Suuri luonnonkosmetiikan aurinkosuojaopas
Kaupallinen yhteistyö Alga Maris (sisältää alekoodin!)
Seuraa rakkaudella koostettu aurinkosuojajuttu, jota usea teistä on toivonut etenkin Everyday Minerals -arvontaan antamissa postaustoiveissanne. Vaikka juuri nyt ei siltä tunnu, kohta on taas se aika vuodesta, kun toppakerrokset saa heittää muutamaksi kuukaudeksi varastoon ja ottaa vastaan Suomen jokseenkin ailahtelevan kesäilmaston. Tuli hellettä tai ei, ihon suojaaminen auringolta on silti ajankohtaista meille kalkkilaivan kapteeneille, joiden iho on ollut visusti suojassa auringonvalolta pitkän syksyn, talven ja kevään. Kesään kannattaa varautua kepeiden soittolistojen, matkahaaveiden, aurinkolasien, pitkien rantapäivien ja tuoreiden kesämarjojen lisäksi myös lierihatuilla, peittävällä vaatetuksella ja luonnonkosmetiikan parhailla aurinkosuojilla, sillä kevään ja kesän alkuvaiheessa iho ei ole vielä kyennyt muodostamaan ja aktivoimaan luontaista auringonsäteiltä suojaavaa korjausmekanismiaan.
Luonnonkosmetiikan aurinkosuojista löytyy tänä päivänä koostumukseltaan jopa kemikaaliversiot peittoavat vaihtoehdot halusipa turvallisen ja tehokkaan suojan omalle tai jälkikasvunsa iholle. Toivon, että tämän lempeän aurinkosuojasaarnani luettuasi aurinkosuoja kuuluu kesäkassisi sisältöön yhtä oleellisesti kuin lompakko ja kotiavaimet – palamisen ennaltaehkäisy kun on paljon miellyttävämpi juttu kuin palaneen hipiän hoitaminen kesäkuumalla (sanoo nainen, joka huhki viime toukokuussa pihatalkoissa hihattomassa paidassa ja poltti erittäin pahasti niskansa, selkänsä ja käsivartensa).
Alla todella tuhti tietopaketti, jos olet halunnut tietää miten ihon suojamekanismi toimii auringonsäteilyä vastaan, mihin luonnonkosmetiikan aurinkosuojien teho perustuu, miten valita oikea suojakerroin eri sääolosuhteisiin, miten ja miksi poistaa aurinkosuojat iholta päivän päätteeksi, miten valita oikea aurinkosuojakoostumus eri ihotyypeille tai miten hoitaa palanut iho kuntoon. Jos herää mitä tahansa kysymyksiä liittyen aurinkosuojatuotteiden INCI-listoihin, ihotyyppeihin, tuotevalintoihin tai muuhun niin heitä ne ihmeessä kommenttiosioon, vastaan kaikkiin mielelläni!
Saat House of Organic -verkkokaupasta 10 % alennuksen koko valikoimasta koodilla yellowmood
Ihon oma aurinkosuojamekanismi
Iho on älykäs elin, jolla on omat toimintamekanisminsa UV-säteilyltä suojautumiseen. Hien ja talintuotannon tuoman kevyen suojan lisäksi epidermis (ihon uloin pinta, eli sarveiskerros) alkaa muodostaa iholle luonnollisen suojan altistuessaan auringonsäteilylle siten, että säteiden vaikutuksesta sarveiskerros alkaa paksuuntumaan, melamiinin muodostuminen kiihtyy ja ihon oma entsymaattinen korjausmekanismi aktivoituu (tapahtuu ruskettuminen). Näiden lisäksi terve ja normaalisti toimiva iho kykenee korjaamaan solutuman DNA-vaurioita entsymaattisesti. Kyseessä on niin kutsuttu ihon sopeutumisilmiö, joka antaa iholle noin 10SK suojakertoimen, joka ei kuitenkaan tänä päivänä ole riittävä aurinkosuoja sellaisenaan edes Suomen kesässä voimakkaamman UV-säteilyn vuoksi.
Ihon oma ”aurinkosuoja” ei mene päälle tai toimi välittömästä altistuessamme auringolle, vaan suojamekanismin aktivointi tapahtuu vähitellen (optimaalinen tulos saavutetaan noin kolmen viikon päivittäisellä 5-15 minuutin auringonotolla). Juuri tästä syystä auringossa on oltava varovainen etenkin alkukeväästä ja alkukesästä, sillä ihon sarveiskerros ei vielä ole muodostanut vastustuskykyään täyteen mittaansa ja on siksi erityisen herkkä reagoimaan palamalla.
Säteilyn voimakkuuteen ja reagointiin vaikuttavat oleellisesti se minkä ikäisiä olemme, minkätyyppinen iho meillä on ja mitä sukupuolta edustamme. Lapsien iho on erityisen herkkä palamaan, koska heidän ihonsa sarveiskerroksen soluväleissä olevia lipidejä ei ole muodostunut vielä riittävästi antamaan suojaa säteilyltä. Myös aikuisella voi olla ohut ja kuiva iho (esim. atopia), jolloin iho ei kykene välttämättä aktivoimaan juuri ollenkaan omaa suojamekanismia auringonsäteitä vastaan ja siksi se pitää suojata tarkemmin kuin normaali iho. Sukupuoli vaikuttaa auringonsäteiden reaktioherkkyyteen rakenteellisesta erosta johtuen – mieshormoni testosteroni kun tekee miehien ihosta 25 % paksumman ja vahvemman kuin naisten ihosta.
Auringosta heijastuu lyhytaaltoisia UVB-säteitä, jotka sekä polttavat että ruskettavat ihoa. Säteiden voimakkuus ja vaikutus riippuu muun muassa ihotyypistä ja pohjasävystä (normaali/tumma/vaalea/herkkä), auringon korkeudesta, leveysasteista, pilvisyydestä, maantieteellisestä sijainnista sekä vuoden ja vuorokauden ajasta. Myös pilvisellä säällä on tärkeää suojautua säteilyltä, sillä pilvien takana piileksivän auringon vaikutus on edelleen noin 40 % luokkaa. UVB-säteilyn heijastumisilmiö on voimakkainta lumelta (noin 80 %), merivedestä (noin 20 %) ja vedestä (noin 8 %).
Lyhyt muistilista alkukesän aurinkohuumaan:
• Jos haluat maksimoida turvallisen, tasaisen ja kauniin rusketuksen, aloita laadukkaiden aurinkokapselien käyttö kaksi kuukautta ennen kesää (esim. Vivida)
• Totuta ihoa aurinkoon vähitellen
• Suojaa ihosi aina pääsääntöisesti vaatteilla ja hatuilla
• Suosi varjoa ja vältä suoraa oleilua auringossa
• Suojaa ihosi auringonsäteille altistuessa luonnonkosmetiikan aurinkosuojilla (etenkin, jos vietät aikaasi veden tai lumen äärellä)
Luonnonkosmetiikan aurinkosuoja – terveysteko itselle ja ympäristölle
Aurinkosuoja voidaan tuottaa kosmetiikan tuotteisiin kahdella eri tavalla: joko kemiallisesti tai fysiologisesti (eli luonnollisesti). Kemialliset aurinkosuojafiltterit toimivat imemällä UV-valoa, kun taas fysikaaliset suojat heijastavat sitä pois iholta. Tämän lisäksi kemialliset aurinkosuojat sisältävät usein sellaisia UV-filttereitä, kemikaaleja ja nanoteknologiaa, joiden pitkäaikaisvaikutuksia ja keskinäistä synergiavaikutusta ei ole voitu vielä tutkia riittävästi.
Osa aurinkosuojiin käytetyistä kemikaaleista on kuitenkin todettu vaikuttavan haitallisesti mm. kehomme hormonitoimintaan. Nanoteknologia on erityisesti aurinkosuojatuotteiden kohdalla kuuma peruna, koska niiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä tietoa. Vuonna 2012 julkaistussa Euroopan Unionin lausunnossa todetaan nanomateriaaleista seuraavaa: ”Sama nanomateriaali, joka antaa kosmeettiselle tuotteelle hyödyllisiä ominaisuuksia, voi myös aiheuttaa kuluttajalle (terveydellisiä) riskejä”. Kemiallisesti koostettujen aurinkovoiteiden vaikutus nähdään valitettavasti jo ympäristöstä, sillä useat koralliriutat ovat tuhoutuneet niiden seurauksena eivätkä ne pääse uusiutumaan, koska voiteiden rasvat ja kemikaalit estävät valon pääsyn meren pohjalle. Lisäksi kemikaalit kulkeutuvat veden mukana elimistöömme.
Suurin ero kemiallisten aurinkosuojatuotteiden ja sertifioidun luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteissa on se, että jälkimmäisissä ei käytetä milloinkaan ympäristölle ja terveydelle haitallista nanoteknologiaa tai muita keholle haitallisia kemikaaleja. Sen sijaan tuotteista saadaan tehokkaita käyttämällä hyvin siedettyjä ja turvallisia mineraalisuodattimia, joilla iholle saadaan erittäin hyvä ja ennen kaikkea turvallinen suoja säteilyltä.
Fysikaalisten luonnonkosmetiikan suojien sisältämät mineraalit kuten titaani- ja sinkkioksidit koostuvat auringonsäteitä hajottavista mikropigmenteistä ja toimivat heijastamalla säteilyä pois iholta. Puhutaan niin sanotuista mikroionisoiduista pigmenteistä, joiden koko on 10-15 millimetriä ja jotka antavat pysyvää suojaa kuitenkaan imeytymättä ihoon.
Aurinkosuoja on myös ihonhoitotuote
Luonnonkosmetiikan aurinkosuojien toiminta perustuu kolmeen perusasiaan: 1) turvalliset mineraalioksidit heijastavat UV-säteilyä pois iholta, 2) huolellisesti koostettu voidepohja estää ihon kuivumista ja vanhenemista ja 3) voiteisiin valitut tehoraaka-aineet hoitavat ja rauhoittavat ihoa.
Auringossa oleilu kuivattaa ja vanhentaa ihoa, joten sen lisäksi että luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteet on koostettu auringonsäteilyltä suojaavista raaka-aineista, on tuotteiden koostumuksissa huomioitu myös ihon muut tarpeet ja ominaisuudet kuten kosteutus, hoitavuus ja soluvaurioiden ennaltaehkäisy. Voidepohjissa käytetään runsaasti ihoa hoitavia kasviöljyjä- ja vahoja, yrtti- ja kasviuutteita sekä muita antioksidantteja, jotka ravitsevat, suojaavat ihon pintaa, syventävät rusketusta ja auttavat ihoa pysymään vastustuskykyisenä.
Rasvamuotoiset raaka-aineet tehostavat fysikaalisten aurinkosuojien päävaikuttaja-aineina toimivien mineraalioksidien toimintaa ja vaikutusta, sillä joissakin kasviöljyissä- ja vahoissa on luontaisesti lisäsuojaa antavaa linolihappoa ja muita UV-säteilyä suodattavia komponentteja. Alga Mariksen aurinkosuojissa tällaisia rasvamuotoisia raaka-aineita ovat mm. neitsytkookosöljy, sheavoi, mehiläisvaha, karnaubavaha, risiiniöljy ja auringonkukkaöljy. Etenkin ulkomaan matkoilla on suositeltavaa käyttää kevyiden ja fluidimaisten aurinkosuojien sijaan rasvaisempia voiteita, sillä rasvapitoiset raaka-aineet tehostavat aurinkosuojan toimivuutta ja antavat paremman suojan säteilyltä – samasta syystä lapsille suositellaan käytettäväksi ainoastaan voidemuotoisia aurinkosuojia.
Miten valita oikea aurinkosuojakoostumus ja suojakerroin?
Luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteita löytyy jo todella monessa erilaisessa olomuodossa ja eri suojakertoimilla varustettuina, mutta valinta ei ole aina ihan yksioikoinen. Sopivan aurinkosuojan valintaan vaikuttaa kolme tärkeää asiaa: 1) oma ihotyyppi ja 2) se, missä auringolle altistutaan (veden äärellä, tropiikissa vai Suomessa) ja 3) onko kyseessä lapsen, naisen vai miehen iho.
Olen kokeillut lukemattomia eri merkkejä ja täytyy sanoa, että luonnonkosmetiikan aurinkosuojat ovat ottaneet isoja laatuharppauksia tässä muutaman viime vuoden aikana. Kesällä 2015 kokeilemani Alga Maris on silti tälläkin hetkellä meidän perheessä ehdoton ykkönen. Sarjan tuotekehitys on hiottu huippuunsa eikä tuotteita voi moittia yhtään mistään – etenkään mineraalioksidien aiheuttamasta muumiefektistä, josta luonnonkosmetiikan aurinkosuojia on yleisesti herjattu. Monipuolisen tuotekavalkaadin lisäksi sarjan aurinkosuojan ovat riittoisia, tehokkaita, erittäin nopeasti ja hyvin imeytyviä, vedenkestäviä ja ihanan tuoksuisia. Olen aina kammonnut perinteisten aurinkosuojien esanssipommin tuoksua, joihin verrattuna Alga Mariksen makea, raikas ja kevyen kookoksinen tuoksu ihastuttaa, vaikkei kookosfani olisikaan.
Sarjan valikoimissa on useita erityyppisiä aurinkosuojia niin kasvoille kuin vartalolle: suihkemuotoon pakattuja kevyitä ja vesimäisiä emulsioita/fluideja, kestäviä voiteita ja kiinteitä suojapuikkoja (jälkimmäisiä käytetään paikallisesti sellaisille ihoalueille, joille tarvitaan aina auringossa ollessa korkeaa suojakertointa, esimerkiksi silmäluomet, huulet, nenä, kaula ja korvat).
Listasin tähän alle alle pienen ohjeistuksen siitä mitkä Alga Mariksen tuotteista sopivat parhaiten eri ihotyypeille, pysyipä sitten kotimaan auringossa tai olipa suuntana ulkomaan lämpö. Ulkomailla ei kannata sortua käyttämään ronskimman rusketuksen toivossa matalampia suojakertoimia. On totta, että korkean suojakertoimen aurinkosuojan voiteita käyttämällä iho ruskettuu hitaammin, mutta rusketuksesta tulee samalla paljon kestävämpi kuin matalia suojakertoimia käyttämällä. Tämän lisäksi välttyy varmemmin ihon polttamiselta, joka on ehkä varmin tapa pilata lomamoodi.
Normaalille iholle sopivat Alga Maris-tuotteet
Normaalille iholle sopivat parhaiten suihkutettavat aurinkosuojasuihkeet, jotka ovat koostumukseltaan vesimäisiä ja imeytyvät nopeasti. Niiden kevyt koostumus ei tuki ihohuokosia yhtä voimakkaasti kuin voidemaiset aurinkosuojatuotteet, mutta antavat silti erinomaisen suojan säteilyä vastaan. Suihkeissa on kuivaöljymäinen koostumus, joka sopii vartalon lisäksi myös kasvoille käytettäväksi.
Kotimaahan:Alga Maris SPF30 -aurinkosuojasuihke, Alga Maris SPF30 -sävyttävä kasvovoide, paikallisesti Alga Maris aurinkosuojastick SPF50, Alga Maris huulirasva SPF30
Veden/lumen äärelle ja ulkomaille: Alga Maris SPF50 -aurinkosuojasuihke, paikallisesti Alga Maris aurinkosuojastick SPF50, Alga Maris huulirasva SPF30
Kuivalle, herkälle tai atooppiselle iholle sopivat Alga Maris-tuotteet
Aurinkosuojan koostumuksella ja voidepohjalla on suuri merkitys, jos iho on kuiva, atooppinen tai herkkä. Kuiva iho kaipaa suojakertoimen lisäksi hoitavia ominaisuuksia kuten vesimäistä kosteutta, rasvoja ja antioksidantteja tukemaan ihon omaa puutteellista vastustuskykyä. Alga Mariksen suojista parhaimmat vaihtoehdot ovat voidemuotoiset suojat, joissa on antioksidanttinen, hoitava ja kestävä koostumus.
Kotimaahan: Alga Maris SPF30 -voide vartalolle, Alga Maris SPF30 -sävyttävä kasvovoide, Alga Maris SPF30 -aurinkosuojavoide kasvoille, Alga Maris huulirasva SPF30
Veden/lumen äärelle ja ulkomaille: Alga Maris SPF50 -voide vartalolle, Alga Maris SPF50 -aurinkosuojavoide kasvoille, paikallisesti Alga Maris aurinkosuojastick SK50, Alga Maris huulirasva SPF30
Rasvaiselle iholle sopivat Alga Maris-tuotteet
Rasvaiselle iholle kannattaa valita aurinkosuojatuote, jossa on mahdollisimman vähän rasvaisia raaka-aineita. Sopivimpia ovat mahdollisimman vesimäisen koostumuksen omaavat emulsiot/fluidit, jotka muodostavat iholle kevyeltä tuntuvan, mutta silti tehokkaan suojakalvon. Alga Mariksen suihkutettavat aurinkosuojatuotteet ovat hyvä vaihtoehto siksi, että niitä voi levittää ohuen kerroksen eikä niiden koostumus tuki jo valmiiksi rasvaista tai epäpuhdasta ihoa niin herkästi kuin voidemaiset versiot. Koska ihon lisäsuojana ei ole aurinkosuojavoiteen tuomia rasvaisia komponentteja, etenkin ulkomailla trooppisessa ilmastossa on todella tärkeää muistaa lisätä aurinkosuojasuihketta iholle minimissään kahden, mieluiten tunnin välein.
Kotimaahan: Alga Maris SPF30 -aurinkosuojasuihke, paikallisesti Alga Maris aurinkosuojastick SPF50, Alga Maris huulirasva SPF30
Veden/lumen äärelle ja ulkomaille: Alga Maris SPF50 -aurinkosuojasuihke, paikallisesti Alga Maris aurinkosuojastick SPF50, Alga Maris huulirasva SPF30
Lasten iholle sopivat Alga Maris-tuotteet
Lasten iho palaa todella helposti ja heidän ihon suojaamiseen tulisi suhtautua vakavasti. Ensisijainen suoja saadaan aina vaatetuksella, jonka lisäksi käytössä on tärkeää olla riittävän korkean suojakertoimen aurinkosuoja. Korkea suojakerroin antaa lapsen kehittymättömälle ja herkälle iholle voimakkaimman ja turvallisimman mahdollisen suojan, jota voiteen sisältämät rasvaiset raaka-aineet kuten sheavoi ja kookosöljy parantavat. Suojaa erityisen huolellisesti myös kasvojen ja korvien alue.
Kotimaahan, veden/lumen äärelle ja ulkomaille: Alga Maris SPF50 -aurinkosuojavoide, Alga Maris SPF50 -suihke, paikallisesti Alga Maris aurinkosuojastick SPF50, Alga Maris huulirasva SPF30
Check list: näin suojaat ihosi auringonsäteiltä läpi päivän
• Voit halutessasi aloittaa aurinkovoiteen käytön jo muutamaa päivää ennen auringolle altistumista, jotta voiteen aktiiviaineet imeytyvät paremmin – tämä kannattaa tehdä etenkin, jos ihosi on herkkä palamaan.
• Valitse olosuhteisiin sopiva aurinkosuojakerroin (etelän matkoille, veden ja lumen äärelle kannattaa aina valita korkeampi SK50-suojakerroin, kun taas vastaavasti Suomen olosuhteissa useimmiten riittää SK30).
• Suojaa erityisen hyvin kasvosi (nenä, luomet ja huulet), kaulan alue sekä kädet, sillä niissä on ohuempi iho kuin muualla kehossamme ja ne palavat herkemmin. Näille alueille on aina suositeltavaa käyttää korkeita suojakertoimia!
• Lisää aurinkosuojavoidetta uusi kerros vähintään kahden tunnin välein edellisestä levityskerrasta ja mikäli uit, lisää uusi kerros aurinkovoidetta heti uinnin jälkeen.
• Muista puhdistaa iho auringonoton jälkeen aurinkosuojavoiteesta ja levittää iholle kosteuttava ja hoitava After Sun -voide.
Auts, entä jos hipiä kärähti jo?
Vuoden takaisen kokemukseni perusteella, auts todellakin. Jos alkukevään tai kesän säteet ovat lämmittäneet hipiän palavaksi, näillä ensiapuvinkeillä saat tilanteen haltuun. Tässä vaiheessa on tärkeää mainita muutama sananen erilaisista palamisen asteista. Ensimmäisen asteen polttama saa ihon punoittamaan joko päiväksi tai pariksi ja muutaman viikon kuluessa palanut ihoalue alkaa hilseillä lievästi. Toisen ja kolmannen asteen polttamat nostavat ihon pinnalle punoituksen ja hilseilyn lisäksi pinnallisia rakkuloita ja turvotusta. Kolmannessa asteessa iholle syntyneet rakkulat ovat syviä ja voivat ulottua verinahkaan saakka ja tällaisissa tilanteissa on aina käännyttävä lääkärin puoleen, jotta iho ei pääse tulehtumaan.
Jos iho on saanut osumaa liian polttavista säteistä varotoimenpiteiden puutteiden vuoksi, näillä nopeutat ihon toipumista ja kipua:
1) Viilennys pysäyttää palamisreaktion
Palanut iho kaipaa aivan ensimmäiseksi viilennystä, koska palamisreaktio on saatava pysäytettyä. Mene viileään suihkuun tai levitä iholle viileällä vedellä kostutettuja pyyhkeitä. Palanut iho on kipeä ja arka, joten suihkun jälkeen kannattaa pukeutua luonnollisiin ja hengittäviin vaatemateriaaleihin kuten puuvillaan tai pehmeäksi pestyyn pellavaan. Toista viileä suihku useaan otteeseen päivän mittaan, jotta polte rauhoittuisi ja iho pääsisi aloittamaan toipumisreaktionsa nopeasti. Muista ottaa kipulääkettä, mikäli iho on kipeä ja hakeudu lääkäriin, jos epäilet polttamien täyttävät toisen tai kolmannen asteen kriteerit.
2) Kosteuta, kosteuta, kosteuta!
Kuivuus on palaneen ihon pahin vihollinen. After Sun -voidetta tulisi käyttää aina auringossa oleilun jälkeen, mutta palamisen hoitamisessa tuotteen merkitys korostuu entisestään. After Sun -voiteet on rakennettu koostumukseltaan hoitaviksi ja ne sisältävät usein viilentäviä sekä solukorjausta aktivoivia raaka-aineita, jotka toimivat parhaana mahdollisena ensiapuna janoiselle sekä kipeälle iholle. Tehoraaka-aineet tukevat ihon toipumista välittömästi palamisen tapahduttua, mutta näiden lisäksi tuotteelta vaaditaan sopivassa suhteessa vesimäisiä sekä voidemaisia raaka-aineita, jotta iho saa kaipaamaansa syväkosteutusta. Kerroksia kannattaa lisäillä heti edellisen kuivuttua ja huolehtia siitä, että iho ei missään tilanteessa pääse kuivahtamaan.
Viime toukokuussa Alga Mariksen After Sun -emulsiosta tuli palaneen hipiäni paras ystävä. Kärähtänyt iho on kipeä ja kosketusarka, joten pelastajaemulsio oli parasta mitä saatoin toivoa – kevyt koostumus sujahti ihoon hetkessä, vaati vain minimaalisen levityksen ja viilensi ihoa sopivasti. Alga Mariksen emulsiossa on käytetty vesimäisten kosteuttajien lisäksi karitevoita sekä kookos- ja auringonkukkaöljyjä, jotka palauttavat tehokkaasti ihon omaa kosteustasapainoa.
Näiden lisäksi After Sun -emulsiossa on aloe veraa ja punalevästä johdettua Alga-gorria -molekyyliyhdistettä, joka sisältää runsaasti ihoa suojaavia flavonoideja, aminohappoja, karotenoideja sekä mineraalisuoloja. Aloe vera on yksi emulsion parhaimmista raaka-aineista ja se tunnetaan ihoa pehmittävistä, kosteuttavista, kutinaa rauhoittavasta, viilentävästä ja ihovaurioita korjaavasta vaikutuksesta. Voiteen sisältämä Bisabolol hillitsee UV-säteilyn aiheuttamaa punoitusta ja polysakkaridit lukitsevat kosteuden iholle sekä estävät voiteen haihtumista.
3) Ole oman ihosi vartija – ennaltaehkäise uusi palaminen
Palaneen ihon suojamekanismi on vaurioitunut ja kerran palettuaan hipiä kärähtää uudestaan entistä herkemmin. Ole siksi äärettömän säntillinen ja tarkka palamisen jälkeisen ihon suojaamisessa. Suosi pääsääntöisesti palaneen alueen peittävää vaatetusta ja suojaa iho aurinkosuojalla aina ulos mennessäsi.
Näin poistat aurinkosuojatuotteet iholta
Aurinkosuojatuotteiden päätehtävä on muodostaa ihon pinnalle suojaava ja vedenkestävä (rasva)kalvo ja siksi aurinkosuojat ovat tymäkkää tavaraa. Erityisesti voidemuotoiset tuotteet saattavat tukkia ihoa ja ihohuokosia sisältämiensä mineraalioksidien ja rasvapitoisten raaka-aineiden vuoksi. Aurinkosuojavoiteet eivät poistu iholta itsekseen, vaan ne on muistettava poistaa iholta asianmukaisesti jokaisena päivänä. Vartalolle suosittelen kuorintakinnasta ja mietoja tensidejä sisältävää suihkugeeliä tai vartalonkuorintatuotteita, joissa on mukana reiluhkoja kuorivia kiteitä ja pinta-aktiivisia tensidejä. Kuorinta-ainetta saa kulumaan vartalolle kesäaikana aika reippaasti, joten hinta-laatusuhteeltaan suosin Organic Shopin herkullisia ja runsaskiteisiä vartalonkuorintoja. Kuorintahanskoista suosikkini on Eco by Sonyan kasvikuiduista valmistettu kuorintakinnas, joka ei vie matkalaukussakaan juuri ollenkaan tilaa.
Kasvoille suosittelen perinteisen kasvojenpuhdistuksen lisäksi Konjac Sponge -ihonhoitosienen päivittäistä käyttöä ja kevyttä kuorintaa esimerkiksi Evolven Radiant Glow -naamiolla tai jollain muulla pienikiteisellä ja hellävaraisella kuorintanaamiolla. Kasvojen iho on erityisen tärkeää puhdistaa huolellisesti aurinkosuojan käytön jälkeen, koska se on rakenteeltaan ohuempaa kuin vartalon iho. Näin kasvojen iho ei pääse tukkeutumaan ja aiheuttamaan ikäviä epäpuhtausongelmia, vaan pysyy hengittävänä, kimmoisana ja hyväkuntoisena koko kesän.
Omat Alga Maris-suosikkini kotimaan ja Etelä-Euroopan lämpöön
Lähdemme kesäkuun puolivälin tienoilla noin neljän viikon matkalle Pohjois-Italiaan ja Portugaliin, jossa lämpöasteet ovat (toivon mukaan) huipussaan ja aurinkoa pitäisi piisata. Olen käyttänyt Alga Mariksen aurinkosuojia kesästä 2015 saakka ja minulle on jo ehtinyt muotoutua omat suosikkini, mutta ulkomaille lähtiessä on tarve muutamalle päivitykselle: suojakertoimia pitää olla enemmän ja spray-suihkeen lisäksi mukana on oltava myös voidemuotoinen aurinkosuoja.
Kotimaassa ehdoton suosikkini on sarjan SPF30 -aurinkosuojaspray, joka jättää ihon pinnan kosteutetuksi, mutta ei rasvaiseksi. Suihkepää toimii kuin unelma, ehkäisee yliannostelun ja tekee tuotteesta todella riittoisan. Lähes juoksevan vesimäinen koostumus mahdollistaa levityksen laajalle alueelle. Aurinkosuojat ovat vedenkestäviä, mutta etenkin suihkemuotoisia aurinkosuojatuotteita kannattaa lisätä uusi kerros uinnin jälkeen. Olen käyttänyt suihketta niin vartalolla kuin kasvoillakin, samaa metodia sovellan reissullamme.
Portugalin ja Italian kesälomallemme nappaan mukaan kattavamman ja suojakertoimiltaan tymäkämmän kavalkaadin. Mukaan lähtee sarjan suihkutettava SPF50 -suojakertoimen spray, jonka koostumus on SK30 -suihkeeseen verrattuna hivenen paksumpi, onhan siinä runsaammin titaani- ja sinkkioksideja. After Sun -voidetta aion läträtä iltaisin ihon kuorinnan jälkeen, jotta hipiä pysyy kosteutettuna.
Biitsille pakkaan mukaan SPF50 -aurinkosuojavoiteen, sillä sen rasvaisempi koostumus antaa etenkin veden äärellä paremman suojan säteiltä kuin kevyempi spray. Voidemuotoiset aurinkosuojat toimivat hyvin niille huolettomille kesäihmisille, jotka eivät halua olla lisäämässä suojaa monta kertaa päivän aikana.
Näiden lisäksi rantakassista löytyy voidemainen SPF50 -suojapuikko, joka on suunniteltu äärimmäisiin sääolosuhteisiin. Stickiä käytetään paikallisesti herkästi palaville kasvojen alueille kuten huulille, nenään, luomille, korvalehtiin, leukaan ja kaulaan. Aurinkosuojastick on koostumukseltaan kiinteä ja tiivis, siksi se pitää ”lämmittää” ihokontaktissa, jotta sen saa levitettyä iholle. Stick jättää ihon mattapintaiseksi eikä aiheuta muumiefektiä.
Alga Mariksen huikea sävyttävä SPF30-meikkivoide on täydellinen kesätuote: se antaa luotettavan suojan, levittyy unelman pehmeästi ja peittää juuri sopivasti!
Mitkä luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteet sinä olet havainnut hyviksi?
Saat House of Organic -verkkokaupasta 10 % alennuksen koko valikoimasta koodilla yellowmood
Instagram – @yellowmoodmedia
Facebook – Yellow Mood
Kirja – Hyvän ruoan kirja
Kuvat Hannamari Rahkonen
Täällä myös yksi Algamaris-fani! Kaksi ulkomaan reissua olen tehnyt noilla voiteilla eikä iho palanut sen enempää etelä-euroopan helteessä kuin Thaimaan tropiikissakaan! Ja se tuoksu; siihen olen jäänyt aivan koukkuun! Paitsi sk 50 voide tuotti tässä pettymyksen; voide on hajuton... satutko muistamaan ulkoa onko kaikki sk 50 tuotteet hajuttomia? Mun ehdoton suosikki on ollut juurikin tuo sk 30 spray. Levittyy upeasti ja kosteuttaa ihanasti! Ja näiden voiteiden kanssa pystyi snorklaamaan koralleilla hyvällä omallatunnolla. ?
Kiitos tästä tuhdista tietopaketista kuten myös taannoisesta Everyday Minerals postauksesta. Sain siitä monta lisävinkkiä EM-valikoimaani.
Terkuin Hanna Turusta
No heippa puolikaima! :)
Olipa kiva kuulla kokemuksia joltain, joka on testannut Algamariksia ulkomailla, kiitos jakamisesta. Puhut muuten ihan totta noiden korkean suojakertoimen voiteiden suhteen, niistä jokainen on hajusteeton. Se on vähän harmi, mutta toisaalta mahdollistaa sen, että tuotteet käyvät useimmille hajusteallergisille.
Ihanaa toukokuuta ja kiitos mieltä piristävästä palautteesta :)
Minua alkoi postauksesi lukemisen perusteella kiinnostaa sk30 spray, koska olen kokenut aurinkovoiteet aina ällöttävän rasvaisina. Ehkä tämä siis kokeiluun ensi kesänä.
Ymmärrän, itsekin inhoan rasvaista tunnetta/pintaa iholla, etenkin kesäkuumalla. Toki tuosta spray-suihkeestakin jää kosteahko kalvo, mutta se on ohut ja imeytyy nopeasti. Ihosta ei siis tule rasvaisen liukuva. En ole tähän mennessä löytänyt kevyempää tai parempaa vaihtoehtoa, joten Algamarikseen luotetaan meillä tänäkin kesänä :)
Oma suosikki vielä etsinnässä, mutta tästäpä kommenteista tuli yksi kokeiluvinkki vastaan :-) Nimittäin tuoksuttomuus on minulle yksi pakollista ominaisuuksista, etenkin kasvoille, joten sen puoleen joku Algamariksen SK50-tuotteista sopisi. Tuo suojakerroin kuulostaa kyllä tymäkältä perusarkipäiviin, jolloin auringossa oleilu jää melko lyhyeksi mutta päiviin paahteessa varmasti nappivalinta.
Hyvä huomio, tuoksuttomia vaihtoehtoja kun ei ole luonnonkosmetiikassa tai kosmetiikassa ylipäätään liiaksi tarjolla - etenkään, kun samassa tuotteelta vaaditaan myös muita toimivia ja käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia.
50-suojakerroin on tosiaan aika tymäkkä, mutta voit myös laimentaa sitä halutessasi puolella sekoittamalla sen esim. käyttämääsi kasvo/vartalovoiteeseen. On vähän säätöä, mutta saa suojakerrointa hieman kevyemmäksi :)
Suihkeet 30 ja 50 sekä lasten voide 50 ovat olleet käytössä ja huippuhyviä ovat! Viime syksyn Balin reissu pärjättiin näillä oikein hyvin, kaksi aikuista ja kaksi lasta. :) Todellakin iso peukku näille. ?
Ihan mahtava kuulla tällaisia kokemuksia trooppisistakin olosuhteista! :)
Suojapuikko kiinnostaisi, samoin kasvotuotteet. Kuinkahan tukkeutuva kasvojen iho kestää? On ollut todella hankala löytää kasvoille sopivaa luonnonkosmetiikan suojaa.
Suojapuikkoa kannattaa käyttää vain äärimmäisissä sääolosuhteissa, etenkin jos iho on herkästi tukkeutuvaa kuten kerroit. Suosittelen kokeilemaan Algamariksen uutta sävyttävää kasvovoidetta, jossa on SK30-suojakerroin ja mieto tuoksu. Voide levittyy iholle kuin unelma, antaa tosi kauniin kuullon sekä tietysti sen tärkeimmän, eli tolkullisen aurinkosuojan. Sävyistä löytyy keskitumma ja suurimmalle osalle suomalaisesta iholle sopiva vaalea: https://www.houseoforganic.fi/product/1063/algamaris-savyttava-aurinkovoide-kasvoille-sk30-vaalea
Tuotteet kiinnostavat todella paljon, mutta tuo kookoksen tuoksu mietityttää, vaikka mainitsit sen olevan kevyt. En voi sietää kookoksen hajua tai makua - kookosmaitoon tehdyt ruuat ovat kuitenkin ihan lemppareita. Uskallanko ostaa Algamariksen SK30-tuotteita?
Kookoksen tuoksu on erittäin kevyt ja se on samalla todella raikas, makea, hedelmäinen ja miedon karkkimainen. Olen itse tosi tarkka tuoksujen kanssa (voin helposti tuoksuista pahoin), mutta uskallan kyllä suositella tätä, vaikket kookoksesta muuten piittaisikaan. Tuoksu haihtuu iholta nopeasti eikä kookos omasta mielestäni dominoi liikaa.
Hienoa! Ja kiitos supernopeasta vastauksesta! :)
Lapset ovat 3 ja 5. Ovat ulkoilupäiväkodissa, joten tarve on lähinnä tänne kotimaahan ihan arkipäiviksi.
3- ja 5-vuotiaille voi aivan hyvin käyttää lapsille suunnattuja aurinkosuojatuotteita. Käyttörajoitus koskee lähinnä alle 6 kk ikäisiä vauvoja ja suositus on, että alle 3-vuotiaat suojataan pääosin vaatteilla ja varjolla.
Puuterimaisten mineraalimeikkipohjien avulla saa jo yli 20 suojakertoimen maapigmenttien avulla. Samat pigmenttiaineet on käytössä luonnonkosmetiikkameikkivoiteissa, joissa lisäksi on muita UV-säteilyltä suojaavia öljyjä ym. jotka tuossa artikkelissa mainittiin.
Itse nautin suorasta Vappupäivän auringosta kolmisen tuntia juuri puolenpäivän aikoihin pelkkä Dr. Hauschkan meikkivoide kasvojen suojana ja ainoa mikä paloi olivat huulet!
Ihan totta, mineraalimeikit sisältävät luonnostaan mineraalifilttereitä, jotka antavat iholle luonnollisen aurinkosuojan ja niitä voi aivan hyvin käyttää kasvojen aurinkosuojatuotteena. Vaativissa sääolosuhteissa (merellä, vuoristossa) kannattaa kuitenkin huomioida se, että mineraalimeikit eivät sisällä rasvaisia ainesosia, joten niiden tarjoama suoja ei ole läheskään niin kestävä ja turvallinen kuin voidemaisessa tai suihkutettavassa muodossa olevilla suojatuotteilla.
Kaupunkiolosuhteissa mineraalimeikin tuoma suoja kyllä riittää, mutta veden äärelle valitsisin aina voidemaisen vaihtoehdon – etenkin, kun kasvojen iho on ohuempaa kuin vartalon iho ja vaurioituu siksi palamisesta herkemmin :)
Moikka,
Algamariksen aurinkosuojissa on alumiinia (alumina = alumiinioksidi), eikö näin? Oletko vakuuttunut sen vaarattomuudesta/ tarpeellisuudesta tuotteissa? Tästä olisi mukava saada lisätietoa.
Käsittääkseni alumiinittomiakin non-nano -voiteita ainakin maailmalla on. Suomesta en ole vielä vastaavaa löytänyt, ja olisin superkiitollinen vinkistä :)
Moi Linnea!
Algamariksen aurinkovoiteissa on käytetty aluminaa, eli alumiinioksidia, joka on täysin sallittu aine sertifioidussa luonnonkosmetiikassa. Alumina on luonnollista alkuperää eikä sillä ole mitään tekemistä synteettisen alumiiniklorohydraatin kanssa, joka on kielletty luonnonkosmetiikassa.
Alumiinin turvallisuuteen tai haitallisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea a) alkuperä (luonnollinen vai synteettinen) ja b) alumiiniyhdisteen molekyylikoko. Synteettiset alumiiniyhdisteet ovat usein hyvin pienimolekyylisiä ja imeytyvät ihohuokosiin, mutta luonnonkosmetiikan luonnollisesta alumiinista johdetut molekyylikristallit ovat kooltaan niin isoja, etteivät ne läpäise ihoa. Itse en näe alumiinioksidia ongelmana, koska se on täysin luonnollinen ainesosa ja yleisesti käytössä luonnonkosmetiikan tuotteissa.
Valitettavasti minulla ei ole antaa vinkkiä alumiinittomasta vaihtoehdosta :)
Hei!
Tuotteet kiinnostavat kovasti, suojaa kaipaisi erityisesti lasten 3v ja 6kk iholle. Pienimmän ihoa toki suojataan pääosin vaatteilla ym muilla keinoilla mutta jossain tapauksissa hänkin saattaisi tarvita voidetta, voisiko tuotteita käyttää myös hänelle?
Toinen kysymys, joka jäi askarruttamaan, on että kuinka tuote olisi sopivaa poistaa lasten iholta?
Alle kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ei saa käyttää mitään aurinkosuojia, sillä vauva ei osaa vielä tuossa iässä hikoilla ja rasvaus voi estää ihoa hengittämästä normaalisti. Noin pienelle vauvalle saa parhaimman ja turvallisimman suojan vaaleilla ja luonnonmateriaaleista valmistetulla vaatteilla, lierihatulla ja varjon suosimisella. Yli kuuden kuukauden ikäiselle vauvoille fysikaalisia aurinkosuojia voi käyttää vapaammin ja lisätä muutaman tunnin välein, mutta suositus on se, että alle 3-vuotiaiden pääsuoja on vaatetus sekä varjo. Yli kuuden kuukauden ikäisten vauvojen iholle voi käyttää Algamariksen lasten aurinkovoidetta, jossa on SK50.
Voit poistaa aurinkosuojan lapsen iholta samaan tapaan kuin omaltasi: puhdistusöljyllä ja pehmeällä sienellä. Lasten ihon puhdistukseen voi aivan hyvin käyttää esimerkiksi neitsytkookosöljyä sellaisenaan, samalla iho saa kosteutusta.
Iso kiitos harvinaisen perusteellisesta, ajanmukaisesta ja samalla kertaa omakohtaiseen kokemukseen perustuvasta kirjoituksesta, joka on todella innostava.
Toimittuani yli 40 vuotta kosmetologina ja kauneustoimittajana voin sanoa, että on tullut painittua näiden aurinkovalistus asioiden kanssa kerran jos toisenkin. Ja aina välillä iskenyt uskon puute omaan jaksamiseen, kun ihmiset eivät viitsi olla kiinnostuneita ihonsa hyvinvoinnista aurinkoaikaan/lomilla.
Nyt on hyvät tuotteet ja kunnon infoa - lukekaa vaikka pätkissä, jos ette pysty vastaanottamaan kaikkea kerralla. Juttu on huolellisesti rakennettu niin, että siihen on helppo palata tarkistamaan asioita.
Kiitos Tiia kommentistasi, kaltaisesi raudanlujan ammattilaisen näkemys ja sanat merkitsevät paljon!
Kiitos jutusta.
Kroonista neurologistasyöpää sairastavana ja kemikaaliyliherkkänä, niin mistä johtuu että kaikissa, myös luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa käytetään alumiinia ? Myös Algamaris tuotteissa. Olen sitä käyttänyt kyllä kun en ole vielä parempaa löytänyt. Olen käynyt Keski-Euroopassa, Saksassa, biologisissa hoidoissa ja siellä korostetaan jos ei löydy alumiinitonta tuotetta, älä käytä. Alumiini on raskasmetalli ja kerääntyy kehoon ja varsinkin jos on erilaisia selittämättömiä vaivoja, on tapana (esim.Saksassa) aloittaa heti karsimalla raskasmetallit pois käytöstä.
Kehon raskasmetallitason voi esim. Saksassa mitatata helposti. Nyt itse olen käynyt amalgaamisaneerauksen ja poistatut luonnonkosmetiikasta kaikki alumiinia sisästävät tuotteet, minun raskasmetallitasoni mitattiin helmikuussa -17 ja nyt mitataan taas kesäkuussa -17. Nyt vahvistankin kehoani sisäisesti aurinkoon ja pidän ihon aikalailla vaatteilla suojattuna.
Hei Susanna!
Alumiinioksidia käytetään Algamariksen voiteissa viskositeetin säätelijänä. Moni koostumusta parantava kemikaali on kielletty sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ja uskon, että luonnollisella alumiinioksidilla on merkittävä vaikutus voiteiden käyttömukavuuteen ja levittyvyyteen - toki varmimman syyn käyttään saa vain valmistajalta.
Alumiinioksidi on täysin sallittu aine sertifioidussa luonnonkosmetiikassa, koska se on luonnollista alkuperää. Sillä ole mitään tekemistä synteettisen alumiiniklorohydraatin kanssa, joka on kielletty luonnonkosmetiikassa. Alumiinin suhteen sen turvallisuuteen tai haitallisuuteen vaikuttaa ennen kaikkea a) alkuperä (luonnollinen vai synteettinen) ja b) alumiiniyhdisteen molekyylikoko. Synteettiset alumiiniyhdisteet ovat usein hyvin pienimolekyylisiä ja imeytyvät ihohuokosiin, mutta luonnonkosmetiikan luonnollisesta alumiinista johdetut molekyylikristallit ovat kooltaan niin isoja, etteivät ne läpäise ihoa. Itse en näe alumiinioksidia ongelmana, koska se on täysin luonnollinen ainesosa ja yleisesti käytössä luonnonkosmetiikan tuotteissa.
Hei, ja kiitos mahtavasta tietopaketista! Olisin lyhyesti kysynyt, mitähän kuorintatuotetta suosittelisit Algamariksen 50-suojakertoimellisen voiteen poistamiseksi päivittäin käsistä? Minulla on kämmenselässä vitiligo, eli ei pigmenttiä lainkaan, ja joudun levittämään tuota viisikymppistä suojaa käsiini 3 - 4 kertaa päivässä. Iltaisin mielelläni pesisin sen pois, mutta mikähän olisi sopivin kuorinta? Tulisikohan kuorinnan jälkeen käyttää ihan normaalia käsirasvaa, vaiko vielä after sun -tuotetta? Ihanaa kesän odotusta Sinulle!
Hei Hannele!
Voit käyttää käsien iholle hellävaraisesti kuorien Organic Shopin vartalokuorintoja, ne ovat riittoisia ja niissä on mukana pinta-aktiivisia ainesosia, jotka poistavat aurinkosuojan hyvin :) Jos kuorinta tuntuu liian voimakkaalta, voit käyttää puhdistamiseen myös puhdistusöljyä.
Suosittelen levittämään pesun jälkeen After sun -voiteen ja jos iho tuntuu sen jäljiltä kosteutusta kaipaavalta, n päälle erillisen käsivoiteen :)