Tuuheat hiukset ayuervedisella Khadi-hiustenhoitometodilla
Kaupallinen yhteistyö Natural Goods Company ja Khadi.
Hurahdin toissa vuonna ihan tosissani ayuervediseen hiustenpesuun, jonka jäljiltä hiuksista tulee silkkiset, kiiltävät, ilmavat, kuohkeat ja helposti käsiteltävät. Opastan sinut tässä artikkelissa ayuervedisen hiustenpesumetodin kaikkiin saloihin ja lisäksi jaan vinkkini siihen miten hiuksista saa tuuheat jopa viikoksi.
Kokeilin vuonna 2019 ensimmäisen kerran Khadin ayuervedisia hiustenpesujauheita ja tähän mennessä omaan niistä jo useamman vuoden käyttökokemuksen.
Jos sinulla on ollut minkäänlaisia haasteita hiuspohjan (tulehdukset, hilseily, ärtymys, rasvoittuminen, ihottumat) tai hiusten pituuksien kanssa (elottomuus, latteus, takkuisuus, pörröisyys, ohuus, hiusten lähtö, katkeilevat hiukset, kaksihaaraiset), tämä juttu kannattaa lukea ajatuksella loppuun saakka. Pesujauheen käyttö saattaa kuulostaa kuulostaa kirjoitetussa muodossa monimutkaiselta, vaikka se on käytännössä täysin päinvastaista.
Kun kokeilin jauhemaisia shampoita ensimmäistä kertaa, olin ällikällä lyöty. Odotukseni eivät olleet kovin korkealla ja pestessä mietin, että voiko tällainen jauhemainen massa muka oikeasti saada hiukset puhtaiksi.
Vastaus selvisi huuhtelun ja kuivaamisen jälkeen: pitkät hiukset eivät olleet yhtään niin takussa kuin normaalisti pesun jälkeen, hiuspohja tuntui syväpuhdistetulta, rauhalliselta ja kosteutetulta, pituudet kiilsivät kilpaa auringon kanssa ja laskeutuivat olalle pehmeästi. Moniulotteinen ayuervedinen hiustenhoitometodi on aidosti hoitava ja juuri siksi se on ollut säännöllinen osa omia hiusrutiinejani jo parin vuoden ajan.
Olen käyttänyt pesujauheita pisimmillään lähes vuoden verran putkeen, joten kokemusta on ehtinyt kertyä monina eri vuodenaikoina ja monissa eri elämäntilanteissa. Saan pidettyä tässä artikkelissa jakamallani metodilla viikon pesuvälin siten, että hiukset pysyvät tuuheina saman ajan.
Miksi viikon pesuväli? No, omalla kohdallani vastaus on yksinkertaisesti se, että haluan päästä helpolla. En jaksa olla pesemässä, kuivaamassa ja laittamassa hiuksiani monta kertaa viikossa ja toisaalta hius ei myöskään rasitu niin paljon, kun sitä ei pestä ja lämpökäsitellä liian usein.
Omalla kohdallani viikon pesuväli onnistuu helposti syyskaudesta loppukevääseen – kesäkuumalla tihennän pesuvälin pariin kertaan viikossa, koska lämmin ilma ja hikoilu latistavat hiuksia hieman nopeammin. Kokosin alle pitkän käyttökokemuksen opettamat pienet ja isommat niksini jauhemaisten pesutuotteiden käyttöön ja kerron kuinka saada etenkin ohuet ja lättänät hetkessä kuohkeiksi.
Mitä ayuervediset pesujauheet ovat ja kenelle ne sopivat?
Olen kirjoittanut teille useasti ayuervedisesta tavasta lähestyä ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Ayurvedassa painotetaan ennaltaehkäisevää otetta kehon terveyden ylläpitämisessä – yksittäisten oireiden sijaan keskitytään löytämään juurisyyt ja korjaamaan niitä.
Khadin jauhemuotoiset hiustuotteet sisältävät klassisisia ayuervedisia tehoyrttejä, joihin on saatu tiivistettyä hienon koostumuksen ansiosta valtava ravintopitoisuus. Yrttijauheet on valittu rauhoittamaan, hoitamaan ja vahvistamaan päänahkaa sekä pituuksia.
Khadi on vastikään tehnyt mittavan uudistuksen, ja ainakin omaan silmääni uudet pakkaukset ovat todella kauniita. Ilahdun joka kerta, kun tuotteen toimivuus ja esteettisyys kohtaavat toisensa. Muutos on kuitenkin koskenut pakkausdesignin lisäksi myös pesujauheiden nimeämistä ja joissain tuotteissa myös koostumuksia ja tuoksuja.
Aiemmin pesujauheita oli neljä, mutta tämän tuoreimman muutoksen myötä osa tuotteiden nimistä on vaihdettu pesujauheesta hiusnaamioksi (vaikka raaka-ainekoostumus on täysin sama kuin ennen – hiusnaamioista ja niiden käytöstä lisää seuraavassa väliotsikossa).
Pesujauheet sopivat erityisen hyvin tavanomaisen kosmetiikan kemikaaleille herkistyneille, allergisille, erilaisista hiuspohjan haasteista kärsiville tai kun kaipaa hiustenhoitotuotteilta aitoa hoitavuutta, tuuheutta, kiiltoa sekä vahvistavaa vaikutusta. Pesujauheita voi käyttää jatkuvasti tai satunnaisena hiuspohjan ja pituuksien tehohoitona.
Nykyään sarjaan kuuluu virallisesti vain yksi pesujauhe: Sensitive Herbal Wash. Jauheessa on lähestulkoon samat raaka-aineet kuin aiemmassakin versiossaan. Jauhe sisältää pesupähkinää, hiusjuuria vahvistavaa Shikakaita, viilentävää Bhringaraj’ta, kiiltoa tuovaa ja tuuheuttavaa amlaa, hiuspohjan tulehduksia hillitsevää neemiä ja tulsia.
Koostumusta on myös formuloitu parempaan suuntaan. Aiempi versio oli jauhemaista, mutta tuntumaltaan karkeampaa ja hiuksiin jäi helpommin pieniä muruja (jotka tosin lähtivät ihan viimeistään hiusten kuivuessa).
Uudessa Herbal Wash -jauheessa on nykyään täysin sileä koostumus – se levittyy helposti levitettäväksi massaksi ja hoitaa hiuspohjaa mikroskooppisen hienon koostumuksensa ansiosta entistä tehokkaammin.
Koostumuksen lisäksi pesujauheen tuoksua on muutettu myös helposti lähestyttävämpään muotoon. Rakastin kyllä itse sitä entistä, aromaattisen yrttistä tuoksua, mutta ymmärrän että se saattoi myös jakaa mielipiteitä. Nykyään tuoksu on yrttisyyden sijaan syvän marjaisa.
Pesuteho ja hoitavuus ovat kuitenkin edelleen tismalleen yhtä hyvät kuin aiemmassa versiossa – jauhe tekee hiuksista helposti selvitettävät, kiiltävät, paksumman ja tuuheamman tuntuiset sekä kaikin puolin terveen näköiset. Löydät tarkemmat ohjeet pesujauheen käyttöön alempaa artikkelista.
3 x hiusnaamio
Kuten yllä mainitsin, osa Khadin entisistä pesujauheista on nimetty nykyään hiusnaamioiksi. Alla oleva Shikakai ja Amla sopivat kuitenkin edelleen myös hiustenpesuun uudesta nimeämisestä huolimatta, vaikka Khadi suositteleekin niitä nykyään Sensitive Herbal Washin käytön jälkeisiksi tehohoidoiksi.
100 % akaasiapuusta valmistettu Shikakai-naamio sopii rauhoittamaan ärsyyntynyttä, tulehtunutta ja hilseilevää päänahkaa. Shikakai lisää myös pituuksien kiiltoa ja tekee käsitellyistä sekä huokoisista hiuksista kosteammat ja sileämmät. Kokeile erityisesti, jos hiuksesi ovat kuivat, täynnä kaksihaaraisia tai muuten pörröiset. Tätä naamiota voi käyttää edelleen halutessaan myös pesujauheen tavoin.
Amla-naamio on valmistettu niinikään vain yhdestä raaka-aineesta, eli amla-hedelmästä. Naamio antaa hiuksille rakennetta ja tuuheutta pitäen ne samalla pehmeinä, helposti käsiteltävinä ja lisäten kiiltoa. Tätä naamiota voi käyttää edelleen halutessaan myös pesujauheen tavoin.
Deep Charcoal Cleanse -naamio sopii hiuspohjan ja pituuksien syväpuhdistamiseen ennen hiusten värjäämistä tai jos värjäämättömät hiukset alkavat ”klimppiintyä” pesusta huolimatta. Hiuksiin kertyy vesiputkista ja muotoilutuotteista aina jonkin verran kuona-aineita, jotka voivat tehdä hiuksista takkuiset ja elottomat. Amla-hedelmän hiilestä valmistettu naamio poistaa hiuksen pinnalta kuonajäämät, edesauttaa kasvivärin kiinnittymistä ja palauttaa luontaisen kiillon sekä sileyden.
Ayurvedinen hiustenhoitorituaali alkaa hiusöljyn käytöstä
Ayuervediseen hiustenhoitorutiiniin kuuluu olennaisena osana hiusöljyn käyttö. Öljyllä ei kuitenkaan lotrata, vaan sitä käytetään säästelisäästi sekä päänahalle että pituuksille. Perinteisellä ayurvedisellä menetelmällä valmistetut öljyt ovat tarkkaan harkittuja seoksia, joissa kokonaisiin kasviöljyihin on sekoitettu ravintotiheitä kasviuutoksia.
Yleisesti ottaen päänahan öljyhoito kannattaa tehdä 1-2 kertaa kuukaudessa ja antaa öljyn vaikuttaa hiuspohjassa vähintään 30 minuuttia ennen pesua. Jos sinulla on päänahan ongelmia, voit käyttää öljyhoitoa jopa kolmesti viikossa tai pitää sitä yön yli. Hiusöljyt sopivat myös silottamaan latvoja pesun jälkeen.
Khadin hiusöljyvalikoimaan kuuluu yhteensä viisi erilaista öljyä, joista valitsin tähän juttuun kaksi suosikkiani:
Vitality Grow sopii parhaiten tilanteeseen, jossa hiuksia lähtee paljon, hiukset ovat ohuet, vaurioituneet tai hennot tai niissä esiintyy paljon kaksihaaraisia. Öljypohjana on seesamia, kookosta ja risiiniä. Näiden lisänä on rosmariiniuutetta, joka aktivoi hiuspohjan verenkiertoa, parantaa ravinteiden kulkeutumista hiustuppiin ja nopeuttaa hiustenkasvua. Sarviapila kosteuttaa huokoista hiusta ja antioksidanttirikas noronepikkiuute suojaa ennenaikaiselta harmaantumiselta sekä hiustenlähdöltä.
Punainen Amla-hiusöljy tukee päänahan verenkiertoa ja sitä kautta hiusten kasvua, lisää kiiltoa, vähentää hiuspohjan hilseilyä, ennaltaehkäisee harmaantumista, ravitsee hiusjuuria ja kosteuttaa. Öljy sisältää runsaasti päänahan verenkiertoa stimuloivia ja antioksidanttisia raaka-aineita kuten amlaa ja brahmia. Öljyssä on myös hilseen syntymistä hillitsevää neemiä.
Tiesitkö, että hiustenkasvuongelmat johtuvat usein puutteellisen ruokavalion lisäksi liian kireästä päänahasta? Jokaisen hiusjuuren ympärillä on ravintoa annosteleva sidekudos, joka mahdollistaa optimaalisimmassa tilanteessa hiuksen vahvan kasvun. Stressaantuneena päänahka ja hiusjuuren ympärillä oleva sidekudos puolestaan kiristyvät, jolloin hiuksen ravinnonsaanti heikkenee. Ayurvedisen hiustenhoitometodin avulla tulet hieroneeksi päänahan ainakin kerran viikossa ja maksimoimaan sitä kautta hiusten ravinnonsaannin.
Ayuervedinen hiustenpesumetodi ja tuuheiden hiusten salaisuus:
1) Hiero hiusöljy päänahkaan
Annostele hiusöljyä parin pumppauksen verran kämmenelle ja hiero sitten tasaisesti koko päänahkaan. Harjaa hiukset lopuksi, jotta öljy pääsee hoitamaan myös pituuksia. Hiusöljyn annetaan vaikuttaa vähintään puolisen tuntia ennen pesua. Sen voi antaa olla myös yön yli, jos hiuspohjan ja pituuksien kunto niin vaatii.
Pesen omat hiukseni kerran viikossa eivätkä ne kaipaa öljyhoitoa jokaisella pesukerralla, joten käytän öljyä noin joka toisella tai kolmannella kerralla. Öljyhoidon kohdalla kannattaa tutkailla mikä on oman päänahan ja pituuksien tilanne ja käyttää omaa harkintaa. Siirry seuraavaksi shampoon valmistukseen ja pesuun.
2) Shampoon valmistus
Pesujauhe sekoitetaan lämpimään tai kuumaan veteen. Olen todennut sekoitussuhteen 1:1 toimivimmaksi omien keskipitkien hiusteni kanssa (3 rkl pesujauhetta ja 3 rkl kuumaa vettä). Sekoita jauhe ja vesi kulhossa ja anna seoksen tekeytyä 15-30 minuuttia ennen käyttöä. Tässä ajassa koostumus muuttuu silkkiseksi massaksi, joka on helppo levittää kosteisiin hiuksiin.
3) Levitys ja vaikutusaika
Se, haluaako shampoomassan levittää kuiviin vai kosteisiin hiuksiin, on makuasia. Itse kastelen hiukset aina ja hieron massan vasta sitten hiuspohjaan ja pituuksiin. Hiero shampooseos päänahkaan yksi alue kerrallaan. Anna vaikuttaa noin 5-20 minuuttia ja kuori sillä välin vaikka vartalo tai kipaise saunassa.
4) Huuhtelu & kuivaus
Huuhtele hiukset viileällä vedellä, kunnes hiuksista ei enää irtoa pesumassan sävyä. Kääräise hiukset hiusturbaaniin tai pyyhkeeseen. Minulla on tapana pitää pesun jälkeen hiusturbaania puolisen tuntia ja viimeistellä vielä hiustenkuivaajalla.
5) Kreppaaminen
Tämä on aidosti hoitavien hiustenpesutuotteiden rinnalla takuuvarma tuuheusefektin luoja, jonka avulla pesuväliä saa pidennettyä maksimaalisesti. Voit käyttää tähän minikreppirautaa tai isompaa kreppirautaa – tärkeintä on saada kreppaus aivan hiusten tyveen, jotta ne irtoavat päänahasta eivätkä rasvoitu niin nopeasti.
Näin kreppaaminen onnistuu: Jaottele hiukset muutamiin osioihin pompuloilla. Valitse sormilla tai kammalla yksi ohut hiusliuska kerrallaan ja kreppaa hiusten tyvi aivan päänahan läheltä (itse kreppaan tyvestä noin 3-4 cm pituuksiin päin, jotta saan oikein kuohkean lopputuloksen). Tein omasta kreppaustavastani videon Instagramiini, voit katsoa sen tästä.
Harjaa hiukset lopuksi, jotta krepatut alueet tuuheutuvat entisestään ja silotan yksittäiset pörröhiukset Khadin Wonder Hair Tonicilla. Tätä taivaallisen tuoksuista hiussuihketta voi käyttää muotoilun lisäksi myös päänahan kosteuttamiseen, joskaan en suosittele jälkimmäistä heti kreppauksen jälkipäivinä, vaan lähempänä pesua.
Vasemmalla Khadin hiustenpesujauheella pestyt hiukset kuivattuna. Jos en tekisi hiuksille mitään pesun jälkeen, ne olisivat näin littanat ja rasvoittuisivat nopeasti. Oikealla hiukset tyvikreppauksen ja hiustenharjaamisen jäljiltä. Hiuksissa on nyt ilmavuutta eivätkä ne mene päätä myöten.
Instagram – @yellowmoodmedia
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen
Milloin pesu olisi parasta suorittaa? Itse pesen aamuisin, mutta tämän metodin toteuttamin vie kyllä aikaa, ei houkuta nousta aamulla kukonlaulun aikaan. Iltaisin olen pessyt hiukseni vain satunnaisesti saunassa. Aamulla hiukset ovat usein jo rasvaiset ja lättänät. Joten suosin siis aamupesua varsinkin jos edessä on menoa tai työpäivä. Tietysti olisi ihanaa jos hiukset tottuisi harvempaan pesuväliin. Olen pitkillä vapailla ja lomilla yrittänyt kouluttaa hiuksia pidemmälle pesuvälille, mutta eivätpä vaan minua tottele. Ongelmana on myös että hiukseni ovat todella ohuet, sekä määrällisesti että yksittäinen hius. Kasvuvauhti on kyllä kiitettävää tasoa.
Aioin kyllä kokeilla ihania ja metodia :)
Pesun voi tehdä ihan kummin haluaa. Minulla on tapana pestä hiukset yleensä aamulla, mutta joskus harvoin venyy iltaan. Silloin vain kuivaan hiukset föönillä pesun jälkeen, kietaisen yöksi ilmavalle sotkunutturalle ja kreppaan hiukset vasta aamulla.
Pesuvälin suhteen pisimmän välin saa suorittamalla pesun ja kreppauksen aamulla – silloin hiukset ehdi lässähtää/rasvoittua yön aikana yhtään ennen käsittelyä. Öljyhoitoa ei ole muuten pakko tehdä jokaisella kerralla (riippuu hiuspohjasi ja pituuksiesi kunnosta), eli periaatteessa pesusta voi selviytyä aamulla noin 10 minuutissa + hiusten kuivaaminen. Ilo kuulla, että metodi kiinnostaa. Se on tehnyt omille hiuksilleni ihmeitä :)
Moikka. Käytätkö Khadin hiusvettä säännöllisesti? Antaako tuuheutta vai kuinka se toimii ilman kreppausta? Kiitti🥰
Käytän joo! Suihkutan sitä pesun ja pyyheturbaanikuivauksen jälkeen vielä kosteiden hiusten pituuksiin juuri ennen föönaamista. Käytän myös kevyeen muotoiluun tai kaitsemaan satunnaisia pörröhiuksia.