Hempeitä unia hamppuvuodevaatteiden uumenissa

Yhteistyössä Hempea.

Hamppuvuodevaatteet Hempea Ekologiset Hamppuvuodevaatteet Hempea

Sain loppukeväästä valtavan mielenkiintoisen yhteydenoton syntymässä olevalta kotimaiselta sisustusbrändi Hempealta, joka valmistaa kaikki tuotteensa 100 % hamppukankaasta. Uuden ajan brändin takaa löytyy tarkan esteettisen silmän omaava visionääri Marja-Maija Valtonen, joka asuu perheineen Inarissa ja johon pääsette tutustumaan tarkemmin huomenna.

Hempea syntyi Marja-Maijan rakkaudesta maapalloa kohtaan ja tuotteiden sävymaailmassa sekä tekstuurissa voi nähdä selkeästi pohjoisten tunturien ja usvaisten järvien tuoman inspiraation. Tuotteet ovat ekologisuuden lisäksi yksinkertaisen kauniita, viimeisteltyjä, hieman rosoisia ja hienostuneita.

Marja-Maijan tinkimätön asenne, usko omaan tekemiseen ja vankkumaton tietotaito kestävän kuluttamisen suhteen ovat olleet minulle henkilökohtaisesti todella inspiroivaa seurattavaa ja on ollut kunnia saada työskennellä tämän projektin taustalla koko malliston kuvausstylistina ja kuvaajana – en kertakaikkisesti voisi olla tästä enää yhtään onnellisempi tai ylpeämpi.

Tässä massakulutuksen sekä keinokuitujen luvatussa aikakaudessa aitojen ja vastuullisesti tuotettujen materiaalien kanssa työskentely on etuoikeus, erityisesti Hempean kaltaisten brändäämisen päälle ymmärtävien yritysten kanssa.

Ekologiset Hamppuvuodevaatteet Kotimaiselta Hempea Brandilta Ekologiset Hamppuvuodevaatteet Hempea 3

Hamppu – tulevaisuuden materiaali

Hampulle ei tarvitse välttämättä erillistä luomusertifikaattia, sillä se on materiaalina luonnostaan ekologista ja luomua. Hamppukankaaseen käytetyn kasvin viljelyssä ei tarvitse käyttää lainkaan keinokastelua, lannoitteita tai torjunta-aineita ja toisin kuin monien muiden viljelyskasvien suhteen, hamppu ei köyhdytä maaperää. Se sopii kiertoviljelyyn, parantaa maan laatua ja sitoo maaperästä typpeä.

Kankaan lisäksi hamppua käytetään mm. rehuna, auton komposiittiosissa, ruokana ja kuituna. Luontaisen ympäristöystävällisyytensä lisäksi Hempean tuotteisiin käytetyn hampun käsittely kasvista kankaaksi tapahtuu mekaanisesti veden avulla – valmistukseen ei käytetä missään vaiheessa kemikaaleja. Sitä voi kutsua hyvällä syyllä tulevaisuuden materiaaliksi ja olen varma, että hampun suosio tulee nousemaan lähivuosina uusiin sfääreihin Hempean kaltaisten edelläkävijöiden jalanjäljissä.

Hempean käyttämä hamppukangas valmistetaan Romaniassa, jossa omataan pitkä historia ja perinteet hampun valmistamisessa kasvista kankaaksi. Mikä mahtavinta, tuotteet suunnitellaan ja ommellaan 100 % Suomessa (täällä pohjoisessa) ja tarjotaan sitä kautta työtä kotimaan tekijöille.

Hempean tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä Nammi-lakanoita, Nangu-pussilakanoita (myös paripeitolle!), Nuvvus-tyynyliinoja sekä pieneen tilaan meneviä Ailigas-kylpypyyhkeitä ja Aivi-pikkupyyhkeitä, jotka sopivat niin kylppäriin kuin keittiöönkin.

Vuodevaatteita saa tällä hetkellä ajattomissa maanläheisissä sävyissä (luonnonvalkoinen, harmaa ja värjäämätön beige) ja kankaat on värjätty Gots-sertifioiduilla vesiohenteisilla väreillä.

Näiden lisäksi vauvoille on oma Hempea baby -tuotelinja, johon kuuluu tyynyliinoja, pussilakanoita, lakanoita ja harsoja. Ympäristöystävällisyytensä ja valmistusmenetelmien ansiosta hamppukangas on omiaan juuri pienten ihmisten iholle: siitä ei vapaudu myrkkyjä tai kemikaaleja, jonka lisäksi itse kangas tuntuu vauvan ihoa vasten sileältä ja pehmeältä. Jos meillä olisi pienokaisia, en voisi kuvitellakaan hamppukangasta turvallisempaa tai miellyttävämpää vaihtoehtoa herkälle iholle.

Ekologiset Hamppuvuodevaatteet Kotimaiselta Hempea Brandilta 7

Mitkä ovat hampun ja pellavan erot?

Sängyssä vietetään leijonanosa elämästä ja olemme tässä vuosien varrella pyrkineet tekemään makuuhuoneesta niin kemikaalivapaan kuin mahdollista valitsemalla esimerkiksi luonnollisen Futon-sängyn muovista valmistettujen patjojen sijaan.

Olimme Tuomaksen kanssa käyttäneet pellavaa jo pidemmän aikaa vuodevaatteidemme materiaalina ennen hamppukangasta ja molemmat meistä yllättyivät melkoisesti, kun saimme käsiimme Hempean Nammi-lakanan, Nangu-pussilakanan ja Nuvvus-tyynyliinat. Hamppukangas on painavaa, koska se on kudottu tiiviisti ja juuri tästä syystä se tuntuu valtavan miellyttävältä nukkumaan mennessä.

Olette ehkä huomanneetkin, että viimeisen vuoden aikana Suomessakin on alettu valmistaa niin kutsuttuja painopeittoja, jotka rauhoittavat hermostoa ja nopeuttavat unen saamista? Uskaltaisin väittää, että hamppukankaan luontainen paino ajaa lähestulkoon saman asian, vaikkei se ole yhtä tymäkkä kuin painopeitto.

Intohimoisena pellavassa nukkujana olin myös hämmästynyt siitä miten paljon silkkisemmän, sileämmän ja pehmeämmän tuntuinen hamppukangas on ihoa vasten, vaikka mielikuvani oli ollut päinvastainen. Pellavassa kiehtoo rouheus, mutta hamppu yhdistää sekä rouhean ulkonäön että miellyttävän tunnun.

Pellavan ja hampun tuntu iholla on kuin yöllä ja päivällä – hamppu on monta kertaa ylellisemmän ja pehmeämmän tuntuinen, jonka lisäksi se myös asettuu kauniimmin. Laiskana silittäjänä rakastan sitä, että vaikka hamppuvuodevaatteet laittaisi paikoilleen kuinka ryttyisinä tahansa, saumat ja suuret rypyt silentyvät käytännössä jo yhden yön nukkumisen jälkeen. Siis tämä on aivan käsittämättömän mahtava asia!

En ole havainnut ahkeran hamppuvuodevaatteiden käytön ja pesujen jäljiltä yhtään kankaan pinnassa olevaa ulonevaa kuitukohtaa, joita sen sijaan pellavavuodevaatteissamme on lähes joka kohdassa. Tämä ei sinänsä tietysti vaikuta kuin nukkumismukavuuteen ja ulkonäköön, mutta kyllähän se kertoo paljon kankaan laadusta.

Vaikka näiden materiaalien tuntuma on hyvin erilainen, niitä myös yhdistää monta käytännön seikkaa: Molemmat paranevat materiaalina pesujen ja käytön myötä, jolloin kangas pehmenee ja imukykyisyys paranee. Tämän lisäksi molemmat materiaalit lämmittävät talvella ja ovat viileitä kesäkuumalla.

Pellava on hamppuun verrattuna herkempi rikkakasveille ja tuhohyönteisille, joten sen kasvatuksessa saatetaan käyttää synteettisiä torjunta-aineita – siksi pellavaa ostaessa kannattaa aina valita sertifioitua luomupellavaa.

Pellavan ja hampun suurimmat erot ilmenevät kankaiden ihotuntuman lisäksi kasvien satoisuudessa ja maaperää parantavissa ominaisuuksissa: Pellavaan verrattuna hamppukuitua saadaan viljeltyä pinta-alaa kohden jopa kuusinkertainen määrä ja toisin kuin pellavan kohdalla, hampun viljely estää eroosiota, soveltuu kiertoviljelyyn eikä se köyhdytä maaperää vaan päinvastoin parantaa sen laatua. Siksi hamppu on ekologiselta kannalta parempi ja vastuullisempi materiaalivalinta kuin pellava.

Ekologiset Hamppuvuodevaatteet Hempea 2 Hempea Hamppukangas

Hamppuvuodevaatteiden pesuohjeet:

• Hempean hamppukankaasta valmistetut tuotteet voi pestä huoletta 60 asteessa, mutta valmistaja suosittelee 40 asteen pesua ekologisista ja ympäristöä säästävistä syistä. Itse koen miellyttäväksi pestä vuodevaatteet ja alusvaatteet aina 60 asteen pesussa ja muut vaatteet ja tekstiilit pesuohjeiden mukaan.

• Hamppukankaalle ei suositella huuhteluaineen käyttöä, sillä se on itsessään pehmeä materiaali ja pehmenee entisestään pesujen myötä. Huuhteluaineen käyttö on myös ekologisesti ajatellen täysin turhaa.

• Kankaan valmistajan suosituksesta rumpukuivaus on kielletty.

• Silitys tapahtuu kosteana, täydellä kuumuudella. Silitys ei kuitenkaan ole pakollista, sillä petivaatteiden rypyt ja painuneet saumat silenevät itsestään vuorokauden nukkumisen jälkeen.

Hamppuvuodevaatteet Hempealta Hamppuvuodevaatteet Hempealta
Heidi

Kyllä mahtaa olla ihanat lakanat! Harmi vaan kun parivuoteen petivaateiden hinta hipoilee 1000 euron korvilla, kun ei ole mahdollisuutta saada näitä blogiyhteistyön merkeissä ilmaiseksi......

Vastaa
Hannamari Rahkonen

No ihanat nämä toden totta ovat, etenkin nyt kun käyttökokemusta on kertynyt jo yli puoli vuotta. Laadukas pellavahan on toinen oikein miellyttävä vaihtoehto petivaatteissa, jos hamppu ei ole hintansa puolesta mahdollinen :) Kaunista kevättä sinulle Heidi!

Vastaa
Helvi Tuominen

Miksi parivuoteen niinsanotut tuplalakanat ovat ohuempaa kangasta? Ihastuin tähän pussilakanaan kun näin sellaisen, mutta se oli normikoko. Olin jo tilaamassa tuplapussilakanaa, mutta luinkin että ne ovatkin ohuempaa laatua.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Moi Helvi!

Itse en lainkaan säikähtäisi ohuempaa laatua, koska Hempean hamppukangas on itsessään hyvin tiivistä, painavaa ja älyttömän laadukasta hamppukangasta. Vaikka parivuodepussilakanan kangas on aavistuksen (huom. aavistuksen) ohuempaa, sillä yksi paripussilakanan kangasvalintaan vaikuttava seikka on se, että sitä ei tälläkään hetkellä voi painavuutensa vuoksi pyörittää esim. meidän 7 kg pyykkikoneessa kuin tyynyliinojen kanssa. Kangas on tiivistä eikä siinä ole ilmennyt minkäänlaista kulumisen merkkiä, vaikka käytämme näitä todella usein ja pesen vuodevaatteet aina 60 asteessa. Tilaisin sinuna paripussilakanan siis hyvillä mielin.

Vastaa
Riitta Hiltunen

Hei
Vieläköhän vastailet näihin kysymyksiin.
Teen opiskeluihin liittyen tehtävää kestävästä kehityksestä
Tehtävän annossa on ohjeena valita jokin tuote, joka elinkaarensa vuoksi olisi kaikissa kohdissaan ekologinen ja kestävä ratkaisu.
Olen nyt pellavasta siirtynyt hamppuun. Ymmärrän viljelyn ja käytön ekologisuuden, mutta itse valmistusprosessia ei ole vielä löytynyt. Löysin paalauksen ja kuitujen erottelun yms, mutta siinäkään ei oikein selvinnyt energiakulutus. Olisiko sinulla puolueetonta tietoa itse vuodevaatteiden valmistusprosessista, pakkaamisesta, kaupasta jne. Miten jatkojalostus ja hävittäminen.
Laitan universumille toiveen hamppuvuodevaatteista!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei! Ensialkuun kannattaa lukea tämä Hempean Marja-Maija Valtosen haastattelu, jossa hän kertoo kankaiden tuotannosta, alkuperästä ja valmistusprosesseista: https://hannamarirahkonen.fi/yellowmood/12kysymysta-hamppukankaasta/

Hän varmaan vastaa mielellään muihinkin kysymyksiin, jos lähetät hänelle meiliä :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Alempi kemikaalikuorma ekologisilla pesuaineilla
DIY-sohva, eli kesä saapui parvekkeelle
10 + 2 kysymystä Hempean ekologisista hamppukangastekstiileistä
Kesäkukkahullun päiväkirjat