Kuukuppi: 20 x kysymystä turvallisuudesta, puhdistamisesta, koon valitsemisesta ja käytöstä
Kaupallinen yhteistyö Lunette.
1) Miten osaa valita oikean koon, kun ei ole entuudestaan kokemusta?
Lunette kuukupeista on olemassa kaksi eri kokoa ja valinta valinta tehdään näiden välillä ensisijaisesti vuodon määrän mukaan. Anatomian puolesta monille on mahdollista käyttää kumpaa tahansa kokoa, mutta toinen on usein mukavamman tuntuinen ja varmempi käytössä. Sopivan kokoinen ja oikein asetettu kuukuppi ei tunnu emättimessä vaikka liikkuisit miten päin.
Kokoa 1 suositellaan niukkaan ja normaaliin vuotoon tai jos sinulla on herkkä rakko tai alhainen kohdunsuu. Tämä koko on isompaan verrattuna luonnollisesti hieman pienempi, mutta myös silikoni on pehmeämpää. Kokoa 2 suositellaan normaaliin ja runsaaseen vuotoon, jos olet synnyttänyt tai sinulla on heikot lantionpohjalihakset. Kuppi on aavistuksen jämäkämpi kuin koko 1.
2) Pitääkö kuukupille tehdä jotain ennen ensimmäistä käyttökertaa?
Kyllä vain! Tähän on olemassa nopeampi ja hitaampi tapa. Aivan ensimmäiseksi uusi kuukuppi kannattaa pestä pesuaineella, jossa ei ole väriaineita, hajusteita tai öljyjä. Sen jälkeen kuppia keitetään kattilassa 20 minuutin ajan runsaassa vedessä. Puhdistuksen voi tehdä myös ns. pikaversiona puhdistamalla kuppi haavan desifiointiaineella.
Lue myös: 5 x syytä valita kuukuppi
3) Mistä materiaalista kuukuppi on valmistettu ja onko se turvallista?
Siirryin itse aikanaan Lunetten kuukuppiin juuri siksi, että se on turvallinen ja kemikaaliton menkkasuoja. Kuukuppi on valmistettu lääketieteellisestä silikonista eikä se sisällä hajusteita, muovia, lateksia tai BPA:ta. Kuppeihin käytetyt värit on hyväksytty lääketieteelliseen ja elintarvikekäyttöön eikä niissä ole raskasmetalleja tai flataatteja (muovinpehmentimiä, joiden on todettu vaikuttavan haitallisesti hormonitoimintaan). Lunette sekoittaa värit valmistusvaiheessa silikonimassaan, eli värit eivät myöskään liukene limakalvoille ja sieltä elimistöön.
Eri merkkien kuukuppien materiaaleissa ja kemikaalipitoisuuksissa on kuitenkin paljon eroja, eli valinnassa kannattaa siis olla tarkka! Riippumaton tanskalainen kuluttajatutkimuslaitos THINK testasi seitsemän eri merkin kuukuppia ja arvatkaa mitä? Lunetten kuukupit olivat ainoita, joista ei löytynyt minkäänlaisia haitallisia kemikaaleja tai niiden jäämiä.
4) Mitä tehdä, jos kuukuppi alkaa haista?
Joskus kuukuppi voi alkaa haista, mutta se ei automaattisesti tarkoita että se olisi pilalla. Jos tavallinen kymmenen minuutin keittäminen ei poista hajua, toimivia konsteja on muitakin. Kokeile laittaa kuukuppi likoamaan ennen keittämistä tunniksi joko sitruunamehuun tai väkiviinaetikkaan.
Keitä kuukuppia liotuksen jälkeen 10 minuuttia vedessä, johon olet lisännyt 1/2 dl väkiviinaetikkaa. Itselläni kuppi on alkanut haista tämän kymmenen vuoden aikana yhden kierron aikana, mutta haju katosi täysin väkiviinan kanssa keittäessä eikä ole sittemmin palannut.
5) Miten kuukupin kanssa kannattaisi toimia vaelluksella?
Olen itse asiassa kirjoittanut tästä aiheesta kokonaisen Miten selvitä kuukautisista retkeillessä? -artikkelin. Kuukupin kanssa selviää vaellusreissulla mainiosti, kun ennakoi hieman. Kuppiin päivän aikana vuotaneen kuukautisveren voi kaataa suoraan luontoon.
Puhdistus taas onnistuu kuivaamalla kuukuppi ensin vessapaperilla ja desinfioimalla sen jälkeen kuppipyyhkeellä, joka sisältää vain vettä ja denaturoitua alkoholia. Mukaan kannattaa pakata myös kuukupin säilytyspussi, ettei se pyöri vapaana muiden retkikamojen seassa menkkojen loputtua. Intiimipyyhkeet ovat nekin eräreissujen ja retkien aatelia, joilla putsaat vaivatta kasvot, kädet, kainalot ja intiimialueet, kun et pääse vesipesulle.
6) Voinko käyttää kuukupin pesunestettä myös alakerran pesuun?
Lunetten kuukupin pesuneste ei sovi pH-tasonsa puolesta herkälle ja miedosti happamalle vulvalle, mutta he lanseerasivat juuri mahtavan uutuuden tähän liittyen. Saippuaton intiimipesu on voidemainen, herkille ja kuiville limakalvoille suunnattu puhdistusaine, jossa ei ole mitään ylimääräistä – sen voi itse asiassa jättää huuhtelematta tai pyyhkiä varovaisesti pois pehmeällä ja kostealla liinalla.
Intiimipesu on pH-tasapainotettu (vulvan pH on 3,8-4,5), eli se se ei muuta limakalvojen olosuhteita liian emäksisiksi. INCI on lyhyt ja hellävarainen: maitohappo ja natriumlaktaatti ovat molemmat luonnollisia ja tehokkaita humektantteja, jotka ylläpitävät herkkien limakalvojen happovaipan kosteutta. Rypsiöljy toimii antibakteerisesti ja kosteuttaa – siksi tämä tuote sopii myös lasten herkälle iholle.
Teille on voimassa syyskuun 2021 loppuun saakka 10 % alennus kaikista Lunetten verkkokaupan tuotteista koodilla YellowMood.
Jos olet vailla uutta kuukuppia ja keltainen puhuttelee, tuet sen ostamalla Ensi- ja turvakotien liiton toimintaa sekä lähisuhdeväkivallan vastaista työtä. Lähisuhdeväkivalta on usein näkymätön ongelma ja tabu, josta ei puhuta. Väkivalta ei katso perheen sosioekonomista statusta, sitä tapahtuu myös ulkoisilla mittapuilla menestyneeltä vaikuttavissa perheissä.
Yleensä kohteena ovat naiset ja aivan liian monesti lapset. Lapsilla ei ole – eikä edes voi olla – minkäänlaista kykyä tai edellytyksiä nousta puolustamaan itseään. On aina aikuisen tehtävä suojella lasta ja siksi puuttuminen on aikuisen tehtävä. Tiedän omasta kokemuksestani miten vaikeaa se voi olla. Samalla se on suurinta rakkautta ja välittämistä.
Kannustan jokaista hakemaan ulkopuolista apua tai puuttumaan matalalla kynnyksellä, jos on pieninkin epäilys väkivallan uhasta. Ensi- ja turvakotien ammattilaiset ovat nähneet kaiken eivätkä syyllistä; he auttavat vuosittain yli 16 000 avun tarpeessa olevaa naista ja lasta, joilla ei ole turvallista olla omassa kodissaan väkivallan uhan vuoksi. Osalle tämänkaltainen apu merkitsee mahdollisuutta säilyä hengissä ja vielä useammalle mahdollisuutta elämään, jonka päällimmäisenä tunteena ei ole jatkuva pelko.
7) Kauanko kuukuppia voi pitää maksimissaan putkeen?
Ensisijaisesti vastaus riippuu kuukautisvuodon määrästä. Jos vuoto on runsasta, tyhjennysvälin pitää olla luonnollisesti tiheämpi. Mikäli vuoto taas ei ole kovin runsasta esimerkiksi menkkojen viimeisinä päivinä, kuukuppia voi käyttää maksimissaan 12 tuntia putkeen ilman, että riski toksiseen shokkioireyhtymään kasvaa.
8) Riittääkö kuukupille pelkkä huuhtelu, jos kesken päivän tarvii tyhjentää?
Riittää vallan mainiosti. Huuhtelu tehdään aina ensin kylmällä vedellä, sitten vasta lämpimällä. Jotkut tykkäävät pestä kuukupin tyhjennystenkin välissä lämpimällä vedellä ja kuukupille sopivalla öljyttömällä ja hajusteettomalla pesuaineella, mutta se ei ole välttämätöntä.
9) Voiko kuukupin kanssa urheilla tai mennä kylpylään?
Voi, ja henkilökohtaisesti rakastan tätä ominaisuutta kuukupissa paljon. Kuukupin muodostama alipaine pitää sen paikallaan vauhdikkaassakin menossa ja estää uidessa veden siirtymisen kupin sisälle. Olen käyttänyt kuukuppia vuosien varrella ilman ohivuotoja mm. CrossFitissä, Pilateksessa, trampoliinilla pomppiessa, juostessa, spinningissä ja luonnonvesissä uidessa. Yhden vinkin tosin annan: tyhjennä kuukuppi aina juuri ennen rankkoja treenejä (etenkin jos tiedossa on syväkyykkyjä) – se on ollut ainakin tässä osoitteessa ainoa tilanne, jossa liian täysi kuppi on vähän falskannut.
10) Kuukupissani on värjäytymiä, miten ne saa pois?
Voisit kokeilla denaturoitua alkoholia sisältäviä kuppipyyhkeitä ja hinkata niillä kupin pinnan vapaaksi värjäytymistä. Toinen vaihtoehto on annostella pehmeään pyyhkeeseen tai hammasharjaan sitruunamehua tai etikkaa ja kokeilla lähtevätkö värjäytymät niillä. Värjäytymiä voi ennaltaehkäistä parhaiten huuhtelemalla kuppi aina tyhjennyksen yhteydessä kylmällä vedellä lämpimän sijaan ja keittämällä kuppi heti menkkojen päätyttyä.
11) Miten ihmeessä kuukupin ilmareiät saa puhdistettua?
Tämä on hyvä ja tärkeä kysymys, koska kuukuppi ei voi muodostaa emättimessä riittävää ja kupin paikallaan pitävää alipainetta, mikäli ilmarei’ät eivät ole avoimet. Mielestäni helpoin tapa putsaamiseen on (tietysti vain tätä käyttöä varten hankittu) hammasharja. Ohuet harjakset mahtuvat hyvin pienten ilmareikien läpi ja vievät moskan mennessään.
Olen joskus käyttänyt onnistuneesti myös vessapaperin palalla vuoratun pinnin koukkupäätä – se mahtuu ilmarei’istä hyvin sisälle ja nappaa kaiken kuonan. Jos lika ei ole pinttynyttä, voit myös täyttää kuukupin vedellä, peittää kämmenellä, kääntää ylösalaisin ja puristaa, jolloin vesi virtaa ilmareikien läpi (varo kuitenkin, ettet turauta vettä pitkin kylppäriä). Puhdasta tulee, tekipä kummin vain.
12) Miten kuukuppi poistetaan?
Tähän on monta erilaista keinoa. Yksi tapa on kyykistyä, jolloin kuppi laskeutuu emättimessä alemmas. Voit myös ponnistaa kupin lantionpohjalihaksilla alemmas. Poistaessa on tärkeintä löysätä kupin sisällä oleva alipaine joko puristamalla kupin pohjaa kahdella sormella yhteen tai liu’uttamalla etusormi kupin reunalle, jolloin paine katoaa. Tartu sen jälkeen kuppiin peukalolla, etusormella ja keskisormella, taita suppuun, vedä ulos ja puhdista!
13) Miten pitkään yhtä kuukuppia voi käyttää, eli milloin se tulee vaihtaa uuteen?
Periaatteessa kuukuppia voi käyttää niin pitkään kuin siinä ei ole ulkoisia halkeamia, ilmareiät ovat ehjät ja alipaine muodostuu. Käytin ensimmäistä kuukuppiani yli seitsemän vuotta ongelmitta – ja käyttäisin varmasti edelleen, ellen olisi hukannut sitä (minulle ikuinen mysteeri kuinka ja ennen kaikkea minne ihminen voi hukata kuukuppinsa?). Lääketieteellinen silikoni on todella kestävää materiaalia ja kestää hyvin huollettuna helposti vuosikymmenen verran.
14) Voiko kuukuppia käyttää, jos on hiivatulehdus?
Hiivasienitulehduksen aikana on tärkeää, että alapää saa hengittää ja siksi kuukuppi soveltuu erinomaisesti hiivatulehduksen aikana käytettäväksi. Ainoa poikkeus koskee sitä, jos käytät hiivatulehdukseen hoitoon emätinpuikkoa: korvaa silloin kuukuppi hengittävillä puuvillakestositeillä.
Muista myös huolehtia hygieniasta: Lunetten mieto intiimipesugeeli sopii vulvan pesuun milloin tahansa, mutta se on erityisen hellävarainen hiivatulehduksen aikana. Intiimipesugeeli on tuoksuton, saippuaton, pH-tasapainotettu eikä se kuivata alapäätä.
15) Tarvitseeko kuukupin puhdistukseen jonkin oman pesuaineen?
Kyllä ja ei. Kuukuppia voi huoltaa pelkästään huuhtelemalla sen menkkojen aikana ja keittämällä ennen ja jälkeen käytön. Moni – itseni mukaan lukien – kuitenkin tykkää puhdistaa kuukupin jollain pesuaineella tyhjennysten välissä. Jos haluat käyttää pesuainetta kupin puhdistamiseen, on todella tärkeää ettei siinä ole silikonia liuottavia öljyjä, tarttuvia hajusteita tai värjääviä aineita. Tähän tarkoitukseen paras on tietty Lunetten oma pesuneste, joka tuoksuu raikkaalle eikä vahingoita kuppia!
16) Onko kuukupissa toksisen shokkisyndrooman riskiä niin kuin tamponissa?
Periaatteessa millekään kuukautissuojalle ei voi antaa 100 % nollariskiä mitä tulee toksisen shokkioireyhtymän syntyyn. Samaan hengenvetoon on todettava, ettei kuukupin käyttöön liity TSS:n suhteen samanlaista riskiä kuin tamponien kohdalla.
Kuukupin käyttäjänä riskiä voi pienentää yksinkertaisilla keinoilla: tyhjentämällä kuppi säännöllisesti menkkojen aikana (pisin suositeltu tyhjennysväli on maksimissaan 12 tuntia) ja puhdistamalla kuppi huolellisesti. Pähkinänkuoressa siis: keitä kuppia kymmenen minuuttia ennen ja jälkeen käytön ja pese sopivalla pesuaineella tai desinfioi menkkojen aikana.
17) Toimiiko kuukuppi erittäin runsaiden kuukautisten kanssa?
Todella moni runsaat kuukautiset omaava pystyy käyttämään kuukuppia, kun käytössä on koko 2 (vetoisuus 30 ml) ja tyhjennysvälin pitää riittävän tiheänä. Jos kuitenkin tuntuu, että koko 2 ei ole riittävä tiheämmälläkään tyhjennysvälillä, kupin rinnalla voi käyttää puuvillasta valmistettua kestosidettä minimoimaan ohivuodot.
Jos vuoto tuntuu holtittoman suurelta, kuukupin avulla on helppo laskea paljonko vuodat kuukautisten aikana. Tämä tieto hyödyttää etenkin silloin, jos tunnet että olisi viisasta käydä juttelemassa runsaan vuodon tiimoilta lääkärin kanssa.
18) Miten nuori voi käyttää kuukuppia?
Kuukupin käytölle ei ole olemassa ikärajaa. Sitä voi käyttää aivan hyvin kuukautisten alkamisesta saakka, kunhan se on käyttäjälleen itselle luontevaa ja mieluista. Kuukautisten alkamiseen liittyy paljon uutta prosessoitavaa mentaalisesti, henkisesti ja fyysisesti, eli on täysin ymmärrettävää jos nuori ei halua alkaa tuossa vaiheessa opettelemaan vielä kuukupinkin käyttöä.
Toisille kuukupin käytön harjoittelu ja aloitus tuntuu luontevaltammalta, toisille ei. Tärkeintä on kunnioittaa jokaisen omaa tunnetta siitä mitä haluaa omaan kehoonsa laittaa. Jos nuori kokee kuukupin mieluisaksi, kannattaa aloittaa koosta 1 – sen pehmeys tekee kupista helpomman taitella ja asettaa emättimeen kuin koosta 2.
19) Tamponikin tuntuu istuessa, olisiko kuukuppi parempi vaihtoehto?
Ehdin käyttää siteitä ja tamponeita kymmenisen vuotta ennen kuukuppiin siirtymistä, joten nyt puhuu kokemuksen syvä rintaääni. Mielestäni ihaninta kuukupissa on (hajuhaittojen olemattomuuden lisäksi) juurikin se tosiasia, ettei mikään kastu, turpoa tai ylipäätään tunnu sisälläni, koska materiaali on pehmeää silikonia.
Tämä edellyttää toki, että käytössä on sopiva koko ja kuppi on asennettu oikein. Minulla meni pari kuukautiskiertoa harjoitellessa asentamista, aika nopeasti siihen siis pääsi kiinni. Kokeilemalla selvisi myös mikä on itselle toimivin taittelutapa. Eli vastaukseni ex-tamponien käyttäjänä on, että kuukuppi ei tunnu tamponiin verrattuna ollenkaan ja on ehdottomasti kokeilun arvoinen!
20) Voiko kuukuppia käyttää ehkäisykierukan kanssa?
Voi käyttää! Kun asennat kuukupin emättimeen, yritä saada kohdunsuulla sijaitseva kierukan poistolanka kupin sisään. Jos vaikuttaa siltä, että kierukan lanka on liian pitkä ja osuu kuppiin, sen voi käydä lyhennyttämässä gynekologilla. Kierukan kanssa kuukupin poistamiseen pätee ihan samat ohjeet kuin muissakin tilanteissa, eli älä vedä kuppia pois antennista (alipaine vain lisääntyy), vaan poista ensin ilmanpaine esimerkiksi painamalla kupin pohjaa ja kun paine löysää, vedä kuppi ulos emättimestä.
Lunette suosittelee, että jos kierukka on asennettu vastikään, olisi hyvä odottaa muutama viikko ennen kuukupin käyttöä. Jos menkat sattuvat juuri tuolle varoajalle, kestositeet ovat hyvä vaihtoehto.
Instagram – @yellowmoodmedia ja @addix.fi
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Tilaa Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen