Big Green Egg tuli taloon ja siitä löytyy viisi upeaa ominaisuutta

Kaupallinen yhteistyö Big Green Egg Finland.

Hankimme viime syksynä vuosia haaveilemamme Big Green Egg -kamadogrillin, joka pääsi välittömästi tehokkaalle käytölle uudella terassillamme. Kysymyksessä on jokaisen makua ja monikäyttöisyyttä arvostavan ruoanlaittajan unelma, sillä EGGillä voi savustaa, hauduttaa, leipoa, paistaa ja grillata. Lue alta miksi päädyimme hankkimaan juuri Big Green Eggin ja vastasivatko odotukset todellisuutta.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 12 Big Green Egg Kokemuksia Hinta

Meillä oli puolisomme kanssa vuosia sitten pirtelöbaari, jonka kanssa kuljimme erilaisissa tapahtumissa. Yksi ikimuistoisimmista pop up -paikoistamme oli Rovaniemellä sijaitsevan Kahvila Kauppayhtiön takapiha, jossa vietimme kesän 2014. Samasta kompleksista löytyi myös paikallinen Lentävän poron kesäteatteri ja kesän ajan toimiva Pure Burger -hampurilaisbaari (josta tuli sittemmin rakastettu, vuoden ympäri toimiva konsepti).

Ihmiset kutsuivat tuota takapihaa pikku-Berliiniksi, ja siltä se itsestänikin kaikessa boheemiudessaan tuntui. Saimme seurata kesäiltoina onnellisten ihmisten reaktioita teatteriesityksiin ja tarjoilla väliajalla smoothieita sekä burgereita. Monesti sellaisista tavallista paremmista hetkistä tulee sanoneeksi, että tuntuu siltä kuin ulkomailla olisi – no, tuolla kertaa saimme kokea nuo ikimuistoiset hetket onnellisesti kotikaupungin kamaralla.

Seurattuani koko kesän ajan kuinka kaikki Pure Burgerin hampurilaiset valmistettiin tummanvihreällä ja munanmuotoisella Big Green Egg -kamadogrillillä, päätin että jos meille tulee joskus grilli, sen on oltava EGG. Se autenttisen paahteinen maku, jonka kamadogrilli loihtii ruokaan, on koettava – ja uskokaa kun sanon, että tuona kesänä tuli syötyä useampi purilainen ja opittua hyvälle!

Rakensimme viime vuonna yli 40 neliön terassin talomme eteläpäätyyn, ja samalla ulkogrillaaminen tuli ajankohtaiseksi. Meillä on puolisoni kanssa isojen hankintojen suhteen sellainen periaate, että keräämme ennemmin pidempään rahaa ja hankimme kerralla aikaa kestävän sekä aidosti laadukkaan vaihtoehdon kuin ostamme monta halpaa (tai velaksi). Tämä on toiminut niin ammattitasoisen tehosekoittimen ja mehustimen kuin EGGinkin suhteen. Asioita ei ehkä saa heti, mutta sitten kun saa, ne kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 6 Big Green Egg Kokemuksia Hinta 7

Miksi valitsimme Big Green Egg -kamadogrillin?

1) Aidot materiaalit ja ekologisuus

Ruoan maun lisäksi meillä oli monta syytä valita juuri Big Green Egg. Me emme halunneet löytää itseämme tilanteesta, jossa olisimme ostaneet halvan grillin ja joutuneet uusimaan sen parin vuoden kuluttua. Halusimme aikaa kestävän ratkaisun, joka on valmistettu aidosti laadukkaista materiaaleista ja johon saa tarvittaessa lisäosia.

Big Green Eggin sisäosa on jykevää, osittain NASAn kehittämää keramiikkaa, jonka ominaisuuksiin kuuluu ensiluokkainen lämmöneristävyys. Laadukkaan keramiikan ansiosta EGG kestää rajujakin sääolosuhteita ja sillä on elinikäinen takuu. Näin Lapissa asuvana talvipakkaset muistuttavat toisinaan kunnon ääriolosuhteita, kun mittari hilaa itsensä -30°C paremmalle puolelle. Ulkolämpötila ei kuitenkaan vaikuta EGGin sisälämpötilaan, eli lämmön saa säädettyä haluamalleen tasolle vaikka olisi kuinka kylmää.

Säännöllisellä huoltamisella EGG kestää kirjaimellisesti käyttökelpoisena yhden ihmisiän – sukupolvelta toiselle. Rakastan ajatusta siitä, että EGG on tehty kestämään, ja se jos mikä, on aidosti ekologista ja täysi vastakohta nykyajan kertakäyttökulttuurille, jossa laitteiden käyttöikä on hädin tuskin paria vuotta.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 8

2) Monikäyttöisyys ja ympärivuotinen käyttö

Toinen erittäin painava syy juuri Big Green Eggin valintaan oli sen monikäyttöisyys ja mahdollisuus hyödyntää sitä ympäri vuoden. EGG soveltuu niin paistamiseen, hauduttamiseen, leipomiseen, grillaamiseen kuin savustamiseenkin. Vaikka satsaamme mielellämme laadukkaisiin ruoanlaittovälineisiin, nautin siitä, ettei kotiin tarvitse hankkia erikseen montaa eri laitetta viemään tilaa muutenkin ahtaissa kaapeissa.

Puolisoni on intohimoinen pizzaharrastaja ja odotti eniten EGGin valjastamista pizzauuniksi. Siksi hankimme omaan EGGiimme keraamisen paistokiven ja pizzalapion. Olen leiponut nuorempana työkseni tuhansia pizzoja ja EGGin paistokivellä pizzapohjista tulee aina ravintolatasoisia: rapeita, maukkaita ja tasaisesti paistuneita. Olemme pitäneet ystäviemme kanssa jo useammat onnistuneet pizzaviikonloput, kiitos EGGin.

Syksyllä ja talvella käytimme EGGiä useamman kerran myös täytettyjen kasvisten ja kokonaisen kanan grillaamiseen. Nyt kevään korvilla aion ottaa haltuuni kalan savustamisen – tiedän jo nyt, että tähän tulen jäämään koukkuun! Aion kokeilla savustamiseen pekaani-lastuja ja raportoin kokeiluistani Instagram-tililläni.

Nautin myös siitä, että EGGillä voi hauduttaa ruokaa, koska sen avulla tylsältäkin tuntuvasta ruoasta saa irti maksimaalisen makumaailman. Tämä pätee niin liha- kuin kasvisruokiin. Erityisesti edullisemmista lihanosista kuten kasslerista saa hauduttamalla mureaa ja suussa sulavaa arkiruokaa.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 10 Big Green Egg Kokemuksia Hinta 3

3) Kompakti, mutta tilava

EGGin kokoa pohtiessa oli selvää, että tarvitsemme vähän reilumman kokoisen kamadogrillin. Vietämme ystäviemme kanssa paljon aikaa hyvän ruoan äärellä ja kokoonnumme säännöllisesti viettämään eri teemoilla valittuja ruokaviikonloppuja. Halusimme siis kerralla sen kokoisen EGGin, että se mahdollistaa vähintään seitsemänpäisen poppoomme ruokailun siten, että kaikki pääsevät syömään yhtä aikaa!

Kokovaihtoehtoja on yhteensä seitsemän, ja me päädyimme kokoon L. Tällä koolla pystyy kokkailemaan kerrallaan kahdeksalle hengelle ja se on osoittautunut käytännössä oikein toimivaksi valinnaksi meille. EGGin ulkoisesti kompakti muotoilu mahdollistaa puolestaan sen, ettei se vie terassilla paljon tilaa.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 5

4) Mahdollisuus kustomoida EGG juuri omiin tarpeisiin sopivaksi

Muutamilla erilaisilla lisäosilla Big Green Eggin voi kustomoida vastaamaan omia ruoanlaittotottumuksia. Siksi suosittelenkin pohtimaan ennakkoon mitkä ominaisuudet painavat omien ruoanlaittotottumusten sekä mieltymysten suhteen vaakakupissa eniten. Meille oli tärkeää, että EGGiä pystyi käyttämään mahdollisimman monipuolisesti.

Tästä syystä hankimme omaamme keraamisen ConvEGGtor-lisäosan, jonka avulla EGGin saa toimimaan myös ulkoilmauunina. Ruoan ja hiilien väliin tulevan lisäosan avulla ruoka kypsyy tasaisesti olipa lämpötila säädetty matalalle tai korkeammalle. Me olemme hyödyntäneet tätä lisäosaa niin haudutettavien patojen kuin pizzan valmistuksessakin.

Hankimme EGGiin myös tuhkakaapimen ja tuhkalapion. Lisäksi saatavilla on monipuolisesti erilaisia paistoastioita, mittareita, ritilöitä, ottimia ja muita grillaamista helpottavia lisävarusteita.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 11

Grillinoviisien odotukset ja kokemukset

1) Kokoaminen

Jännitin Big Green Egg -paketin saapuessa etenkin kokoamisvaihetta. Se tuntui mielessäni aluksi tosi tekniseltä, koska en ole tällaisissa toimenpiteissä mitenkään vahvimmillani (toisin kuin puolisoni, joka rakastaa esimerkiksi huonekalujen kokoamista).

Kokoamisprosessiin löytyy kuitenkin tosi näppärä ohjevideo, joka oli tällaiselle visuaaliselle oppijalle pelastus! Lisäksi paketissa tulevat ohjepaperit olivat tosi selkeät.

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 13 Big Green Egg Kokemuksia Hinta 2

2) Käyttö ja lämmönsäätö

Meillä kummallakaan ei ollut puolisoni kanssa juurikaan kokemusta grillaamisesta ennen EGGiä – voi siis sanoa, että aloitimme tämän harrastuksen viime syksynä täysin noviiseina. Positiivisena yllätyksenä tuli se, että Big Green Eggin kanssa noviisius ei haittaa pätkääkään.

Tiesimme heti kättelyssä, että EGGin käytettävyyden keskiössä on lämmönsäätö – siksi päätimme satsata sen opetteluun. Brändin verkkosivuilta löytyy lämmönsäätelyyn erinomaiset kirjalliset ohjeet sekä video. Samalta sivulta löytyy myös kätevä lista, josta näet eri raaka-aineiden vaatiman kypsennyslämpötilan, kypsennysajan ja oikean sisälämpötilan parhaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Big Green Eggin lämpötilaa voi säätää miltei asteen tarkkuudella. Tämä mahdollistaa sen, että esimerkiksi lihat voi kypsentää tismalleen oikeaan kypsyyteen, jolloin lopputulos ei ole kuivaa, vaan taivaallisen mehevää. Kun pääsimme opettelemaan lämmönsäätelyä tositoimissa, se osoittautui paljon luultua yksinkertaisemmaksi asiaksi. Erityisen ylpeä olin siitä, että meidän ensimmäinen pizzanpaistokerta onnistui kertaheitolla!

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 4

3) Käytettävyys

Pohdimme hetken hankimmeko Big Green Eggin liikuteltavilla jaloilla vai asentaisimmeko sen kiinteästi pöytään. Tällä erää ajatus laajemmasta kesäkeittiöstä sai jäädä hautumaan ja päädyimme hankkimaan kätevän Nest -jalustan. Tukevassa metallijalustassa on neljä pyörivää rullaa, jotka saa lukittua turvallisesti ja jykevästi paikoilleen.

Miltei vuoden käyttökokemuksen perusteella liikuteltava jalusta on osoittautunut tismalleen oikeaksi valinnaksi: jopa minä saan lyhyenä ihmisenä liikuteltua muutoin raskasta EGGiä vaivatta juuri niihin terassin kolkkiin, joihin on tarpeellista. EGGille on saatavilla myös rullilla liikuteltava EGG Frame ja kiinteä pöytä, johon sen voi upottaa.

Lapin vaihtelevissa sääolosuhteissa asuvana on myös kehuttava EGGin säänkestävyyttä. Talvipakkasillakin grillailut ja paistamiset ovat sujuneet sutjakkaasti – tämä on ollut meille hyvän ruoan ystävinä tärkeä juttu, että grillikautta ei tarvitse lopettaa loppukesään tai syksyyn, vaan sitä voi harrastaa ympärivuotisesti.

Olen huomannut, että EGGistä saa parhaat puolet irti pienillä asioilla: sillä, että opettelee lämmönsäätelyn helpot salat, aloittaa ruoanlaittometodien suhteen itselle mielekkäimmistä jutuista, puhdistaa grillin aina käytön jälkeen ja poistaa tuhkat säännöllisesti.

Meille ruoanlaitosta Big Green Eggillä on muodostunut mieluinen yhteinen harrastus. Se kokoaa läheiset yhteen ja on synnyttänyt jo monia unohtumattomia makumatkoja sekä muistoja, joita muistelen taatusti vielä kiikkustuolissakin.

Hyvanruoankirja Hannamari Rahkonen

Hyvän ruoan kirja

Hyvän ruoan kirja (Readme) sisältää yli kahdeksankymmentä vähähiilihydraattista ja ketogeenista reseptiä, joista suurin osa on suolaisia arkiruokia. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia, sokerittomia ja viljattomia – mutta ennen kaikkea isoilla mauilla ladattuja. Kirjoitin Hyvän ruoan kirjan tehdäkseni terveellisesti syömisestä helppoa, kaunista ja hauskaa, auttaakseni minimoimaan turhat köökkistressit ja vetämään mutkat suoriksi oikeissa kohdissa.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Kirja tarjoaa yli 300 sivun verran kokonaisvaltaista taide-elämystä upeiden valokuvien, reseptien sekä tarinoiden muodossa. Opetan sinut hapattamaan kausivihanneksia, paistamaan kalan ja kanan oikeaan kypsyyteen, maksimoimaan vaatimattomien kasvisten maut marinoimalla, kuullottamaan ja yhdistelemään makuja uudella tavalla. Tutustu kirjaan tästä!

Big Green Egg Kokemuksia Hinta 9

Löydät Big Green Egg -jälleenmyyjät täältä. Tutustu myös reseptivinkkeihin, joista löydät toimivat ohjeet mm. parhaisiin BBQ-klassikkoihin, pizzan paistamiseen, täydellisen pihvin valmistamiseen sekä maistuviin mausteseoksiin.

Instagram – @yellowmoodmedia

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja

Kuvat Hannamari Rahkonen

Anna

Moi! Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Itsellä myös Big Green Egg ja opettelussa sen käyttö. Olen luullut, että grillin pitäisi olla palamattomalla jalustalla, jos sattuu tulemaan kipinöitä tms. Oletteko pitäneet grilliä koko ajan puuterassilöa? Onko ollut mitään ongelmia tämän suhteen? Pohdinnassa uusi kesäkeittiö ja sen lattiamateriaalit ☺️ ihanan mäköisiä pizzoja teillä tekeill!

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2018: Luonnonkosmetiikan hiustuotteet
Vadelma-ruusujäätelö
8 x suosikkimeikkisivellintäni
Kaamoksen mehukkain kynsilakka