5 x vinkkiä sujuvampaan yrittäjyyteen
Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Holvi.
Moka on lahja.
Tämä alunperin teatteripiireistä tutuksi tullut lausahdus on ollut itsenäisen työelämäni kantava ohjenuora. Kun aloittaa oman yritystaipaleensa parikymppisenä innokkaana ilman riittävää opastusta, on sanomattakin selvää että matkan varrelle sattuu myös niitä huteja. Uskon selvinneeni taloudelliselta kantilta ajateltuna pahimmista ihan vain siksi, että palkkasin heti kirjanpitäjän, mutta vuosien varrella sitä on hinnoitellut itsensä ali, mitoittanut aikatauluja ja omia voimavaroja väärin sekä työskennellyt vailla päämäärää. Näistä kirjoitinkin tovi sitten postauksessani Nostalgiatrippi yrittäjyyteni alkuaikoihin – mitä tekisin toisin?.
Vaihtaisinko silti yrittäjyyttä pois? En todellakaan. Harva työpaikka olisi ikikuunapäivänä voinut tarjota sellaista toimenkuvaa, jossa olen lähes vuosikymmenen ollut. Olen saanut stailata, valokuvata, kirjoittaa, luennoida ja opettaa, tuottaa omaa ja muiden sosiaalisen median kanavia, konsultoida yrityksiä tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, kehitellä uusia konsepteja, pitää omaa radio-ohjelmaa, kirjoittaa lehtiin ja julkaista pari kirjaa. Siinä on melkoinen lista konkreettiseen muotoon käyneitä unelmia, tosin takataskussa riittää aina uusiakin.
Tuntuisi äärimmäisen vaikealta siirtyä työskentelemään enää kenenkään muun palvelukseen, sillä yrittäjyyden sallima vapaus on arkeni antoisinta polttoainetta ja koen olevani unelma-ammatissani. Tottakai taloudellinen turvallisuuskin kiinnostaa, mutta en nyt tarkoita vapaudella tässä kontekstissa rahaa. Esimerkiksi viime talvena kun voin hieman huonommin, pystyin tekemään töitä vähemmän ihan vain siksi että olin yrittäjä. Palkollisena tilanne olisi ollut ihan toinen: joko olisin ollut sairauslomalla tekemättä mitään tai tehnyt töitä voimieni äärirajoilla – yrittäjänä voin valita usein noiden kahden ääripään välistä. Sehän on selvä että euroja tarvitaan, mutta voin sanoa työni arvon piilevän ennen kaikkea omaehtoisuudessa. Saan tehdä niin paljon kaikkea sellaista mitä olen rakastanut jo lapsesta saakka: ideoida uutta, kirjoittaa, valokuvata asetelmia (jep, minulla on edelleen tallessa vino pino kuvia tekemistäni kukka-asetelmista) ja kehitellä reseptejä. Ylipäätään olla kauniiden ja inspiroivien asioiden ja ihmisten äärellä – vieläpä niin, että siitä maksetaan minulle.
Pidän myös vastavuoroisuudesta, jolla yrittäjyys on koulinut minua ja minä yritystäni. Voi olla, että oman itsensä löytämiseen olisi mennyt vuosia kauemmin ilman tätä itsetekemisen polkua. Olemme olleet yritykseni kanssa toisinaan tukkanuottasilla ja hermopinne katkeamista vailla laskuvuorten edessä, parhaimpina hetkinä juhlineet ilonkyynel silmäkulmassa reilun 20 000 € työdiilejä. (Voi kun sitä yksinyrittäjänä muistaisikin juhlistaa näitä hienoja työvoittoja, onneksi Tuomas kannustaa aina tässä asiassa ja kuljettaa naista ravintolaillallisille).
On myös ollut hetkiä, kun olen ollut sparrailun tarpeen hetkellä yksin ja miettinyt pääni puhki miten jonkin asian tekisin. Mikä olisi hyvä kulma artikkelille, hinta työprojektille tai sävy fontille. Miten editoida kuva, saada hepreankielinen koodinpätkä sivustolle tai selviytyä neuvotteluista. Mutta jos jotain, tässä hommassa on saanut olla luonteelleni ominaisesti oma-aloitteinen ja aktiivinen. Olisihan se ollut ihanaa jos joku olisi ollut vastaamassa kysymyksiini heti tai pallottelemassa ideoita kanssani, mutta juuri näistä kommervenkeista johtuen olen kasvanut. Tuntuu tärkeältä kirjoittaa myös täällä enemmän siitä mitä ja miten teen – ehkäpä näistä tiedonmurusista ja mokista on auttamaan jotakuta teistä välttämään turhia karikoita. Otin asiakseni miettiä sellaisia konkreettisia hyvän ja sujuvan työarjen palasia, jotka ovat auttaneet minua paitsi huolehtimaan kassavirrasta, myös ajansäästämisestä ja työtehtävien priorisoinnista. Löydät niitä yksi kerrallaan tekstin edetessä.
Virheistä huolimatta olen aina edennyt hyvällä flow’lla ja vatsanpohjatuntemuksia kuunnellen – ja silloin kun en ole kuunnellut intuition kutsuhuutoa, olen taatusti tuntenut sen nahoissani ja ottanut opikseni. Jos mietin oman yrittäjyysmatkani suurimpia haasteita, on todella helppo nimetä kaksi asiaa ylitse muiden: aiemmin sivuttu yksinäisyys ja toiseksi suunnittelemattomuus.
Tätänykyä molemmat noista on ratkaistu ja vaikka pureudunkin nyt pääasiassa tuohon jälkimmäiseen, haluan sanoa silti muutaman sanan yksinäisyydestä. Ennen yrittäjyyttä olin lähestulkoon aina päivätyössä, jossa sosiaaliset asiakaskohtaamiset olivat itsestäänselvyyksiä ja työkavereina oli ihmisiä, joiden kanssa juteltiin paljon. Vaikka nautin yksinolosta, sillekin on rajansa – kotona työskentelevänä yksinyrittäjänä on nimittäin aina yksin, jos asialle ei tee mitään.
Lokaationi ja kotini on pohjoisessa, se tarkoittaa automaattisesti sitä että oman alan verkostot ovat kaukana – ei ole jaettuja työhuoneita, pressiaamiaisia joissa verkostoitua tai kollegoita, joiden kanssa lähteä lounaalle. Toisaalta, siksi minulla on nykyään Yellow Moodin tiimi, mentori ja käyn silloin tällöin työmatkoilla Helsingissä.
Sitten se suunnittelemattomuus, voi pojat. Luovan alan yrittäjänä strateginen työskentely voi kuulostaa alkuun tekniseltä ja kylmäkiskoiselta, mutta tiedättekö mitä? Se on ollut ainakin omalla kohdallani parasta. Netistä löytyy nykyään pilvin pimein hyviä brändi- ja strategiapohjia, joiden avulla pääsee sukeltamaan oman tekemisensä sisälle aivan eri tavalla kuin siinä tavallisessa työarjessa.
”Strategian laatiminen on kuin joustavan turvaverkon kutomista kaiken tekemisensä alle.”
1
Strategia. Tietynlaiset raamit luovat jatkuvuutta, auttavat keskittymään olennaiseen eikä niiden tarvitse poissulkea tai syödä työn luovaa osuutta – itse asiassa suunnitelmallisuus helpottaa luovan työn toteutumista käytännössä. Strategian laatiminen on vähän kuin joustavan turvaverkon kutomista kaiken tekemisensä alle: se antaa liikkumatilaa luovuudelle, auttaa tiputtamaan turhia toimenkuvia pois verkon väleistä ja luo järkevän kokonaiskuvan sekä suunnan omalle tekemiselle. Ilman strategiaa päivittäisestä tekemisestä tulee helposti hapuilua ja hosumista. Sitä joko keskittyy ja käyttää kohtuuttomasti aikaa täysin epäolennaiseen tai viettää päivänsä miettien mitä tekisi.
Lukeudun niihin boheemeihin ihmisiin, joille rutiinit eivät ole helppoja vaikka saankin yleensä paljon ja tehokkaasti aikaan. En missään nimessä halua yritystäni ja elämääni täysin suunnitelluiksi (koska vapaus ja sen synnyttämä ilo), mutta arjen työelämää on helpottanut ja huojentanut nimenomaan se, että tiedän edes suurin piirtein mitä, miten ja miksi teen asioita oman toimeentuloni eteen. Työni oli, ja olisi äärimmäisen stressaavaa, mikäli tekisin asioita miettimättä tai en tietäisi vastauksia edellämainittuihin kysymyksiin. Siksi kannustankin uusia yrittäjiä ja koutsattaviani löytämään aina aikaa strategialle, sille oman yritystoiminnan ytimen etsimiselle.
”Oma ammattitaito kannattaa aina priorisoida niiden asioiden tekemiseen, joissa olet briljantti.”
2
Markkinointi. Koen, että etenkin luovalla alalla työskentelevien pitäisi arvostaa työtään niin paljon, että satsaisimme kunnon strategian lisäksi markkinointiin – mitä iloa on kauniista tuotteista, teksteistä tai valokuvista jos kukaan ei löydä niitä? Tässä asiassa ei saa olla liian vaatimaton, vaan haastaa itsensä tekemään markkinointia yhtä rakkaudellisin sanoin ja pieteetillä kuin sitä olisi tekemässä jollekin toiselle (koska sehän on aina helpompaa kuin itselle tekeminen). Jos moinen ei kertakaikkiaan onnistu, aina voi ostaa mentorointiapua, kysyä mitä joku muu on asioista mieltä.
Nykyisessä taloustilanteessa harvalla alalla pärjää ilman osaavaa markkinointia ja tämä koskee erityisesti meitä, jotka työskentelemme verkossa. Hallussa on oltava vähintään sosiaalinen media, sisällöntuotto ja hakukoneoptimointi. Jos omat voimavarat, aika tai mielenkiinto eivät riitä tähän osuuteen, aina voi ostaa palveluja yrityksiltä, jotka tekevät näitä asioita työkseen. Vaihtoehtoisesti voi myös kouluttautua itse, mutta fakta on että ilman markkinointia yritystä ja kassavirtaa ei ole olemassa.
3
Delegointi. Sitähän sanotaan, että hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia yrittäjiä ja työntekijöitä. No, niin ei tarvitse todellakaan olla. Olen ottanut omaksi ohjenuorakseni delegoida jokaikisen sellaisen asian ammattilaisille, jota en osaa tai halua opetella. Joitakin asioita voisin tehdä ja teenkin itse, mutta aika monesti menetettyjen työtuntien määrä huitelee moninkertaisissa lukemissa verrattuna siihen, että asian olisi antanut alunperinkin ammattilaisten hoidettavaksi. Oma ammattitaito kannattaa aina priorisoida niiden asioiden tekemiseen, joissa olet briljantti. Maksan siis ilomielin paksun siivun mm. kirjanpitäjälle, koodarille, graafikolle, kääntäjälle ja taittajalle siitä, ettei minun tarvitse tapella sellaisten teknisten asioiden parissa, joissa polttaisin vain käpyni ja menettäisin aikaa, jonka olisin voinut käyttää tärkeämpiin asioihin.
4
Passiivinen tulo. Vaikka teen kuukausittain säännöllisesti laskutettavaa työtä muun muassa kaupallisten blogiyhteistöiden, sisällöntuoton ja valokuvauksen muodossa, hyödynnän myös passiivisia tulonlähteitä suunnitellessani talouteni tasapainoa. Tällä hetkellä saan passiivisia tuloja affiliate-myynnistä ja suositusta Yellow Moodin parhaat raakaleivonnaiset -e-kirjasta, joka on myynnissä Holvin verkkokaupassani suomeksi ja englanniksi. Tuotteita on tulossa talven päälle lisää ja kokeiltuani aiemmin muita verkkokauppapohjia myyntialustana, voin sanoa että ihan hevin en vaihtaisi nykyistä pohjaa mihinkään. Holvissa kaikki on niin helppoa, että mummokin osaisi.
Inhoan kaikenlaista turhaa teknistä säätöä ja koska sivustolleni integroitu verkkokauppa olisi maksanut hulppeat 5000 €, Holvin verkkokauppapohja on todellakin relevantti vaihtoehto minulle. Aiempaan käyttämääni verkkokauppapohjaan verrattuna palvelu on ensinnäkin hurjan paljon edullisempi ja lisäksi paremmin modifioitavissa, toiminnot loogisia sekä sujuvia ja kaupassa on mahdollisuus myydä sekä postitse lähetettäviä että sähköisiä tuotteita.
Tuotteen myyntisivulle voi asettaa haluamansa myyntitekstin erilaisine otsikkovaihtoehtoineen, ladata ladattavan tiedoston mikäli sellainen on, lisätä tuotekuvia runsain määrin, määrittää hinnan ja alv-kannan sekä tehdä erilaisia alennuskoodeja, mikäli sellaisille on tarve. Lisäksi ostavalle asiakkaalle on tarjolla useampia eri maksuvaihtoehtoja, maksut tulevat suoraan tililleni ja sen lisäksi että voin voin seurata kassaliikennettä aktiivisesti, pääsen käyttämään rahoja välittömästi myös Mastercard-kortillani.
Oman helppoutensa tekee vielä se, ettei minun tarvitse ladata mitään erillisiä myyntiraportteja, jos asiakas on esimerkiksi ostanut kirjani luottokortilla pankkikortin sijaan (näin oli aiemmin käyttämässäni alustassa). Yksi tärkeimmistä plussista on kuitenkin se, että koska kirjani on olemassa myös englanniksi, asiakas voi valita kaupan palvelukieleksi englannin. Nykyisessä kielivalikossa on saatavilla suomen ja englannin lisäksi vielä saksa. Jos haluat lukea tarkemmin muista käyttämistäni Holvin palveluista, lukaise aiempi postaukseni Miten saada luovasta työstä taloudellisesti tuottavaa?.
Saat Holvin 6 kuukaudeksi ilmaiseksi käyttöösi koodilla YELLOWMOOD
Tarjous sisältää Grower- ja Complete-tilit ja tilinavaus on voimassa 30.12. asti!
5
Applikaatiot. Aikaa suttaantuu helposti tekniikan kiemuroihin sähköpostin ja muun kommunikoinnin muodossa. Lyhyet asiat hoituvat kätevimmin sähköpostilla, muutoin suosin aina mieluummin (lyhyitä) puhelinpalavereja tai joustavia useamman tiiminjäsenen kommunikaation mahdollistavia applikaatioita kuten Trelloa ja Slackia.
Asetin esimerkiksi meidän Yellow Mood -tiimille ns. sähköpostikiellon, ellei kyseessä ole laskujen lähetys tai jokin yksityinen asia – muutoin hoidamme kommunioinnin ja ideoinnin Trellon hyvin organisoiduilla seinällä tai soittamalla. Tämä siksi, että sähköpostitulva on muutenkin aivan valtava. En myöskään arkielämässä kuulu yhteenkään niin sanotusti turhaan Whatsapp-ryhmään ja ne joissa on pakko olla, mutta joissa en juurikaan kommentoi, mykistän automaattisesti. Lisäksi pidän meilin ja Instagramin ilmoitukset aina poissa päältä, puhelimessani ei ole ollut vuosiin Facebookin applikaatiota ja pyrin lukemaan meilini vain silloin, kun voin reagoida niihin heti. Aloin tekemään näitä muutoksia muistaakseni vuoden 2015 tienoilla ja voin sanoa, että stressikuorma pieneni heti.
Siinäpä oli taas yhdessä koossa melkoinen joukko käytännön vinkkejä käytännölliseltä ja strategiselta näkökulmalta pohdittuna. Uskon, että aika moni luovalla alalla itsensä elättävä kamppailee nimenomaan tämänsuuntaisten asioiden parissa – pitäisi saada aika ja rahat riittämään, osata markkinoida ja tehdä työt hyvin. Toivottavasti näistä puhuttaisiin tulevaisuudessa avoimemmin ja enemmän, autettaisiin toinen toistamme yrittäjyyden mäissä. Jos yrittäjyys on ajankohtaista nyt tai puolen vuoden sisällä, muistakaahan teidän oma Holvi-etu, eli Yellow Moodin lukijana saat Holvin 6 kuukaudeksi ilmaiseksi käyttöösi koodilla YELLOWMOOD. Tarjous sisältää Grower- ja Complete-tilit ja tilinavaus on voimassa 30.12. asti.
Oletko sinä unelma-alallasi? Mitä tekisit työksesi, jos saisit valita minkä tahansa työn?
Kuvat Hannamari & Tuomas Rahkonen
Kiva ja inspiroiva teksti! Onneksi minä olen saanut vähän tukea yritystäsi ostamalla viimeisimmän e-kirjasi ja nauttimalla useita vuosia jo blogisi lukemisesta ja jakamistasi herkullisista resepteistä!
Tämä oli todella liikuttava kommentti, kiitos sydämeni pohjasta :) Olen todella iloinen aina kun rakkaudella tehdyt reseptini pääsevät elämään muiden keittiöissä. Kaunista sunnuntaita sinulle!
Ihana inspiraatio jälleen kerran Hannamari!
Tästä tosiaan huokuu että rakastat sitä mitä teet, ja on tosi ihanaa kohdata (vaikka näin virtuaalisestikin) kanssasisko joka aidosti ja ylpeästi nauttii työstään ja elää unelmaansa. :) Se kun ei harmi kyllä ole nykypäivänäkään mitenkään itsestäänselvää, vaikka unelmat ja mahdollisuudet ovat paljon esillä...
Joka tapauksessa ajatusvirran ja tämän tekstin myötä olikin taas ihana palata muistelemaan omaa, joskaan ei mitään maailman helpointa, polkua ja huomata, että pian onkin jo 2v. vuosipäivä omassa unelmassani, niin hyvin koulutustani ja intohimojani vastaavassa työssä, etten välillä voi uskoa sitä itsekään todeksi. :) Saa nähdä viekö elämä vielä jossain vaiheessa uusille urille päivittyvien tai täydentävien kiinnostuksenkohteiden myötä, mutta juuri nyt on tässä hetkessä varsin hyvä. <3
Voi että miten ihana kuulla, että teksti inspiroi! Vaikka toisinaan on vaikeitakin päiviä (missäpä työssä ei), niin lista on tähän mennessä ollut kuitenkin aina plussan puolella. Joillekin ihmisille sopii parhaiten se, että tekee suuria elämänvalintoja turvallisuudentunne edellä, mutta omalla kohdallani tietty haastaminen ja uuden kokeilu on niin suuri osa persoonaani ja tapaani olla, että tuntuisi tosi vaikealta elää muiden asettamien työnormien mukaan. Ideoita tulee yleensä niin paljon, että etenkin päivätyössä turhauduin helposti, koska en päässyt kanavoimaan uusia ideoita käytännölliseen muotoon – sama juttu oli peruskoulun aikana. Onneksi omassa työpaikassa on mahdollisuus valita! :)
Olen äärimmäisen onnellinen, että olet löytänyt tien unelma-ammattiisi, muistahan juhlistaa matkaasi! <3
Minun yrittäjyys koostuu kahdesta palikasta, toisella ansaitsen elantoni tällä hetkellä, mutta työ on sellainen mistä en enää nauti, mutta se mahdollistaa toisen palikan rakentamisen. Välillä se rakentaminen on kyllä aika hujan hajan, minun pitäisi todellakin keskittyä jonkinlaiseen strategian kehittämiseen ja markkinointiin. Koska energia ja aika on rajallista niin olisi sitäkin tärkempää luoda jonkinlainen suunnitelma, kiitos tästä muistutuksesta!
Tartuin tuohon holvin tarjoukseen muutama viikko sitten ja pakko kehua miten kätevää ja nopeaa oli pystyttää verkkokauppa. Olen pari vuotta koittanut luoda kotisivuja, mutta se ei vaan lähtenyt toimimaan ja oli hintavaa. Minun tarpeisiin holvin verkkokauppa on todella hyvä tähän hetkeen.
Tuohan on todella järkevä ja stressittömämpi tapa toimia ennen kuin hyppää täysillä yrittäjyyden kelkkaan :) Tiedän monia, jotka ovat tehneet tismalleen samalla tavalla. Strategialle kannattaa ehdottomasti ottaa aikaa ja tehdä vaikka yksi kohta kerrallaan – voin luvata, että se kirkastaa ajatusta oman tekemisen suhteen! Mitä tulee Holviin, se on ihan tajuttoman kätevä ja edullinen tapa hoitaa verkkokauppa, kiva kuulla että se toimii sullakin.
kiitos sulle hanna mari olen lukenut sun juttuja ja saanu niistä apua.onnea jatkossakin sinulle.sinun opiskeu on niin monen muunkin ihmisen hyväksi.ihanaa kesää.
Lämmin kiitos, ja samoin sinulle ihanaa tulevaa kesää :)