5 x suosikkia Acorellelta
Kaupallinen yhteistyö House of Organic.
Tänä keväänä eivät aurinkosuojiin liittyvät jutut lopu ihan heti kesken! Kirjoitin viime vuonna laajan oppaan luonnonkosmetiikan aurinkosuojista ja julkaisin vastaukset 40 esittämäänne aurinkosuojia koskevaan kysymykseen, jossa kerroin muun muassa mitä fysikaalinen aurinkosuoja tarkoittaa ja tukkivatko ne ihoa, mikä on fysikaalisten ja kemiallisten aurinkosuojien ero, miten lasten iho on turvallisinta suojata, kuinka usein aurinkosuojatuotteet pitäisi uusia ja käytetäänkö luonnonkosmetiikan suojissa nanoteknologiaa. Jos aurinkosuojahommat kiinnostavat, suosittelen lämpimästi lukaisemaan artikkelit läpi – niistä voi löytyä monta uutta ja tärkeää oivallusta näin kesää vasten.
Luonnonkosmetiikan aurinkosuojien laadun suhteen ollaan menty valovuosien nopeudella eteenpäin ja kuten olen aiemminkin maininnut, muumi-ihoa ei tarvitse nykytuoteteknologialla pelätä. Luonnonkosmetiikan aurinkosuoja on fiksu valinta paitsi kemikaalikuorman alentamisen, mutta myös hoitavuuden vuoksi. Tehokkaan suojan lisäksi voiteiden ja spray-muodossa olevien suojien koostumuksissa huomioitu ihanteellisesti lähes merkistä riippumatta myös ihon muut tarpeet kuten kosteutus ja auringon aiheuttamien soluvaurioiden ennaltaehkäisy. Koostumukset ovat enää harvoin tahmaavia – suurempana trendinä on nopea imeytyvyys ja mattaiho. Toisin kuin kemiallisissa aurinkosuojissa, luonnonkosmetiikan voidepohjista löytyy myös runsaasti ihoa hoitavia kasviöljyjä, vahoja, kasviuutteita sekä antioksidantteja, jotka ravitsevat, suojaavat ihon pintaa, syventävät rusketusta ja auttavat ihoa pysymään vastustuskykyisenä.
Aurinkobisneksiin kannattaa ehdottomasti valmistautua viimeistään nyt, sillä etenkin kevään ensimmäiset säteet voivat olla kohtalokkaita aurinkoon tottumattomalle iholle. Yleinen suositus on uusia aurinkosuojat kuuden kuukauden välein – suosittelen tätä etenkin, jos olet vaaleaihoinen, punatukkainen, et rusketu tai sinulla on runsaasti luomia.
Acorelle on Régis Lelongin vuonna 2005 Lounais-Ranskassa sijaitsevassa Frespechin pienessä ja sympaattisessa kylässä perustama vegaaninen kosmetiikkasarja, jonka valikoimiin kuuluu luonnollisia hajuvesiä, vahaustuotteita ja deodorantteja. Régiksen rinnalla työskentelee huippuparfymööri Philippe Collet, joka vastaa sarjan hajuvesien tuoksumaailman luomisesta sekä aromaterapeutti Patty Canac.
Acorelle on itselleni tuttu merkki jo monen vuoden takaa, olen itse asiassa kirjoittanut aikoinaan lukemattomia ylistäviä postauksia sarjan luonnollisista hajuvesistä (suosikkini on edelleen sitruksinen Tea Garden). Nykyään käytän vaihdellen Abel Odorin tuoksuja ja Acorellea, mutta jälkimmäinen oli pelastus vuoden 2011 tienoilla, kun pohdin kovasti kemikaalikuormituksen pienentämistä eikä luonnonkosmetiikan valikoima ollut Suomessa vielä järin laaja. Muistan edelleen miten paljon järkytyin siitä faktasta, että tavallisessa hajuvedessä voidaan käyttää jopa yli 500 erilaista kemikaalia, joihin lukeutuvat parfyymiaineet sisältävät usein xenestrogeeneiksi luokiteltuja ftalaatteja, joita ei tarvitse edes merkitä ainesosaluetteloon.
Kokosin tähän postaukseen vuosien varrella suosikeiksini nousseita tuotteita Acorellelta kesän hengessä, olkaapa hyvät:
1
Jos etsit edullista ja helppoa tapaa kotona suoritettavaan karvanpoistoon, Acorellen kainaloille ja bikinirajalle tarkoitetut kylmävahaliuskat pelastavat jokapäiväiseltä sheivaukselta. Kokeilin näitä ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten ja silloin ensimmäinen yritys meni harjoitteluksi, mutta toisto tekee mestarin. Oman kokemukseni mukaan karvat eivät saa olla liuskoja käytettäessä liian pitkiä, vaan ihanteellista olisi että karva olisi pituudeltaan noin 2-3 mm. Tällöin vahaliuskat tarttuvat paremmin kiinni ihoon ja karvan irtoaa ennemmin juuritupestaan sen sijaan että ne tarttuisivat ja katkaisisivat vain pitkän karvan.
Mikäli pohkeissasi on viidakko, suosittelen että sheivaat alueen ensin ja teet kylmävahaliuskakäsittelyn noin kolmen päivän kuluttua sheivauksesta, riippuen kuinka nopeasti karvasi kasvavat. Vahaliuskojen avulla karva ei kasva takaisin noin 2-3 viikkoon. Olen käynyt sokeroinnissakin, mutta en ole kokenut sitä kuitenkaan kovin tehokkaaksi, joten liuskat ovat edelleen shaverin kanssa suosikkitapani karvanpoistoon. Ennen vahausta on suositeltavaa kuoria iho huolellisesti edellisenä päivänä.
Vahaliuskojen käyttö on helppoa: ne lämmitetään käsien välissä (tai kevyesti hiustenkuivaajalla) ja irrotetaan sen jälkeen toisistaan. Liuska kiinnitetään haluttuun kohtaan karvojen myötäisesti, painellaan pitkin vedoin tiukasti kiinni. Sen jälkeen iho ”kimmotetaan” kireäksi ja tehdään nopea vetaisu vastakarvaan. Niille, joiden karvat kasvavat herkästi sisäänpäin on suositeltavaa vetää liuska ennemmin rivakasti myötäkarvaan. Yhtä liuskaa voi käyttää niin monta kertaa kuin se tarttuu ihoon – keskimäärin käytän yhtä liuskaa kahdesti tai maksimissaan kolmesti, eli esimerkiksi pohkeiden käsittelyyn menee karvojen määrästä riippuen noin 2-4 liuskaa per kerta. Vahajäämät saa kätevästi pois mukana tulevalla manteliöljy-ampullilla.
2
Kesää kohden mentäessä suojaus kannattaa muistaa hipiän lisäksi myös hiusten kohdalla, elleivät korppulatvat kiinnosta. Auringonsäteet kuivattavat hiusta paljon, etenkin jos hiukset on värjätty ja hius altistuu merivedelle.
Paras tapa suojata hiukset on käyttää lierihattua ja sitoa kutrit kiinni ennemmin kuin pitää auki. Hiuksia voi suojata myös riittävän hoitavalla shampoolla, hoitoaineella ja suihkeilla. Acorellen auringolta suojaava Sun Hair on erittäin kohtuuhintainen hiustensuojasuihke, joka suojaa hiuksen pintaa UV-säteilyltä, kirkastaa ja kosteuttaa.
Suihkeessa on kasviglyseriiniä, sitruunavettä sekä buriti- ja karanjaöljyjä, jotka antavat mekaanista suojaa. Riisipohjainen aminohappo antaa volyymia ja öljyn kultaisen pähkinäinen sävy tulee Neem-kasvin sukulaiskasvista karanjasta. Karanja sisältää runsaasti Omega-9 -rasvahappoja, jotka tukevat hiusten hyvinvointia.
Minusta oli enemmän kuin mielenkiintoista ja ilahduttavaa, että hiussuihkeesta löytyy myös etikkaa. Hiuspohjassa on tismalleen sama 5,5 pH-arvo kuin ihollakin. Shampoot emäksisöivät päänahkaa ja koska etikan pH on lähes identtinen pH ihon kanssa, se sopii todella hyvin pH:n tasapainoittamiseen. Etikka lisää myös hiuksen kiiltoa ja suojaa haitallisten bakteerien kasvulta.
Pullo pitää ravistaa aina ennen käyttöä, jotta vesimäiset ja öljymäiset faasit sekoittuvat. Suihketta voi suihkuttaa suoraan pituuksiin tai levittää sen kämmenten kautta hiuksiin. Ihanan raikastava ja samalla hoitava suihke ei saa hiuksia näyttämään tahmaisilta tai likaisilta, iso peukku siitä. Tuoksu on itsessään jo sellainen, että sana kesä on ainoa oikea asia sen kuvaamiseen!
3
En juurikaan lotraa tuubeihin pakattujen voidemaisten aurinkovoiteiden kanssa, sillä sprayt ovat tuhat kertaa helpompia levittää ja nopeampia kuivumaan. Acorellelta löytyy aurinkosuojasprayt kahdella eri suojakertoimella, SPF30 ja SPF50.
Kuten spray-muotoon pakatuilla aurinkosuojilla on tapana, myös Acorellen versioissa on miellyttävän ohut ja vesimäinen koostumus, joka ei jätä ihoa valkoiseksi. Nämä ovat koostumukseltaan samankaltaisia Algamariksen aurinkosuojasuihkeiden kanssa, mutta Acorelle käyttää mineraalifiltterinä ainoastaan titaanioksidia kun taas Algamaris käyttää sekä titaani- että sinkkioksideja.
Acorelle Sun Spray SPF 30 -aurinkosuojaspray sopii sekä kasvoille että vartalolle, sillä se levittyy kuin unelma. Titaanidioksidi antaa suojaa sekä UVA- että UVB -säteitä vastaan ja suihkeessa on lempeän mieto tuoksu. Suihkeessa on mukana aurinkosuojafiltterin lisäksi arganöljyä, propolista, Prickly Ash -uutetta ja kookosöljyä. Spraysta löytyy myös SPF 50 -aurinkosuojaspray, joka on lähes tuoksuton. SPF50 sisältää runsaammin titaanioksidia, joten se on valkoisempaa kuin SPF30 ja vaatii siksi huolellisemman levittämisen, mutta se ei silti jätä ihoon valkoisuutta. Perheen pienimmille sarjasta löytyy lasten iholle kehitetty SPF50-aurinkosuojavoide.
Kasvoille on olemassa myös miedon tuoksuinen SPF30 aurinkosuojageeli, joka jättää iholle kevyen öljyisen pinnan. Geeli sopii hyvin myös meikin alle, kun sen levittää noin 15 minuuttia ennen meikkaamista, jotta se ehtii imeytyä. Öljymäinen geeli on miellyttävän kosteuttava ja antaa meikin alla myös luonnollista kuultoa – ehdottomasti miellyttävämpi kuin moni voidemuotoinen kasvoille tarkoitettu aurinkosuoja! Geelissä on karanjaöljyä, titaanioksidia, bisabololia, auringonkukkaöljyä, propolista ja siitepölyä.
4
Acorellen After Sun -vartalovoide on koostumukseltaan kuin sekoitus geeliä ja ohuen ohutta emulsiota – aivan täydellinen hoitovoide auringon kuivattaman ihon kosteuttamiseen tai palaneen ihon rauhoittamiseen. Tätä olen käyttänyt aiempinakin vuosina ja pidän todella paljon tuotteen hassusta koostumuksesta, sillä se imeytyy nopeasti ja jättää iholle hoitavan, kevyen öljyisen kalvon sekä viilentää ihoa todella miellyttävästi. Raikas ja viilentävä vaikutus on ihoa rauhoittavan piparminttuveden ansiota.
Emulsiossa on myös Polynesian saarien monoi-kukista valmistettua öljyä, jota valmistetaan liottamalla keikarinkukkalajin aurinkokuivattuja nuppuja kopra- eli kookospähkinän kuivatusta siemenvalkuaisesta valmistetussa öljyssä. Koostumuksen kruunaa antibakteerinen propolis ja ihon vastustuskykyä tukeva siitepöly.
5
Käytän nykyään vuorotellen Weledan Salvia-deodoranttisprayta ja soodapohjaisia, voidemaisia deodorantteja. Acorellella on valikoimissa useampi soodapohjainen dödö, joista valitsin ihastuin palavasti kataja-minttuun. Voidedödö on avatessa ja ensimmäistä kertaa käytettäessä vähän nihkeä, joten malta hieman ja anna sen lämmetä ihon kosketuksessa. Koostumus on Schmidt’siin verrattuna paljon kovempi, joten deodoranttipuikko ei murru tai sula liian paksuksi kerrokseksi iholle. Suosittelen Acorellea etenkin, jos kaipaat erittäin hyvää hajun neutraloijaa tai jos aiemmin kokeilemasi soodadödöt ovat tahranneet pehmeästä koostumuksesta johtuen vaatteitasi. Dödö ei alkanut haista ummehtuneelta edes myöhään illalla rankan liikunnan jälkeen ja siinä on aivan loistava pito!
Luonnonmukaiset deodorantit estä hikoilua kuten antiperspirantit tekevät, vaan niiden teho perustuu bakteerien aiheuttamien hajujen neutraloimiseen. Acorellen vegaanisten dödöpuikkojen INCI-listasta löytyy soodaa, sheavoita, maissitärkkelystä, kookosöljyä, ihosoluja korjaavaa intianmerantipuu-öljyä, teepensasuutetta, auringonkukkaöljyä ja katajan sekä piparmintun eteerisiä öljyjä.
Sooda saattaa aiheuttaa joillekin iho-oireita, mutta omalla kohdallani ärsytystä ei ole tullut koskaan ja käytän siksi ihan hyvillä mielin soodapohjaisia deodorantteja. Ne toimivat niin hyvin sellaisissa tilanteissa, joissa luotettavalle hajujen neutraloimiselle on tarvetta. Kaiken lisäksi deodoranttien tuoksut ovat huumaavia – katajan ja mintun yhdistelmä on kerrassaan nerokas ja muistuttaa jo sellaisenaan kuumasta kesäpäivästä keskellä pohjoista havumetsää.
House of Organic on Acorellen uusi jälleenmyyjä Suomessa ja he etsivät koko ajan uusia jälleenmyyjiä tälle loistavalle sarjalle.
Kuvat Hannamari Rahkonen
Olipa kiva lukea tämä arvostelu. Tilasin juuri tuon Acorellen SPF30 suihkeen, joka odottaa hyllyllä alkukesän lomamatkaa. Se oli ainoa spray, jonka voi koon puolesta ottaa käsimatkatavaroihin :). Täytyy myöntää, että havahduin aurinkovoiteen käyttöön vasta viime kesänä (kun olin taas kerran palanut aika pahasti). Nuo kylmävahaliuskat ovat olleet myös vuosia jo käytössä.
Kiitos Anna! Ja hei, parempi havahtua myöhään kuin ei milloinkaan. Itsekin olen vasta aikuistumisen ja toki työni myötä alkanut ymmärtää auringossa palamisen haittavaikutuksia terveyteen. Tosi ihanaa reissua sinulle!