Miten selvitä kuukautisista retkeillessä?
Kaupallinen yhteistyö Lunette (sisältää alekoodin).
Odotettu lomareissu häämöttää edessä ja lähtöpäivänä alkaa menkat – katastrofi vai mahdollisuus?
Muistan vieläkin sen päivän kolme vuotta sitten. Olimme suunnitelleet jo pidemmän aikaa reilun viikon kestävää telttareissua Norjaan ja valmistautuneet matkaan huolella. Mieli oli jo malttamaton, tiedossa olisi kaikkien aikojen seikkailu Lofooteille ja Norjan pohjoisempiin osiin loputtomien rantaviivojen, määkivien lampaiden, lumisten vuorireittien, mutkaisten teiden, teltassa pelattavien korttipelien ja yhteisten trangia-kokkausten äärelle.
Suunnittelimme ennen lähtöä retkieväät (mikäpä sen tärkeämpää lomamatkalla!) ja lähtöä edeltävänä päivänä auto alkoi täyttyä välttämättömyyksistä; teltasta, ruoista ja vesitonkista, makuupusseista, villakerrastoista (näitä ei voi olla Norjassa koskaan liikaa, edes kesällä), kamerasta ja muusta kuvausvälineistöstä, ensiaputarvikkeista, sadetakeista, peleistä, simpukka-aarteille varatuista astioista ja keittiövälineistä.
Olin odottanut matkaa kuin kuuta nousevaa, sillä merellä ja Norjan mutkaisilla vuoristoteillä on erityispaikka sydämessäni. Epäsäännölliset kuukautiseni päättivät kuitenkin alkaa juuri lähtöpäivänä ja löysin itseni pohtimasta uuden tilanteen edessä että mitäs nyt.
Sittemmin olen oppinut, että retkeily ja kuukautiset ovat yhtälö, joka toimii erinomaisesti kun muistaa muutaman tärkeän niksin ja valmistautuu hiukan etukäteen. Tästä postauksesta löydät allekirjoittaneen parhaat vinkit siihen miten kuukautisista ei tarvitse retkeillessäkään vain selvitä, vaan kuinka niistä voi tehdä mukavat ja lähes huomaamattomat!
Vuosien varrella olen saanut kokea useammatkin menkat telttaretkeilyjen lomassa ja koen, että se on ollut todella voimaannuttava kokemus. Meitä retkeileviä ja kuukautiset omaavia tyyppejä on vuosi vuodelta enemmän eikä kuukautisten tarvitse olla kynnyskysymys sille voiko suunniteltua reissua tehdä vai ei. Pienellä etukäteisvalmistautumisella ja oikealla asenteella kuukautisista selviää luonnossa todella sutjakasti, vaikkei vessoja olisi mailla halmeilla.
Olen käyttänyt omilla retkillä kuukuppia, johon vaihdoin muovisiteet jo vuonna 2011. Halusin tuolloin vähentää pääsääntöisesti omaa kemikaalikuormaani, sillä kuppi ei sisällä synteettisiä hajusteita, muovia, lateksia tai BPA:ta. Tulin samalla tehneeksi tietämättäni valinnan, joka teki kuukautisistani paljon aiempaa miellyttävämmät.
Aika monet Yellow Moodin lukijat lienevät jo vanhoja tuttuja kuukupin kanssa, mutta muutama sananen teille, joille asia saattaa olla uudempi tai vasta harkinnan alla. Kuukuppi on siis silikonista valmistettu kupin muotoinen kuukautissuoja, joka asetetaan emättimeen vuodon ajaksi.
Oikein asetettuna kuppi ei tunnu sisällä miltään ja pysyy luotettavasti paikoillaan kupin muodostaman alipaineen sekä emättimen lihasten avulla. Itselläni meni aikanaan muutama kierto, että löysin toimivan asennustekniikan ja siitä lähtien kuppi onkin ollut mitä elämänlaatua kohentavin kumppani kuukautisten aikana – myös luonnon keskellä retkeillessä.
Miljoona syytä rakastaa kuukuppia retkeillessä
Kuukuppi tyhjennetään vuodon määrästä riippuen 2-4 kertaa päivässä ja sitä voi pitää jopa 12 tuntia putkeen. Etenkin luonnossa retkeillessä ja pitkillä ajomatkoilla pidemmät tyhjennysvälit antavat vapautta nauttia niin kuukautisten helppoudesta kuin siitä oleellisimmasta, eli itse reissusta. Omat kuukautiseni ovat lyhentyneet ketogeenisen ruokavalion ansiosta melkein puolella ja vuotokin on vähentynyt, joten käytännössä selviän tyhjentämällä kupin aamuin illoin.
Kuukuppi on myös siitä ihana, että se pysyy täydellisesti paikallaan niin vuorilla kivutessa, luonnonvesissä uidessa kuin rauhallisemmissa aktiviteeteissa. Ainoa suositukseni on se, että harjoittelet kuukupin käyttöä etukäteen, jos et ole käyttänyt sitä ennen retkeilyä. Oikeanlaisen asettelurutiinin oppii vain kokeilemalla ja on kiva, että se on hallussa jo ennen uutta tilannetta eikä asiasta tarvitse stressata reissun päällä – siellä riittää nimittäin taatusti paljon parempaakin ihmeteltävää!
Etenkin kesäaikaan retkeillessä kuukuppi on myös mukavuuskysymys: on sanoinkuvaamattoman ihanaa, ettei mikään ylimääräinen hiosta alushousuissa helteellä, puhumattakaan hajuhaitoista, joita ei yksinkertaisesti pääse syntymään.
Our monthly blood is
The divine feminine
Wild and messy and
In need of nurturing one moment
And roaring power the next
Nikki Tajiri
Näin teet kuukautisista mukavat retkeillessä:
1) Pakkaa mukaan tärkeimmät
Kuukuppi on loistava kumppani luontoretkille, sillä sen käytöstä ei synny jätettä eikä se vie juuri ollenkaan tilaa rinkasta. Lunette Kuukuppia ei tarvitse myöskään vaihtaa niin usein kuin muita kertakäyttösuojia, koska se vetää tuplasti nestettä esimerkiksi tamponiin verrattuna. Pakkaa siis mukaan ainakin kuukuppi nätissä satiinipussissaan ja kätevät kuppipyyhkeet. Retkelle kannattaa varata myös luonnonkosmetiikan kosteuspyyhkeitä intiimihygieniasta huolehtimiseen, mikäli tiedät ettei lähistöllä ole vesistöjä. Jos tiedät, että menkat ovat alkamassa ihan samoilla näppäimillä reissuun lähdön kanssa, laita kuppi jo etukäteen paikoilleen – vältät mahdolliset vaatteiden sotkeentumiset.
2) Kuukupin puhdistus eräolosuhteissa
Kuppiin päivän aikana vuotaneen kuukautisveren voi kaataa suoraan luontoon ja kupin putsaus onnistuu kuivaamalla se vessapaperilla ja desinfioimalla sitten kompostoituvalla kuppipyyhkeellä tai huuhtelemalla kuppi puhtaalla vedellä. Olen itse mieltynyt etenkin pidemmillä telttareissuilla kuppipyyhkeisiin, koska ne ovat superkätevät. Helppoa kuin mikä!
3) Pidä luonto siistinä
Pyri retkeilemään aina siten, että tuot luonnosta pois kaiken minkä sinne viet – tämä koskee myös vessapapereita ja kuppipyyhkeitä. Pakkaa mukaan helposti suljettavia roskapusseja ja jos suuntaat reissun aikana päiväretkille villiin luontoon, suljettavat 0,5 l muovipussit ovat todella kevyt, kätevä ja hajutiiviis vaihtoehto hygieniaroskan poiskuljetusta varten.
4) Kupin kanssa voi myös pulahtaa!
Kuukupin kanssa voi pulahtaa uinnille aivan huoletta järveen, puroihin tai mereen, sillä alipaine pitää huolen siitä, ettei kuppi ime itseensä vettä. Jos peseydyt pidemmällä eräreissullasi vesistöissä, suosi peseytyessä luonnonkosmetiikan saippuaa.
5) Aromaterapiaa luonnossa
Jos rinkkaan tai laukkuihin mahtuu, Lunetten Moodsmooth Remedy -aromaterapiaöljy on ihan paras helpottamaan lihasjännityksiä, kireää mieltä ja tuomaan ripaus luksusta eräilyn keskelle! Kätevä roll-on-pullo on pikkuruinen ja kulkee kevyesti mukana. Maagisen tuoksuinen seos on täynnä mieltä ja kehoa tasapainoittavia eteerisiä öljyjä kuten appelsiinia, rentouttavaa laventelia, kolotuksia lievittävää katajaa sekä kansanperinteessä kiputiloja vähentämään käytettyä mäkikuismaa.
Kukkatipoista mukana on tunnemyllerryksiä keventävää suopursua, metsätähteä ja mielialoja tasapainottavaa lummetta. Roll-onia voi sipaista alavatsaan- tai selkään, ohimoille, ranteille tai korvien taakse – hyvä mieli ja hoitava aromaterapiahetki on taattu.
Kun palasin kolme vuotta sitten meidän kauan odotetulta Norjan reissulta, olin äärettömän tyytyväinen: selvisin kuukautisista ilman juoksevaa vettä, keskellä luontoa ja se tuntui vieläpä helpolta. Sain nauttia aarteenmetsästyksestä kivikkoisilla ja paikoin pauhaavilla merenrannoilla, laitoimme ruokaa auton takakontin muodostamassa tuulensuojassa, nousimme vuorten rinteille ja sain valokuvata sydämeni kyllyydestä.
Haluan kannustaa aivan kaikkia kuukautiset omaavia lähtemään rohkeasti retkelle myös menkkojen aikana – ensimmäinen kerta voi jännittää, mutta lupaan että onnistut. Jälkikäteen ajatellen oma yllätysmenkkakokemukseni antoi lopulta todella paljon itseluottamusta siihen, että pienellä valmistautumisella kuukautiset voivat olla retkiolosuhteissa mukavat ja lähes huomaamattomat.
Jos kuukuppi on sinulle uusi juttu ja pohdit kuukupin asentamista, puhdistamista tai koon valintaa, käy ihmeessä lukemassa Lunetten sivuilta selkokieliset ohjeet – sieltä löydät kaiken mitä sinun tarvitsee tietää kuukupin käytöstä!
Lunette Kuukautiskupit ja kuukuppien puhdistustuotteet löydät Citymarketeista, Prismoista, S-marketeista ja hyvinvarustelluista K-Supermarketeista kautta maan. Zero Waste -syyskuu on oiva hetki satsata omaan kuukuppiin, sillä se on jätteetön kuukautissuoja, joka kestää käytössä vuosia ja pienentää moninkertaisesti kuukautisten aikana normaalisti syntyvää muoviroskan määrää.
Instagram – @yellowmoodmedia
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen
Pärjääkö yhdellä kuukupilla vai onko hyvä olla useampi? Kuvissa esiintyy useampi varmaan ihan esittely mielessä?
Yhdellä kuukupilla pärjää mainiosti vuodesta toiseen, kun kuukupista pitää hyvää huolta :) Jutun kuukuppikuvat sisältävät tosiaan useamman kupin ihan esteettisistä syistä ja antavat toki osviittaa siitä minkä värisiä- ja kokoisia kuukuppeja Lunettelta on saatavilla. Mikään ei tietenkään estä hankkimasta halutessaan useampaa kuppia, jos haluaa vaikka erivärisiä vaihtoehtoja, mutta välttämättömyys se ei ole.