Aromaterapian ABC – opas eteeristen öljyjen valintaan ja vaikutuksiin

Ne rauhoittavat, virkistävät ja rentouttavat. Hoitavat mieltä, lievittävät lihaskipuja ja parantavat keskittymiskykyä.

Aromaterapia ja eteeriset öljyt ovat kulkeneet allekirjoittaneen elämässäni mukana lähes aina, sillä olen kokenut luonnolliset tuoksut hyvin kiehtovaksi, puoleensa vetäviksi ja henkistä sekä fyysistä hyvinvointia tukeviksi itsehoitomuodoksi. Joulukuusta alkaa virallisesti pimeän kaamoksen jakso, joten ajattelimme täällä Yellow Moodissa tuoda hieman aurinkoa pimeyteen aromaterapia-teemaviikolla. Tiedossa on toimivia vinkkejä kaamoksen kukistukseen tuoksujen avulla, sensuellia ja mielialaa kohottavaa ruusuterapiaa, luonnollisia parfyymipilviä.

Teemaviikon aloittaa tämä äärimmäisen mielenkiintoinen haastattelu, jossa kaksi alan asiantuntijaa kertovat kaiken oleellisen aromaterapiasta ja sen hyödyntämisestä tähän vuodenaikaan. Itseäni häiritsee kovin, että aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä käytetään nykyään viherpesumaisena myyntikikkana, vaikka tuotteilla ei olisi oikeasti mitään tekemistä aidon aromaterapian kanssa. Tästä artikkelista selviää mistä asioista tunnistaa aidon ja laadukkaan eteerisen öljyn, minkälaisia oireita aromaterapialla voidaan hoitaa, mitkä ovat parhaat ja turvallisimmat eteeriset öljyt kaamosväsymystä taltuttamaan ja mitkä eteeriset öljyt sopivat lapsille sekä eläimille. Sitä ennen kuitenkin muutama sana haastateltavistani:

diykitchen-keittio-vanerikeittio-loftkoti-hannamarirahkonen 6

 

Ulla Grace on kansainvälisesti arvostettu alan ammattilainen, joka toi aromaterapian pohjoismaihin 1990-luvun alussa ja on sittemmin kouluttanut satoja aromaterapeutteja Suomessa ja ulkomailla, kirjoittanut runsaasti alan kirjallisuutta ja perustanut oman aromaterapeuttisen Aromatica-kosmetiikkabrändin. Ullan aromaterapiatuotelinjat ovat upeita ja tutustumisen arvoisia – itse olen saanut apua etenkin Wellness Care -tuotelinjasta, joka on omiaan pimeää kaamosta vastaan, mutta valikoimista löytyy myös omat tuotelinjat urheilijoille, kasvojenhoitoon, yleiseen hyvinvointiin sekä 100 % eteerisiä öljyjä.

Toinen haastateltavamme on Tiina Ahonen, joka on valmistunut Diplomiaromaterapeutiksi vuonna 1993. Tiina löysi tien aromaterapian ja yrttilääkinnän maailmaan 80-luvun lopulla halutessaan tietää miten ihmisten moninaisia vaivoja ja sairauksia hoidettiin kauan sitten. Hän pääsi Virpi Raipala-Cormierin oppiin ja on sittemmin opiskellut miten rohkokasveja on hyödynnetty kansanperinteessä ja jatkanut siitä aromaterapiaopiskelujen pariin. Tiina pyörittää Hämeenkyrössä Frantsilan Kehäkukkaa, joka pitää sisällään verkkokaupan, kahvilan, ravintolan ja myymälän.

kaksivariset-ruusut2

”Eteeristen öljyjen tulee olla puhtaasti kasvatettuja, muuntamattomia, yhden lajin kasveja, ei laimennettuja, korjattuja eikä jatkettuja. Vain mekaanisen käsittelyn avulla tuotettu eteerinen öljy on määritelmän mukaan hyväksytty terapiakäyttöön.”

Ulla Grace

1

Mitä aromaterapia on?

Ulla: Eteeriset öljyt ovat minun sydämeni asia. Tuoksut ovat olleet suuri vaikuttaja koko minun elämässäni, niin kuin meidän kaikkien elämässä, vaikka sitä ei välttämättä aina tiedosteta. Hoitavina aineina aromaterapiassa käytetään eteerisiä öljyjä, joiden vaikutusalueet ihmisen fyysisen hyvinvoinnin ja hyvän mielen tuottajina ovat huikean monipuolinen terveyden edistäjä osaavan ammattilaisen käsissä tapahtuvana hoitona.

Ammatillisessa käytössä eteeristen öljyjen laatu, käyttömenetelmät ja tarkoitukset määrittyvät hoitotarpeen mukaan. Itsehoitoina näitä luonnon aarteita usein käytetään tuoksuina tuoksulampussa, iholle siveltynä tai hierottuna kasviöljyihin tai voiteisiin laimennettuna. On myös olemassa hyvin helppokäyttöisiä eteerisistä öljyistä erilaisiin tarpeisiin valmistettuja itsehoitotuotteita.

Tiina: Aromaterapia on täydentävä hoitomuoto, jonka pääosassa ovat kasvien haihtuvat osat, eli eteeriset öljyt. Aromaterapeutit käyttävät asiakkaalle sopivia eteerisiä öljyjä lähinnä hieronnan yhteydessä sekä tekevät yksilöllisiä tuoksucocktaileja parfyymeiksi. Kotona ihana ja helppo tapa hyödyntää aromaterapiaa on tuoksulyhdyn kautta huoneilmaan nousevat tuoksut.

2

Mikä kaikki lasketaan aromaterapiaksi?

Ulla: Aromaterapiasta on valitettavasti tullut yleinen nimi kaikelle mikä tuoksuu, mutta kaikki mikä tuoksuu niin sanotusti hyvälle, ei kuitenkaan ole aromaterapiaa. Rene Gatefosse antoi aromaterapian ammattinimikkeen näille ihanille luonnon aarteille Ranskassa 1920-luvulla.

Sen jälkeen aromaterapia ja eteeriset öljyt ovat löytäneet laajojen käyttömahdollisuuksiensa ansiosta paikkansa useiden eri ammattikuntien hoitokokonaisuuksiin. Aromaterapeutiksi koulutetulla ammattilaisella on eettinen koodisto, jonka mukaan hän työssään toimii. Samoin eteeristen öljyjen käyttö ja niiden laatu on määritetty; niiden tulee olla puhtaasti kasvatettuja, muuntamattomia, yhden lajin kasveja, ei laimennettuja, korjattuja eikä jatkettuja. Vain mekaanisen käsittelyn avulla tuotettu eteerinen öljy on määritelmän mukaan hyväksytty terapiakäyttöön.

Eteeristen öljyjen käyttö suun kautta annosteltuna ei sisälly aromaterapeutin työhön eikä myöskään heidän vakuutuksensa hoitovirheen kattamisalueeseen (International Federation of Aromatherapists).

Tiina: Aromaterapia on kehoon ja mieleen vaikuttamista eteerisillä öljyillä. Niiden vaikutus voi olla rentouttavaa, virkistävää, tukkoista oloa avaavaa, mielialaa kohottavaa ja yksilöllisten tarpeiden hoitamista erilaisilla öljyillä, tuoksuilla ja ihon kautta verenkiertoon imeytyvillä ainesosilla. Hieronta, tuoksulyhdyn kautta huoneilmaan vapautetut tuoksut, höyryhengitys, kylvyt, yksilöllisesti valitut parfyymina käytettävät öljyt ja hoitohauteet ovat erilaisia tapoja käyttää eteerisiä öljyjä arjessa.

inika-organics-meikkilook herbs

”Eteeriset öljyt ovat ruusun kukan tuoksu, kuusen neulasten tuoksu, inkiväärin juuren tuoksu, pelargonian kaikkien maanpäällisten osien yhteinen tuoksu ja niin edelleen.”

Ulla Grace

3

Miten eteeriset öljy valmistetaan?

Ulla: Eteeriset öljyt ovat kasvien tuoksuvia aineosia, jotka erotetaan kasvista yleisimmin tislaamalla. Ne ovat ruusun kukan tuoksu, kuusen neulasten tuoksu, inkiväärin juuren tuoksu, pelargonian kaikkien maanpäällisten osien yhteinen tuoksu ja niin edelleen. Eteeristä öljyjä sisältävät kasvit ovat aikojen saatossa kehittäneet nämä aineet houkuttelemaan pölyttäjiä, suojaamaan itseään tuholaisilta tai hoitamaan vaurioitunutta kudosta. Me ihmiset olemme käyttäneet aromaattisia kasveja aikojen alusta, syöneet niitä yrttien muodossa tai polttaneet puhdistavana savuna, lähettäneet niiden savua viesteinä jumalille ja hoitaneet niillä kauneuttamme.

Aromaterapia on näiden monien erilaisten kasvien tuottamien aromaattisten aineiden käyttöä hyvinvointimme edistämiseen ja ylläpitämiseen monin eri tavoin ammattilaisten tekeminä hoitoina tai itsehoitoina.

Tiina: Suurin osa eteerisistä öljyistä saadaan höyrytislaamalla kasvien eri osia. Eteerinen öljy on tiivistetty muoto kasvin ainesosista ja sisältää kymmeniä tai jopa satoja tehoaineita suoraan kasvista. Öljyjä annostellessa on hyvä muistaa, että ”less is more” – vähemmän on enemmän. Öljyjä tulee ylipäätään käyttää vain ulkoisesti, eli tuoksulyhdyn kautta tuoksuna huoneilmaan tai pohjaöljyyn sekoitettuna. Eteeristä öljyä voi sekoittaa muutaman tipan esimerkiksi  viinirypäleensiemenöljyyn, jojobaöljyyn tai manteliöljyyn.

4

Mistä tunnistaa laadukkaan eteerisen öljyn?

Ulla: Kasvien tuottamien eteeristen öljyjen määrä vaihtelee lajikohtaisesti 0,02- n. 3,5 % kasvimassasta. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat hyvin voimakkaita tiivisteitä ja omaavat runsaasti kasvin hoitavia ominaisuuksia. Kun vertaamme saadun eteerisen öljyn määrää siihen kasvimassaan, josta se on erotettu, voimme ymmärtää miten paljon tehoa ja vaikuttavuutta löytyy jo yhdestä tipasta eteeristä öljyä. Eteeristen öljyjen koostumus muodostuu kunkin kasvin perimän, kasvualueen, ilmaston sekä kasvatusmenetelmän mukaan ja se on joka vuosi omanlaisensa. Samassa paikassa, samasta siemensadosta kasvatetut kasvit eivät välttämättä tuota samanlaista öljyä joka vuosi. Luonto ei tee standardeja. Kaikki markkinoilla olevat eteeriset öljyt eivät ole luonnontuotteita.

Jos eteerinen öljy tuoksuu jokaisessa uudessa pullossa samalta kuin edellinen, se todennäköisesti ei ole luonnontuote tai sitä on jatkettu synteettisillä tuoksuilla tai jostain muusta öljystä erotetuilla komponenteilla. Öljyn laatua voidaan arvioida myös tipauttamalla sitä tippa valkoiselle paperille ja tarkistaa onko paperissa öljyinen jälki vielä muutaman päivän kuluttua. Jos on, niin silloin sitä on todennäköisesti laimennettu kasviöljyllä. Useimmat aidot eteeriset öljyt haihtuvat paperista kokonaan. Olen ehdottomasti sitä mieltä että luomusertifioidut öljyt ovat parhaita vaihtoehtoja, koska niistä ei jää elimistöömme ylimääräisiä kasvatuksessa käytettyjen torjunta-aineiden jäämiä. Mikä on hyväksi ympäristöllemme ja luonnolle, on hyväksi myös meille.

Tiina: Jokaisessa myytävässä tuotteessa pitää olla ainesosaluettelo, niin myös eteerisissä öljyissä. Aito ja käsittelemätön eteerinen öljy ei sisällä mitään muuta kuin höyrytislauksessa valmistunutta kasvin aitoa öljyä ja näin ollen aidon öljyn tunnistaa siitä, että etiketissä lukee 100% eteerinen öljy. Markkinoilla on paljon sellaisia kosmetiikkatuotteita kuten kasvovoiteita, kylpyöljyjä ja esimerkiksi parfyymeja joihin on lisätty aitoja eteerisiä öljyjä.

”Aito ja käsittelemätön eteerinen öljy ei sisällä mitään muuta kuin höyrytislauksessa valmistunutta kasvin aitoa öljyä.”

Tiina Ahonen

summer_flowers (2)
MIKSET KOKEILISI AROMATERAPIAHIERONTAA?
Natural Goods Companyn hoitolassa on tarjolla taivaallisen ihana Taoasis-aromaterapiahieronta. 75 minuutin kestoinen personoitu hoito voidaan toteuttaa virkistävänä ja nesteitä poistavana, rentouttavana tai energisoivana. Hoidossa käytettävät eteeriset öljyt valitaan yksilöllisesti kehon ja mielen tarpeiden mukaan.

5

Millaisia vaikutuksia aromaterapialla on ja mitä oireita sillä voidaan hoitaa?

Ulla: Eteeriset öljyt vaikuttavat hyvinvointiimme kolmea eri reittiä: 1) ihon läpi, josta ne kulkeutuvat kudoksiin, 2) hengitysteiden ja keuhkojen välityksellä ja 3) hajuaistin kautta, joka on nopein vaikuttava tapa hyödyntää eteeristen öljyjen vaikuttavia ominaisuuksia.

Tuoksujen informaatio kulkeutuu hajuaistin kautta aivoihin ilman minkäänlaista ”suodatinta”. Tämä on suorin ja nopein vaikutusreitti aivojemme vanhimpaan alueeseen, eli muistin ja tunteiden keskukseen. Lapsi voi haistaa jo äidin kohdussa eri tuoksuja ja tunnistaa niitä vielä elämän loppuvaiheessa. Tuoksut vaikuttavat meihin, vaikka hajuaisti olisikin heikentynyt.

Meillä jokaisella on oma henkilökohtainen hajumuistimme,  joka kehittyy positiivisen ja negatiivisten tuoksujen kokemuksista. Elämämme aikana nämä tuoksut vaikuttavat tunnetiloihimme ja mielialoihimme ensimmäisen tuoksukokemuksen mukaisesti.

Fyysisen kehon monille ongelmille voidaan saada helpotusta sekä aromaterapeutin tekemillä hoidoilla että itsehoidolla. Aromaterapian avulla on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi lihaskramppeihin, nivelten kolotuksiin, unihäiriöihin, stressin aiheuttamaan oirehtimiseen ja iho-ongelmiin. Eteeriset öljyt vaikuttavat hajuastin kautta myös mielialan ailahteluihin ja kaamoksen aiheuttamaan alakuloisuuteen.

Tiina: Eteerisistä öljyistä voi saada helpotusta monenlaisiin oireisiin aina lihaskireydestä tukkoisuuteen, erilaisiin kiputiloihin, mielialan nostamiseen, jaksamiseen, virkistymiseen ja seksuaalielämän vireyteen. Aromaterapia on lempeä hoitomuoto ja sitä kannattaa kokeilla myös kroonisten vaivojen hoitamiseen. Aromaterapia ei korvaa koululääketieteen hoitoja, vaan toimii lääkärin määräämän hoidon tukena täydentävänä hoitomuotona.

diykitchen-keittio-vanerikeittio-loftkoti-hannamarirahkonen 5

”Kaamoksen ajalle suositeltavia öljyjä ovat mielialaa kohentava bergamotti, virkistävä rosmariini, voimakkaasti virkistävä mustakuusi, mielialaa kohottava Ylang Ylang ja flunssaoireita lievittävä eukalyptus.”

Tiina Ahonen

6

Mitkä eteeriset öljyt sopivat parhaiten taltuttamaan kaamosväsymystä?

Ulla: Suosittelen mielialan kohottamiseen greipin kuoresta valmistettua eteeristä öljyä, joka tehoaa väsymykseen parhaiten hajuaistin välityksellä. Kutsun greippiöljyä iloöljyksi, koska se virkistää, kohottaa mielialaa ja antaa fyysistä pirteyttä. Mustakuusi (Picea mariana) tuo puhtia päiväänerityisesti fyysisesti väsyneelle, sillä se aktivoi adrenaliinin eritystä ja elvyttää.

Laita yksi tippa greippiöljyä ja yksi tippa mustakuusta teelusikalliseen kasviöljyä (petrokemian tuotteita sisältävät aineet estävät eteeristen öljyjen vaikutuksen). Levitä öljy rintakehälle ja alaselälle aina kylkiluiden alareunasta ristiluulle asti. Sivele öljyä iholle jonkin aikaa, jotta öljy imeytyy ihoon. Pyyhkäise öljykäsitelty ihoalue kevyesti pyyhkeellä tai paperilla 5-10 minuutin kuluttua öljyn levittämisestä, jotta öljy ei tahraa vaatteita tai petivaatteita. Jos kehosi käy ylikierroksilla, et nuku ja olet ärtynyt tai ahdistunut, silloin mustakuusi ei ole oikea öljy. Tällaisissa tilanteissa on suositeltavaa käyttää useamman öljyn yhdistelmää.

Tiina: Eteerisiä öljyjä on paljon ja aromaterapeutin luokse tullessa asiakasta haastatellaan ensin. Tämän jälkeen aromaterapeutti valitsee asiakkaalle sopivia öljyjä, mutta hoitoöljyseoksen viimeisen päätöksen käytettävistä öljyistä tekee aina asiakas itse valitsemalla tarjotuista vaihtoehdoista 1-3 tuoksua. Eteerisiä öljyjä valitessa käytetään asiakkaan omaa nenää, sillä keho kertoo monesti tuoksuvalinnalla omista tarpeistaan. Itse en käytä koskaan asiakkaalle hierontaöljyseokseen sellaista tuoksua, joka on asiakkaan mielestä epämiellyttävän tuoksuinen.

Kaamoksen ajalle suositeltavia öljyjä ovat mielialaa kohentava ja iloöljyksi kutsuttu bergamotti, virkistävä rosmariini, voimakkaasti vahvistava ja virkistävä mustakuusi, mielialaa kohottava ja sensuelli Ylang Ylang sekä virkistävä, hyvän tuoksuinen ja flunssaoireita lievittävä eukalyptus.

dandelions-finnish-summer-2

”Eteerisiä öljyjä valitessa käytetään asiakkaan omaa nenää, sillä keho kertoo monesti tuoksuvalinnalla omista tarpeistaan.”

Tiina Ahonen

7

Millä muilla tavoilla eteerisiä öljyjä voidaan hyödyntää arjessa?

Ulla: Aloittelijoille suosittelen tuoksukäyttöä, sillä se on helpoin tapa virkistyä. Öljyjen tulee olla laadukkaita ja ne kannattaa valita huolella, sillä eteeristen öljyjen tuoksut vaikuttavat hajuaistin välityksellä aivotoimintaan ja sitä kautta koko olemukseemme. Matala mieliala aiheuttaa kaikenlaisia oireita, mutta eteeristen öljyjen virkistäessä ja olotilaa kohentaessa vaivat ja väsymykset tuntuvat pienemmiltä. Mitä pidempään ylläpitää hyvää mieltä, sitä paremmin myös fyysinen keho voi.

Tiina: Yksi hyvä tapa on lisätä imurin suodattimeen muutaman tippa haluamaasi eteeristä öljyä, jonka avulla saa kivan tuoksun kotiin. Kodin pintoja voi desinfioida esimerkiksi Tea Tree-, ja sitruunaöljyillä. Myös matoille voi pudottaa muutaman tipan raikastamaan kodin tuoksua. Piparminttuöljyä voi käyttää raikastamaan esimerkiksi tupakalle haisevia asuintiloja.

8

Mitkä eteeriset öljyt sopivat lapsille?

Ulla: Lapset reagoivat eteerisiin öljyihin voimakkaammin ja nopeammin kuin aikuiset, joten öljyjen valinnassa tulee olla tarkka. Ravintsara (Cinnamomum camphora ct cineol) on mielestäni tarpeellinen kaikille lapsiperheille. Sen lempeä tuoksu rauhoittaa lasta lepäämään ja avaa hengitysteitä, jos lapsi on tukkoinen. Tämä öljy sopii myös astmaatikolle, mutta ennen käyttöä on tärkeää varmistaa öljyn olevan aitoa ja luomutuotettua. Suurin osa lapsista rakastaa appelsiinin tuoksua. Se tuo hyvää mieltä ja lievittää ärtymystä.

Tiina: Ekalyptus tuo helpotusta tukkoiseen oloon flunssa-aikana tuoksulyhdyssä käytettynä. Se myös tuhoaa huoneilmasta flunssaviruksia. Mandariini tuo iloa ja hyvää oloa. Laventeli rauhoittaa levotonta oloa ja on erittäin hyvä ja rauhoittava tuoksu ilta-aikana käytettäväksi. Laventeli auttaa myös kasvukipuihin, mutta se tulee aina sekoittaa ennen iholle levittämistä pohjaöljyyn. Lasten kanssa on tärkeää välttää voimakkaita tuoksuja ja muistaa annostella tuoksulyhtyyn vain muutamia tippoja.

 

dandelions-finnish-summer-6 hannamarirahkonen-bioteekki-superbiotiini-6

9

Voiko eteerisiä öljyjä hyödyntää eläimille?

Ulla: Eteeristen öljyjen käytössä eläinten suhteen on oltava yhtä tarkkana kuin lasten suhteen. Eläimet tietävät mikä on hyväksi ja mikä ei, eli mikäli eläin välttelee tarjoamaasi öljyä, älä käytä sitä. Eläimille pätee samat säännöt kuin ihmisille myös siinä suhteessa, että öljyjä ei tulisi koskaan käyttää laimentamattomana heidän iholle. Laimennettunakin öljyn määrä tulee suhteuttaa eläimen painoon – chihuahualle ei voi käyttää samaa määrää kuin susikoiralle tai ihmiselle.

Tiina: Aromaterapiaa hyödynnetään esimerkiksi hevosten ja koirien hoidossa ja öljyjä käytetään samanlaisiin oireisiin kuin ihmisilläkin. Jos eläimen luonnonmukainen hoito kiinnostaa, suosittelen etsimään lähialueelta eläinten hoitoon erikoistuneen luontaisterapeutin. Tällä tavalla saat oikeat annosmäärät ja hoitoaineet juuri omalle lemmikillesi. Mikäli alat käyttämään eteerisiä öljyjä eläimille tai lapsille, on tärkeää ottaa tarkasti selvää annosteluista ja mahdollisista kontraindikaatioista ennen käytön aloittamista. Alan kirjallisuus on tässä hyväksi avuksi ja niistä löytyy tarkempaa tietoa öljyjen oikeaoppisesta käytöstä ja vaikutuksista.

10

Mikä on lempiöljysi?

Ulla: Lempiöljyni vaihtelee olotilani mukaan ja valitsen sen aina kulloisenkin tarpeen perusteella. Käytän paljon omia tuotteitani, koska niissä on jo valmiit aineseokset. Talvisin lempiöljyni on tuoksukäytössä Ravintsara, joka pitää pöpöt kurissa ja hengityksen vapaana. Myös ruusu ja ramomilla ovat talvella ihania, koska ne tuovat mukanaan mielikuvia kesästä, sinisestä taivaasta ja auringosta. Talvella Ylang ylang antaa naisellista voimaa paksujen vaatteiden peittäessä naiselliset muodot ja olon tuntuessa ahtaalta. Se myös lievittää ärtymystä, kohottaa mielialaa, laskee ahdistusta ja tuo hyvää mieltä.

Tiina: Käytän paljon erilaisia öljyjä tilanteen mukaan. Käytän ehdottomasti eniten laventelia, jota kutsutaan kaikkien eteeristen öljyjen äidiksi. Laventelilla on paljon erilaisia käyttötarkoituksia ja vanhan ajan liinavaatekaapeissa laventeli oli tuttu tuoksu, joka piti koiperhoset ja muut ötökät loitolla ja antoi ihanan tuoksun.

Olen toiminut viimeiset 26 vuotta yrittäjänä ja olen luonteeltani stressiherkkä. Siinäkin mielessä laventeli on ykköstuoksu rentouttamaan ja edesauttamaan hyvää, rauhallista yöunta. Käytän laventelia ihollani aina silloin, kun iholla on epäpuhtauksia kuten finnejä. Laventeli on ihana öljy, jota käytän seisomatyöläisenä myös lihasten rentoutusöljynä.

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Liity Keho-valmennukseni odotuslistalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten ketogeeninen ruokavalio on vaikuttanut insuliiniresistenssiin, kilpirauhaseen ja maksaan?
Kuivaharjaus: mitä, miten ja miksi?
Elämää helpottava kuukuppi ja 3 x muuta luonnollista kuukautissuojaa
Budjettilöytö: Herbfarmacyn musliiniliina