Siivousrutiineista, ja siitä miten vahvistaa mikrobiomia probioottisilla pesuaineilla
Kaupallinen yhteistyö PUR Kauppa.
Jos minun pitäisi tiivistää siivousfilosofiani yhteen lauseeseen, se kuuluisi että ’sekaista saa olla, muttei likaista’. Kun neliöt ovat kahden aikuisen ja kahden koiran kodin lisäksi myös työpaikka, hetkelliseltä kaaokselta ja kasoilta ei voi aina välttyä. Tässä postauksessa jaan teille omat siivousrutiinit ja kerron probioottisten pesuaineiden sekä hyvien bakteerien merkityksestä mikrobiomiin.
Ajattelin ennen tämän artikkelin kirjoittamista, etten ole hirveän tarkka kodin siivouksesta, mutta pohdittuani siivousrutiinejani ja kirjoitettuani niitä ylös, minun on syötävä sanani. Tietynlainen tarkkuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pelkäisin pöpöjä, kulkisin hammasharja kädessä hinkuttamassa jokaista saumaa tai muistaisin aina pyyhkiä pölyjä. Unohdan usein myös putsata lattialistat ja pölypallojakin ehtii muodostua toisinaan ennen kuin jompi kumpi tarttuu imurinkahvaan.
Tietyt linjat kodin siisteydessä on kuitenkin tärkeitä. Kiireessäkin tiskit laitetaan koneeseen heti, käsipesua vaativat valurautapannut pestään aina käytön jälkeen, pöytätasot pyyhitään siistiksi, likapyykit sujautetaan pyykkikoreihin ja huolehditaan siitä, että käytössä on aina puhdas tiskirätti sekä käsipyyhkeet niin keittiössä kuin kylppärissäkin.
Olen tosi iloinen siitä, että meillä kotitöiden jakaminen on aina ollut asia, josta ei ole tarvinnut käydä kädenvääntöä. Jotenkin kummasti meillä on ollut alusta saakka sanaton sopimus siitä, että se kummalla on enemmän aikaa, ottaa myös enemmän koppia kodin siivoamisesta ja ruoanlaitosta.
Kun molemmilla on kiire, lasketaan vähän rimaa ja harrastetaan vartin pikasiivouksia, joilla huushollin saa pidettyä perussiistinä. Ollaan vuosien varrella jaettu useimmat kotityöt siten, että molemmat saavat tehdä lempijuttujaan: hoidan yleensä pyykkäämisen koska rakastan sitä, Tuomas puolestaan tyhjentää tiskarin ja minä täytän sen (väitän olevani maan paras tiskarininja, koska saan koneen täytettyä millilleen täyteen – elämän pienet ilot, haha!).
10 vuotta luonnollisia pesuaineita
Meidän huushollissa luonnonmukaisiin pesuaineisiin siirryttiin vuosikymmen sitten ruokavalio- ja kosmetiikkamuutosten vanassa. Samalla kun putsasin omalta altistumislistalta turhat lisäaineet ja kemikaalit, tuntui vain luonnolliselta siirtyä voimakkaasti pesevistä ja synteettisistä pesuaineista luonnollisempiin.
Markettien pesuaineet sisältävät yleensä useita terveydelle haitallisia kemikaaleja, jotka myös rehevöittävät vesistöjä ja vaikeuttavat kalojen lisääntymistä. Kodin pesuaineiden haitallisimmalta listalta löytyvät mm. väriaineet, hajusteet, kemialliset vaahdottimet, tensidit, säilöntäaineet sekä valkaisuaineet. Jatkuva altistuminen tämänkaltaiselle kemikaalicocktailille on haitallista terveydelle ja luonnolle samalla kun se kaventaa ja vähentää elintärkeää bakteereille altistumista.
Ihminen koostuu pääasiassa bakteereista ja tarvitsemme siksi monipuolista pöpöaltistusta saavuttaaksemme mikrobiomin, joka puolestaan muodostaa meitä suojaavan immuniteetin. Onneksi monipuolisen mikrobiomin syntyyn voi vaikuttaa useilla eri tavoilla: olemalla säännöllisesti kosketuksessa luonnon kanssa (marjastus/sienestys/uinti/puutarhatyöt/puiden pilkkominen), viettämällä aikaa eläinten kanssa ja vierailemalla esimerkiksi maatiloilla, joilla on luonnostaan erittäin laaja bakteerikanta.
Arjessa mikrobiomia voi tukea välttämällä prosessoitua ja ylihygienistä ruokaa, suosimalla hapatettuja ja aitoja, mullassa kasvaneita raaka-aineita sekä välttämällä antibakteerisia pesuaineita, turhia antibioottikuureja ja synteettisiä kemikaaleja sisältävää kosmetiikkaa. Useat tutkimukset vahvistavat kuinka liian steriili elämä ja bakteerikammoisuus itse asiassa kasvattavat allergisoitumisen ja suolistosairauksien synnyn riskiä, kun taas normaali luontoyhteys ja pöpöille altistuminen vahvistaa immuniteettia.
Synteettiset pesuaineet vs. probioottiset pesuaineet
Liettualaisen Probiotic Craft -merkin pesuaineet ovat yksi oiva keinoa tukea ja vahvistaa koko perheen mikrobiomia arjessa. Monipuolisen mikrobiomin avulla saatu immuniteetti ja sen taso muokkautuvat koko elämän ajan – koskaan ei ole siis liian myöhäistä aloittaa sen tukemista elintavoilla. Näissä innovatiivisissa pesuaineissa ei käytetä lainkaan mikrobiomia heikentäviä synteettisiä tensidejä, maaöljyjohdannaisia, fosfaatteja tai hormonitoimintaa häiritseviä ftalaattipohjaisia hajusteita.
Olen testaillut näitä nyt tovin ja voin vain todeta, että nämä hajusteettomat sekä säilöntäaineettomat pesuaineet ovat niin käyttöominaisuuksiltaan, pesevyydeltään kuin vaahtoavuudeltaan aivan ensiluokkaisia. Tuotteissa käytetyt pesevät tensidit ovat hellävaraisia ja mietoja samalla kun pesuaineet jättävät kodin sekä vaatteiden pinnoille hyviä Bacillus Coagulans -bakteereja, jotka monipuolistuttavat elinympäristön bakteerikantaa.
Pesuaineet sisältävät myös ihoa ja kodin pintamateriaaleja sekä tekstiilejä hoitavia raaka-aineita kuten hyaluronihappoa, hasselpähkinäöljyä, lootusuutetta ja mineraalipitoista merisuolaa. Esteetikkona arvostan myös sitä miten nättejä pakkaukset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan (tosin minulla on yksi toive: se, että pakkauksiin käytettäisiin tulevaisuudessa kosteutta ja kastumista kestäviä etikettejä, nimim. rähmäkäpälä Lapista). Kirjoitin alle tarkempia kokemuksiani pesuaineista siivousrutiinieni ohessa ja olisi tosi kiva lukea myös teidän siivousnikseistä ja rutiineista kommenttiboksissa!
Keittiö
Meillä vietetään keittiössä paljon aikaa niin vapaa-ajan kuin allekirjoittaneen työnkin puolesta. Teemme yleensä kaikki ateriat alusta loppuun saakka itse ja kiireisimpinä ruokakuvauspäivinä astianpesukone saattaa olla päällä kolmekin kertaa. Koska me molemmat inhoamme haisevia tiskirättejä, olemme ratkaisseet asian ostamalla useamman kappaleen nättejä pastellinsävyisiä mikrokuituliinoja, joita vaihdetaan parin päivän välein ja pestään usein. Näin ei tule myöskään ylimääräistä rättiroskaa eivätkä luutut ehdi alkaa haista käytössä.
Vaikka suurin osa käytetyistä astioista päätyy arjessa tiskikoneeseen, nestemäistä astianpesuainetta löytyy sitäkin aina pullollinen allaskaapista – käytän sitä lähes päivittäin tiskialtaan, keramiikka-astioiden ja satunnaisten kattiloiden pesuun. Probiotic Craftin -astianpesuaine vaahtoaa kevyesti, on superriittoisa eikä kuivata käsiä sisältämänsä hyaluronihapon ja merisuolan sisältämien mineraalien ansiosta. Pesuaine poistaa huippuhyvin pinttyneemmätkin rasvat.
Keittiön induktioliedelle ja lattian kahvitahroille käytän mikrokuituliinan kanssa yleensä aina yleispesuainetta. Tämä joka paikan höyläksikin kutsumani pesuaine on todella riittoisaa: pieni suihkaus liinaan riittää (mielestäni pesuaineilla ei tarvitse muutenkaan lotrata). Yleispesuaineessa on mukana hasselpähkinäöljyä sekä glyserolia, eli sillä on toisinaan kiva pyyhkiä myös keittiön koivuiset työskentelytasot jos ne ovat rasvaisia sekä kodin muut pinnat kuten senkit, kuusinen ruokapöytä ja hyllyt.
Lattiat
Kahden koiran taloudessa etenkin syksyisin ja keväisin eletään lähes jokapäiväisen pikaimuroinnin aikakautta, kun kuraa kulkeutuu väistämättä pienten tassujen mukana eteiseen ja valkoisille lattioille. Valkoisessa lattiassa on kyllä puolensakin: kun lika ei kertakaikkisesti jää huomaamatta, arkisin tulee siivottua ja imuroitua useamman kerran viikossa pintapuolisesti, ja ainakin kerran huolellisesti.
Pesen lattiat ehkä kerran kuussa (tosin kura-aikoina useammin, mutta lähinnä paikallisesti yleispesuaineella ja kostealla mikrokuituliinalla) ja olen ostanut tätä varten ammattisiivoojilla käytössä olevan kapean lastan sekä kolme neppareilla kiinnitettävää kuivainmoppia. Kapeassa kuivainmopissa on toisella puolella peruspesuun sopiva lankapuoli sekä pinttyneille lioille sopiva lyhyttä mikrokuitua sisältävä puoli. Kaikista parasta on se, että näillä pääsee käsiksi kodin ahtaimpiinkiin nurkkiin!
Moppeja voi käyttää kuivana, nihkeänä tai kosteana. Minulla on suihkepullo, jossa on valmis seos vettä ja probioottisen lattianpesuaineen sekoitusta (tässäkin riittää pieni annostelumäärä, aine on todella riittoisaa ja vaahdon ystäville tiedoksi, että tämä myös vaahtoa superhyvin!). Suihkuttelen mopit pesuaineseoksella, annan niiden nihkeytyä noin 10-15 minuuttia ennen käyttöä ja pistän sitten luututen. Jos moppi tuntuu liian kuivalta, pesuaineseosta voi suihkauttaa tarpeen mukaan lisää.
Olen todennut tämän systeemin tehokkaimmaksi ja lattioille hellävaraisimmaksi tavaksi huolehtia pesusta. Käytön jälkeen pesen mopit aina 60°C asteessa, jotta ne pysyvät raikkaana – suosittelen näitä kyllä ihan kaikille, jotka inhoavat markettien ikuisuuden kuivuvia lankamoppeja, jotka alkavat helposti haista käytössä!
Vaikka mikrokuituiset mopit eivät ole materiaalinsa tähden sieltä ekologisimmasta päästä, tässä asiassa siivouksen lopputulos ja käyttömukavuus menee edelle. Probiotic Craftin lattianpesuaine on muuten siitäkin ihana, että se tehoaa pinttyneimpäänkin likaan jättäen lattian hoidetun ja kiiltävän näköiseksi. Monilla luonnollisilla pesuaineilla lattia on jäänyt helposti tahmaiseksi, vaikka pesuainetta olisikin annostellut riittävän vähän.
Kylpyhuone
Siinä missä en kauhistu satunnaisesta lattialta löytyvästä puuroskasta, kurasta, pienistä tahroista tai pölystä, en kertakaikkiaan kestä jos kylpyhuoneen pyyhkeet haisevat tai vessanpytty ja allas ovat likaisia. Ajattelen vähän kaiken tekemisen suhteen, että varusteiden on oltava kunnossa, jotta tekeminen on kivaa eikä siivous tee tässä poikkeusta.
Siksi olen hankkinut kylppäriin ihan omat siivousvälineet: tiskiharjan ja pehmeän sienen altaan ja hanan pesua varten, erilliset mikrokuituliinat vessanpöntön pyyhkimiseen ja pintojen pesuun, varrellisen harjan lattian pesuun ja seinille oman harjan. Harjaan lattian, suihkuseinät ja niiden saumat parin viikon välein, jotta kylppäri pysyy siistinä ja raikkaana eikä kalkkia pääsisi kertymään.
Tosi kätevään suihkepulloon pakatusta Probiotic Craftin kylpyhuone-suihkeesta on tullut yksi suosikeistani. Käytän sitä mm. suihkujen kalkkitahrojen poiskiillottamiseen kostealla mikrokuituliinalla sekä kylppärin altaan pesemiseen. Suihke irrottaa hyvin rasvaa, kalkkia ja tahroja. Jos jokin lika on oikein pinttynyttä, aineen voi antaa vaikuttaa pinnalla ensin 10-15 minuuttia ja pestä kohdan sitten kostealla harjalla tai sienellä.
Pyykkäys & tekstiilit
Pyykkääminen on lempikotityöni ja myönnän olevani vähän pakkomielteinen pyykkien kuivumaan laittamisen kanssa. Me ollaan ostettu pari isoa pyykkitelinettä, jotta kun pyykkään kerran viikossa tummat ja vaaleat, kaikki saa laitettua ilmavasti kuivumaan (eli yksi tekstiili pitää saada kahden langan väliin, ei missään nimessä vain yhden langan varaan – hassua ehkä, mutta eipähän ole ikinä alkaneet pyykit haista sellaiselta imelän ällöltä).
Meidän pyykkikoneemme hajosi hetki sitten, joten en ole ehtinyt vielä testaamaan Probiotic Craftin pyykinpesuainetta tositoimissa. Minulla on aika herkkä hajuaisti, mutta en toisaalta pidä pyykätessä täydestä tuoksuttomuudestakaan, joten kunhan pääsen pyykkäämisen äärelle täällä kotosalla, aion tupsauttaa pyykkiaineen sekaan Probiotic Craftin Nature-tuoksua. Pyykinpesuaineessa on tekstiilejä pehmentävää lootusuutetta, joka suojaa myös ihoa. Sarjalta löytyy myös lootusta sisältävä huuhteluaine (tosin itse en ole käyttänyt huuhteluainetta vuosiin).
Sarjan hajunpoistaja-suihke sopii puolestaan jalkineiden ja urheiluvaatteiden hajujen minimointiin sekä vaatteiden pesuvälin pidentämiseen. Suihkeessa on alkoholia ja hajuja neutralisoivia probiootteja, jotka hillitsevät hajua muodostavien bakteerien kasvua.