Kaikki futonista, osa 3: Futonin ja petivaatteiden oikeaoppinen hoito

Kahdesta postaussarjan aiemmasta osasta olemme kuulleet mistä futonpatjat sekä sänkyrungot ovat peräisin, oppineet mikä merkitys futonpatjoissa käytetyillä luonnollisilla materiaaleilla on nukkumisen kannalta ja selvitetty miten valitaan juuri itselle sopiva futonpatja. Nämä kaikki ovat tärkeitä ja mielenkiintoisia asioita ennen futonin hankintaa, mutta tänään keskitymme postaussarjan kolmannessa osassa futonin sekä petivaatteiden oikeaoppiseen hoitoon. Huolellisella hoidolla pidennät näiden arvokkaiden tuotteiden ikää ja pidät ne miellyttävinä käyttää.
eagle_015_1

Kuten olemme oppineet, futonpatjat on valmistettu luonnollisista materiaaleista kuten puuvillasta, kookoksesta, luonnonkumista, hevosenjouhista ja villasta. Kestääkseen vuosien käytössä hyvänä, näiden luonnollisten materiaalien pitää päästä hengittämään. Futonpatjalle käytetäänkin tästä syystä aina sälepohjaista sängynrunkoa tai tatamia, joiden avulla patjaan yön aikana kertynyt kosteus pääsee haihtumaan pois.

Futonpatjan hoidossa tärkein toimenpide on kuitenkin patjan säännöllinen nurinpäin kääntäminen. Hyvä tapa olisi kääntää patjaa esimerkiksi viikon tai parin välein lakananvaihdon yhteydessä. Futonpatjan kääntäminen on tärkeää erityisesti siksi, että futon pääsisi kuivumaan alakautta, sillä sen täytyy saada ilmaa palautuakseen. Futonpatja painuu ajan saatossa, mutta kääntelyn ansiosta patja painuu tasaisemmin kuin kääntelemättä. Futonpatjan säännöllistä kääntämistä ei voi korostaa liikaa, joten pitämällä huolta tästä tärkeästä toimenpiteestä pidennät myös futonpatjasi käyttöaikaa. Aamuisin unien jälkeen on myös viisasta antaa futonin kuivua hetkinen ennen kuin petaa sängyn. Voit hyödyntää tällä välillä vaikka aamurutiinisi ja siirtää sängyn petaamisen tehtäväksi ennen töihinlähtöä. Täyspuuvillafutonia kannattaa lisäksi rullailla, koska siinä ei ole mitään kimmoisuutta ja pehmeyttä antavaa kerrosta.

Näyttökuva 2013-09-09 kohteessa 17.13.53

Tavallinen imurointi tekee myös hyvää futonille ja futonpatjan voi myös viedä myös pakkaseen talvella, kunhan huolehtii siitä, että futon ei missään nimessä pääse kastumaan. Futonille ei siis saa käyttää minkäänlaista märkäpesua, jottei patja mene pilalle. Futonnetin nettikaupan valikoimista löytyy useanlaisia futonpatjalle soveltuvia tyylikkäitä sängynrunkoja, joista osaan voi myös valita erilaisia sängynpäätyjä.

villatyyny_puuvillatyyny_futonnetti_yellowmood 1
Päädyimme mieheni kanssa hankkimaan futonsängyn ohella myös vihdoin kunnolliset tyynyt itsellemme. Itselläni on öisin usein hyvin kuuma, joten valitsin omaksi tyynykseni puuvillasta valmistetun version. Mieheni valitsi kaksiosaisen villatyynyn, sillä villa sopii paremmin niille, jotka palelevat herkästi. Palaamme tyynyjen ja muiden petivaatteiden materiaalien erityisominaisuuksiin seuraavassa futonpostauksessa, mutta tänään käymme vielä läpi asian, joka ainakin minua kiinnosti suunnattomasti: miten luonnollisista materiaaleista valmistettuja tyynyjä sekä muita petivaatteita hoidetaan oikeaoppisesti? Saako niitä pestä?
villatyyny_puuvillatyyny_futonnetti_yellowmood 2

Onneksi käytettävissäni oli jälleen Futonnetin Mervin tietämys, jonka avulla pääsin hyvälle alulle ennen kuin olisin ollut pilaamassa arvokkaita tyynyjämme. Futonnetti jälleenmyy suomalaisen Porin villa ja peite-yrityksen tyynyjä sekä peitteitä.

Puuvillatyynyä ei saa missään nimessä pestä, siksi ostin tyynylle tarkoitetun topatun puuvillapäällisen, joka paitsi suojaa itse tyynyä, antaa myös hieman lisää ryhtiä tyynyn olemukseen. Puuvillatyynyä voi pesun sijaan pyyhkiä miedolla pesuaineella kostutetulla rätillä, mikäli siihen tulee tahroja tai muuta likaa. Puuvillatyynyn topattu päällinen voidaan sen sijaan pestä 60 asteessa ja tämän lisäksi puuvillatyynyä voi tietysti tampata ja tuulettaa ihan normaalisti. Villatyyny on hoidettavuudeltaan hivenen helpompi, sillä sen voi pestä 40 asteessa, tampata sekä tuulettaa normaalisti.

Itselleni uusi tieto tyynyihin liittyen oli se, että tyynyt pitäisi vaihtaa uuteen noin vuoden välein, olivatpa ne millaisia tahansa. Ostimme futonsänkyymme tyynyjen lisäksi puuvillapetauspatjan, jossa on samanlainen kuviointi kuin topatussa puuvillatyynynpäällisessä, mutta isompana. Puuvillapetauspatjat sekä peitot voidaan pestä 60 asteessa. Villapetauspatjat ja peitot kestävät puolestaan 40 asteessa tehtävän pesun.

villatyyny_puuvillatyyny_futonnetti_yellowmood 3

Muistattehan, että voitte edelleen kysyä kommenttiosiossa futonpatjoista, rungoista sekä kaikista muista tähän postaussarjaan liittyvistä asioista, joita mieleenne juolahtaa. Futonnetin Mervi ja Olli toimivat asiantuntijoina, jolloin saatte vastauksia varmasti kiperimpiinnekin kysymyksiinne.
Viikon päästä julkaistavassa postaussarjan neljännessä osassa käsittelemme luonnollisten petivaatteiden etuja, materiaaleja sekä materiaalien alkuperiä.

Postaussarjassa aiemmin ilmestynyt:

Kaikki futonista, osa 1: Alkuperä

Kaikki futonista, osa 2: Materiaalit sekä futonin valinta

Kuvat: Futonnetti.fi, kolme viimeistä kuvaa Hannamari Rahkonen

Postaus tehty yhteistyössä Futonnetin kanssa.

Katja Kokko

Hotkasin vihdoin nämä kaikki futon-artikkelit putkeen ja nyt onkin ihan hirveä futon-kuume! Mutta futonnetissä ei näytä olevan ihan semmoista runkoa, jonka kelpuuttaisin, joten ainakin toistaiseksi jään harkinta-asteelle... mutta onhan tämä ainoa järkevä sänky maailmassa. Hölmö kun en asuntoa ostaessa tajunnut sijoittaa futoniin vaan ostin runkopatjan. Pöh. Näille alaselkävaivoille futon olisi ehdoton!

Vastaa
Mervi Korhonen

Futonpatjan voi laittaa mihin tahansa runkoon, jossa on sälepohja. Hyvin moni on saanut apua selkävaivoihin futonista, joten sitä kannattaa kyllä seuraavaksi patjaksi harkita.

Vastaa
veera

Ostimme juuri 180cm leveän futonin. Nyt yritin rullata sitä, mutta eihän se pysy rullalla :) Olisiko vinkkejä ison patjan rullaamiseen?

Vastaa
Mervi Korhonen

Noin iso futon on kyllä melkoinen jumppajussi. Jos sitä ei pysty oikein rullaamaan, sitä voi 'muokata' niin, että pöyhii vaikka kulmista ja reunoista ja kääntää sitten futonin kaksinkerroin ja antaa sen siinä palautua. Jos haluaa, voi kääntää vielä toiselle kantille. Lopuksi sitten nurinpäin.

Vastaa
Mervi Korhonen

Tarkennus vielä, että ainoastan täyspuuvillaiset futonit (meidän mallistossa Traditional ja Low Traditional) kaipaavat säännöllistä 'rullaamista'. Jos futonissa on muutakin kuin puuvillaa, riittää säännöllinen 1-2 viikon välein tapahtuva nurinpäin kääntäminen.

Jutta Ruonansuu

Jumppajussi, hyvin sanottu - jo pelkkä patjan kääntely on tosiaan aikamoista jumppaa, voi vain kuvitella mitä se noin leveän patjan kanssa on!

Kiitos Mervi minunkin puolestani teidän ihanasta palvelusta, meillä on teiltä Rock-O sänkyrunko ja comfort-patja sekä villapetauspatja. Tällä kombinaatiolla hyvät unet ovat aina olleet taatut!

Enne

Kiitos informatiivisesta ja hyvin toteutetusta postaussarjasta! Uuden sängyn hankinta on hiljalleen tulossa ajankohtaiseksi, ja tällä hetkellä valinta on vahvasti futoniin kallellaan :)

Vastaa
Hanna

Mielenkiintoinen juttusarja, kiitos! :) Olen yrittänyt selvittää, miten kauan futonpatja säilyy käytössä hyvänä enkä oikein selkeää vastausta löytänyt. Kannattaako käytettyä futonpatjaa edes harkita käyttävänsä? Vaikuttaako se, mistä materiaaleista patja on tehty sen käyttöikään?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei puolikaima! Patjan käyttöikään vaikuttaa moni asia, kuten se minkälainen patjatyyppi on kyseessä (kuinka paksu/ohut), toiseksi nukkujien paino ja se miten patjaa on hoidettu. Muistelen Futonnetin Mervin sanoneen patjan vaihtovälin olevan keskimäärin 4-5 vuotta. Tärkeintä on muistaa kääntää patja jokaisella lakananvaihtokerralla ja imuroida säännöllisesti.

Henkilökohtaisesti en investoisi käytettyyn futoniin, koska se on luultavasti painunut jo käytössä epäergonomiseksi ja voi olla siten hyödyllisen sijasta haitallinen selälle.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten huoltaa villavaatteita?
10 x ihaninta meikkituotetta kesään
Hattarakaupunki
8 x suosikkimeikkisivellintäni