Yellow Mood Yellow Mood mobiili
Pähkinättömät

Taivaalliset artisokat ja kesän ihanin salaatti

Jos kesäfiilis on kadoksissa – kiitos taivaan vallattomien pilvimassojen – katseen voi valmistella uuteen vuodenaikaan muutoinkin kuin lämpömittarin kohoamista seuraamalla. Yksi takuuvarma keino on latoa lautaselle omaa suosikkisalaattisekoitusta, Urtekramin taivaallisen pehmeitä ja maukkaita artisokan sydämiä (sisältävät todellisen addiktiovaaran!), paahdettuja kurpitsansiemeniä, lampaanmaitofetaa, mustapippuria ja granaattiomenansiemeniä.

Mieheni on huipputyyppi, jolla on tapana tuoda allekirjoittaneelle kaikenlaisia uusia ruokajuttuja kaupasta. Viimeksi mukaansa tarttui Urtekramin öljyyn säilötyt artisokan sydämet, joita olen ehtinyt kuluttaa ensimmäisen purkin jälkeen jo vaikka kuinka monta. Tein pari vuotta sitten periaatepäätöksen olla ostamatta huonoja säilykeartisokan sydämiä, joissa oli aina tosi kova kanta ja inhottava maku – niistä kun tuli nautinnon sijaan kiukku. Voitte siis kuvitella, että olin siis melkoisessa ruokataivaassa, kun sain nämä pehmeät ja paahdetut artisokat eteeni. Menevät sellaisenaan, salaatissa ja muodostavat täydellisen liiton valuvan buffalomozzarellan kanssa. Purkki maksaa lähemmäs vitosen, mutta on niitä vitosia turhempaankin käytetty! Yksinkertaisella onnistuu aina, kun raaka-aineiden laatu on kunnossa.

Niin, ja se kesäsalaatti. Nappaahan iisi resepti talteen iki-ihanan Sugar Helsingin Lempiruokaa-osiosta – ciao!

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Pääruoat, Pähkinättömät, Reseptit

Vegaaninen ja gluteeniton bliss bowl

kukoistuskulho-riisinuudeli-kasviskulho-resepti-gluteeniton

Nopea, helposti varioitava ja aina herkullinen arkiruoka? Check.

Meidän keittiössä erilaisista Bliss Bowl -tyylisistä kulhoruoista on tullut varsinainen keskitalven hitti. Bowlit on nopea tehdä, kiva kasata ja raaka-aineyhdistelmiä voi varioida loputtomiin. Tämä vegaaninen ja gluteeniton kukoistuskulho pitää sisällään mausteisen lempeää lientä, maukkaita vihreitä, proteiinipitoisia kikherneitä ja riisinuudelia. Löydät ihanan reseptin Sugar Helsingin saitilta

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (0)
Pääruoat, Pähkinättömät, Reseptit

Vegaaninen ja gluteeniton linssipasta

Yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram.

vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-3vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-4vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-7

Alkuvuosi starttasi sängyn pohjalla flunssaa parannellessa. Makuaistin hetkellinen menetys oli melkoinen takaisku ja päivistä selvittiin närppimällä jotakin. Ei ihme, että makuaistin palauduttua mielessä on ollut ihan oikea ruoka. Tämä tammikuun alku on naistenlehtien ja muun uutisoinnin perusteella taas täynnä ohjeita uuteen elämään ja keventelyyn, itse viittaan niille isolla kintaalla.

Kohtuus on kuulkaas kultaa kaikessa, siksi meidän taloudessamme ei ole alkanut ”uutta elämää” enää vuosiin vuoden vaihtuessa. Paljon kivempaa on syödä ja liikkua siten, että elämän kaikki laidat ovat edustettuina silloin tällöin. Välillä mennään ja hölkkäillään verenmaku suussa, toisinaan otetaan rennosti soffan pohjalla. Syödään sujuvasti salaattia, mutta myös sitä pizzaa. Sitä se elämä ja hyvinvointi on, vaihtelua.

vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-8vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-6vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen

Vaihtelua on riittänyt ruokapöydän antimissakin, sillä nyt alkuvuodesta ollut pari juttua ylitse muiden (toffeen ja kahvin lisäksi): luomupasta, tomaattilevite ja punaiset linssit. Maistoin vasta yhteistyön merkeissä Urtekramin gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia luomulevitteitä ja tajusin heti, että nehän sopivat leivän lisäksi myös muuhun ruoanlaittoon. Tomaatti-yrttilevite nousi suosikikseni ja pääsi ensin herkkuleipien täytteeksi. Muutamia vuosia sitten, kun aloimme rukkaamaan ruokavaliotamme hieman terveellisemmäksi, ei ollut saatavilla näin laajasti ja edullisesti tällaisia fiksuja valmistuotteita – ja vieläpä luomuna. Helpoksi on mennyt, ja sehän kelpaa.

Tomaatti-yrttilevitteessä on tosi kermainen koostumus ja niin täyteläinen maku, että paloin halusta päästä kokeilemaan miltä se maistuisi gluteenittoman pastan kanssa – köökin puolella kun on avautunut vuosien jälkeen ihan uusi luku löydettyäni saman sarjan gluteenittomat spagetit ja fusillit, jotka eivät häviä vehnäversioille tippaakaan. Levitteissä on tosi hyvä, pestoa muistuttava koostumus ja ihmekös tuo, sillä pohja on valmistettu luomuauringonkukansiemenistä. Levitteistä löytyy myös maut punajuuri & piparjuuri sekä basilika, ehdottomasti kokeilun arvoisia nekin.

Halusin kastikkeelta kaiken: sen piti olla täyttävää, kermaista ja sisältää itsessään annoksen vihannekset. Mukaan pääsi levitteen lisäksi keitettyjä linssejä, tuoretta pinaattia, kevätsipulia ja raastettua kesäkurpitsaa, joka pehmenee hetkessä osaksi kastiketta. Kastikkeesta tuli pienellä vaivalla aivan tajuttoman hyvää ja se sopii nautittavaksi myös riisin, bataatin tai perunan kanssa.

Jos olet mukana vegaanihaasteessa tai olet muutoin vähentämässä lihansyöntiä tai kokeilemassa kasvisruoan ihanuutta, tämä resepti kannattaa ottaa kokeilun alle. Koko komeus valmistuu kaikkineen vartissa ja on gluteeniton, vegaaninen ja pähkinätön. Annettakoon tälle herkulliselle linssipastalle myös parhaan pikaruoan titteli.

vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-5vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-11vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-10


VEGAANINEN & GLUTEENITON LINSSIPASTA


1 pss Urtekram gluteenitonta spagettia

Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Muista lisätä keittämisveteen suolaa.

Linssi-tomaattikastike

1 prk Urtekram tomaatti-yrtti -levitettä

1 keskikokoinen (200 g) kesäkurpitsaa

35 g tuoretta pinaattia

1 oksa kevätsipulia

2 dl keitettyjä punaisia linssejä

½ dl ravintohiivahiutaleita

2 tl puhdistamatonta merisuolaa

Kuori kesäkurpitsa ja raasta se raastimen isoimmalla terällä raasteeksi. Pilko kevätsipulin varsi haluamasi kokoisiksi paloiksi. Huuhtele pinaatin lehdet huolellisesti veden alla. Mittaa kattilaan levite, raastettu kesäkurpitsa, sipuli, pinaatti, linssit, suola ja hiivahiutaleet. Anna hautua kannen alla koko ajan kevyesti kiehuen 10 minuutin ajan. Annostele keitetyn spagetin sekaan, sekoita kevyesti ja nauti heti.

Lisäksi

tuoreita yrttejä kuten timjamia tai basilikaa

kevätsipulisilppua

paahdettuja kurpitsansiemeniä

vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-9vegaaninen-ja-gluteeniton-tomaattipasta-hannamari-rahkonen-12

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (2)
Pääruoat, Pähkinättömät, Reseptit

Gluteeniton ja vegaaninen suklaa-mansikkasmoothie

chocolate-strawberry-layer-smoothie-4

Terveisiä melekeen säkistä.

Iltapäivät alkavat olla mahdottoman hämäriä kuten marraskuun lähestyessä on tapana olla. Tekemistä on sen verran plakkarissa, että aamut hujahtavat iltapäivään nopeammin kuin ehtii saada sanaa suustaan. Päivät täyttää työn lisäksi tässä kuussa aloittamani valokuvausopiskelu. Ai että nautin uuden oppimisesta, se on ehkä parasta vastalääkettä niskaan vyöryvälle kaamokselle! Viime aikoina olen vertaillut eri salama- ja valokittejä, lukenut Ken Rockwellin arvosteluita eri linsseistä ja yrittänyt sisäistää värikylläisyyteen liittyviä asioita. Ensimmäiset koulutehtävät pitäisi saada purkkiin ensi viikon alussa ja perjantaina suuntaankin jälleen odotetulle lähiopetusjaksolle. Välillä on niin teknistä että hirvittää, mutta tässähän sitä opetellaan.

Pitkän to do -listan ja kaamoksen yhdistelmä on kaiken hötäkän keskellä sellainen kaveri, että väsymys meinaa yllättää sitkeimmänkin ihmisen. Eilen iltapäivällä silmiä alkoi luppasta ennenaikaisesti ja nälkäkin kurni vatsanpohjassa. Kaipasin jotain makeaa, mutta silti täyttävää välipalaa. Kasasin intuitiivisesti tämän ihanan kerrossmoothien ja siitähän tuli niin hyvää, että allekirjoittaneen on saatava sitä tänään lisää. Smoothie koostuu kahdesta perusosasta: suklaakerroksesta, jossa on myös pureskeltavaa ja makeasta mansikkamaidosta. Pursotettu kookoskerma on hyvä lisä, mikäli kaipaa arkeensa vähän överiä.

Smoothie on pähkinätön ja se on makeutettu vegaanisesti. Gluteenittomuudesta varmistut käyttämällä puhdaskauraa (esim. Provena) ja gluteenitonta kauramaitoa (esim. Go Green).

chocolate-strawberry-layer-smoothie-1  chocolate-strawberry-layer-smoothie-3


SUKLAA-MANSIKKASMOOTHIE


Suklaasmoothie

2 dl isoja kaurahiutaleita

5 pehmeää taatelia

3 dl kauramaitoa

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vaniljauutetta

1 rkl kookosmaitoa

Mittaa tehosekoittimen kannuun kaurahiutaleita lukuunottamatta kaikki raaka-aineet ja sekoita kunnes suklaamaito on sileää. Mittaa kaurahiutaleet kulhoon ja kaada päälle suklaamaito. Sekoita kaurahiutaleita nesteeseen ja anna seoksen tekeytyä 15-20 minuuttia ennen nauttimista. Valmista odotellessasi mansikkamaito.

Mansikkamaito

2 dl pakastemansikoita

1 dl kauramaitoa

1 rkl kookosnektaria

Anna mansikoiden sulaa hetki ja murskaa ne haarukalla soseeksi. Mittaa joukkoon kauramaito ja kookosnektari, sekoita tasaiseksi. Kasaa smoothie annostelemalla laseihin vuoronperään mansikkamaitoa ja suklaasmoothieta.

chocolate-strawberry-layer-smoothie-2

Mainiota viikonloppua, kaverit!

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (2)
Pähkinättömät, Reseptit, Smoothiet, Välipalat

Maukas juuresquinotto

juurespata-quinoa-quinotto-3juurespata-quinoa-quinotto-5

Kamraatit, nyt ollaan hyvän äärellä.

Pohjoisessa on valmistauduttu talveen. Takkapäivä on joka päivä, klapeja saa hakea sisälle tuon tuostakin. Kaapeista on kaivettu esille huopikkaat, villamyssyt, hanskat ja paksut talvitakit. Ensilumi satoi pihalle tänään, maisema on ainakin pienen hetken valkoinen.

Lokakuu vetelee viimeisiään eikä käy kieltäminen, etteikö syksyn hektisyys painaisi hartioilla. Vastapainoa onneksi tarjoavat rauhalliset illat ja yhteiset ateriahetket, on syksyn pimeydessä ehdottomasti puolensa. Olemme istahtaneet viimeisen kuukauden aikana kerran jos toisenkin lämmittävien patojen, risottojen sekä keittoruokien äärelle (mieheni on lyömätön pataruokien valmistaja). Tällä kertaa reseptipuikkoja heiluttelin minä, onnistumisesta kertokoon se että ruokaa on valmistettu nyt kahtena päivänä peräkkäin ja makuun ihastutettu sekä mieheni sekä ystäväni.

yellowmoodkitchen-hannamarirahkonen-3yellowmoodkitchen-hannamarirahkonen-1yellowmoodkitchen-hannamarirahkonen-2yellowmoodkitchen-hannamarirahkonen-1

Käytin juuresquinottoon mustaa quinoaa, jossa on pähkinäisen aromikas maku. Se ei silti ole maun kannalta pakollinen valinta, reseptiin sopii erinomaisesti myös miedomman makuinen vaalea quinoa tai risottoriisi (arborio), mikäli kaipaat perinteisempää ja silti yhtä maukasta lopputulosta.

Juurekset ovat sesongissa juuri nyt, valinnanvaraa löytyy uskomattoman hyvin. Olen hamstrannut jääkaapin alalaatikon täyteen bataattia, porkkanoita, palsternakkaa, mustajuurta ja punajuuria. Juuresten aromikas maku ja täyttävä koostumus ovat omiaan syysruokiin.

Reseptiin voi käyttää haluamiaan juureksia, mutta suositukseni on laittaa siihen ainakin ohjeen mukainen määrä palsternakkaa tai juuripersiljaa. Molemmissa on voimakas maku, jotka antavat ruokaan kypsentyessään omanlaisensa, tärkeän aromin. Quinotto on herkullista sellaisenaan, mutta se sopii erinomaisesti yhteen myös kanan ja kalan kanssa.

Ei siis muuta kuin villasukat jalkaan, hilloista punaviiniä lasiin ja yhteisiin kokkauspuuhiin perheen tai ystävien kanssa!

juurespata-quinoa-quinotto-7juurespata-quinoa-quinotto-2


JUURESQUINOTTO

neljä annosta


Keitetty quinoa

2 dl mustaa quinoaa (tai riisiä)

4 dl vettä

1 A.Vogelin kasvisliemikuutio

Mittaa quinoa tiheään lävikköön ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä. Quinoan pinnalla olevat sapoiinit maistuvat karvaalle ja huuhtomisen ansiosta maku paranee huimasti. Mittaa quinoa, vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan. Keitä 20 minuuttia.

Juureshöystö

200 g bataattia

200 g juuripersiljaa

200 g palsternakkaa

1 punasipuli

80 g raastettua parmesaania (mitä vanhempaa, sitä parempaa)

3 dl vettä

2 rkl voita

2 rkl tuoreen timjamin lehtiä

Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi. Kuori bataatti, palsternakka, mustajuuri ja punasipuli. Raasta juurekset raastimen isoimmalla terällä ja leikkaa sipuli veitsellä silpuksi. Sulata voi pannulla juoksevaksi, lisää joukkoon raastetut juurekset, sipuli, vesi ja suola. Hauduta seosta kannen alla miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan tai kunnes juurekset ovat pehmeähköjä.

Yhdistäminen

Lisää quinoa, raastettu parmesaani ja 1 dl vettä haudutetun juureshöystön sekaan. Hauduta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Tarjoile parmesaanin ja tuoreiden yrttien kanssa.

Vinkki: Jos haluat tehdä reseptin maidottomana ja vegaanisena, korvaa voin oliiviöljyllä ja parmesaanin käyttämällä 1 dl ravintohiivahiutaleita.

juurespata-quinoa-quinotto-1yellowmoodkitchen-hannamarirahkonen

Tykkäsitkö reseptistä?
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone

KOMMENTOI (6)
Pääruoat, Pähkinättömät, Reseptit

Instagram

  • Thank you Lisbon what a pleasure it was  Canthellip
  • Last day at Lisbon tomorrow morning we have early flighthellip
  • This is where the fresh wind blown air tastes saltyhellip
  • In love with Portugal and its happy people hot sunhellip
  • Summer vibes w tuomasyellowmood  Two nights until a hellip
  • Now at the Yellow Mood 40 questions  answers abouthellip
  • Soft pink house with beautiful architect and a rainy sundayhellip
  • Have you tried Yellow Moods airy chocolate raw cake? Ithellip
  • Last weekend of May  Ill spent mine at photographyhellip

Yellow moodin juttuarkisto