Kukkivilla oksilla kevät kotiin – 10+1 vinkkiä oksilla sisustamiseen

syreeni_yellowmood_hannamarirahkonen 1

Päivät ovat alkaneet kirkastumaan ja niiden pidentyminen sen kuin kiihtyy: nyt jokainen päivä on etelässä 6 minuuttia edellistä pidempi ja pohjoisessa hurjat 9 minuuttia! Vaikka meteorologista sekä almanakallista kevättä joudummekin hetken vielä odottamaan, voimme onneksi kotioloissa helposti ottaa pienen varaslähdön.

Jos olet kaltaiseni kevään kyttääjä, odotat kirkkaiden kevätpäivien lisäksi sitä hentoa vihreää värimaailmaa, joka hiirenkorvien kautta eteemme puhkeaa. Olen jo vuosia korvannut markettien lyhytikäiset tulppaanikimput luonnon omilla oksilla. Syksyisin vaasiin leikataan pihlajaa ja kanervaa, keväisin kukkivia puuvartisia. Maljakkoihin luotujen silmuviidakoiden avulla talvea jaksaa vielä sen vaaditun hetken pidempään.

hydrangea-hortensia-gardening-yellowmood-hannamarirahkonen 6

Puuvartiset kasvit ovat omiaan tähän keväiseen varaslähtöön, sillä monien lajien kukanaiheet kehittyvät jo edellisenä syksynä. Ne siis talvehtivat kukkiensa kanssa ja ovat valmiita kukkimaan heti päivien lämmettyä. Marjapensaat ja hedelmäpuut myös usein leikataan keväisin ennen silmujen puhkeamista, ja leikatut oksat kannattaakin tuoda kotiin silmäniloa tuomaan.

Itse olen onnistunut omenapuun, kirsikkapuun, koivun, lehtikuusen, mustikan sekä syreenin kanssa, ja pikaisen puutarhapalstakyselyn jälkeen sain ääniä myös lumipallopensaan, viinimarjojen, angervojen, kanukan sekä onnenpensaan puolesta. Omia suosikkejani ovat veikeitä tupsuja kasvattavat lehtikuusen oksat, jotka toimivat graafisina sisustuselementteinä myös ilman lehtiä, sekä mustikka, joka helposti ilahduttaa vaaleanpunaisilla kukillaan. Räjähtävän keltaisena keväänsä aloittavaa onnenpensasta testaan varmasti tulevaisuudessa.

yard_garden_yellowmood 8

10+1 ohjetta keväisien oksien keräämiseen:

1

Moni kerää sisälle tuotavia oksia kevätleikkausten aikaan maalis-huhtikuussa, mutta itse olen onnistunut monien lajien kanssa myös vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaan. Uudenvuodenaatoksi keräsin sekä mustikkaa että lehtikuusta, joista molemmat kehittivät onnistuneesti keväistä vihreää.

2

Tärkeä ohje onnistumisen kannalta on leikkuun ajoittaminen suojasäälle. Paukkupakkasilla kerätyt kohmeiset oksat harvoin selviytyvät, sillä kontrasti kuivaan ja kuumaan koti-ilmaan on liian suuri. Leikkaamiseen kannattaa käyttää teräviä oksasaksia.

3

Varmimmin onnistut, jos oksissa on selvät nuput. Kukkanuput erottaa lehtisilmuista niiden pyöreyden ja paksuuden perusteella. Jos näitä ei ole tottunut katselemaan, niin hällä väliä – sekä lehdet että kukat ovat pimeään vuodenaikaan tervetulleita. Valitse kuitenkin terveitä oksia, jotka eivät ole liian paksuja, sillä niihin on vaikeaa leikata uusia imupintoja.

4

Jos mahdollista, älä tuo oksia heti kodin lämpöön, vaan anna niiden totutella muutokseen esimerkiksi lasitetulla parvekkeella tai kylmävarastossa yön tai vuorokauden ajan.

5

Jos kotioloissa on mahdollista, upota oksat ensimmäiseksi esimerkiksi ammeeseen tai vatiin haaleaan veteen yön yli. Näin oksat saavat kunnollisen startin sisäelämään.

voikukka_keäkukat_yellowmood_hannamarirahkonen1135

6

Kylvyn jälkeen oksat voi siirtää haluamiinsa maljakoihin. Viillä oksiin vino, muutamien senttien leikkauspinta terävällä veitsellä ja kuori oksaa hieman. Alimmat sivuhaarat voi katkoa, jotta ne eivät jää pinnan alle vettä pilaamaan.

7

Monet puuvartiset tykkäävät lämpimästä vedestä, joten jos oksilla on ollut tarpeeksi aikaa tottua kodin lämpöön esimerkiksi parvekkeella ja sen jälkeen kylvyssä, voit suoraan laskea maljakkoihin lämmintä vettä. Jos lepoaikaa ei ole ollut, oksat kannattaa laittaa ensin kylmään veteen ja vaihtaa se lämpimään vasta vuorokauden kuluttua.

8

Veteen voi lisätä leikkokasvien virkistettä tai omatekoista kasviravinnetta, joka syntyy lisäämällä litraan vettä hyppysellinen sokeria ja muutama pisara kloriittia. Kloori toimii sekä veden puhdistajana, jolloin sen vaihtoväliä voi hieman venyttää, että ravinteena.

9

Uusi imupinta tulee leikata muutaman päivän välein, jotta vesi ei pääse pilaantumaan. Vaihda tilalle lämmintä vettä ja lisää virkistettä.

10

Oksat kannattaa asettaa pois patterien läheisyydestä, jotta nuput ja silmut eivät kuivuisi. Kehittyviä silmuja voi myös suihkutella päivittäin.

+1

Hiirenkorvien ja kukkien puhkeaminen vie viikosta kahteen. Sitä voi myös yrittää nopeuttaa huputtamalla oksat muovipussilla, joka samalla estää silmujen kuivumista.

Huom! Muista, että oksien keräämiseen tarvitaan lupa, eikä se kuulu jokamiehenoikeuksiin! Hyödynnä siis oman pihan puita ja pensaita tai pyydä tuttuasi antamaan omien hedelmäpuidensa kevätleikkuun “roskat”. Itse olen onnistunut myös myrskyjen aikaan tuoreeltaan puista tipahtaneiden oksien kanssa, joita saa vapaasti kerätä.

Kuvat Hannamari Rahkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Aromaterapeuttiset huonekasvit
Kesäkukkahullun päiväkirjat
Kurkistus kukkaisiin kuvauskulisseihin
Tulppaanikausi korkattu