Kuuntele intuitiota syödessäsi
Törmään toisinaan ennakkoluuloon siitä, että hyvinvointialalla työskentelevät ihmiset ajattelevat helposti vain ruoan hivenaineita, vitamiineja sekä makroravinteita tai vaihtoehtoisesti: kaloreita, energiankulutusta ja ateriarytmitystä. Tänään kerron teille siitä, mitä minä ajattelen ruoasta ja syömisestä.
Omaa syömistäni ohjaa hyvin vahvasti intuitio. En suunnittele useinkaan etukäteen sitä mitä syön — sekin voisi olla joskus paikallaan, mutta olen fiilistelijä. Sen sijaan esitän itselleni mieluummin kysymyksen siitä mitä kehoni juuri tällä nimenomaisella hetkellä kaipaa. Kun makunystyränsä on totuttanut aidon ruoan makuihin, elimistö ei enää huijaa himoitsemaan keinotekoista frankenfoodia— enkä väitä että siihenkään kuolee, jos se on satunnaista.
Kun kysyt mieleltäsi ja keholtasi minkälaista ruokaa kannattaisi syödä, saat usein herkemmän ja moniulotteisemman vastauksen kuin pelkällä analyyttisella ruokavalion koostamisella. Jotta kehon oikeanlainen intuitio toimisi, pitää kehon herkkyys olla kunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että keinotekoisen ruoan sijaan makuaisti totutetaan aitoihin raaka-aineisiin ja makuihin. Jos elimistö saa keinotekoisia makuja ruoasta, ei ole helppo tunnistaa kehon aitoja viestejä ja teemme helpommin virhevalintoja.
Pidän ruoan suhteen tärkeänä:
1) Ruoan on oltava hyvänmakuista ja kaunista
Pyrin syömään hyvin yksinkertaisesti koostettuja aterioita, sillä se tuntuu sopivan minulle tällä hetkellä hyvin. Käytän todella paljon mausteita, joissa on intensiivinen maku. Kauniista ja elinvoimaisen näköisestä ruoasta tulee hyvä mieli, mielestäni ruoalla on ihana hemmotella makuhermojen lisäksi myös visuaalisia aisteja.
2) Ruoan on oltava laadukasta
Pähkinänkuoressa: puhdasta, alkuperäistä ja mahdollisimman tuoretta. Satsaan luomuraaka-aineiden käyttöön ja vältän turhia e-koodeja niin pitkälle kuin mahdollista. Laatu on myös aitoja makuja, niistä lienee jokaisella omat henkilökohtaiset mieltymyksensä. Tästä päästäänkiin kivan aasinsillan kautta seuraavaan kohtaan, joka kuuluu:
3) Ruoasta pitää tulla hyvä ja energinen olo
Minkälainen ruoka kullekin sitten tekee sen hyvän olon, riippuu varmasti yksilöstä itsestään. On kuitenkin hyvin yleistä, että erilaiset ruoka-aineallergiat, gluteiiniyliherkkyys, tärkkelys-, ja laktoosi-intoleranssit nostavat päätään koko ajan ja useimmat kärsivät mitä ihmeellisimmistä vaivoista. Toiselle toimivat pihvit salaatin kera, kun toiselle riittää kasvisruoka.
Olen huomannut, että kun tietyt ravintoasiat on kerran sisäistänyt, muuttuvat ruokaan liittyvät teot automaatioiksi eikä itseään tarvitse rasittaa ajatuksilla siitä, mitä kannattaisi syödä. Vaikka sinulla olisi epävarma olo kehosi signaalien suhteen, anna sille aikaa ja kuuntele.
Opettele uusia makuja ja muista, ettei sinulle tarvitse käydä kaikki ne huipputrendikkäät raaka-aineet, jotka saavat toisten kehot toimimaan moitteettomasti. Lue paljon erilaisista ruokavalioista, kokeile ja ylläty. Keho herkistyy ja sinä opit kyllä lukemaan signaaleja, jotka saavat sinut tekemään itsellesi oikeita valintoja ja voimaan hyvin.