kiitoksen saajalle se voi olla hyvin lujittava kokemus.

Luomalla ympärillemme kiitollisuuden ilmapiiriä saamme helpommin ympärillemme onnellisia ja tyytyväisiä ihmisiä. Kiitollisuus kun synnyttää usein oheistuotteena onnellisuutta ja iloa.

Ketä sinä haluaisit kiittää tänään ja miksi? Entä mistä kiität itseäsi tänään?

Anna K.

Mikähän siinä muuten on, että kiitoksen vastaanottaminen onkin välillä niin vaikeaa. Luulisi, että olisi helpompi sanoa yksi sana "kiitos", kuin alkaa sopertaa juurikin jotain "no se nyt oli semmonen vaan". Olen yrittänyt viime aikoina opetella kiitoksen vastaanottamista, mutta myös kiitollisuuden osoittamista. Siitä oikeasti tulee hyvä fiilis molemmille!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Luulen, että vastaus on sekoitus opittua tapaa sekä suomalaista ylivaatimattomuuden kulttuuria. Yhtä kaikki, onneksi omaa toimintaa voi muuttaa ja oppia kohtaamaan asiat sekä ihmiset paremmin. Ihana kuulla, että sielläkin on kiitoksen vastaanottamisharjoitukset käynnissä, valoa loppuviikkoosi Anna <3

Vastaa
Tiia

Jälleen kerran kirjoitus joka herätti ajatuksia ja on täynnä asiaa! Kiitos! ;)
Postauksen kuvat ovat aivan mielettömän kauniita!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos Tiia, olen iloinen että koit tekstin ajatuksia herättävänä. Ihanaa viikonloppua sinulle!

Vastaa
Jari Inkila

Siis olet niin oikeassa, itse olen justiin tuollainen vähättelijä. Nyt pitää opetella toimimaan kertomallasi tavalla ja olla valmis vastaanottamaan kiitos toiselta. Täytyy sanoa että kiitos sinulle, heräsin ajattelemaan kiitoksen merkitystä. Hauskaa Vappua sinulle.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Jari! Aivan mahtavaa kuulla, että teksti synnytti sinussa halun toimia uudella tavalla. Olen varma, että tämä pieni muutos elämässäsi tulee tuottamaan paljon hyvää. Kiitos, että kommentoit ja mukavaa toukokuuta!

Vastaa
Jenni

Nappiin meni taas ajatuksesi ja pukiessasi sen sanoiksi!
Olen opettanut itseni vastaamaan hymyillen "kiitos", kun saan mieltä hyväilemän kiitoksen. Ei siihen tarvi sen enempää lisätä.
Joskus jos tilanne sallii ja ajatus kulkee, on kiva kertoa kiitoksen antajalle kuinka hyvältä se tuntuu.
:)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Ihana kuulla, että teksti kolahti! Kiitos piristävästä kommentistasi Jenni :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

DIY-pöytä olohuoneeseen
Yellow Mood -tiimi 2/4: Tuomas Rahkonen
House of Organicin kaksivuotispippalot ja 20 % alekoodi
Kaikkien aikojen 20 x rakastetuimpaa luonnonkosmetiikkatuotettani