Avaimettoman arjen helppous

Kaupallinen yhteistyö Abloy Oy ja Asennemedia.

Ulko Oven Lukko Alylukko Kokemuksia

Pari vuotta sitten minulla jäi kirjaimellisesti ulko-ovemme kahva käteen.

Olimme tehneet jo aiemmin tälle vanhalle, mutta jämerälle ja tummanruskealle puuovelle kevyen kasvojenkohotuksen maalaamalla sen valkoiseksi. Ovi oli lukkoa lukuunottamatta edelleen täysin toimiva ja ehjä, joten emme halunneet ostaa turhaan uutta ovea.

Sen sijaan suuntasimme lukkokaupoille ja päätimme satsata juuri meidän tarpeita palvelevaan järjestelmään, jonka voisi tulevaisuudessa siirtää tarvittaessa myös uuteen ulko-oveen, mikäli sellaiselle tulee tarve.

Pohdimme aikamme erilaisia vaihtoehtoja, kunnes Tuomas bongasi Yale Doorman -älylukon. Lukkokaupoilla meidät yllätti ensinnäkin se miten monta erikseen ostettavaa osaa mekaaniseen lukkoon tarvitaan (mm. avainpesä, lukkorunko, painikkeet ja avaimet) ja kuinka kalliiksi se tulee.

Pienen laskutoimituksen jälkeen selvisi, että Yale Doorman tuli meidän kohdallamme itse asiassa edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin mekaaninen lukko (maksoimme omastamme pari vuotta sitten reilut 300 €). Meitä molempia viehätti ajatus modernista vaihtoehdosta, koska se näytti esteettisesti hyvältä, mahdollisti avaimettommuuden ja sitä kautta ajansäästön sekä lisäsi arjen helppoutta.

Yellow Mood Koti Yale Doorman Lukko Hannamari Rahkonen Nahkalaukku Abloy Yale Doorman Sahkolukko Kokemuksia

Parin vuoden kokemuksella voin sanoa, että Yale Doorman on ollut jokaisen pennin arvoinen etenkin tällaiselle ”missä mun kaikki on?” -ihmiselle. En ole kantanut avaimia mukanani sen jälkeen, kun Tuomas asensi lukon oveemme, ja se on ollut tosi vapauttavaa. Totaalinen avaimettomuuteni tosin muuttuu hieman kevään myötä, kun saan ajokortin ja pitää alkaa kuljettamaan auton avainta mukana.

Yale Doormanin mukana tuli kaikki mitä asennukseen tarvittiin, eli sisä- ja ulkoyksiköt, lukkorunko, painikkeet, asennusparistot, ruuvit ja kolme kulkutunnistetta. Meidän ovessa oli valmiina jo vastarauta, joten sitäkään ei tarvinnut hankkia erikseen. Minusta on edelleen erityisen ihanaa, että pystyimme vaihtamaan vanhaan oveemme vain lukon eikä meidän tarvinnut uusia koko helahoitoa.

Itse en osallistunut varsinaiseen lukon asennukseen – kärsivällisyyteni on aina vähän koetuksella kaikkien asennettavien tai koottavien asioiden suhteen – mutta Tuomas laittoi lukon paikalleen hetkessä. Asennus oli sanojensa mukaan ”tosi helppoa” ja käytännössä siihen ei tarvinnut kuulemma kuin ”hetkisen aikaa ja ruuvimeisselin”.

Sahkolukko Yellow Mood Hannamari Rahkonen

Parin vuoden kokemuksella voin sanoa, että Yale Doorman on ollut jokaisen pennin arvoinen etenkin tällaiselle ”missä mun kaikki on?” -ihmiselle.

Abloy Yale Doorman Alylukko Kokemuksia Alylukko Yale Doorman Abloy Kokemus

Muistan ajatelleeni älylukon hankintaa suunnitellessa, että kestääköhän se näitä Lapin pakkasia ja mitä jos tulee tulipalo ja lukko ei toimi. No, meillä on nyt takana kaksi kunnon pakkastalvea paristokäyttöisen Yale Doormanin kanssa ja se on toiminut täysin moitteetta.

Lukko on myös turvallinen, koska se aukeaa sisäpuolen painikkeesta ilman virtaa – loukkuun jäämisen mahdollisuutta ei siis yksinkertaisesti ole, vaikka iskisi tulipalo tai muu paniikki. Käytännössä lukko antaa varoituksen, kun paristot ovat vähissä ja ne on tähän mennessä pitänyt vaihtaa noin kerran vuodessa, eli tosi helpolla pääsee senkin suhteen.

Yale Doormanin voi aktivoida myös antamaan lyhyen äänihälytyksen, mikäli se avataan sisäpuolelta esimerkiksi yöllä. Tämä ei ole meillä juuri nyt käytössä, mutta olisi hyödyllinen jos perheessämme olisi pieniä lapsia tai lemmikkejä, jotka taitavat oven avaamisen.

Onneksi nuo meidän kaksi alle kymmenkiloista karvakorvaa eivät ole moisia tempauksia ainakaan vielä ymmärtäneet harrastaa. Tänä vuonna meille muuttavasta kolmannesta koiranpennustamme en tosin mene vielä takuuseen, rotu kun on harvinaisen älykäs.

Sahkolukko Turvallisuus Kokemuksia

Käytännössä oven voi siis avata joko kulkulätkällä, kulkukoodilla tai puhelimella. Itse olen käyttänyt koko tämän parin vuoden ajan kulkukoodia ja Tuomas pääasiassa lätkää, kunnes hankimme vastikään lisäosana saatavan Yale Smart Home -keskusyksikön sekä -lukkomoduulin. Tämä lisäosa mahdollistaa sen, että voimme tarkistaa reaaliajassa matkapuhelimesta onko ulko-ovi lukossa vai ei ja myös ohjata lukkoa etänä.

Toiminto on ollut erityisen kätevä etenkin talvisin kaupasta painavien kantamusten kanssa tullessa, jolloin ei todellakaan halua säätää kylmässä kassien, hanskojen ja kulkulätkän tai koodin kanssa.

Toisaalta on myös tosi kiva, että kun miettii illalla sängyssä sitä tulikohan ovi lukkoon, ei tarvitse nousta tarkastamaan asiaa, vaan sen voi varmistaa puhelimesta ja lukita oven tarvittaessa etänä. Tämä oli ainakin meillä aiemmin jokailtainen keskustelunaihe ja neuvottelu siitä kumpi nousee tarkistamaan asian.

Enää ei tarvita neuvotteluja siitä, kumpi nousee tarkistamaan onko ulko-ovi iltaisin lukossa, koska asian voi tarkistaa suoraan puhelimesta ja lukita oven tarvittaessa etänä. 

Alylukko Yale Doorman Yellow Mood Koti Hannamari Rahkonen Nahkalaukku

Yhden päivän ajaksi tehtävät väliaikaiset koodit ovat nekin tehneet arjesta helppoa. Yrittäjinä teemme toisinaan useamman tunnin kestäviä työpäiviä – kuten kuvauskeikkoja – muualla kuin kotona ja silloin hankimme Riemulle ja Pullalle ulkoiluttajan.

Tällöin ystäville on ollut helppo tehdä väliaikainen koodi ja tarkistaa reissun päältä suoraan puhelimesta, että ovi on lukossa vierailunsa jälkeen. Tämä systeemi on ollut superkätevä myös silloin, kun olemme olleet pidemmillä ulkomaan reissuilla ja olemme värvänneet ystävät kastelemaan meidän mittavaa viherkasvien valtakuntaa.

Täytyy sanoa, etten ole kaivannut tässä parin vuoden aikana tippaakaan kadonneiden avainten metsästystä tai uusien avaimien teettämistä kadonneiden tilalle. Tiedän, että jos joskus muuttaisimme tästä kodista pois, Yale Doorman olisi ainoa vaihtoehto myös uuteen kotiin.

Avaimettomuus on ollut niin kätevää sekä huoletonta, etten voi kuin todeta arjen helppouden viehättävän ja sopivan meille myös tässä muodossa.

Onko teillä kokemusta Yale Doorman -älylukosta?

Instagram – @hannamariyellowmood

Facebook – Yellow Mood

Kirja – Tilaa Ketoosissa -e-kirjani

Kuvat Hannamari Rahkonen

Johanna

Tämä oli mielenkiintoinen, olen aina luullut että tuo on reippaasti normaalia lukkoa kalliimpi!

Ihana takkisi muuten, saanko udella mikä se on?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Allekirjoitan tuon saman luulon, olin myös aluksi siinä käsityksessä, että älylukko olisi mekaaniseen verrattuna paljon kalliimpi, mutta ei!

Tämä mun khakin sävyinen takki on muistaakseni jostain Lindexin menneiden vuosien mallistosta, ei taida olla valikoimissa enää. Kiitos kivasta kommentista ja kaunista huhtikuuta :)

Vastaa
Kirsi

Hinta ei lopulta ole kallis. Pääasiassa ollaan tyytyväisiä hankintaan.
Kehitettävää löytyy:
1. Kännykästä avattuna ovi ei pysy auki montaakaan kymmentä sekuntia. Autolta ei passaa olla pitkästi ovelle.
2. Koira onnistuu mennä itsekseen ulos, kahvan asennon vaihtaminen pystyyn ei onnistu.
3. Ohjelmistosta oven avaus voisi olla "etusivun valikossa".
4. Pääkäyttäjän "vaihtaminen" olisi hyvä, jos saisi onnistumaan itse tehtynä (onneksi tätä ei tarvitse tehdä jatkuvasti).
5. Voisiko lätkän käyttäjältä saada tulevaisuudessa koodi pois käytöstä?
Lukon resetointi myös voisi olla helpompaa kuin purkamalla puoli lukkoa.

Vastaa
Make

Sulla taitaa Kirsi olla etäohjaus jonkun muun kautta, kuin Yalen oman appsin? Yalen kautta lukon saa helposti auki, appsin kun avaa niin heti näkyy kaksi isoa nappia, häly ja lukko, ja voit myös tehdä pelkkiä koodikäyttäjiä tai lätkän käyttäjiä, ei ole pakko tehdä molempia.

Tuossahan on automaattilukituksen lisäksi mahdollista käyttää, noh ei-automaattistalukitusta, eli kun avaat lukon niin se pysyy niin pitkään auki kunnes itse lukitset sen joko appsista tai sitten ihan lukosta. Eli jos lämpimästä autosta avaat lukon niin se ei mene lukkoon juuri nenän edestä :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Alkuvuoden pieniä ja suuria iloja
Vintage-astiakaappi
Kesäkattaus puutarhassa
Syysarkea Napapiirillä