Herkkä tai herkästi reagoiva iho? Näin valitset sopivat tuotteet

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Näin talven keskellä ihon reaktiivisuus ja erilaiset herkkyystilat lisääntyvät. Iho reagoi pakkaseen, viimaan, kuivaan ilmaan ja sisällä lämmitykseen. Sitä kiristää ja kutittaa, jopa hilseilytyttää. Iho punoittaa, hoitotuotteet kirvelevät ja mikään ei tunnu sopivan. Mikäli nämä kuulostivat edes etäisesti tutuilta, tämä artikkeli on sinua varten! Päivitetään hoitorutiini paremmin ihon herkkyystilaa vastaavaksi.

Herkasti Reagoiva Iho

Alkuun vielä muistutus: herkkä tai herkästi reagoiva iho ei ole mikään pysyvä ihotyyppi, vaan ihon tila, jota voi esiintyä millä tahansa ihotyypillä. Tähtää hoidossa lempeyteen, ihon rauhoittamiseen, kosteuttamiseen, suojaamiseen ja vahvistamiseen. Ota nämä kärkiteemoiksi ja mieti puhdistavia, kirkastavia, kiinteyttäviä, silottavia jne. ominaisuuksia vasta sitten, kun ihon kunto on normalisoitunut.

Vähemmän on enemmän

Herkälle iholle on aivan turhaa muodostaa monimutkaista, paljon kaikkea sisältävää hoitorutiinia. Tämä koskee niin purkkien määrää kuin sisältöäkin. Ihon ollessa erityisen reaktiivinen, suosi yksinkertaisia raaka-ainelistoja ja monitoimisia tuotteita. Muista silti monipuolisuus eli tarjoa iholle jotakin vesipitoista ja jotakin öljyisempää.

Panosta erityisen hellävaraiseen puhdistukseen. Väärillä putsareilla voit nimittäin vahingossa itse aiheuttaa ihon herkkyystilan voimistumista. Suosittelen tuotteiksi Laponie of Scandinavian puhdistajia, jotka ovat takuuvarman toimivia ja lempeitä. Poista meikki Puhdistusöljyllä ja jatka halutessasi vielä Puhdistusmaidolla. Meikittömälle iholle maito on ykkösvalinta. Käytä tuotteiden huuhteluun haaleaa vettä. Mikäli iho ei tunnu sietävän vettä lainkaan, pyyhi tuote pois oikein varovasti mahdollisimman pehmeäpintaisella liinalla.

Laponien tuotteet ovat kaikki valmistettu ilman lisättyjä hajusteita, mikä voi olla hyvä juttu ihon rauhoittamisen kannalta. Reaktiivinen iho kun saattaa reagoida hajusteisiin (tai olla reagoimatta), joka tapauksessa niiden käytön vähentämisestä ei ole ainakaan haittaa.

Reagoiva Iho

Valitse ainakin aluksi ihon kosteuttamiseen vain muutama tuote. Kun löydät ihosi hyväksymän purnukan, on suuri etu jos voit käyttää samaa tuotetta useampaan eri käyttötarkoitukseen. Moi Forestin Multipurpose Cream on mainio esimerkki tällaisesta moniottelijasta. Samaa voidetta voi käyttää niin yövoiteena, meikin alla ohuena huntuna, kasvonaamiona, käsi- ja jalkavoiteena, vartalovoiteena, kuiville läiskille ympäri kehoa…

Saman sarja Microbiome Magic Oil on toinen loistava monitoimituote. Käytän sitä itse kasvoöljynä, mutta se sopii levitettäväksi myös kuiville säärille (tai koko vartalon alueelle), lumihiutaleina hilseilevään hiuspohjaan ja hapsottaviin hiusten latvoihin.

Karsi ihonhoitorutiini ensin aivan minimiin ja esittele iholle tuotteita sen jälkeen purkki kerrallaan. Näin varmistat, että lopulta kaikki käyttämäsi tuotteet sopivat ihollesi, eikä mukana ole mitään liian ärhäkkää.

Kurkistus ainesosaluetteloon

Kurkkaa inci-listaan! Jos lista on pitkä ja pullollaan kaikkea kummallista, kannattaa tällaisen tuotteen testaus siirtää aikaan, jolloin ihon herkkyystila on hälvennyt. Herkästi reagoiva iho arvostaa ennemmin yksinkertaisia ainesosia, joita on käytetty maltilla. Monesti vesipohjaisia tuotteita vähän mollataankin ja etsitään purkkeja, joissa tavallinen vesi on korvattu vaikkapa kukkaisvesillä. Herkälle iholle vesipohja on kuitenkin hyvä valinta.

Samaten kosmetiikassa laajasti käytetyt perusöljyt ovat herkän ihon tuotteissa usein ihan syystä. Ne ovat hyvin siedettyjä ja laajasti lähes kaikille sopivia. Nyt ei etsitä sitä aktiivisimmin ihoa hoitavaa koostumusta ja toinen toistaan eksoottisempia raaka-aineita. Tavoitteena on löytää toimiva rutiini, josta iho ei älähdä.

Tuotteen inci-lista saa olla siis lyhyt ja sieltä voisi löytyä mieluiten helposti tunnistettavia perusainesosia. Jätä kaikki ihoa kuorivat ja aktivoivat purkit kaupan hyllylle. Vesipitoisista tuotteista haluan mainita mainion Feel Freen, jonka tuotteet sopivat monesti myös herkkäihoisille. Tuotteista löytyy kyllä hoitavuutta, mutta niitä ei ole tuupattu täyteen kaikkea mahdollista. Itse tykkään yhdistellä sarjaa tujumpien tuotteiden kanssa, jotta rutiinissani pysyy sopiva balanssi. Feel Freeltä kannattaa kurkata ainakin Hemp & Centella Invigorating Mist, joka on ihanan raikas suihkutettava, kosteutta tuova kasvovesi.

Feel Free Kasvovesi

Koosta herkästi reagoivan ihon rutiini oikein

Aloita herkistyneen ihon rutiinin kasaaminen karsimalla peilikaappisi sisältö minimiin. Aseta tuotteita tauolle, voit ottaa niitä kyllä yksi kerrallaan myöhemmin takaisin käyttöön. Tarkista ensimmäisenä puhdistustuotteesi ja päivitä ne tarvittaessa hellävaraisempaan suuntaan. Yksistään jo tämä saattaa auttaa dramaattisestikin, mikäli aiempi putsarisi oli liikaa ihollesi.

Ota iholle jäävien hoitotuotteiden valinnassa huomioon oma ihotyyppisi, mutta keskity kuitenkin siis ensisijaisesti kosteuttamaan, rauhoittamaan ja vahvistamaan ihoa. Käytä mieluummin vain pientä määrää tuotteita, mutta ota niistä kaikki ilo irti. Kerrosta kasvovettä iholle aamuin illoin ja käytä kasvovoidetta reilummalla kädellä annosteltuna myös yönaamiona.

Mikäli tuotteiden valinta tuntuu hankalalta, on varminta napata uusia purnukoita käyttöön sarjoilta, joiden tuotteet on kehitetty erityisesti herkästi reagoiva iho mielessä. Laponie of Scandinavia on juuri tällainen sarja. Toisena kokonaisena sarjana voin suositella Moi Forestia.

Jatka minimalistista hoitorutiinia niin kauan, kunnes iho rauhoittuu. On täysin yksilöllistä, kuinka kauan tähän menee aikaa. Muistathan myös, että iho voi oireilla myös sisäisen myllerryksen ja esimerkiksi stressin seurauksena. Tällöin pelkkä ulkoinen hoito ei välttämättä riitä korjaamaan tilannetta täysin, mutta auttaa toki lievittämään oireita.

Lue myös: Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkipohja
Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle
Ihonhoito
Ihonhoito juuri nyt – ota nämä asiat huomioon syksyn kääntyessä talveen
Puhdistusmaito
Vertailussa puhdistusmaito x 6 – poimi paras tuote omalle ihotyypillesi
Arkikampaus
Helppo arkikampaus x 10