Luonnollisilla makeuttajilla on mahdollista korvata valkoinen kidesokeri täysin. Herkuttelun jälkeisen olotilan ei tarvitse olla synonyymi koomalle, siitä pitävät huolen luonnolliset makeuttajat, jotka ovat lempeitä verensokerille ja sisältävät vähemmän energiaa kuin puhdistettu sokeri tai siitä johdetut makeuttajat. Löydät Yellow Moodin Reseptit-osiosta runsaasti luonnollisesti makeutettuja aamupaloja, brunssireseptejä, smoothieita, herkkuja, kakkuja ja piiraita, jäätelöitä, juomia ja pähkinättömiä reseptejä. Nappaa tulevia leivontahetkiä silmällä pitäen talteen nämä seitsemän lempeämpää ja terveellisempää vaihtoehtoa valkoiselle sokerille:

PASTÖROIMATON HUNAJA

Ravinteikas ja pehmeän makuinen hunaja on yksi parhaimmista luonnollisista makeuttajista. Suosin lähitilojen pastöroimatonta hunajaa, koska ne maistuvat puhtaalle ja sisältävät yli 200 aktiivista ainetta kuten vitamiineja, hivenaineita, mineraaleja ja entsyymejä. Hunaja maistuu 15 % makeammalta ja sisältää vähemmän energiaa kuin tavallinen kidesokeri.

KOOKOSSOKERI

Kookossoketi on kookospalmun kukinnosta valutetusta nektarista valmistettua sokeria. Laadukas kookossokeri maistuu makealle karamellille eikä siinä ole paahdettua sivumakua. Toffeen sävyistä sokeria voi käyttää korvaamaan kidesokerin kakkujen täytteissä, kookoskerman valmistuksessa tai missä tahansa muussa leivonnassa. Huomioithan, että kookospalmusokeri värjää täytteet ja kookoskermavaahdon hieman ruskeaksi.

KUIVAHEDELMÄT

Erilaiset kuivahedelmät antavat lempeän makeuden ja ihanan koostumuksen niin kakkupohjiin kuin täytteisiin. Suosi aina luomutuotettuja kuivahedelmiä, joissa ei ole käytetty sulfiitteja. Sulfiitittomat kuivahedelmät eivät ole väriltään kirkkaita, vaan ne ovat saaneet tummua luonnollisesti. Kokeile ennakkoluulottomasti kuivattuja taateleita, viikunoita, aprikooseja, luumuja ja rusinoita. Voit käyttää liotettuja kuivahedelmiä kakkutäytteisiin, tryffeleihin, hilloihin, raakasuklaan seassa tai nauttia niitä sellaisenaan.

AGAVESIIRAPPI

Meksikolaisen agave-kasvin nektarista valmistettu erittäin makea siirappi. Neutraali ja makea maku tekee agavesta sopivan moniin resepteihin. Agavesiirapin glykeeminen indeksi on kuusi kertaa matalampi kuin tavallisella sokerilla ja viisi kertaa matalampi kuin hunajalla.

STEVIA

Stevia-kasvin lehdistä valmistettu kaloriton makeuttaja, joka on 300 kertaa makeampaa kuin tavallinen kidesokeri. Steviaa on saatavilla sekä jauhemaisessa että nestemäisessä muodossa. Suosi mahdollisuuksien mukaan nestemäistä steviaa, koska sitä on helpompi annostella. Stevian suhteen tärkeintä on valita laadukas tuote, sillä kasvissa on luonnostaan hieman kitkerähkö sivumaku. Suosin itse NuNaturalsin nestemäistä steviaa, jossa on pehmeä maku.

ERYTRITOLI

Hedelmistä fermentoimalla eristetty luonnollinen sokerialkoholi. Erytritoli on 100 % kaloriton makeuttaja, jonka koostumus, väri ja käytös muistuttavat tavallista kidesokeria. Erytritolin makeus on 80 % tavallisen kidesokerin makeudesta.

TOCOTRIENOLS, ELI RIISINLESEJAUHE

Riisin kuoresta jauhettu jauhe, joka on toiselta nimeltään tocotrienols. Jauhe on koostumukseltaan hyvin ilmavaa ja se tuo leivonnaisiin maitomaista kermaisuutta sekä mietoa makeutta. Riisinlesejauhe liukenee hyvin nesteeseen eikä siitä jää lainkaan jauhemaista jälkimakua tai suutuntumaa. Riisinlesejauhe sopii erinomaisesti raakakakkujen täytteisiin tai smoothien sekaan.

LUCUMA

Munahedelmiin kuuluva lucuma on mangoa muistuttava hedelmä, joka antaa leivonnaisille erittäin kermaisen ja täyteläisen maun. Lucuma-jauheella voi makeuttaa reseptit joko kokonaan tai osittain. Lucuma sopii erityisen hyvin raakasuklaan ja suklaakakkujen valmistukseen. Hedelmässä on matala glykeeminen indeksi ja se sisältää runsaasti beetakaroteenia ja rautaa. Huomioi, että lucuma antaa täytteille ja kakuille jauhomaisen koostumuksen, jonka vuoksi annostelussa kannattaa olla tarkka.

RAAKALEIVONNAN ABC -E-KIRJA

Raakaleivonnan ABC – e-kirjan avulla opit korvaamaan helposti ja hauskasti prosessoidusta sokerista, gluteeniviljoista ja maidosta valmistetut herkut. Raakaleivonnassa käytetään kuumentamattomia raaka-aineita ja sellaisia valmistusmenetelmiä, joissa lämpötila ei nouse yli 46 asteen. Jos sinua kiinnostaa tietää mitä raakaleivonta tarkoittaa, lue artikkelini Mitä on raakaleivonta?, jossa avaan tämän leivontatekniikan perusteet ja kerron siihen käytettävistä raaka-aineista. Tilaa kehuttu Raakaleivonnan ABC -e-kirja Yellow Moodin kaupasta.

SHOPPAILE SUPERFOODEJA PYSYVÄSTI EDULLISEMMIN!

Kotimainen pitkän linjan hyvinvointikauppa Fitness First tarjoaa laajan ja erittäin laadukkaan valikoiman ensiluokkaisia superfoodeja, gluteenittomia jauhoja, kuumentamattomia pähkinöitä, luomumausteita ja muita hyvinvointia tukevia tuotteita. Löydät heidän valikoimistaan mm. seuraavat brändit: Foodin, Sun Warrior, Biona, Whole Earth, Cocowell, Oatly, Pulsin, Quest Bar ja Now Foods.

Lukijanani saat jatkuvan 10 % alennuksen kaikista Fitness First -verkkokaupan tilauksista koodilla ”yellowmood”.

Koodi on voimassa toistaiseksi ja siitä kannattaa vinkata myös ystäville.