Gluteeniton ja maidoton herkkubrunssi

Kuten eilen kerroin, järjestin ystävälleni iltabrunssin jokin aika sitten. Nautiskelimme monenlaisista herkuista, joiden reseptit löydät tästä postauksesta. Mukana on pientä suolaista, virkistäviä juomia sekä ihanan suklainen jälkiruoka.

Nyt sitten niihin resepteihin, joiden avulla gluteeniton brunssi on pelastettu!

piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood5piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood7Löysin tämän gluteenittoman leivän reseptin puolitoista vuotta sitten ja se oli menoa välittömästi. Leipä maistuu taivaalliselle ja tuntuu myös oikealta leivältä. Suosittelen valmistamaan kerralla vähintään tupla-annoksen, sen verran herkullisesta reseptistä on kysymys! Tarjoilin leivän kanssa avokadolevitettä (ohje alla) ja hevosleikkeleitä. Alkuperäisen leivän ohje on My New Roots -blogista.

The Life-Changing Loaf of Bread

2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä (korvasin kuorituilla hampunsiemenillä)
1 dl hasselpähkinöitä
3, 5 dl kaurahiutaleita
2 rkl chiasiemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Sulata voi ja hunaja kattilassa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula voi-hunaja seos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoita, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua ja voit lisätä muutamia ruokalusikallisia vettä, mikäli taikina tuntuu liian jämäkältä sekoitettavaksi.

Itse tein ohjeen kaksinkertaisena ja leivoin kaksi pyöreää leipää, mutta voit myös käyttää vuokaa, mikäli haluat. Voit halutessasi jättää taikinan tekeytymään yön yli jääkaapiin, jotta se ehtii maustua ja mehevöityä. Taikina on valmista, kun se pysyy itsestään kasassa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita leivät uunin keskiosaan paistumaan. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika on kokonaisuudessaan 50-60 minuuttia, mutta omiani sain paistaa 1,5 tuntia. Omat leipäni olivat pinnalta ihanan rapeita ja sisältä pehmeitä. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen kuin viipaloit sitä.

piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood3 piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood6Olen oppinut rakastamaan avokadoa sen kaikissa muodoissaan vasta aikuisiällä. Avokadosta on helppo valmistaa herkullisia levitteitä, jälkiruokia tai syödä sellaisenaan. Siemenleipä ja avokadolevite kuuluvat meidän perheessämme kiistattomasti yhteen.

Avokadolevite

2 kypsää avokadoa

1/4 punasipuli

1 valkosipulin kynsi

1/2 sitruunan mehu

1/2 tl puhdistamatonta suolaa

ripaus mustapippuria

Halkaise avokadot veitsellä. Kiven saa poistettua parhaiten, kun lyö veitsen napakasti (vaakatasossa) keskelle kiveä ja pyöräyttää kevyesti sivulle. Kaavi hedelmäliha lautaselle ja muussaa haarukalla tasaiseksi. Pilko punasipuli niin pieneksi silpuksi kuin mahdollista. Purista avokadotahnan ja punasipulin joukkoon valkosipulinkynsi. Lisää sitruunamehu, suola ja pippuri. Sekoita hyvin ja laita levite jääkaappiin tiiviiseen astiaan tekeytymään vähintään 15 minuutiksi.

piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood4Tämän raikkaan ja makean alkudrinkin ohjetta voit soveltaa minkä tahansa marjojen kanssa. Jos käytät mustikkaa, mansikoita tai vadelmia, vähennä makeutuksen määrää.

Tyrnieliksiiri

3 dl tyrnejä

4 dl vettä

1/2 dl hunajaa

Mittaa kaikki ainekset blenderiin. Blendaa seosta, kunnes se on tasaista. Kaada eliksiiri kerran tavallisen sihdin läpi kuitujen ja siemenmurun erottelemiseksi. Annostele laseihin ja nauti!

piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood2Maidoton kaakao toimii sekä kotibrunssilla että tulevan talven retkillä mukavana lämmittäjänä. Suosittelen käyttämään tummaa kaakaojauhetta raakakaakaon sijaan, sillä ensimmäiseksi mainitussa on jo valmiiksi hyvin pehmeä maku, koska se on kertaalleen paahdettu. Raakakaakao on kirpeää ja tämä ominaisuus vain korostuu kuumennettaessa. Siksi se sopii parhaiten kuumentamattomiin jälkiruokiin tai smoothieisiin.

Lämmittävä kaakao 

600 ml kookosmaitoa

1 dl tummaa kaakaojauhetta

1 dl kookossokeria

1 tl vaniljaa

Mittaa kookosmaito kattilaan ja lämmitä, kunnes seos on nestemäistä. Lisää muut ainekset joukkoon, vatkaa hyvin ja lämmitä hetki lisää. Älä anna kiehua.

piilopaikka_pakkanen_arabia_hannamarirahkonen_yellowmood_paleofood1Pehmeä suklaavaahto on todella helppo ja herkullinen jälkiruoka vaikka yllätysvieraiden varalle! Vaahtoa on helppo tuunata erilaisilla täytteillä, itse valitsin tällä kertaa kauden sesongista löytyviä viikunoita ja muutaman karhunvatukan.

Suklaavaahto viikunoilla & karhunvatukoilla

400 ml jähmettynyttä kookosmaitoa
0,5 dl kookossokeria
0,75 dl raakakaakaojauhetta tai tummaa kaakaojauhetta

Valuta kookosmaitotölkistä pois ylimääräinen neste. Kaavi kovettunut maito-osa kulhoon, mittaa joukkoon sokeri ja vatkaa vatkaimella, kunnes vaahto on kovaa. Lisää lopuksi kaakaojauhe ja vatkaa, kunnes vaahto on tasaista. Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa.

Jaa vaahto annoksiin ja lisää suklaavaahdon päälle haluamasi määrä viikunaviipaleita ja karhunvatukoita. Luonnollisesti, mitä enemmän, sen parempi!

Tykkäsitkö reseptistä?

Kiitos!

saana

Ihanaa! Etenkin tuo suklaamousse. Yum!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Allekirjoitan! Suklaamoussella on helppo ihastuttaa ystävät :D

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu myös näihin resepteihin

Kirkastava DIY-kuorintajauhe
Nutella-kuppikakut
Ketopizza kantarellilla ja rapealla pekonilla
Ketogeeninen resepti: Salaattitacot