Kasvoöljy vai -balmi? Mitä eroa niillä on ja miksi ne ovat ihonhoidossa tarpeellisia

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Kasvoöljy vai -balmi? Kuuluuko niitä käyttää samaan aikaan vai mistä tietää, kumpi pitäisi valita? Missä kohtaa ihonhoitorutiinia öljy ja balmi tulevat? Entä mikä olisi paras tuote juuri omalle iholle? Vastaan tässä artikkelissa näihin ajankohtaisiin kysymyksiin, sillä kasviöljyjä sisältävä tuote (oli se sitten öljy tai balmi) on must-have aivan erityisesti talveen!

Kasvooljy

Kasvoöljy on juttujani aiemminkin lukeneille jo varmasti hyvin tuttu konsepti. Öljyjen lisäksi olen jonkin verran viime aikoina kirjoittanut myös balmeista Instagram-tilini @strawberryemmi puolella. Balmi on nimittäin mahtava tuote talven kuivattaman ja karheuttaman ihon hoitoon sekä estämään näitä kylmän ilman lieveilmiöitä.

Balmi tai balsami, kuinka haluatkaan sitä kutsua, on monille hieman vieras konsepti ja sen käyttö hämmentää. En todellakaan moiti, sillä lähes kaikki balmit on nimetty monikäyttötuotteiksi. Sen herättämä mielikuva ei saa ainakaan omaa kättäni käymään balmipurkilla ja levittämään tuotetta koko kasvoille. Omalle iholle sopiva balmi on kuitenkin loistava apu myös koko kasvoille käytettynä. Pureudutaan seuraavaksi vähän tarkemmin balmien ja öljyjen maailmaan ja selvitetään mikä niiden ero oikein on – milloin valita öljyn sijaan balmi ja miten ihmeessä niitä käytetään.

Kasvoöljy vai -balmi? Erot ja yhtäläisyydet

Balmi on siis erinomainen, mutta vähän jopa aliarvostettu tuotemuoto! Balmi on kuin kiinteässä muodossa olevaa kasvoöljyä, joka sulaa ihon lämmöstä öljymäiseksi. Ihotuntuma on lähes aina kasvoöljyyn verrattuna täyteläisempi ja usein myös aavistuksen vahamaisempi. Luonnonkosmetiikan balmit sisältävät samoja raaka-aineita kuin kasvoöljytkin (eli kasviöljyjä ja mahdollisesti eteerisiä öljyjä), mutta niiden lisäksi mukana on vähintään yksi tai useampi kasvivaha, tai esimerkiksi mehiläisvaha, joka tekee koostumuksesta kiinteän.⁠ Joukossa on usein myös paria eri kasvivoita.

Vahat ja voit vaikuttavat siis koostumukseen tehden siitä runsaamman Lisäksi ne muodostavat iholle mahtavan suojahunnun, joka ehkäisee vielä öljyäkin paremmin kosteuden haihtumista iholta. Tämä ominaisuus sopii täydellisesti talveen ja etenkin ulkoillessa balsami on omiaan suojaamaan ihoa viimalta ja pakkaselta. Balmi tekee ihon pinnasta välittömästi ihanan pehmeän tuntuisen ja sopii täydellisesti erityisesti kuivalle ja karhealle iholle.⁠

Kaikista tärkeintä on huolehtia, että käytät ihollesi aina jotakin öljypitoista. Ainoastaan vesikosteutta tarjoilevat tuotteet eivät riitä ja ne myös haihtuvat iholta helposti ilman päälle tulevaa öljyhuntua. Periaatteessa voit siis valita vähän omien mieltymystesi mukaisesti onko tämä huntu öljy vai balmi, mutta toki tiettyihin tilanteisiin toinen sopii toista paremmin.

Balsami Luonnonkosmetiikka

Karkeasti jaoteltuna ehdotan kasvoöljyä peilikaapin kulmakiveksi ihan ympärivuotiseen käyttöön. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen ja sitä on tarvittaessa helppo keventää sekoittamalla joukkoon kämmenellä kasvovettä tai geeliseerumia. Öljyjä on nykyään tarjolla valtavasti erilaisia ja ohut, nopeasti ihoon imeytyvä vaihtoehto on verrattain helppo löytää. Lähtökohtaisesti öljy sopii balmia paremmin etenkin sinulle, joka suosit kevyitä koostumuksia.

Balmi on puolestaan parempi valinta tilanteisiin, joissa iho kaipaa ekstra-annoksen hoivaa ja suojaa. Mikäli iho on pinnastaan kovin karhea ja hilseilevä, saa meikin alle laitettu ohut balmikerros meikkivoiteen levittymään kauniimmin ja tasaisemmin. Se voi tuoda kiristävälle iholle kaivattua pehmeyttä ja joustavuutta vielä öljyäkin nopeammin.

Balmilla voi korvata kasvoöljyn talven ajaksi täysin tai käyttää balmia tehotuotteena vaikkapa pari, kolme kertaa viikossa. Öljy ja balmi ovat vaihtoehtoisia tuotteita keskenään, eikä niitä ole tarpeen laittaa samalla kertaa.⁠ Voit kuitenkin käyttää esimerkiksi öljyä päivällä ja balmia illalla.

Balmin ja kasvoöljyn käyttö

Osa balmeista sopii paremmin koko kasvoille käytettäväksi ja osa on suunniteltu selkeästi ennemmin pika-avuksi koko kehon kuivuuksiin. Purkin koko paljastaa jo paljon. Pikkuruiset 15 millin tai gramman purnukat ovat usein parhaimpia pienille ihoalueille. Näiden koostumus on monesti todella vahamainen, eikä sitä edes tee mieli levittää koko kasvoille.⁠ Kasvobalmiksi kehitetyt tuotteet sulavat puolestaan yleensä helposti öljymäiseksi ja ovat pakattu hieman suurempiin purkkeihin.⁠

Balmi ja kasvoöljy ovat siis vaihtoehtoisia tuotteita ja riittää, että käytät jompaakumpaa. Missä vaiheessa kasvoöljy tai balmi tulisi sitten kasvoille laittaa – tuleeko kasvoöljy ennen vai jälkeen kosteusvoiteen? Itse suosittelen aina laittamaan kaikista öljypitoisimman koostumuksen viimeiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että balmi tai öljy lisätään muiden tuotteiden, myös siis kasvovoiteen jälkeen. Mikäli kasvovoide on kuitenkin hyvin tuhti, voit halutessasi laittaa öljyn myös voiteen alle, balmin laittaisin joka tapauksessa aina viimeisimmäksi.

Muista levittää öljyn alle reilu määrä kosteuttavia tuotteita, vähintään muutama kerros kosteuttavaa kasvovettä. Levitä balmi ja öljy aina hieman kostealle iholle, jotta ne levittyvät ja imeytyvät kaikista parhaiten.

Lue lisää kasvovesistä:

Paras kasvovesi eri ihotyypeille – 7 x suositusta 

 Vertailussa kosteuttavat kasvosuihkeet

Kasvooljy Luonnonkosmetiikka

Suosituksia eri ihotyypeille

Jokaiselle ihotyypille olisi vaikka kuinka paljon vaihtoehtoja, mainitsen tässä nyt pääsääntöisesti yhden öljyn ja yhden balmin erilaisille ihoille. Monet valitsemistani tuotteesta ovat monipuolisia vaikutuksiltaan ja olisivat sopineet useammankin eri otsikon alle. Ota nämä jaottelut siis suuntaa antavina!

Balmi ja kasvoöljy kuivalle iholle

Yin Your Skinin Sileä Kasvoöljy on mahtava valinta erityisesti kuivalle iholle, vaikka sujahtaa saumattomasti myös muille. Koostumus on keskitäyteläistä ja iholle heti miellyttävän pehmeän tunteen tuovaa. Se ei hulahda ihoon salamannopeasti, mikä sopii kuivalle iholle mainiosti. Ravitsevan vaikutuksen lisäksi Sileä rauhoittaa, uudistaa, silottaa ja kirkastaa ihoa tehokkaasti.

Kuivan ihon balmiksi suosittelen Usva Cosmeticsin Rainforest Beauty Balmia, joka on heidän kahdesta vaihtoehdostaan selkeästi runsaampi. Makadamia- ja kukuipähkinäöljyä sekä muutamaa täyteläistä voita ja vahaa sisältävän balmin kiinnostavin ainesosa on mielestäni valkohilpan siemenöljy. Sen samettinen koostumus auttaa suojaamaan tehokkaasti ja pitämään ihon ihanan pehmeänä.

Balmi ja kasvoöljy sekaiholle ja rasvoittuvalle iholle

Djusie Fruit Glaze Facial Oil

Djusien Fruit Glaze Facial Oilissa on parasta sen mieletön, silkkiseltä tuntuva koostumus. Ohut öljy on täydellinen valinta meikin alle, sillä se jättää jälkeensä kauniin hehkun, muttei tunnu (tai näytä) rasvaiselta. Djusie kasvoöljy on kirkastava ja pitkäaikaisessa käytössä ihon sävyä parantava. Monipuoliset ja laadukkaat raaka-aineet tuovat iholle elinvoimaa eli tuote on mainio valinta myös samealle ja väsyneen näköiselle iholle.

Balmi ei ole välttämättä ensimmäinen asia, jota sekaihon tai rasvaisen ihon omistaja haluaa kasvoilleen laittaa. Monet balmit jäävät tuntumaan liian tuhdeilta ja vahamaisilta öljyisellä iholla. Usvan Wild Fruit Beauty Balm on kuitenkin täysin toista maata! Sen notkea koostumus on balmiksi poikkeuksellisen kevyt ja iholle hyvin levittyvä. Mikäli ihoa vaivaa talvella pintakuivuus ja ihon pinnan karheus tai/ja ulkoilet paljon, voi öljyn päivittäminen balmiin olla hyvä idea myös rasvaiselle ja sekaiholle.

Voit käyttää balmia joko päivittäin tai korvata sillä öljyn ainoastaan ulkoillessa ja vaikkapa joka toinen tai kolmas ilta. Samaa balsamia voi käyttää tarpeen mukaan myös muualle kehoon kaikille kuiville ihoalueille. Toki voit halutessasi käyttää sitä myös kasvoillekin ainoastaan paikallisesti. Wild Fruit sopii myös muille ihotyypeille, mikäli toiveissasi on ohut ja ihoon sulautuva balmi. Oman kokemukseni pohjalta uskallan suositella sitä myös helposti tukkeutuvalle iholle, jolle balmit ovat monesti vähän haastava tuotetyyppi.

Mikäli haluat oppia valitsemaan omalle ihollesi sopivat hoitotuotteet ainesosien perusteella (ei siis ainoastaan kauniin pullon tai kivan tuoksun – näillä asioilla on hyvin vähän tekemistä ihonHOIDON kanssa), toivotan sinut tervetulleeksi INCI-kurssilleni. Opetan sinulle muutamissa tunneissa kaiken, mitä sinun tarvitsee ymmärtää kosmetiikan ainesosalistoista, jotta voit jatkossa kurkata mitä tuote ihan oikeasti sisältää ja onko se yhtään sellainen, mitä mainos antaa ymmärtää ja millaista olet etsimässä. Lue kurssista lisää tästä!

Usva Wild Fruit Beauty Balm

Balmi ja kasvoöljy herkälle iholle

Molemmat aiemmin mainitut Usvan vaihtoehdot sopivat balmeiksi herkälle iholle, sillä niihin ei ole lisätty hajusteita eikä eteerisiä öljyjä. Mikäli ihosi on kuiva, valitse täyteläisempi Rainforest Beauty Balm, muille ihotyypeille suosittelen sen sijaan hieman kevyempää Wild Fruit Beauty Balmia. Rainforestin raaka-aineet eivät tuoksu juuri miltään, mutta Wild Fruitissa on valloittava, kevyt passionhedelmän tuoksu, joka tulee tuotteen sisältämästä passionhedelmäöljystä.

Kasvoöljyistä suosittelen herkkäihoisille hyvin simppeliä, silti tehokasta Laponie of Scandinavian Face Oilia. Vain neljästä raaka-aineesta valmistettu öljy on hajusteeton eikä sisällä vahvan tuoksuisia öljyjä, itse en havaitse tuotteessa juuri lainkaan tuoksua. Laponien kasvoöljy sopii, kiitos tasapainoisen rasvahappoprofiilinsa, mainiosti niin kuivalle kuin rasvaisellekin ja jopa epäpuhtaalle iholle.

Mainitsen öljyistä vielä toisen tärpin herkälle iholle, sillä en mitenkään pystynyt valitsemaan vain yhtä. Moi Forestin loistava Microbiome Magic Oil on eri tyylinen, mutta yhtä lailla kaikille ihotyypeille sopiva. Tätä suosittelen aivan erityisesti, mikäli ihosi kaipaa tasapainottavaa vaikutusta. Tämä öljy saattaa auttaa jopa vähentämään epäpuhtauksien syntyä, kuten omalla kohdallani, ja viestienne perusteella myös monelle teistä, on käynyt.

Kasvooljy Herkka Iho

Balmi ja kasvoöljy ikääntyvälle iholle

Ikääntyvälle iholle öljyt ja balmit ovat aivan erityisen hyödyllisiä. Tuotteen valinnassa tulee aina ottaa huomioon oma ihotyyppi, mutta halutessasi voit lisäksi etsiä inci-listasta ihoa uudistavina ja kirkastavina tunnettuja ainesosia. Yksi tällainen ikääntyvän ihon tähtiraaka-aine on bakuchiol, jota löytyy reilu tujaus esimerkiksi Tash Sisterhoodin kasvoöljystä. Huomattavan ohut ja kevyt, kuivaöljymäinen koostumus hulahtaa ihoon vauhdilla ja sopii erityisesti meikin alle.

Tuotteen parhaat ominaisuudet ovat sen uudistavissa ja silottavissa vaikutuksissa, kuivalla iholla ravitsevuus voi jäädä hieman kevyeksi. Tällöin kannattaa tarkistaa muut hoitotuotteet erityisen huolellisesti kuntoon tai valita suoraan hoitoa tukemaan iltakäyttöön balmi.

Balmeista aikuiselle iholle sopii luonnonkosmetiikan klassikko, Neal’s Yard Remediesin rakastettu Wild Rose Beauty Balm. Täyteläinen koostumus saa tehonsa ruusunmarjaöljystä, joka on tehokas korjaamaan, uudistamaan ja kirkastamaan ihoa. Tuote on omiaan palauttamaan ihon luontainen elinvoimaisuus ja hehku sekä tasoittamaan ihon sävyn epätasaisuuksia.

Lue myös ikääntyvälle iholle loistavasta ultraäänipuhdistajasta: Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona

Tash Sisterhood Retinoil

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Samea Iho
Samea iho? Testaa näitä heleyttäviä tehotuotteita
Seerumi
Kuinka valita itselle sopivin seerumi?
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Arkikampaus
Helppo arkikampaus x 10