Cultivator’s & maailman parhaat kasvivärit
Kaupallinen yhteistyö House of Organic.
Siitä onkin vuosia, kun olen kirjoittanut teille aiheesta nimeltä kasvivärjäys kotona. Kuten moni teistä varmasti muistaakin, siirryin itse synteettisistä hiusväreistä luonnollisiin kasviväreihin vuoden 2010 tienoilla värjäten hiuksiani ensin oranssinpunaiseksi ja sittemmin erilaisilla ruskean sävyillä. (Oi että miten joskus kaipaan sitä kirkkaanoranssia lookia). Upeiden sävyjen lisäksi kasvivärit olivat allekirjoittaneelle erittäin mieluisia siksi, että ne tekivät hiuksista paksumman ja vahvemman tuntuiset, lisäsivät kiiltoa ja kuluivat pois kauniisti.
Kuutisen vuotta sitten lopetin kuitenkin kaiken hiusten värjäämisen leikatessani hiukseni todella lyhyiksi, sillä halusin palata takaisin omaan luonnolliseen sävyyni. Asiaan ei liittynyt mitään sen suurempaa syytä tai dramatiikkaa kuin se, että satun vain rakastamaan todella paljon omien hiusteni luonnollista sävyä. Värini on keskiruskea ripauksella kuparimaista punapigmenttiä – tismalleen sopivan pehmeä ja lämmin sävy, joka sopii omiin piirteisiini (ja joka raidoittuu kesällä auringon voimasta aika kauniisti). Vaikka en sano hiustenvärjäykselle ”ei koskaan”, myönnän, että vaadittaisiin todella paljon lähteäkseni uudelleen värjäyksen tielle.
Ymmärrän kuitenkin hyvin ihmisiä, jotka haluavat värjätä hiuksiaan ja mikäli se tuntuu omalta jutulta, silloin kannattaa ehdottomasti valita kasvivärit synteettisten sijaan. Moni tutustuu kasviväreihin ensimmäistä kertaa herkistyttyään synteettisten värien sisältämille kemikaaleille kuten PPD:lle ja tolueeneille. Nykyään kasvivärien kenttä on laaja ja laadukas, eikä sävyjenkään suhteen tarvitse tehdä valtavia kompromisseja. Vaalennus on edelleen ainoa asia, joka kasviväreillä ei onnistu, mutta sitä lukuunottamatta sävyvalikoimaa riittää.
Kasvivärjäyksen tekeminen kotona ei myöskään ole ollenkaan niin monimutkaista kuin voisi luulla, etenkin kun käytössä on luonnolliset ammattitason kasvivärit, jotka vaativat yksinkertaisesti vain veteen sekoituksen, hiuksiin levityksen, noin 1,5 tunnin vaikutusajan ja huuhtelun.
Vaikka sinäkään et värjäisi hiuksiasi, tämä juttu kannattaa lukaista läpi, sillä meille au naturel -linjaa rakastaville löytyy Cultivator’silta aivan huipputuote hiusten kunnon ja kiillon kohentamiseen!
Cultivator’sia voi hyvällä syyllä sanoa luonnollisten kasvivärien pioneeriksi: vuonna 1988 perustetulla yrityksellä on yli 30 vuoden kokemus kasvien viljelystä ja kasvivärien valmistamisesta. Sarjan perustaja on intialainen Narayan Das Prajapati, joka vaikutti aluksi tekstiiliteollisuudessa, mutta kiinnostui sittemmin kasveista, biologiasta ja ekosysteemistä. Hän lähti kehittämään uuden uran mielenkiinnon kohteidensa ympärille ja ne ovat ajaneet häntä eteenpäin Cultivator’sin kehittämisessä.
Cultivator’silla ollaan äärimmäisen tarkkoja raaka-aineiden laadun suhteen, sillä valmis tuote ei voi olla priimaa, ellei raaka-aineet ole sitä. Koska väreihin käytetyistä kasveista tulee kuivatuksen jälkeen alttiimpia ilman, kosteuden ja lämmön vaikutuksille, koko tuotantoprosessi ja laboratoriotilat on suunniteltu alusta loppuun saakka suojaamaan kasveja näiltä tekijöiltä.
Tarkan laaduntarkkailun avulla varmistutaan myös siitä, että kasvien aktiiviset ainesosat ja lääkinnälliset ominaisuudet voidaan säilyttää lopputuotteeseen, eli kuluttajalle päätyvään valmiiseen kasviväripakettiin saakka. Lisäksi tuotteille tehdään säännöllisesti erilaisia testejä, joissa selvitetään ovatko erät tasalaatuisia ja löytyykö niistä kenties jäämiä torjunta-aineista tai raskasmetalleista. Kaikki sarjan kasvivärit tulevat Intian Rajasthanista, Jodhpurista.
Superlaadukkaiden luomuraaka-aineiden käytön lisäksi Cultivator’sin kasvivärit ovat taatusti yhdet vastuullisimmista vaihtoehdoista mitä tulee koko tuotantoketjuun. Brändi on saanut lukemattomia arvostettuja sertifikaatteja, joista yksi merkittävimmistä on Fair For Life -sertifikaatti – se on tae siitä, että kestävän kehityksen periaatteet ulottuvat sanojen lisäksi konkreettisten tekojen asteelle.
Sertifikaatti vaatii, että valmistuksen jokaisessa vaiheessa kunnioitetaan ihmisoikeuksia takaamalla työntekijöille hyvät työolot, mutta myös sen että viljely toteutetaan vastuullisesti. Cultivator’sin kaikki viljelytilat ylläpidetään aurinkovoimalla ja lisäksi viljelyssä käytetään mm. sadeveden talteenottoa.
Miten Cultivator’s eroaa muista kasviväreistä?
Cultivator’s eroaa muista kasviväreistä erityisesti värijauheiden koostumuksen suhteen. Normaalisti kasvivärimassat ovat paksun puuromaisia, tönkköjä ja ”raemaisia”, mutta Cultivator’silla on onnistuttu aikaansaamaan värijauheisiin keskimäärin 14 kertaa pienempi partikkelikoko tavallisiin kasviväreihin verrattuna. Tämä mahdollistaa helposti käsiteltävän, levitettävän ja hienojakoisemman värimassan koostumuksen, jossa on siten myös parempi läpäisevyys ja intensiivisempi lopputulos.
Moni kokenut kasvivärjääjä on tottunut sekoittamaan värijauheensa kiehuvan kuumaan veteen, mutta Cultivator’sin suhteen on syytä muistaa lämpimän veden riittävän. Jauheiden hienojakoinen partikkelikoko takaa upean lopputuloksen joka tapauksessa, joten ei ole järkevää tai tarpeellista tuhota kasvivärissä olevia aktiivisia ja hoitavia raaka-aineita kuumalla vedellä. Tästä samasta syystä ei ole myöskään tarpeellista pitää hiuksia lämpimänä värjäyksen aikana esimerkiksi olemalla saunassa tai lämmittämällä hiuksia föönillä. Helppoa? Kyllä vain.
Mitä tulee sarjan värivalikoimaan, saatavilla olevat 20 sävyä ovat kerrassaan herkullisia! Jos itse värjäisin kutrejani, luulen että valintani olisi joko kylmän ruskeaan taittava Chestnut tai lämpimän ruskea Walnut. Joka tapauksessa vaihtoehtoja löytyy runsaasti halusipa sitten ruskeaa, punaista, kuparia, mustaa, indigonsinistä tai kirkastaa vaaleiden hiustensa sävyä.
Siloiset kutrit kasvivärikäsittelyn jälkeen.
Itse kuulun tosiaan siihen kastiin, joka ei värjää hiuksiaan tällä hetkellä edes kasviväreillä. Olen kuitenkin vuosien mittaan kaivannut moneen otteeseen kasvivärien muita etuja kuten hiuksiin saatavaa rakennetta, paksuutta, sileyttä, parempaa käsiteltävyyttä sekä kiiltoa. Tosiasiahan on, että samalla kun kasvivärit nimensä mukaisesti värjäävät hiusta, ne myös hoitavat ja vahvistavat.
Pienessä mielessäni ei ollut käynyt lainkaan se, että Cultivator’silta voisi löytyä sellainen (vaaleille hiuksille suunnattu ja niiden sävyä kirkastava) kasviväri, joka ei siis suoranaisesti värjää, mutta jolla saa nuo yllämainitut positiiviset sivuvaikutukset samalla kun hiuksen omasta sävystä tulee intensiivisempi! Tämän sävyn nimi on Cassia, ja se sisältää vain kahta raaka-ainetta: cassia-kasvia ja aloe veraa.
Sekoitin kasvivärin lämpimään veteen odottavin mielin ja levitin värimassan kuiviin hiuksiin. Olin aivan ällikällä lyöty värimassan erinomaisen hienojakoisesta ja ”juoksevasta” koostumuksesta – vaikka olen pitänyt värjäystaukoa kasviväreistäkin jo vuosien ajan, sen verran olen menneinä vuosina kuitenkin värjäyskokemustani kartuttanut, että vertailukohtaa löytyy. Kaiken kaikkiaan värimassan koostumus oli niin silkkistä, että levitys oli vanhoihin värjäysmuistikuviini verrattuna melkein juhlallisen helppoa.
Levityksen jälkeen asettelin paketin mukana tulleen värjäyshupun päähäni, putsasin olkapäille ja lattialle tippuneet väripisarat iholta, puin aamutakin päälleni ja odottelin seuraavat 90 minuuttia värimassan vaikutusta.
Jo värimassaa poispestessä huomasin eron hiusten käsiteltävyydessä: kutrit olivat superpehmeät, täysin takuttomat ja ihanan terveen tuntuiset – aivan kuin pehmeällä sadevedellä pestyt, jos tiedätte mitä tarkoitan?
Ennen cassia-hoitoa hiukset olivat hyvin kuivan sekä koppuraisen oloiset ja sävy oli ”tunkkainen”. Tehohoidon seuraksena hiuksista katosi kokonaan turha takkuisuus ja tilalle tuli silkkisen pehmeät, liukkaat kutrit, joiden sävy kirkastui selkeästi. Minua ilahdutti erityisesti se, että hiusteni luontainen punapigmentti vahvistui ja tuli näkyviin selkeämmin.
Löydät tästä muutoksesta mielenkiintoisen ennen ja jälkeen -kuvaparin, kun skrollaat vähän alaspäin – ero hiusten kunnossa on huikean iso. Tästä lähtien cassia-kirkastus kuuluu allekirjoittaneen säännöllisiin kutrien huoltotoimenpiteisiin, se on varma!
Mistä kasvivärit on tehty?
Kaikki Cultivator’sin tuotteet ovat jauhemaisessa muodossa olevia aitoja kasvivärejä, jotka valmistetaan käyttämällä tuotteisiin ainoastaan 100% luomuviljeltyjen kasvien juuria, lehtiä ja kukkia. Aitojen kasvivärien seassa ei käytetä siis koskaan täyteaineita, vaan ne ovat täyttä tavaraa.
Laajasta ja laadukkaasta kasvirepertuaarista löytyy sekä suoraan hiusta värjääviä raaka-aineita kuten hennaa ja indigoa että runsaasti aktiivisia ravintoaineita sisältäviä yrtti-, marja- tai kasvijauheita, joilla on tärkeä funktio värisävyjen säätelemisessä ja jotka hoitavat tehokkaasti hiuspohjaa ja hiusta.
Värjäämiseen pääsääntöisesti käytetyt pääraaka-aineet ovat punasävyinen aito henna ja siniseen taittava, miltei mustan sävyinen indigo. Punaisissa kasvivärisekoituksissa on aina aitoa hennaa, jonka rinnalta löytyy joko yhtä tai useampaa punaisen sävyä sääteleviä raaka-aineita kuten punajuurta, amlaa, hibiscusta, cassiaa ja kurkumaa.
Erilaiset ruskean sävyt ovat puolestaan hennan ja indigon sekoituksia, joita on höystetty halutun loppusävyn aikaansaamiseksi muun muassa kurkumalla, amlalla tai vaalealla cassialla.
Edellä mainittujen lisäksi tuotteissa käytetään ayervedisiä yrttejä sekä hiusta hoitavia ainesosia kuten kamomillaa, eukalyptusta, frankincensea, inkivääriä, neemiä ja aloe veraa.
Kasvivärjäys kotona
Tarvitset värjäämiseen:
• Keraaminen tai lasinen astia väriseokselle
• Keraaminen tai muovinen sekoituslusikka (ei metallia)
• Lämmintä vettä
• Kertakäyttöhanskat ja hiushuppu (tulevat paketin mukana)
• Pyyhe
Kasvivärjääjän muistilista:
• Värjäystulokseen vaikuttaa moni tekijä kuten hiusten nykyinen väri ja luontainen pigmentti, mahdolliset kemialliset käsittelyt ja värjäys, kasvivärin vaikutusaika ja lämpötila.
• Jos olet värjännyt hiuksiasi aiemmin synteettisillä hiusväreillä, on suositeltavaa pitää noin kuukauden tauko ennen kasvivärien käyttöä.
• Kasviväreillä ei voi vaalentaa hiusta, koska niissä ei käytetä hapetteita. Niillä on kuitenkin mahdollista kirkastaa omaa vaaleaa sävyä, häivyttää tyvikasvua ja tuoda vaaleaan hiukseen uutta sävyä.
• Värisävy kannattaa valita siten, että tummuusaste vastaa joko mahdollisimman lähelle omaa luonnollista hiustensävyä tai valitsemalla 1-2 astetta tummempi vaihtoehto.
• Harmaiden peittäminen saattaa vaatia kasviväreillä 2-3 värjäyskertaa. Uuden värjäyksen voi suorittaa vaikka jo seuraavana päivänä, sillä kasvivärit eivät vahingoita hiuksia – päinvastoin!
• Kasvivärin lopullinen sävy tekeytyy muutaman päivän ajan värjäämisestä, eli mikäli haluat tummemman ja/tai intensiivisemmän sävyn, odota 12-48 tuntia ennen kuin värjäät hiukset toisen kerran.
• Kasvivärit haalistuvat kauniisti pois ajan kuluessa, koska ne eivät läpivärjää hiusta tai muuta hiuksen kemiallista rakennetta.
1
Hiustenpesu & syväpuhdistus
Kasviväri levitetään kuiviin hiuksiin, joten hiukset kannattaa pestä ja syväpuhdistaa noin vuorokausi ennen värjäämistä (älä käytä välissä muotoilutuotteita). Suosi ennen värjäämistä mielellään savipohjaista syväpuhdistavaa luonnonkosmetiikan shampoota mahdollisten muotoiluainejäämien poistamiseksi.
Shampoopesun rinnalle on suositeltavaa tehdä perusteellisempi syväpuhdistus, mikäli käytät synteettisiä muotoilutuotteita kuten hiuslakkaa. Tämä onnistuu joko valmiilla luonnonkosmetiikan syväpuhdistavalla hiusnaamiolla tai valkosavijauheella, josta voi sekoittaa edullisen hiusnaamion (sekoitussuhde veden kanssa 1:1, vaikutusaika 10 minuuttia).
2
Kasvivärin määrä & sekoitus
Yhdessä Cultivator’s -kasviväripaketissa tulee mukana neljä annospussia. Nyrkkisääntönä annosteluun voidaan pitää seuraavaa: 1 annospussi lyhyille hiuksille, 2 annospussia keskipitkille hiuksille, 3 pussia pitkille hiuksille ja 4 pussia erittäin pitkille ja/tai paksuille hiuksille. Omille pitkille hiuksilleni käytin suosiolla neljä pussia, mutta luulen että kolmekin olisi riittänyt.
Kaikki Cultivator’sin kasvivärit ovat sekoitusvaiheessa vihreitä, mutta se kuuluu asiaan eikä sitä kannata säikähtää! Sekoita kasvivärijauhe lämpimään veteen, kunnes seos on kermaisen kuohkeaa ja hyvin levittyvää massaa (huom.: ethän sekoita joukkoon muita nesteitä kuten sitruunamehua tai punaviiniä – vesi riittää).
Minä levitän värimassan aina käsin enkä sudilla, joten teen omasta seoksestani aavistuksen verran juoksevampaa kuin ohjeissa ehdotetaan. Tämä on kuitenkin ihan makuasia.
Vinkki: Suosittelen levittämään värimassan hiuksiin suihkussa/suihkutilassa, koska se on kaikista vaivattomin ja kätevin tapa saada huuhdeltua olkapäille ja lattialle tippuneet värimassat heti pois sotkemasta. Muistathan silti, että itse massa levitetään aina kuiviin hiuksiin, älä siis kastele kutreja!
3
Kasvivärin levitys & vaikutusaika
Laita kertakäyttökäsineet käteen ja aloita värimassan levitys kuivien hiusten tyvestä, pienin aluein edeten. Voit käyttää levittämiseen joko sivellistä tai käsiäsi, ihan mikä tuntuu mukavimmalta. Levitä värimassa lopuksi pituuksiin, mikäli sinulla on pitkät hiukset.
Laita levityksen jälkeen paketin mukana tullut huppu päähän ja anna värin vaikuttaa 30-90 minuutin ajan – tätä pidemmillä vaikutusajoilla ei ole suoraan vaikutusta sävyn intensiivisyyteen, joten edellä mainittu maksimiaika riittää mainiosti!
4
Huuhtelu
Huuhtele värimassa hiuksista pois suihkussa. Cultivator’s ei suosittele tässä vaiheessa shampoopesua (etenkään värjätyille hiuksille), mutta olen asiassa Katjan kanssa samoilla linjoilla siitä että shampoopesu kannattaa tehdä.
Huuhtelun jälkeen on suositeltavaa olla pesemättä hiuksia seuraavaan 48 tuntiin, koska tänä aikana väri tekeytyy ja syvenee – värin huuhtomisen jälkeinen sävy ei siis ole ”valmis”, vaan tekeytyy vielä muutamien päivien ajan.
Hiukset ennen Cassia-käsittelyä ja käsittelyn jälkeen. Vaikka latvat vaativat edelleen leikkausta, eron hiusten kiillossa, sileydessä ja käsiteltävyydessä huomaa selkeästi! Jälkeen-kuvassa hiukset on pesty ainoastaan luonnonkosmetiikan shampoolla ja annettu niiden kuivaa itsekseen. Olin erityisen mielissäni siitä, että Cassia-sävy korosti hiuksissani luontaisesti esiintyvää punapigmenttiä.
Instagram – @hannamariyellowmood
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani
Kuvat Hannamari Rahkonen
Voinko tällä värillä värjätä kun kemiallisista väreistä olen saanut allergia oireita?
voiko kasviväreijjä värjätä hiuksiin joita on jo värjätty kemikaalisilla väreillä pari kuukautta vai pitääkö päästä ensin omaan luonnolliseen väriin takaisin ja sitten vasta värjätä kasviväreillä?
Antibioottien ja kemiallisten tuotteiden vaurioittamiin hiuksiin tein kampaajan kehotuksesta kahden Cultivators kasvivärin sekoituksen; itse, koska en pysty nykyhetkellä käyttämään kampaamoiden kiinni lattiaan pultattu ja tuoleja pesupaikoilla.
Toistin ennen ensimmäistä pesua käsittelyn ja nyt askarruttaa shampoovalikoimani, eli millä niistä ensimmäinen shampoopesu???
Toisen värjäyskerran jälkeen minulle suositeltiin hiuksiin jätettävä suihkutettava hoito-aine, jota en. asioiden lisäksi hiuksissa vanha surkea ja kuiva vaalennettu latva.
Hoidin pääänahkaa runsaan hiustenlähdön vuoksi ensin muutaman viikon kestävällä Kerätä Genesis kuurilla, joka pysäytti hiustenlähdön, leikkautin 20-30 cm latvoja kahdessa erässä, ja olen jälkeen käyttänyt Cutrin ainoa sarjan hauraille ja värjätyille hiuksille tarkoitettua shampoota ja voidemaista värjätyille hiuksille tarkoitettua pois pestävä hoitoainetta ja pumppu pullosta vaurioituneille,värjätyille hiuksille hiuksiin jätettävä hoitoainetta. Seuraavaksi Redkenin korjaavia ja kasvua edistäviä shampoota, maskia tai hoitoainetta, että voidemaista saman sarjan pyyhekuiviin.hiuksiin jätettävä hoitoainetta. Näistä mikä shampoo ensimmäiseen pesuun; Cutrin vai Redkenin sinisestä pullosta ravitseva shampoo? Hoitoaine Redkenin vai jäljellä jäänyttä Cutrinia??? KÄÄK!!! TÄN ON PAKKO ONNISTUU!!!
Suosittelen lämmöllä Less Is Moren tai John Masters Organicsin hiustenhoitotuotteita. Molemmista löytyy hiuspohjaa hoitavia seerumeita, räätälöityjä shampoita eri hiuslaaduille sekä poispestäviä että jätettäviä hoitoaineita :)
Mitä shampoo on sopiva kasvivärillä värjätyille hiuksille?
Voisikohan cassialla vaalentaa liian tummaa värjäystulosta? Värjäsin maantienharmaan/vaaleanruskean tukkani dark blonde värillä ja tulos on erittäin tummanruskea. Harmittaa melkoisesti.
Kasviväreillä ei valitettavasti voi vaalentaa lopputulosta. Kannattaa antaa värjäystulokselle aikaa, sävy saattaa elää vielä kahden viikon aikana värjäyksestä.
Kiitos paljon vastauksesta :)