Kasvojen pesu – Puhdistatko kasvosi oikein? Osa 1/2

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Aiheutatko ihollesi huomaamattasi ongelmia väärillä pesutottumuksilla? Kirjoitin aiemmin ihonhoidon yleisimmistä virheistä ja listan kärkisijoilta löytyy harmillisen yleinen moka: kasvojen pesu, tarkemmin sanottuna vääränlainen putsari suhteessa omaan ihoon ja sen tarpeisiin. Väärällä puhdistuksella voi hyvinkin aiheuttaa itselleen pintakuivuutta, epäpuhtauksia sekä pahimmassa tapauksessa saada koko ihon epätasapainoon. Asia on kuitenkin helppo korjata! Lue kattavat suositukseni eri tyyppisistä putsareista ja täsmävinkkini meikinpoistoon ja ihonpuhdistukseen.

Kasvojen Pesu

Oletko koskaan varsinaisesti miettinyt, mitä kaikkea pesemme iholta pois vai onko kasvojen pesu vain aamuin illoin toistuva rutiini, joka sujuu automaatiolla? Iltaisin kasvoille on kertynyt päivän mittaan ilmansaasteita ja likaa sekä talia. Lisäksi iholla on mahdollinen meikki ja aurinkovoide. Aika paljon asioita siis, jotka tulisi poistaa. Aamuisin iholla ei pitäisi olla tältä listalta muuta, kuin oikeastaan talia ja ehkäpä hieman pölyä tai muuta pientä irtolikaa sekä jäämiä yövoiteesta. Tarve iltaan ja aamun on siis täysin erilainen, tästä syystä suosittelen myös täysin erilaista pesurutiinia iltaan ja aamuun.

Mikäli et meikkaa tai käytä päivittäin aurinkosuojaa, eikä ihossasi ole sen suurempia ongelmia ja se ei ole ihotyypiltään kuiva, voit hyvin valita putsarin iltaa varten osittain ihan vaan omien mieltymystesi perusteella. Huomioi kuitenkin, että iho ei saa jäädä pesun jälkeen yhtään kiristäväksi. Jos jää, olet valinnut juuri omalle ihollesi liian pesevän tuotteen. Esimerkiksi vedellä huuhtoutuva puhdistusmaito tai mieto geeli ovat useimmiten hyviä valintoja.

Meikinpoisto

Mikäli meikkaat päivittäin tai/ja käytät aurinkovoidetta, tulee kasvojen pesu tehdä erityisen huolellisesti. Ole ekstra tarkkana, mikäli ihosi on lisäksi helposti tukkeutuva tai/ja pinnastaan herkästi kuivuva. Meikin ja aurinkovoiteen poistamiseen suosittelen aina öljypohjaista tuotetta. Se “sulattaa” meikin ja samalla se on ainoa asia, jolla luonnonkosmetiikan fysikaalisen aurinkosuojan saa helposti ja ihoa hankaamatta pois. Tuote voi olla periaatteessa ihan puhdas kasviöljykin, mutta öljyhän ei itsessään huuhtoudu vedellä pois, joten liina tai sieni on pakollinen lisävaruste. Itse kuitenkin suosin laiskan naisen metodia ja ostan oikeastaan ainoastaan öljyjä, jotka on valmistettu huuhtoutumaan helposti vedellä pois.

Etenkin öljypohjaisten putsareiden kanssa peräänkuulutan käyttöohjeiden lukemista! Öljyt levitetään lähes poikkeuksetta kuiville kasvoille kuivin sormin, pyöritellään huolellisesti kasvoille ja vasta tämän jälkeen aletaan huuhtomaan tuotetta veden avulla pois. Ota myös huomioon, että mikäli putsarin INCI sisältää ainoastaan kasviöljyjä, ei oikeastaan ole edes mahdollista, että se huuhtoutuisi veden avulla. Tarvitset tällaisen tuotteen kanssa aina jonkin apuvälineen (liina/sieni), jolla poistat tuotteen kasvoilta. Kaikki alla olevat suositukseni sisältävät kuitenkin emulgaattorin, jonka ansiosta ne on helppo poistaa kasvoilta pelkällä vedellä.

Kasvojen Pesu 2

TOP 3 Puhdistusöljyt

1) Novexpert Cleansing Oil

Novexpert Cleansing Oil on oma suosikkini tällä hetkellä. Se on pakattu kätevään pumppupulloon, josta juuri sopivan notkeaa öljyä on helppo annostella. Tuote poistaa meikin todella vaivattomasti ja huuhtoutuu vaivatta lämpimällä vedellä pois. Itselleni jää tämän jäljiltä aivan aavistuksen verran öljyinen pinta kasvoille, joten kaipaan ehdottomasti kaksoispuhdistusta tämän kanssa (suosittelen joka tapauksessa kaikkien öljyjen kanssa puhdistamaan kasvot vielä toisella tuotteella, tästä lisää, kun jatkat tekstin lukemista). Ehkäpä juuri tuon aivan kevyen öljyisyyden vuoksi iho jää tuntumaan huomattavan pehmoiselta. Tämä tuote on ihan ykkösvalinta etenkin jos ihossa on yhtään kuivuutta. Tuoksu on ihan kiva: miedohko ja vähän makea. Ei täysin omaan makuuni, mutta miellyttää ihan varmasti suurinta osaa. Tuotteena tämä on kokonaisuutena kuitenkin aivan loistava ja varmaankin paras puhdistusöljy, mitä olen testannut.

2)Mádara Melting Cleansing Oil

Mádaran Melting Cleansing Oil on paksua, helmiäisen haalean vaaleanpunaista koostumukseltaan. Rakastan sitä, miten tämän tuotteen formuloinnissa on panostettu myös sen ulkonäköön. Kasvojen pesu tämän kanssa saa todellakin hyvälle tuulelle! Ainoa asia, josta en tuotteessa välitä, on tuoksu (olen aika kranttu näiden suhteen…). Tuote on omaan nenääni hieman keinotekoisen makea, itse kun kaipaisin yrtiisempiä, sitruksisia tai mehukkaan hedelmäisiä tuoksuja. Nypristyvä nenäni on kuitenkin varmin merkki siitä, että suunnilleen kaikkien muiden mielestä tuoksu on ihana tai vähintäänkin hyvä. Olen jutellut tämän öljyn tuoksusta useiden ihmisten kanssa ja kollektiivisesti kaikki pitävät siitä. Olen siis yksin nenäni kanssa. Tuote itsessään on erinomainen, se poistaa meikit todella hyvin ja huuhtoutuu jälkeäkään jättämättä pois iholta. Iho ei jää aivan yhtä pehmeäksi, mitä Novexpertin öljyn jälkeen, mutta toisaalta se ei myöskään jätä iholle pienintäkään merkkiä öljyisyydestä. Oma putelini on aivan loppusuoralla ja ostan takuuvarmasti lisää. Tämä yksisarvisputsari olkoon huonojen päivien virallinen piristysruiske.

3) Patyka Remarkable Cleansing Oil

Patyka Remarkable Cleansing Oil taisteli listan viimeisestä paikasta Urangin puhdistusöljyn kanssa, mutta lopulta vei niukan voiton täysin vain omaan fiilikseeni pohjautuen. Koostumus tässä on ihanan täyteläistä ja todella ylellisen tuntuista. Jälleen kerran, tämänkään tuoksu ei ole oma suosikkini, mutta ehkäpä kuitenkin omasta mielestäni paras listan kolmikosta. Tuote huuhtoutuu kasvoilta reilulla määrällä lämmintä vettä, selkeästi kuitenkin huonommin verrattuna kahteen edelliseen. Se ei kuitenkaan haittaa itseäni, sillä en käytä tätä öljyä oikeastaan koskaan sellaisenaan, ainoastaan yhdessä Patykan Puhdistusvaahdon kanssa, jonka pari öljy itseasiassa virallisestikin on. Ne on alunperinkin kehitetty kaksoispuhdistukseen, yhdessä käytettäväksi. Patykan ohjeen mukaan, en huuhtele öljyä kasvoilta ollenkaan, vaan levitän suoraan öljyn päälle vaahdon ja sitten vasta huuhtelen pois. Käytin tätä duoa useita vuosia, mutta markkinoille on sittemmin tullut niin paljon ja niin kiinnostavia uutuuksia, että tämä klassikko on vähän jäänyt omassa peilikaapissani uusien tuulien jalkoihin. Suosittelen Patykan öljy+vaahto -yhdistelmää erittäin suurella lämmöllä kaikille, ketkä haaveilevat ylellisestä kylpylätunnelmasta ja haluavat arkeensa ripauksen luksusta. Patykalla on myös edullisemmat ja pelkistetymmät versiot molemmista tuotteista, mutta ne eivät ole mielestäni ollenkaan niin ihanat kuin nämä aidot ja alkuperäiset.

Ihonpuhdistus

Nyt on siis puhdistettu kasvoilta meikki, mutta meikinpoiston jälkeen olisi hyvä puhdistaa lempeästi myös itse iho, toisen putsarin avulla. Tällöin saat puhdistettua ihohuokoset kunnolla sekä voit olla varma, että ihon on todellakin puhdas kun siirryt kasvoveteen (joka muuten ei ole puhdistus- vaan hoitotuote!). Tuplapuhdistus ei vie erityisemmin sen enempää aikaa kuin perinteisempikään metodi. Huomaamattaan monet ovat jo tottuneet kaksivaiheiseen puhdistukseen: silmämeikinpoistoaine ja putsari – siinähän on kaksi tuotetta! Puhdistusöljyä meikinpoistoon käyttämällä voi erillisen silmämeikinpoistoaineen kuitenkin unohtaa.

Suosittelen kaksoispuhdistusta nykyään kaikille meikkaaville. Kasvojen pesun toisen vaiheen ei ole kuitenkaan tarkoitus putsata ihoa narskuvan tuntuiseksi voimakkaalla geelillä tai vaahdolla. Sen sijaan tulisi valita omalle iholle sopiva, mahdollisimman hellä puhdistaja. Kuivalle ja pintakuivalle iholle sopivin putsari on lähes aina puhdistusmaito tai -voide. Myös sekaiholle ja rasvaiselle iholle maito toimii meikinpoiston jälkeiseen ihonpuhdistukseen useimmiten erittäin hyvin.

Puhdistusmaidot ovat kärsineet hieman huonosta maineestaan. Itsekin kiersin ne aiemmin mahdollisimman kaukaa ja varmuuden vuoksi vielä käänsin niiden suuntaan selkänikin. Ennen kaksoispuhdistuksen suosiota puhdistusmaidolla yritettiin poistaa myös meikki, useasti ilman vettä ja vanulappuja apuna käyttäen. Maidoista jäi kuva, että ne eivät puhdista ja että ne eivät sovi kuin aivan kuivaihoisille, jotka eivät voi muuta käyttää. Maitomaailma avautui minulle kuitenkin aivan uudella tavalla, kun irrotin meikinpoiston erilliseksi osa-alueekseen, johon en maitoa sotke. Maito ei mielestäni edelleenkään ole hyvä meikinpoistaja, mutta se on ihan loistava ihonpuhdistaja lähes kaikille.

Koska maito ja voide ovat niin helliä, tulee niiden levittämiseen kiinnittää erityistä huomiota, jotta ihohuokoset oikeasti puhdistuvat. Pyörittele pienin pyörivin ja kevein ottein kasvot rauhallisesti kauttaaltaan läpi, pelkkä tuotteen muutaman sekunnin levitys ei ole riittävä.

Kasvojen Pesu Luonnonkosmetiikka

TOP 3 Puhdistusmaidot ja -voiteet

1) Absolution La Crème Douce Démaquillante

Absolution La Crème Douce Démaquillante on kermaisen täyteläinen puhdistusvoide, joka oli ensimmäinen ei geeli tai vaahto, johon rakastuin. Moitin kaikkien listalleni päässeiden putsariöljyjen tuoksua, mutta tässä tuoksu on enemmän kuin mieleeni. Aito kasvituoksu ei ole tunkkainen tai liian vihreä, vaan sopivalla tavalla autenttinen. Vaikka en ensisijaisesti suosittelekaan puhdistusmaitoa meikinpoistoon, tällä lähtee kyllä yllättävän hyvin meikkikin, jos joku nyt aivan ehdottomasti haluaa olla tekemättä kaksoispuhdistusta. Tuote huuhtoutuu ongelmitta vedellä ja jättää iholle pumpulin pehmeän tunteen.

2) Esse Cream Cleanser

Esse Cream Cleanser on huikean hyvä putsari, jonka koostumus muistuttaa hämmentävällä tavalla etäisesti jopa geeliä. Myös tämä poistaa tarvittaessa meikin ja huuhtoutuu erinomaisesti vedellä pois. Plussaa vielä helposta pumppupullosta. Tuotteesta on olemassa myös vielä hellempi versio, rakastettu Sensitive Cleanser, jota suosittelen herkkäihoisille sekä kaikille, joilla on rosaceaa, tulehtunutta aknea tai muuta haasteellista iho-ongelmaa. Itse pidän enemmän Cream Cleanserista, koska siinä on mielestäni vielä parempi puhdistusteho, mutta iho-ongelmista kärsivälle iholle Sensitive-versio on ykkösvalinta.

3) Novexpert Milky Cleanser

Novexpert Milky Cleanser hoitaa hommansa varmasti ja luotettavasti. Novexpertin kaikki putsarit ovat timanttisen hyviä, eikä tämä maito tee poikkeusta – kasvojen pesu sujuu vaivattomasti ja ihoystävällisesti. Tuote sopii yleensä hyvin myös herkälle iholle ja tätä suosittelen lämmöllä lisäksi nuorelle iholle. Erittäin helppo ja edullinen valinta monille.

4) Neal’s Yard Remedies Sensitive Cleansing Milk

Neal’s Yard Remedies Sensitive Cleansing Milk on neljäs tuote tässä TOP 3 -listauksessani, en siis osannut taaskaan päättää, minkä maidon olisin jättänyt listauksen ulkopuolelle, niin tasaväkisen toimivia kaikki neljä ovat. Tämä Neal’sin putsari on koostumukseltaan lähimpänä perinteistä maitoa. Se on notkeaa, mutta ei kuitenkaan liian lirua. Hajusteeton ja lempeä tuote on varma valinta myös erilaisista iho-ongelmista kärsivälle iholle. Pakkauksesta suuri kiitos: kapea pullo mahtuu ääriään myöten täynnä olevaan peilikaappiin (tunnustan, liikaa purkkeja!) ja pumppumekanismi on todella hyvä käytössä.

Helposti tukkeutuvalle iholle lempeää geeliä

Helposti tukkeutuvalle iholle suositukseni on mieto geeliputsari. Geeli on useimmille erittäin mieleinen puhdistaja, sillä sen avulla kasvojen pesu sujuu vauhdikkaasti ja siitä jää raikas ja no, puhdas olo. Harmillisesti geeli ei kuitenkaan ole paras valinta kaikille. Kuivalle tai selkeästi pintakuivalle iholle en suosittele sitä lainkaan, mutta muut ihotyypit voivat harkinnan mukaan käyttää mahdollisimman hellää versiota geelistä etenkin kevät- ja kesäaikaan. Silloinkin suosittelisin omaa suosikkityyliäni, eli sekoittamaan geeliä hieman maidon joukkoon. Tämä on kätevintä, kun molemmat tuotteet ovat pumppupulloissa. Pumppaus kumpaakin koostumusta kämmenelle, sekoitus sormella ja sitten kasvoille levittämään ja nauttimaan molempien puhdistajien parhaista puolista samalla kertaa.

Kasvojen Pesu 3

TOP 3 Puhdistusgeelit

1) Esse Gel Cleanser

Esse Gel Cleanser on mahdollisesti kaikkien aikojen suosikkiputsarini. Raikas minttupommi tuntuu iholla ihanan viilentävältä ja jättää iholle napakan ja ryhdikkään olon. Essen kaikki putsarit ovat taivaallisia. Geeliksi hellä koostumus ei jätä omaa ihoani yhtään kiristävän tuntuiseksi, mutta tämä on aivan varmasti liian tujakka silti kuivaihoisille.

2) Novexpert Trio-Zinc Clear Skin Foaming Gel

Novexpert Trio-Zinc Clear Skin Foaming Gel on epäpuhtaalle iholle suunnattu geeli ja sen mielestäni huomaa tuotteen tehoissa. Geeli todella tuntuu iholla, aivan kuin sen tunkeutumisen ihohuokosten syövereihin tuntisi konkreettisesti. Tämä on ehdoton suositukseni suurihuokoiselle ja epäpuhtaalle iholle. Sinkki-linjaan kuuluva geeli lupaa hillitsevänsä näppyjä ja liiallista rasvoittumista. Suuri plussa laatuun nähden edullisesta hinnasta!

3) Taika Puhdistusgeeli

Taika Puhdistusgeeli on erittäin edullinen kotimainen putsari, ja näistä kolmesta pursarista se, jota suosittelisin hyväksi yleispuhdistajaksi niin äidilleni, avomiehelleni kuin markettikosmetiikka käyttävälle ystävälleni ja hänen teini-ikäiselle tyttärelleen. Oikeastaan aikalailla kaikille. Raikas, hyvin mieto tuoksu, todella hyvä pesuteho ja suht hellävarainen koostumus. Tällaisista massoille suunnatuista (Taikaa saa mm. Cittareista) tuotteista kannattaa aina muistaa se, että koska niiden tulee sopia mahdollisimman laajasti monille, eivät ne palvele mitään tiettyä, spesifiä tarvetta. Jälleen kerran, kuivaihoiset, pysykää kermaisten maitojen parissa, ja iho-ongelmista kärsivän kannattaa kääntyä erityisesti omanlaiselle iholle valmistettujen tuotteiden pariin.

Kolmantena putsarina olisin hyvin voinut mainita myös Absolutionin ihanan puhdistusgeelin, joka on oma suosikkini vuosien takaa. Sen vihreä ja kevyesti sitruksinen tuoksu on todellakin mieleeni ja putsausteho on juuri sopiva. Halusin kuitenkin esitellä ”virallisena” kolmantena vaihtoehtona edullisen ja laajasti saatavilla olevan tuotteen.

Koska top kolmoset venyivät ja paukkuivat ja asiaa riittää, jaoin postauksen kahtia. Pääset tästä lukemaan kakkososan, jossa kerron, miten kasvojen pesu tapahtuu aamulla kaikista optimaalisimmin.

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Kasvoharja on paras apuväline pitämään ihohuokoset puhtaina
Viisi yleisintä virhettä ihonhoidossa
Arkimeikki luonnonkosmetiikalla
Luonnonkosmetiikan paras deodorantti