Kotikahvilan ABC

Arki lienee jokaisessa perheessä jonkinlaista hulinaa ja ehkä välillä hullunmyllyäkin. Puurtamisen saa katkaistua hyvää mieltä synnyttävillä pienillä rutiineilla. Aina ei ole aikaa karata hengähtämään ja ottamaan itselle aikaa kahviloiden uumeniin. Omaan kotiin tai jopa työpaikalle on kuitenkin kätevää luoda pienillä lisävarusteilla oma kahvila, joka on saatavilla aina tarpeen tullen. Kiireisinä päivinä on helpottavaa, kun ei tarvitse tehdä erillistä matkaa kahvilaan jonottamaan omaa kuppostaan, vaan kaikki tarpeellinen on siinä käden ulottuvilla.

Kahvimaailma on omasta mielestäni äärimmäisen mielenkiintoinen ja auttaa myös osaltaan kasvattamaan arvostusta tuota arjen eliksiiriä kohtaan. Itse kaipaan Suomeen enemmän nautiskelukulttuuria, jossa kiireen ja jättimäisen, halvan kahvikupposen tapajuomisen sijasta oikeasti otettaisiin koko projektiin muutama minuutti lisää aikaa sekä päivitettäisiin kahvinkeittotavat tälle vuosituhannelle.

capuccino_mandragora_hannamarirahkonen_yellowmood 1

Jokainen voi opiskella oman kotinsa kahvibaristaksi, se ei ole rakettitiedettä. Näiden helppojen askelten avulla pääset sujuvasti alkuun:

1) Osta kahvi papuina ja jauhata se kaupassa/kahvikaupassa juuri ennen käyttöä

Kahvinautinnon kivijalka rakennetaan käyttämällä laadukkaita kahvipapuja. Kahvikaupassa on mahdollista valita tummapaahtoista, vaaleapaahtoista tai jotain siltä väliltä — riippuen täysin sinun omista mieltymyksistäsi. Mikäli mahdollista, valitse aina luomulaatuisia kahvipapuja, sillä kahvi on yksi eniten torjunta-aineita sisältäviä raaka-aineita. Kun ostat kahvisi papuina ja jauhat ne kahvimyllyssä juuri ennen käyttöä, kahvi maistuu tuoreelle eikä se ole ehtinyt härskiintyä. Säilytä kahvi aina pakastimessa tiiviisti suljetussa rasiassa, jotta kahvipapujen aromit säilyisivät mahdollisimman hyvinä.

capuccino_mandragora_hannamarirahkonen_yellowmood 3

2) Satsaa laadukkaaseen kahvinkeittimeen

Onko keittiöntasoillasi jo valmiiksi ahdasta, mutta haluaisit valmistaa helposti erikoiskahveja? Aeropress on oiva väline päivittäiseen kahvinvalmistukseen eikä vie kaapeista tilaa kuin kahvikupillisen verran. Hinta on muutaman hassun kympin ja sen käyttö sekä puhdistus on todella helppoa. Jopa kahviammattilaiset suosittelevat Aeropressiä kahvinvalmistukseen, laitteella kun saa valmistettua maukkaat espressot, doppiot sekä tavalliset kahvit. Aeropress kulkee kätevästi mukana matkoilla minne menetkin — tarvitset mukaasi vain jauhettua kahvia ja paikan, josta saat kuumaa vettä. Tällä tavalla voit nautiskella kahvihetkestäsi missä tahansa. Jos olet henkeen ja vereen laadukkaan suodatinkahvin ystävä, toinen potentiaalinen vaihtoehto on Chemex, jolla voi valmistaa miellyttävän pehmeät ja hyvänmakuiset kahvit.

3) Hanki maidonvaahdotin

Haluaisitko nautiskella capuccinosta myös kotonasi? Hanki kotiin maidonvaahdotin. Vaahdottimia on monenlaisia, yleisimmät ovat patterikäyttöinen vaahdotin sekä käsipelillä toimiva vaahdotin, jolla vaahdosta ei tule vahingossa liian kovaa.

 

capuccino_mandragora_hannamarirahkonen_yellowmood 4

4) Satsaa autenttisiin kahvikuppeihin

Tulemme harvoin ajatelleeksi sitä, että yksi kahvilassa nautittujen kahvihetkien erityisyyksistä liittyy juuri astioihin, joista nautimme kahvimme. Astiavaihtoehtoja on pilvin pimein. Satsaa laatuun ja valitse mieluiten kupit, jotka pitävät paksuutensa ansiosta kahvin lämpimänä ja joiden muotoilu tuo kahvin jokaisen aromin hellävaraisesti esille. Omat espresso-, capuccino ja lattekupit tuovat kotikahvilaan autenttisen tunnelman ja ne näyttävät kauniilta.

5) Jauha kahvipavut kotona omalla kahvimyllyllä

Mikäli haluat viedä kahvihifistelysi vieläkin pidemmälle ja nauttia mahdollisimman tuoreesta kahvista päivittäin, oman kahvimyllyn hankinta voi olla fiksu ratkaisu. Kahvimyllyissä on paljonkin eroja ja suosittelen kysymään kahviin erikoistuneista kaupoista mikä olisi juuri sinun tarpeisiisi sopiva kahvimylly, sillä kaikilla myllyillä ei saa esimerkiksi niin hienoa jauhatusta kuin espressokahviin tarvitaan.

capuccino_mandragora_hannamarirahkonen_yellowmood 5

Kun varaat näiden vinkkien lisäksi itsellesi hieman ylimääräistä aikaa, rentoa mieltä ja halua oppia uutta, kahvihetkistäsi mukavia arjen pysähdyshetkiä.

anne

Moikka :-)

Hei lähdin kysymään sulta neuvoa kilpparin vajaatoimintaan liittyen. Tilasin tänään ajan Terveystalon lääkärille ja nyt sitten mietin, että onko se MDD:n paneeli mahdollista tilata ennen lääkärin vastaanottoa? Sama ilmeisesti myös labraan menon kanssa?

Luin MDD:n sivuilta, että kaikkiin analyyseihin tarvitaan lääkärin lähete, joten ensin kai pitänee käydä juttusilla, että pääsee sitten vasta eteenpäin asian kanssa... Menin vaan vähän sekaisin luin postauksesta aiheesta Halo:n puolelta :-D

Terkkuja Jyväskylästä :-)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Moi Anne! Ilmeisesti nykyään noihin MDD-testeihin tarvitsee ainakin kilpirauhastestien suhteen lääkärin lähetteen. Silloin kun itse aloin selvitellä asioita vuonna 2012, sain paketin vielä suoraan tilattua MDD:ltä.

Oma lääkärini oli Jyväskylässä, joten kävin labroissa täällä Rovaniemellä. Niihin ei tarvitse lääkärin lähetettä, vaan kerrot ajanvarauksen yhteydessä, että sinulla on MDD:n paketit ja tarvitset labra-ajan sitä varten. Itse varasin ajan yksityiselle vastaanotolle ja se maksoi noin 40 €. He sitten postittavat nuo MDD-paketit näytteineen eteenpäin ja sinä jäät odottamaan testituloksia :)

Vastaa
H

Moikka!
Lueskelin juuri hiljattain kahviguru Asher Yaronin mietteitä kahvista, hänhän on sitä mieltä, että kaikki valmiiksi paahdettu kahvi (pavut) ovat jo vanhaa kamaa, ja että se paras ja terveysvaikutteisin kahvi syntyy kun paahtaa itse raa'at pavut ja käyttää siitä parin viikon (!) sisällä... Paahtaa voi tietty monella tapaa ja tasaisin tulos tulee asiaankuuluvalla laitteella...Oletko koskaan kokeillut tai tiedätkö miten pääsisi käsiksi tällaisiin raakoihin papuihin? :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei H, ja suuret pahoitteluni että kommenttisi on mennyt silmieni ohi heinäkuussa. Olin tuolloin tosi kiireinen Super-Pirtelöbaarimme kanssa ja näemmä olen ollut liian huolimaton kommenttien suhteen.

Yaronin ajatukset kuulostavat järkeviltä ja ovat varmasti totta. Olen ymmärtänyt, että Helsingissä on paahtimoita, joista voi ostaa lyhyen ajan sisällä paahdettuja papuja. Itse ostamme luomukahvimme aina papuina ja jauhatamme 1-2 viikon annoksen kahvikaupassa sekä säilytämme jauhetun kahvin jääkaapissa, jottei se härskiinny.

Kahvi on ehdottomasti tuoretuote, harmi että sitä ei täällä Suomessa vielä olla tajuttu siinä mitassa kuin esimerkiksi Italiassa. Kahvi härskiintyy siinä missä pähkinät muutkin öljyjä sisältävät ruoka-aineet, joten kannatan kyllä Yaronin ajatusta.

Suosittelen sinua tiedustelemaan tätä paahtoasiaa esimerkiksi Johan & Nyströmin paahtimolta, sillä itse en valitettavasti tiedä raakojen papujen saatavuudesta.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Seikkailevat lehdet, vielä minä teidät taltutan.
Kesän ensimmäinen kukkakimppu ja sananen onnellisuudesta
Green Beauty Awards Summer Edition 2022: Hiukset ja vartalo
Mihin magnesiumia tarvitaan + 4 x DIY-resepti