Savea ihonhoitoon, eli ihon kevätpuhdistustalkoot alkavat nyt!

Kaupallinen yhteistyö Käsämä.

Vielä on hankea, pakkasta, tuisketta ja talvea jäljellä, mutta kuulkaas kaverit, pian se kevät on täällä! Saatan olla optimistinen, varsinkin jos ottaa huomioon lokaationi, jossa lunta on vähintäänkin lanteille saakka. Iho ei silti valehtele, vaan kevään tulon voi nähdä pidempien ja valoisempien päivien lisäksi myös hipiältä. Lämpimämmän vuodenajan saapuminen tarkoittaa ihonhoitorutiinien päivitystä, sillä ihon tarpeet ovat hyvin erilaiset pakkasella ja viimalla lämpimään ja kosteampaan ilmaan verrattuna. Päivittäisen kasvojenpuhdistuksen ja kosteuttavien seerumien, öljyjen ja voiteiden rinnalle olisi jo suotavaa ottaa mukaan kirkastavia ja syväpuhdistavia tuotteita. Talvisään harmaannuttama iho kaipaa hieman herättelyä kuorintojen ja syväpuhdistuksen muodossa.

Itse olen ottanut varaslähdön samean ihon elvytykseen lisäämällä ihonhoitorutiinieni joukkoon savinaamion käytön. Talvi on mennyt pitkälti entsyymipohjaisia kuorintoja käyttäessä, mutta huomaan ihon kaipaavan nyt hieman vahvempaa puhdistusta. En tiedä onko kyseessä kevät, auringon paljastama armoton totuus, stressi vai mikä, mutta iho on alkanut näyttää varsin elottomalta. Huonokuntoinen ihoni ei missään nimessä ole, mutta selkeästi ravintoaineiden, levon ja ekstraenergian tarpeessa.

Kotimaisen luonnonkosmetiikan kasvu jatkaa voittokulkuaan ja mielenkiintoisia tulokkaita tupsahtelee eteen tuon tuostakin – niistä yksi tuoreimpia on Käsämä. Brändi on perustettu vuonna 2016 ja sillä on valikoimissaan toistaiseksi vain yksi tuote: puhdistava savinaamio, joka on siis ollut itselläni jo pidempään käytössä. Savinaamio on varsinkin kevään ja kesän tullen aina hyvä valinta ihon tehopuhdistukseen, koska savi vetää talvehtineita epäpuhtauksia ulos ihohuokosten koloista, ravitsee ja sillä voi kuoria ihoa mekaanisesti.

Käsämän savinaamio sisältää saven lisäksi myös kotimaisia marjauutteita. Ennen kuin kerron saven vaikutuksista, savinaamion käytöstä ja kokemuksistani enemmän, haluan jakaa sanasen Käsämän synnystä. Yritysten syntytarinat ovat aina kiehtovia ja idea tämän tuoteperheen kohdalla on sympaattinen. Sarjan perustaja Pauli Wigelius oli vaeltamassa Käsämän seudulla, huomasi matkallaan mielenkiintoisen saviesiintymän ja mietti, voisiko sitä hyödyntää kasvojenhoidossa. Savi tutkittiin ja laboratiotestit osoittivat, että savea voisi käyttää myös ihonhoitotuotteisiin. Alkoi tuotekehitystyö, testaukset ja nyt markkinoilla on yksi toimiva tuote, joka on täysin kotimainen.

Sarjan lähtökohtana on ollut tuottaa kosmetiikkaa, joka on laadukasta, puhdasta ja mahdollisimman paikallisista raaka-aineista valmistettua. Käsämällä ei ole virallista luonnonkosmetiikan sertifikaattia (kuten ei monella muullakaan pienellä kotimaisella kosmetiikkatoimijalla, koska ne ovat hyvin kalliita hankkia ja ylläpitää), mutta tuotteet valmistetaan luonnonkosmetiikan standardeja noudattaen. Valmistusprosessi pohjautuu käsityöhön ja siinä on otettu huomioon myös ympäristöystävälliset seikat – valmistukseen käytetty vesi esimerkiksi hyödynnetään vielä kasteluvetenä ja niin edelleen. Odotan jännityksellä sarjan uusia tuotteita, joita on tulossa vielä tämän vuoden aikana.

Saven hyödyt ihonhoidossa

Savi on erinomainen raaka-aine kosmetiikassa käytettäväksi, koska se on täysin luonnollinen ja sisältää luonnostaan runsaasti mineraaleja, joista iho koostuu ja joita se tarvitsee voidakseen hyvin. Kyseessä on hienojakoinen maalaji, joka imee puoleensa iholle haitallisia aineita ja ihossa jo esiintyviä epäpuhtauksia – oikeastaan voisi sanoa, että savi on luonnon oma syväpuhdistava imuri, jolla saadaan tyhjennettyä ihohuokoset niihin kertyneistä talijäämistä, mustapäistä ja komedoista.

Savi hillitsee ihon tulehdustiloja antibakteerisen vaikutuksensa ansiosta ja siksi sitä voidaan käyttää myös aknen hoidossa. Syväpuhdistavan vaikutuksen lisäksi savi hoitaa, eli antaa iholle maasta peräisin olevia mineraaleja kuten magnesiumia, natriumia, kalsiumia ja rautaa. Mitä säännöllisemmin ihoa puhdistaa, sitä paremmin hoitotuotteiden vaikutukset huomaa. Kuollut ihosolukkokerros ja tukkeutuneet ihohuokoset tulehtuvat herkästi ja saavat kasvot näyttämään kuivilta sekä elottomilta.

Savinaamion vaikutus perustuu pääosin kahteen asiaan: ensinnäkin savi imee itseensä epäpuhtauksia ja ruokkii ihoa mineraaleillaan ja toiseksi kuorintaa voi tehostaa hieronnalla, joka aiheuttaa ihon ja savinaamion välille mekaanisen kitkan. Mekaaninen kuorinta tehostaa kuolleen ja kuivan ihosolukon poistumista, elvyttää ihon verenkiertoa ja tehostaa puhdistavaa vaikutusta. Ihosta tulee todella pehmeä ja kirkas.

Herkkäihoisten kannattaa välttää mekaanista kuorintaa ja käyttää naamiota vain siveltimellä levitettynä, jolloin vaikutus on edelleen tehokas, mutta monta kertaa hellävaraisempi. Rasvaista ihoa hoitaessa savinaamio kannattaa olla säännöllisessä käytössä (noin kaksi kertaa viikossa), koska savi poistaa ihon pinnalta liiallista talia ja normalisoi talintuotantoa, jolloin rasvoittuminen ajan kanssa vähenee. Ihon talintuotanto aktivoituu luonnostaan kevään ja kesän mittaan lämpimän ilman vuoksi ja silloin savinaamion säännöllinen käyttö on paikallaan useimpien ihotyyppien kohdalla.

Käsämän puhdistava savinaamio sisältää saven lisäksi kotimaisia karpalo- ja tyrniuutteita, ihoa vahvistavaa ja paakkuuntumista estävää piidioksidia sekä maissitärkkelystä, joka tekee koostumuksesta paremmin levittyvän. Naamion sisältämät marjauutteet ovat ihan huippujuttu! Sen lisäksi, että kyseessä ovat kotimaisista marjoista valmistetut tehoaineet, ne ovat ihonhoidolliselta kannalta varsinaisia timantteja.

Tyrniuute hillitsee tulehduksia, sisältää antioksidanttipitoista E-vitamiinia ja A-provitamiinia, eli beetakaroteenia, joka suojaa ihoa auringolta. Tyrniuutteessa on luonnostaan myös UV-filtteri ja sen kasviantioksidantit hoitavat ihoa. Karpalouute sisältää runsaasti vapailta happiradikaaleilta suojaavaa C-vitamiinia ja stimuloi sitä kautta ihon luontaista uusiutumisprosessia. Karpalouutteen sisältämät orgaaniset hapot auttavat ihoa myös vastaanottamaan paremmin ravinteita.

Näin käytät savinaamiota oikein

Puhdistava savinaamio sopii kaikille ihotyypeille. Normaalilla tai rasvaisella iholla naamiota voi käyttää mekaanisesti kuorivana (ohje alla). Herkälle iholle naamio kannattaa levittää kevyesti siveltimellä ja antaa vaikuttaa noin viisi minuuttia. Jos ihosi on kuiva, voit sekoittaa saven veden sijaan kasvoöljyyn tai jogurttiin, jolloin naamio ei ole liian kuivattava.

1) Mittaa 1 teelusikallinen savijauhetta pieneen kulhoon.

2) Lisää savijauheen joukkoon vettä aina muutama tippa kerrallaan ja sekoita, kunnes savitahna on helposti levittyvää. Itse laitan vettä reiluhkosti, koska pidän hyvin levittyvästä naamiosta, mutta massan voi jättää myös paksummaksi.

3) Levitä naamio puhdistetuille kasvoille ja anna vaikuttaa 5-10 minuutin ajan tai kunnes naamio on kuivunut iholle kokonaan. Naamiota voi käyttää myös muilla epäpuhtauksia esiintyvillä alueilla kuten niskassa, yläselässä ja hartioilla.

4) Jos haluat tehokkaamman ja mekaanisemman vaikutuksen, voit hieroa savinaamiota iholla heti levityksen jälkeen pyörivin liikkein ja antaa kuivaa vasta sen jälkeen.

5) Pese naamio pois haalealla vedellä pyörivin liikkein.

6) Kosteuta iho käytön jälkeen. Anna kasvoille ensin vesimäistä kosteutusta kasvoveden muodossa ja lisää kostealle iholle ihotyyppisi mukainen seerumi, öljy, kosteusvoide tai edellä mainittujen sekoitus. Jos ihosi tuntuu kuorinnan jälkeen todella kuivalta, kosteuttava seerumi ja hyvin imeytyvä kosteusvoide on paras yhdistelmä.

Rakastan henkilökohtaisesti kaikkia sekoitettavia jauheita, mekaanisia kuorintoja ja niiden aikaansaamaa silkkistä ihon pintaa. Tykkään käyttää peittävää ja paikoin paksuhkoakin meikkipohjaa ja osiltaan siksi ihoni tukkeutuu helposti. Toki se kerää ilman meikkiäkin helposti pinnalleen skröpömeren ja saa ylleen omituisen sameuskalvon ilman säännöllistä kuorintaa. Talvella käytin pääasiassa kirkastavia entsyymipitoisia kuorintoja, mutta varsinkin nyt kevään tullen on tarvetta yhä useammin mekaaniselle kuorinnalle, joka elvyttää pintaverenkiertoa ja antaa lähdöt kuolleelle ihosolukolle.

Teen omista saviseoksistani aina hieman tavallista juoksevampia, jotta kasvoja voi liikutella naamion kuivuttuakin. On varmasti makuasia, millaisessa koostumuksessa itse tykkää naamiota käyttää. Oma ihoni ei ole kovin kranttu ihonhoitotuotteille tai herkkä voimakkaammillekaan kuorinnoille, joten olen hieronut savinaamion mekaanisesti kasvoille, antanut vaikuttaa ja pessyt pois sitten kun naamio on kuivunut kasvoille kokonaan. Vielä pestessä pyrin poistamaan naamion pyörivin liikkein ja ottamaan kaiken irti savihippusten kuorivasta voimasta.

Naamion jäljiltä iho on ollut aivan uskomattoman pehmeä. Kosteutukseen ei tosin omalla kohdallani riitä savinaamioiden jälkeen pelkkä öljy (kuten normaalisti), vaan naamion jälkeen suihkutan aina kosteuttavaa kasvovettä ja teen kasvoöljystä sekä kosteusvoiteesta miksauksen, jonka levitän kasvoilleni. Kuten muidenkin savinaamioiden suhteen, myös Käsämä tekee ihoni punertavaksi käytön jälkeen, vaikka punoitus hälveneekin nopeasti. Kyseessä on aivan normaali reaktio ja kertoo siitä, että iho on herännyt ja vastaanottavainen.

Naamio on tehokas ja iho on ollut jokaisen käsittelyn jälkeen tasaisempi sekä kuulaampi. Itselleni hyvä tahti on yksi kerta per viikko, sillä hipiäni ei ole rasvoittuvaa sorttia. Voiteet sujahtavat naamion käytön jälkeen ihoon alta aikayksikön ja iho suorastaan hehkuu. Sileän lopputuloksen huomaa erityisesti meikatessa, jolloin meikkivoiteet liukuvat iholla vaivattomasti eikä ihon pinnalla ole lainkaan kuivia kohtia/tukkeumia, jotka korostuisivat puuterin levityksen jälkeen. Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin toimiva tuote, joka on vieläpä hyvin riittoisa! Yhteen kasvojen alueen naamioon jauhetta menee noin teelusikallinen, joten säännöllisessä käytössä purkista riittää noin 50-60 käyttökertaa. Naamiota saa tällä hetkellä Käsämän omasta verkkokaupasta, jossa lasipurkillisen hinta on 54 euroa.

Olkaahan kuulolla, huomenna julkaisen arvonnan, jossa on mahdollisuus voittaa Käsämän puhdistava savinaamio itselle!

Marja Räsänen

Haluaisin ehdottomasti kokeilla

Vastaa
Marja Räsänen

Haluaisin ehdottomasti kokeilla. On tosi kiinnostava tuote.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten selvitä kuukautisista retkeillessä?
Kevät, lyyraviikuna & tyylikäs kukkaruukkulöytö
Yellow Mood Beauty Rituals – Anna Kauhala
Boheemia veneilyelämää Napapiirillä