Muoviton maaliskuu: 8 tapaa vähentää muovijätteen määrää arjessa

Vietätkö parhaillaan muovitonta maaliskuuta? Sosiaalisen median mukaan ensimmäiseen muovin kulutukseen keskittyvään sometempaukseen osallistuu tuhansia ihmisiä, ja seuraavana vuonna haaste saattaa hyvinkin olla yhtä suosittu kuin sisarensa lihaton lokakuu. Muovittoman maaliskuun tarkoituksena on herätellä tarkastelemaan etenkin kertakäyttöisen muovin kulutusta ja siihen liittyviä ongelmia sekä löytää helppoja tapoja kulutuksen vähentämiseen.

Syytä herättelyyn on, sillä muovin kulutus on ollut jyrkässä kasvussa ja sen tuottaminen on viimeisten 20 vuoden aikana vähintään kaksinkertaistunut. Tähän päivään mennessä olemme maailmanlaajuisesti tuottaneet muovia 8,3 miljardia tonnia. Uutiskynnys on ylittynyt etenkin valtamerien muovimantereiden vuoksi, jotka valtaavat pahimpien arvioiden mukaan jopa noin 10 prosenttia merien pinta-alasta.

Muovi2

”Ftalaattien epäillään vahvasti olevan haitallisia miesten hedelmällisyydelle, jonka lisäksi niiden on havaittu olevan yhteydessä myös insuliiniresistenssiin, käyttäytymishäiriöihin sekä keskivartalolihavuuteen.”

Muovista aiheutuvat ongelmat ovat sekä ympäristöllisiä että terveydellisiä. Suorina ympäristöllisinä ongelmina voidaan nähdä muun muassa luonnon roskaantuminen, elinympäristöjen pilaantuminen muovista irtoavien karsinogeenisten ja muilla tavoin myrkyllisten aineiden kautta sekä suorat eliöitä tappavat vaikutukset. Videopätkät hedelmäpusseja meduusoina syövistä merikilpikonnista, kuvat muovin täyttämistä menehtyneistä merilinnuista sekä omakohtaiset kokemukset muoviroskan saastuttamista rannoista ovatkin aina vain yleisempiä.

Muovista irtoavat kemialliset yhdisteet ovat vaarallisia myös ihmisille. Suurimman kohun on aiheuttanut bisfenoli-a, BPA, jota on löytynyt laajalti elintarvikepakkauksista aina säilyketölkeistä tuttipulloihin. BPA on todistetusti hormonihäirikkö ja jäljittelee kehossa estrogeeneihin kuuluvaa estradiolia. Haittavaikutukset vaihtelevat erektiohäiriöistä oppimisvaikeuksiin. Muovien pehmentämiseen käytettävät ftalaatit ovat toinen tärkeä toksinen hormonihäirikköjen joukko, jolle altistumme elintarvikkeiden sekä hygieniatuotteiden kautta.

Ftalaattien epäillään vahvasti olevan haitallisia miesten hedelmällisyydelle, jonka lisäksi niiden on havaittu olevan yhteydessä myös insuliiniresistenssiin, käyttäytymishäiriöihin sekä keskivartalolihavuuteen. Erilaisten muovilaatujen pitkä lista takaa sen, että muoviin liittyvien haitallisten ja myrkyllisten aineiden määrä tulee varmasti kasvamaan uusien tutkimusten myötä.

Muovi1

”Arvioiden mukaan EU-maissa pääsee luontoon vuosittain jopa 35 000 roska-auton verran puhdasta mikromuovia, eikä olekaan ihme, että mikromuovia löytyy nykyään kaikkialta eristyneistä eräjärvistä ilmakehään.”

Muovista itsestään irtoavien kemiallisten yhdisteiden lisäksi muovi saattaa etenkin mikro- ja nanomuovimuodossa toimia kuljetusalustana muille myrkyille. Arvioiden mukaan EU-maissa pääsee luontoon vuosittain jopa 35 000 roska-auton verran puhdasta mikromuovia, eikä olekaan ihme, että mikromuovia löytyy nykyään kaikkialta eristyneistä eräjärvistä ilmakehään. Tärkeitä lähteitä ovat keinokuituvaatteet sekä liikenne. Vielä ei olla varmoja, kuinka mikromuovi vaikuttaa omaan terveyteemme, mutta tutkimuksissa kaikista pienimpien partikkeleiden on havaittu läpäisevän kalojen solukalvoja.

EU:n tavoitteena on kieltää kertakäyttöiset muovit vuoteen 2030 mennessä, ja Muovittoman maaliskuun kaltaisilla tempauksilla voimme auttaa ja nopeuttaa tämän tavoitteen toteutumista. Olisi kuitenkin tärkeää, että keskustelussa käsiteltäisiin muoviongelmaa laaja-alaisesti ja totuudenmukaisesti. Vaikka kertakäyttöisen, etenkin elintarviketeollisuudessa käytetyn, muovin vähentämiselle on perusteensa, tulee muistaa, että suuri osa muovista päätyy luontoon muita reittejä. Korvaavia pakkausmateriaaleja kehitetään onneksi jatkuvasti, mutta muovilla on edelleen tärkeä rooli ruokahävikin ja täten elintarviketeollisuuden ympäristövaikutusten pienentämisessä.

8 x tapaa kuluttaa vähemmän muovia:

 1

Kuluta vähemmän! Paras tapa vähentää muovin kulutusta on kuluttaa kokonaisuudessaan vähemmän. Tämä olisi hyvä muistaa myös ulkomailla, joissa jätehuolto harvoin toimii kotimaamme tehokkuudella.

 2

Julkinen liikenne! Yksityisautoilu on tärkeä mikromuovin lähde kuluvien renkaiden vuoksi.

 3

Kestopullo! Uusimman tutkimuksen mukaan lähes kaikista muovipulloista vapautuu juomaan mikromuovia. Tämän lisäksi muovipullot päätyvät etenkin lomamaissa usein mereen.

 4

Luonnonkuituiset vaatteet! Muoveista valmistetut fleece- ja tekniset vaatteet ovat tärkeä mikromuovin lähde.

 5

Kiitos ei muovisille kertakäyttöaterimille, take away -mukeille ja pilleille! Biohajoavia vaihtoehtoja on tarjolla.

 6

Lasiastiat! Muista kuitenkin, että käyttökelpoisten muoviastioiden poisheittäminen ei ole ekologista. Siirrä ne siis esimerkiksi pakasterasioiksi.

 7

Muoviton kosmetiikka! Luonnonkosmetiikka on oiva tapa välttää kosmetiikan muoviainesosia, joiden turhuuteen on onneksi herätty korkeammillakin tasoilla.

 8

Kestokassit! Kaupasta ostokset kannattaa kantaa kotiin kestokassissa, sillä bio- ja paperikassien ympäristövaikutus on jopa muovikasseja suurempi. Muista myös kestohedelmäpussit.

Ensimmäinen kuva: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Alempi kemikaalikuorma ekologisilla pesuaineilla
Kolme simppeliä askelta ekologisempaan kotiin
Hempeitä unia hamppuvuodevaatteiden uumenissa
10 + 2 kysymystä Hempean ekologisista hamppukangastekstiileistä