Matcha on maukas vaihtoehto kahville

Keskitalven paukkupakkasilla moni miettii jaksamistaan ja huomaan myös itse pohtivani normaalia enemmän keinoja nostaa omia energiatasoja. Jaksaminen kun lähtee monesti ruokalautaselta ja siitä, että viettää tarpeeksi aikaa pää tyynyssä. Omalla kohdallani yksi ajankohtaisista asioista on lisätä ruokavalioon entistä enemmän vihreää, ja tehdä se tällä kertaa kahvin kustannuksella. Vaikka juon aamuisin yleensä vain yhden tiukan espresson, olen huomannut että kahvin vähentämiselle olisi taas sijaa. Matcha on yksi erinomainen vaihtoehto kahville!

matcha_yellowmood_hannamarirahkonen_healthy (1)

Matchan terveyshyödyt

Aivan kuten kahvinkin, laadukkaan matchan valmistus antaa mukavan pysähdyshetken päivittäisten askereiden keskellä. Matchan etuihin kuuluu myös se, ettei tee vapauta kofeiinia kehoon yhtenä ryöppynä, vaan takaa pitkäkestoisemman virkeän olon. Itselleni kahvin ja teen valmistaminen on ennen kaikkea muuta kuin rutiinia tai jotain mikä olisi pakko tehdä – se on ennemminkin hetki omaa aikaa. Nautin valmistusprosessista, sillä se auttaa keskittymään hetkeen ja arvostamaan enemmän sitä mitä syön tai juon.

Matchan valmistusprosessi ei ole monimutkainen, mutta se vaatii hivenen keskittymistä maukkaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ensimmäisillä siemauksilla laadukkainkin matcha voi maistua vahvalta ja hivenen karvaalta, mikäli ei ole tottunut voimakkaisiin makuihin kuten kahviin, tummaan suklaaseen tai punaviineihin. Matcha tarjoilee moniulotteisen makujen sinfonian, josta on tunnistettavissa makean, suolaisen, karvaan ja happaman maun ohella viidentenä makuna tunnettu umami. Umami on makuna täyteläinen, pyöreä ja ruokahalua herättävä. Laadukas matchatee jättää aina pehmeän sekä makean jälkimaun jälkeensä.

matcha_yellowmood_hannamarirahkonen_healthy (2)

Matchan historia

Matcha saa kauniin vihreän värinsä kokonaisista teepensaan lehdistä, jotka viljellään Japanin vuoristoseuduilla. Teepensasten viljelyllä on pitkät perinteet Japanissa ja siksi toimenpiteeseen suhtaudutaan intohimolla sekä kansanomaisella tarkkuudella – parhaan mahdollisen teenautinnon takaamiseksi. Vain tarkkaan valikoidut teepensaan nuoret lehdet läpäisevät tiukan seulan ja pääsevät jauhatettaviksi viileisiin huoneisiin.

Käsin poimitut ja huolellisesti kuivatut teepensaan lehdet jauhetaan perinteisissä kivimyllyissä, joiden ansiosta teelehdistä saadaan aikaiseksi erittäin hienojakoista, veteen sekoittuvaa jauhetta. Tunnin aikana matchaa saadaan jauhettua noin 40 gramman verran. Nopeamman jauhatustahdin aiheuttama lämpö pilaisi matchan.

matcha_yellowmood_hannamarirahkonen_healthy (3)

Matcha-tee yhdelle

Kaada matcha-kulhoon kuumaa vettä hetkeksi ja kaada sitten vesi pois. Mittaa kulhoon 1/2 tl matcha-jauhetta. Lisää jauheen sekaan 1 rkl kylmää vettä ja sekoita sekaisin bambuvispilällä, kunnes kulhossa oleva seos on tahnamaista. Lisää joukkoon 85-asteista vettä (suosittelen käyttämään digitaalista lämpömittaria) koko ajan nopeasti bambuvispilällä sekoittaen. Matcha on valmista nautittavaksi, kun jauhe on sekoittunut veteen kokonaan ja teen pinnalle on muodostunut tiheä vaahto.

matcha_yellowmood_hannamarirahkonen_healthy (4)

Matchan elinvoimaisen värin takaa löytyy kehoamme rakentavia ja hoitavia aminohappoja sekä elintärkeitä antioksidantteja, jotka tukevat sekä jaksamistamme että solujemme uudistumista. Tiesitkö, että kupillinen matchaa vastaa 10 tavallista vihreän teen annosta? Klorofyllipitoinen tee sisältää myös aminohappo L-teaniinia, joka antaa matchalle sen makean maun. L-teaniinin tiedetään myös tyynnyttävän stressaantunutta mieltä.

Laadukkaan matchateen tunnistat siitä, että jauheeseen on käytetty vain teekasvin ylimmät lehdet ja nuput. Teen väri on kirkkaan vihreää ja sen maku on täyteläinen sekä makea.

Lämpimiä teehetkiä!

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Ketogeeniset herkkumunkit ilman viljoja ja sokeria
Dijon-coleslaw
Vesimeloni-kardemummasorbetti
Kesän 10 x parasta ketoreseptiä