RAAKALEIVONNAN PERUSTEET

Raakaleivonnassa käytetään sellaisia raaka-aineita ja valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Raaka-aineiden kypsentämättömyys ja kuumentamattomuus takaavat vitamiinien, entsyymien, hivenaineiden, aminohappojen sekä mineraalien säilymisen. Kuumentamisen sijaan valmistusmenetelminä hyödynnetään esimerkiksi kuivattamista, hapattamista, tehosekoittamista, liottamista ja mehustamista.

Perinteisessä leivonnassa käytetyt sokerit, viljat ja maitotuotteet korvataan pääasiassa kuumentamattomilla pähkinöillä ja siemenillä, marjoilla, hedelmillä, erilaisilla kookostuotteilla, kylmäpuristetuilla rasvoilla kuten neitsytkookosöljyllä ja kaakaovoilla, mausteilla ja superfood-tuotteilla. Voit lukea lisää luonnollisista makeutusvaihtoehdoista artikkelistani 7 x luonnollista makeuttajaa – näillä korvaat valkoisen sokerin.

Raakaleivonnaiset tarjoavat samassa paketissa sekä täysipainoista ravintoa että syntisen hyviä herkutteluhetkiä. Leivoksiin ja kakkuihin käytetyt raaka-aineet sisältävät lähtökohtaisesti runsaasti kuituja, laadukkaita rasvoja, vitamiineja sekä kasviproteiinia, joiden ansiosta herkuttelun jälkeinen olo on kylläinen, raikas ja energinen.

Pohjimmiltaan raakaruoka-ideologia lähestyy leipomista terveysaspekteista, mutta itse pidän vähintään yhtä tärkeänä osana sitä miltä leivonnaiset näyttävät ja maistuvat. Terveellisistä raaka-aineista valmistettujen kakkujen ja leivosten tulee olla herkullisia. Samalla kun leivosten kaunis ulkonäkö ja herkulliset maut hellivät mieltämme ja muita aistejamme, tiheä ravintopitoisuus tukee kehomme hyvinvointia ja antaa virtaa kiireisen arjen keskellä.

RAAKALEIVONNASSA KÄYTETYT SUPERFOODIT

Käytän arjessani ja siten myös Raakaleivonnan ABC -e-kirjani reseptiikassa jonkin verran niin kutsuttuja superfood-tuotteita. Sana superfood on kaupallinen termi, jota käytetään kuvaamaan sellaisia luonnosta saatavia ruoka-aineita, joissa on erityisen tiheä ravintopitoisuus. Useimmilla superfoodeilla on myös pitkä käyttöhistoria kulttuurissa, josta ne tulevat. Superfoodit ovat luonnollisia ruoka-aineita, jonka ansiosta kehomme kykenee hyödyntämään hyvin niistä saatavat vitamiinit, mineraalit, antioksidantit, aminohapot ja rasvahapot.

Raakaleivonnassa superfoodit antavat täysipainoisia ja ravintotiheitä vaihtoehtoja niin leivonnaisten koostumuksien, makujen kuin terveysvaikutuksien osalta. Erilaiset hyvinvointiin keskittyneet kaupat tarjoavat nykyään hyvin laajan valikoiman superfoodeja. Tunnistat laadukkaan superfood-tuotteen luomumerkinnästä ja siitä, ettei tuotetta ole kuumennettu missään käsittelyvaiheessa. Keskeisimmät raakaleivonnassa käytetyt superfoodit ovat spirulina, chlorella, goji, inka-marjat, chia-siemenet, siitepöly, pakurikääpä, lucuma, mustikka, nokkonen, MSM, camu camu, neitsytkookosöljy, kaakaopavut, maca, raakakaakaotuotteet, kotimaiset ja ulkomaiset marjat sekä siemenet ja pähkinät.

Superfoodien joukosta löytyy myös adaptogeeneiksi kutsuttuja kasveja, jotka tukevat kehoamme, kun kohtaamme pitkittynyttä stressiä tai muita haasteita. Adaptogeenit tasapainoittavat immuunipuolustusta, hormonitasoja ja normalisoivat stressihormonien tuotantoa. Adaptogeenisia superfoodeja ovat muun muassa maca, pakurikääpä, nokkonen, inkivääri, aswagandha, Ginkgo biloba, väinönputkenjuuri, lakritsinjuuri, ruusujuuri, männyn siitepöly ja gingseng.

Löydät Yellow Moodin Reseptit-osiosta runsaasti raakaleivonnan periaattein valmistettuja aamupaloja, brunssireseptejä, smoothieita, herkkuja, kakkuja ja piiraita, jäätelöitä, juomia ja pähkinättömiä reseptejä.

RAAKALEIVONNAN ABC -E-KIRJA

Raakaleivonnan ABC – e-kirjan avulla opit korvaamaan helposti ja hauskasti prosessoidusta sokerista, gluteeniviljoista ja maidosta valmistetut herkut. Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia raaka-aineita ja sellaisia valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Tilaa kehuttu Raakaleivonnan ABC -e-kirja Yellow Moodin kaupasta.

SHOPPAILE SUPERFOODEJA PYSYVÄSTI EDULLISEMMIN!

Kotimainen pitkän linjan hyvinvointikauppa Fitness First tarjoaa laajan ja erittäin laadukkaan valikoiman ensiluokkaisia superfoodeja, gluteenittomia jauhoja, kuumentamattomia pähkinöitä, luomumausteita ja muita hyvinvointia tukevia tuotteita. Löydät heidän valikoimistaan mm. seuraavat brändit: Foodin, Sun Warrior, Biona, Whole Earth, Cocowell, Oatly, Pulsin, Quest Bar ja Now Foods.

Lukijanani saat jatkuvan 10 % alennuksen kaikista Fitness First -verkkokaupan tilauksista koodilla ”yellowmood”.

Koodi on voimassa toistaiseksi ja siitä kannattaa vinkata myös ystäville.