Piparminttu-raakasuklaapatukat
Viime talvena keittiössäni syntyivät nämä todella koukuttavat piparminttupatukat. Kuulin jälkikäteen, että eräs lukijani oli valmistanut näitä lapsensa juhliin ja patukat olivat olleet todellinen hitti. Suosittelen valmistamaan kerralla tuplasatsin, sillä piparminttupatukoita voi säilyttää pakastimessa ja napata sieltä aina tarpeen tullen patukan jos toisenkin. Patukat ovat pähkinättömiä, viljattomia, maidottomia sekä soijattomia ja ne voi valmistaa myös vegaanisena versiona korvaamalla hunajan kookospalmusokerilla tai stevialla. Itse resepti koostuu kahdesta yksinkertaisesta osasta ja patukat ovat helppo valmistettava myös perheen pienempien kanssa (mikäli pieni raakasuklaasotku ei haittaa).
Ensin valmistetaan vaaleatäytteiset piparminttutangot, jonka jälkeen ne saavat ylleensä raakasuklaakuorrutuksen sekä pienen tupsauksen minttujauhetta. Tarvitset reseptin toteuttamiseen leivinpaperia, vatkaimen, kattilan, kulhon ja blenderin.
Vinkki: Valmista raakasuklaa ketogeeniseen ruokavalioon sopivaksi korvaamalla hunaja steviatipoilla tai erytritolilla!
Piparminttu-suklaapatukat
8 kpl
Piparminttutangot:
2 dl kookosmannaa
2 rkl hunajaa tai kookospalmusokeria
½ tl aitoa vaniljajauhetta
15 tippaa piparminttuöljyä
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa raaka-aineet tasaiseksi taikinaksi vatkaimella. Jaa taikina kahdesaan osaan ja muotoile palat noin 1-1,5 cm paksuisiksi tangoiksi. Laita valmiit piparminttutangot pakastimeen raakasuklaakuorrutteen valmistuksen ajaksi.
Raakasuklaakuorrutus:
1 ¾ dl kaakaovoita sulatettuna
½ dl hunajaa tai kookospalmusokeria
2 rkl raakakaakaojauhetta tai tummaa kaakaojauhetta
½ tl aitoa vaniljaa
5 tippaa piparminttuöljyä
minttujauhetta
Raasta kaakaovoi ja sulata se juoksevaksi vesihauteessa. Mittaa blenderinkannuun sulatettu kaakaovoi, hunaja, kaakaojauhe, vanilja sekä minttutipat ja blendaa seosta pienimmällä teholla puolen minuutin ajan.
Kaada raakasuklaamassa mahdollisimman pieneen ja laakeaan astiaan, jossa on helppo kastaa piparminttupatukat. Patukat vaativat kaksi tai kolme raakasuklaakerrosta. Voit kastaa piparminttutangot raakasuklaamassassa perunansurvimella, jolloin vältyt turhalta käsien sotkemiselta. Lisää pirteän vihreä minttujauhe patukoiden päälle vasta kolmannen raakasuklaakerroksen jälkeen. Anna patukoiden jähmettyä hetki jääkaapissa ennen nauttimista. Patukat säilyvät hyvänä noin viisi päivää jääkaapissa ja useamman kuukauden pakastimessa.
Kysymys vähän aiheen vierestä. Minkä merkkisellä koneella teillä tehdään smoothiet ja muut? Entäpä onko mehuja varten erillinen mehustin? Ostaisitko edelleen saman koneen vai suosittelisitko jotain muuta? Tästä aiheesta toki saisi hyvän postauksenkin.
Ihanan iloinen ja pirteä blogi. Kesän Super-pirtelöbaaria odotellessa :)
Hei Tanza! Meillä on käytössä Vitamix ja teen sillä kakut, smoothiet sekä mehut. Voin suositella Vitamixia sydämeni pohjasta, en todellakaan vaihtaisi sitä mihinkään muuhun :) Vitamix ei hyydy, vaan sillä saa valmistettua haastavatkin raakaherkut ja sen lisäksi laitoksen koko on aika kompakti suhteutettuna tehoon. Super-Pirtelöbaarin seuraava tapahtuma on elokuussa Rovaniemen Wanhoilla Markkinoilla. Päätimme lomailla tulevan kesäkauden smoothiepuuhista, joten emme ole tänä vuonna mukana Kauppayhtiön kesäbasaarissa. Iloista viikkoa sinulle!
Hei, mitä piparminttuöljyä olet tähän käyttänyt? Osaatko sanoa käykö Frantsilan eteerinen piparminttuöljy tähän? Eli voiko sitä syödä? Ko. putelin etiketti ohjeistuksessa kyllä sanotaan, että "ei sisäisesti". Mutta muistan joskus kuulleeni joidenkin käyttäneen eteerisiä öljyjä ruanlaittoon tai leipomiseen.
Olen käyttänyt näihin patukoihin Now Foodsin piparminttuöljyä, jonka tilaan aina iHerbistä tai Fitness Firstiltä. En käyttäisi reseptiin Frantsilan öljyä, koska se on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön. Luontaistuotekaupoista saatava Japol-piparminttutippa sen sijaan sopii patukoihin, mutta sitä pitää annostella vähemmän, koska se on niin vahvaa.
Ok, selvä homma. Kiitokset avusta!
Autan aina tosi mielelläni, kiva kun kysyit :)
:)