Paahdettu kurpitsa-linssikeitto
Yhteistyössä Asennemedia ja Go Green.
Rakastan syksyä, koska se tarkoittaa luonnon värikarnevaalien lisäksi juuresten satokautta ja mausteisten pataruokien sekä keittojen palautumista arkiruokailuun. Suunnittelulistallani on ollut viime aikoina jos jonkinmoisia keittoreseptejä, joista suurin osa on päässyt tähän mennessä vain puhelimeni muistiinpanoihin. Kurpitsakeiton otin kuitenkin työn alle heti, kun näin marketissa ensimmäiset kurpitsaröykkiöt.
Luulin kurpitsoita lapsena vain koristeiksi ja olen vasta aikuisiällä alkanut käyttää kurpitsaa omassa ruoanlaitossani. Oma suosikkini on myskikurpitsa, joka tekee varsinkin keitoista täyteläisiä. Koostumus on hyvin samantyylinen kuin bataatissa, joskin kurpitsat ovat aavistuksen makeampia.
Keitot ovat yksi suosikkilounaitani, koska niistä saa helposti täyttäviä ja ne pitävät vireystason hyvänä. Keittoja on helppo tekaista kerralla isompikin määrä ja maku oikeastaan vain paranee, kun se saa tekeytyä päivien kuluessa. Yleensä allekirjoittaneen keitot syntyvät juuresten ja punaisten linssien ympärille, makua tuunailen suuntaan ja toiseen. Vähän mitä milloinkin sattuu mieli tekemään.
Linssit ja muut kasviproteiinin lähteet eivät ole keittiössämme mikään uusi juttu. Niiden käyttö on tosin lisääntynyt, koska syömme nykyään satunnaisemmin lihaa kuin vaikka puoli vuotta sitten. Olen aina pitänyt linssejä helposti lähestyttävinä raaka-aineina, koska ne maistuvat miedolle ja ovat helposti maustettavissa. Lisäksi niiden koostumus on kiva sekä sellaisenaan että soseutettuina. Käytän ehdottomasti eniten punaisia linssejä, sillä ne sopivat oikeastaan ruokaan kuin ruokaan.
Oli aika hassu juttu, etten ollut huomannut ennen Go Green -yhteistyötä, että luomulinssejä saa valmiiksi keitettyinä eivätkä ne ole kovinkaan kalliita. Kyseessähän ei ole mikään uusi tuote, vaan minä olen tainnut kulkea laput silmilläni kaupassa ja ostanut aina kypsentämättömiä versioita. Kätevät pikkutetrat ovat tulleet tämän huomion jälkeen arkeemme jäädäkseen, ne kun voi lisätä suoraan esimerkiksi salaatin joukkoon.
Olen kaivannut paahdettujen kasvisten makua oikeastaan koko kesän, joten päädyin laittamaan tähän keittoon käyttämäni kurpitsat, sipulit ja paprikat ensin uunin syleilyyn yhdessä oliiviöljyn ja mausteiden kanssa. Bingo! Uunin lämmössä maut pyöristyvät ja keittoon tulee hieman paahteinen vivahde, aivan kuten syysruokiin sopiikin.
Resepti saattaa näyttää vaativammalta kuin se onkaan, älä siis säikähdä raaka-ainelistaa tai ohjetta. Kun näkee paahtamisen suhteen pienen vaivan, soseutus ja viiden minuutin keittäminen hoituvat kuin itsestään. Voin luvata, että lopputulos palkitsee! Keitto on samettinen sekoitus kurpitsaa, mausteita sekä linssejä – täydellisen maukasta ja täyttävää ruokaa siihen ihan tavalliseen arkeen.
LINSSIKEITTO PAAHDETULLA MYSKIKURPITSALLA
6 annosta
gluteeniton, maidoton, soijaton, viljaton, pähkinätön
2 (noin 1 ½ kg) myskikurpitsaa
6 valkosipulin kynttä
2 punaista paprikaa
3 pientä kevätsipulia (tai 2 tavallista)
1 prk (285 g) Go Greenin keitettyjä punaisia linssejä
2 ½ dl kookosmaidon paksua osaa
5 dl vettä
2 Herbamare-kasvisliemikuutiota
1 tl cajun-mausteseosta
1 tl merisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Halkaise myskikurpitsat ja koverra lusikalla siemenet pois. Tee sama paprikoille. Kuori valkosipulinkynnet ja sipulit, halkaise jälkimmäiset. Asettele myskikurpitsan puolikkaat, paprika, valkosipuli ja sipuli leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kaada päälle oliiviöljyä ja rouhi pinnalle merisuolaa sekä mustapippuria. Kypsennä 200 °C noin 40 minuutin ajan tai kunnes vihannekset ovat paahtuneet riittävästi ja myskikurpitsa on pehmeää (itse paistoin kiertoilmalla).
Kaavi kypsä myskikurpitsa kattilaan yhdessä paprikoiden ja sipulien kanssa. Huuhdo keitetyt linssit lävikössä ja lisää ne ja 5 dl vettä paahdettujen vihannesten joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Voit myös tehdä soseutuksen tehosekoittimella, mutta siinä tapauksessa kannattaa tehdä soseutus kahdessa osassa. Lisää soseutettujen vihannesten joukkoon murustellut kasvisliemikuutiot, suola, cajun-mauste ja kookosmaidon paksu osa. Keitä noin viisi minuuttia ja tarjoile esimerkiksi hampunsiementen, notkistetun kookosmaidon ja timjaminlehtien kanssa.
Leppoisia syyspäiviä ja herkullisia keittopäivällisiä!
Oi että, täällä on kaivattu kurpitsaa koko kesän, ja nyt sitä taas saa! Kokeilen tätä kyllä omien myskisuosikkien jatkoksi, vaikuttaa ihanalta :)
Hauska kuulla, että muutkin ovat odottaneet kurpitsasesonkia. Kerrohan mitä pidit keitosta, kuulen mielelläni :) Hyvää viikonloppua!
Nyt vasta ehdin raportoimaan omasta kokeilustani, voi että miten ihana paahteinen maku, itsetehdyn siemennäkkärin kanssa tosi herkku :) Mieskin kehui keittoa heti ensi lusikallisella, joten tämä jää varmasti syyssuosikkien joukkoon, nam!
Minulla ei ole kurpitsaa. Mutta tein tänään juureskeittoa, lisättynä perunoilla ja jauhelihalla.
Keitot ovat kivoja, kun niitä voi lämmittää toisena päivänä myös, maku vain paranee.
Juurekset ovat niin monikäyttöisiä ja herkullisia, onneksi ne ovat nyt sesongissa :)
Hyvältä kuulostaa, joten pakko testata! :) voisiko joku vain selventäö minulle, että mitä tarkoittaa kookosmaidon paksu osa? Minkälaista kookosmaitoa kannattaisi siihen ostaa? En siis ole koskaan käyttänyt kookosmaitoa. :D
Huippua, kerro sitten mitä pidit! :)
Sitten kysymykseesi; kookosmaidon paksu osa tarkoittaa sitä rasvaisempaa massaa, joka usein erottuu kookosvedestä. Kun aukaiset tölkin, paksu kookosmassa on siinä pinnalla ja vesi on valunut tölkin pohjalle. Käytän itse Pirkan kookosmaitoa, jossa on 18 % rasvaa.
Moikka,
keitto näyttää ihanalta, mutta voiko käyttää Go-greenin raakoja punaisia linssejä? Kuinka paljon niitä pitäisi laittaa? ja pitäiskö ne keittää ensin?
Voit toki käyttää raakoja linssejä, mutta en osaa sanoa varmaksi paljonko niitä pitäisi laittaa suhteessa keitettyihin. Itse kokeilisin keittää raakoja linssejä noin puolet reseptissä mainituista kypsennettyjen linssien painosta ja mittaisin keittämisen jälkeen oikean määrän keittoon :) Mitä tulee kysymykseesi keittämisen tarpeellisuudesta, niin kyllä, linssit pitää aina keittää.
Miksi ei suoraan laittaisi kookoskermaa keittoon?
Koska se voi juoksettua keittämisestä ja koostumuksesta voi tulla rakeinen.