Smoothien valmistuksen ABC

Smoothien valmistus lienee jo useammankin kohdalla yksi aamun perusrutiineista. Törmään usein siihen, että smoothieista tulee liian paksuja ja tönkköjä. Tässä omat kootut ohjeeni smoothien valmistukseen ja siihen miten tehdä niistä ketogeeniseen ruokavalioon sopivia!

greenjuice_smoothie_juicing_detox (2)

Smoothien ehdoton etu on nopea valmistus ja oikeilla raaka-ainevalinnoilla siitä saa myös todella ravintotiiviin eliksiirin. Itse valmistan omat smoothieni aina ilman maitoa ja viljoja. Kermaista makua voi tuoda monilla muilla eri tavoilla ja siten myös maksimoida smoothien herkullisen maun.

Tärkein ohjenuorani smoothien valmistuksessa on pitää raaka-aineet ja makumaailma mahdollisimman yksinkertaisena. Tämä on usein onnistumisen kannalta merkittävin tekijä! Aluksi riittää vallan mainiosti, että smoothiessa on vain 3 raaka-ainetta. Jos samaan smoothieen ahtaa mahdollisimman monia eri makuisia raaka-aineita, päätyy tekele helposto biojätteen uumeniin.

SmoothieABC_halopieniaikuinen0954

Smoothien pohja

Jos maitoa tai jäätelöä ei käytetä, niin mitä sitten? Ehdottomasti parhain smoothiepohja on vesi. Kokeile myös pakuriteetä, kookosvettä, mantelimaitoa, yrttiteetä tai kookosmaitoa.

Perussmoothien kaava:

2-3 dl marjoja
1 kourallinen vihreitä vihanneksia/yrttejä/salaatteja
1 banaani (tai tilkka hunajaa tai steviatippoja)
valitsemaasi nestettä sen verran, että koostumus miellyttää

Maksan Puhdistus Ja Rasvamaksan Ruokavalio Hoito 2

Kokeile smoothieen viherjauheita ja vihreitä kasviksia

Vihreiden kasvisten ja yrttien sisältämän klorofyllin (lehtivihreän) kemiallinen rakenne on hyvin samanlainen kuin hemoglobiinilla, siksi se puhdistaakin erinomaisesti verta, parantaa vastustuskykyä, nostaa rauta-arvoja, lisää hapenottokykyä, poistaa kuonaa elimistöstä, antaa elinvoimaa, suojaa auringonsäteilyltä ja vaikuttaa suotuisasti elimistön happo-emästasapainoon. Vaihtele eri vihreitä päivittäin.

Muista nämä:

Nokkonen, voikukka, horsmanlehdet, kuusenkerkät, persilja, basilika, minttu, sitruunamelissa, oregano, rucola, tammenlehtisalaatti, mungpavun idut, vesikrassi, alfalfa, auringonkukanversot, idätetyt linssit, parsakaali, kaali, pinaatti, levät, vehnänorasjauhe, ohranorasjauhe, kesäkurpitsa, lehtiselleri…

Levät ovat hyvin ravintopitoisia ruokia — pelkästään jo niissä oleva proteiini on 65-71 % elimistömme hyödynnettävissä. Lisäksi levät sisältävät mineraaleja,  antioksidantteja, hyviä rasvahappoja, aminohappoja sekä vitamiineja. Levien säännöllinen käyttö mm. ehkäisee tulehduksia, suojaa ihoamme auringolta ja auttaa kehoamme detoksifikaatiossa.

Maksan Puhdistus Ja Rasvamaksan Ruokavalio Hoito 3

Kokeile smoothieen superfoodeja

Superfoodit ovat ruoka-aineita, joissa on tiheä ravinnepitoisuus. Suomalaiset metsät ovat täynnä ravinnetiheitä ruokia, esimerkkeinä voitaisiin mainita kaikki metsämarjat, siitepöly, pakurikääpä, hampunsiemenet, tuoreet villivihannekset (erityisesti nokkonen), pastöroimaton hunaja, hamppuöljy, ruusunjuuri sekä koivuntuhka.

Näitä kaikkia kannattaa käyttää vaihdellen päivittäisissä smoothieissa, jotta saat ravinteita mahdollisimman monipuolisesti. Ulkomaiset superfoodit tuovat vaihtelua ja antavat uusia makuelämyksiä tuttujen makujen rinnalle. Ulkomaisten superfoodien kohdalla kannattaa kuitenkin aina varmistua siitä, että ne ovat joko luomu-sertifioituja tai vähintään luomulaatuisia.

Näistä superfoodeista on helpoin aloittaa:

Maca on Perun vuoristossa kasvava mukulakasvi, joka tasapainoittaa hormonitoimintaa, antaa lisäenergiaa, lisää hapen määrää veressä, lisää kestävyyttä liikunnassa, vaikuttaa suotuisasti seksuaalisiin haluihin ja parantaa unenlaatua. Maca kannattaa piristävien ominaisuuksiensa vuoksi nauttia aina aamuisin tai päivisin, jotta nukahtaminen ei häiriintyisi.

Raakakaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa. Lisäksi kaakaon painosta 10 % on antioksidantteja, jotka suojaavat solujamme hapetusstressiltä.

Neitsytkookosöljyssä on runsaasti keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ehkäisevät verisuonitukoksia, hoitavat suoliston tulehduksia ja alentavat haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä. Lisäksi neitsytkookosöljy stimuloi kilpirauhasen toimintaa, edistää laihtumista (vähentäen rasvakudoksen muodostumista) ja toimii antibakteerisesti. Neitsytkookosöljyn käyttöä ei tarvitse jättää vain sisäisesti nautittavaksi, vaan se käy myös ihonhoitoon, latvojen hoitoaineeksi, deodorantiksi, meikinpoistoon, hierontaöljyksi, kurkun kurlaamiseen sekä suun purskuttelemiseen.

Hampunsiemenissä on jopa 35-40 % on kasviproteiinia, lisäksi ne sisältävät täydellisessä suhteessa tärkeitä Omega 3-, 6-, ja 9-rasvahappoja, E-, C-, ja B-vitamiineja, 20 erilaista aminohappoa sekä mineraaleja. Maultaan hamppu on hyvin neutraali ja smoothieen se antaa kiinteämmän rakenteen.

Siitepöly antaa energiaa, lisää suorituskykyä ja auttaa jaksamaan. Salaisuus siitepölyn monipuolisten vaikutusten takana on sen ravintosisältö, josta löytyy mm.  hurjasti B-vitamiineja (ainoastaan B12 puuttuu), C-, D-, ja E-vitamiineja, yli 60 erilaista mineraalia, 12 eri entsyymiä ja kaikki 22 aminohappoa.

oljyt.jpg

Muista hyvät rasvanlähteet

Keho tarvitsee runsaasti luonnollisia, prosessoimattomia rasvoja toimiakseen optimaalisesti. Yksistään suurin tietokeskuksemme — aivot — ovat 60-70 % rasvaa. Lisäksi hyvät rasvat ovat välttämättömiä hormonitoiminnalle, ihon kunnolle sekä laihduttamiseen ja painonhallintaan.

Öljyjen suhteen kannattaa aina varmistua laadusta. Varmista siksi pullon kyljestä, että öljy on:

1) kylmäpuristettua

2) luomua

3) tummassa lasipullossa

Laadukasta öljyä ei milloinkaan pakata muoviin eikä useimmiten myöskään kirkkaaseen lasipulloon. Öljyjen maailmasta löytyy huimasti vaihtoehtoja. Voit kokeilla smoothieen esimerkiksi seuraavia: neitsytkookosöljy, oliiviöljy, hamppuöljy (suomalainen), camelinaöljy (suomalainen), manteliöljy, Udo´s Oil ja macadamiaöljy. Kaikki kylmäpuristetut öljyt käyvät erinomaisesti smoothien sekaan, sillä smoothieita ei lämmitetä ja useimmiten ne nautitaan heti.

Hyviä luonnollisen rasvan lähteitä ovat myös avocadot, hampunsiemenet sekä pähkinät sekä siemenet. Pähkinät ja siemenet kannattaa aina liottaa (noin 8 h) ennen käyttöä, koska vasta silloin niissä olevat entsyyminestäjät pilkkoutuvat pois ja pähkinät ovat helpommin sulavassa muodossa. Näin ruoansulatuksesi pääsee helpommalla ja sinä voit paremmin!

Yellowmoodkitchen_teapigs_greensmoothie_party 5

Luonnolliset makeuttajat

Makeutus on helppo hoitaa ilman valkoista sokeria, puhumattakaan keinomakeutusaineista, jotka huijaavat elimistöämme syömään enemmän kuin olisi tarpeen. Luonnosta löytyy loistavia makeuttajia, jotka kehomme tunnistaa ruoaksi ja osaa täten myös hyödyntää. Tässä pieni listaus suosituimmista makeuttajista:

Pastöroimaton hunaja

Mikäli haluaa nauttia hunajan suotuisista terveysvaikutuksista, on hyvä valita pastöroimatonta eli kuumentamatonta hunajaa. Suomalainen hunaja on makeuttajista ekologisin, sillä se on lähiruokaa. Hunaja sisältää mm. mineraaleja, prebiootteja, C-vitamiinia sekä vähän B-vitamiineja. Noin puolet hunajan sokerista on hitaammin imeytyvää fruktoosia.

Lucuma-jauhe

Lucuma on etelä-Amerikassa kasvava mangon kaltainen hedelmä, jonka maku on kermainen, täyteläinen sekä hieman toffeinen. Suomessa lucumaa myydään jauheena, joka voidaan käyttää erinomaisesti smoothieisiin, raakaleivonnaisiin sekä raakajäätelön valmistukseen. Lucuma ei nosta verensokeria, joten se sopii myös diabeetikoille.

Stevia

Stevia on luonnossa kasvava kasvi, joka on kaloriton ja noin 250-300 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Suosittelen käyttämään ketogeeniseen ruokavalioon sopivaa steviaa nestemäisenä. Suomessa nestemäistä steviaa saa mm- Nick’s-merkiltä.

Marjat ja hedelmät

Vaihtele näitä mielesi mukaan. Vesimeloni tuo raikkautta makeutuksen ohessa, banaani puolestaan tekee smoothiesta kermaisen ja täyteläisen, sitrushedelmät tuovat kirpeyttä ja niin edelleen. Suosi pääasiassa kotimaisia marjoja, sillä niissä on jäljellä eniten ravinteita, koska ne ovat saaneet kypsyä täysin. Ulkomailta rahdatut hedelmät kerätään aina raakoina eikä niihin siksi ole ehtinyt muodostua vitamiineja, jotka on mahdollista saada vain jos hedelmät saavat kypsyä emopuussa. Jos noudatat ketogeenista ruokavaliota, jätä hedelmät pois smoothieista ja käytä marjoja kohtuudella.

Smoothie

Ketogeeninen ruokavalio ja smoothiet – 3 x vinkkiä

1) Suosi pääasiassa hyviä rasvanlähteitä ja vihreitä kasviksia

Avokado tuo smoothieen kermaisuutta sekä täyteläisyyttä ja sisältää samalla paljon rasvaa. Neitsytkookosöljy sopii useimpiin vihersmoothieisiin sekin, samoin kookoskerma ja kuohukerma (pienissä määrin). Selleri, kurkku ja erilaiset salaatit sopivat loistavasti smoothieen.

2) Smoothien sokeriton makeuttaminen

Jos makroihisi mahtuu marjat (esim. mustikka, puolukka tai karpalo), voit käyttää niitä makeuttamaan smoothieta. Stevia-tipat ovat toinen hyvä makeutuskeino.

3) Mausta

Ketosmoothien valmistuksessa voi jäädä uupumaan pyöreän täyteläinen maku, koska makeutusta käytetään vähemmän. Kokeile joukkoon sitruunamehua, kardemummaa, kaakaojauhetta tai vaikkapa chiliä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

KISS KISS: neljä keinoa, joiden avulla teet kestävän huulimeikin
3 x syytä valita luonnonkosmetiikan aurinkosuoja
Kuparia syyskotiin
Kuulaana kesään: kevyet meikkipohjat ja parhaat kuultotuotteet