Mitä tarkoittaa ihon ennenaikainen ikääntyminen ja kuinka sitä voi ehkäistä?

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Minulta pyydetyimpien postaustoiveiden kärkeen kuuluvat erilaiset ikääntyvän ihon teemat. Otan tässä tekstissä tarkemmin käsittelyyn ihon ennenaikaisen ikääntymisen. Mitä se ylipäätään tarkoittaa, ketä se koskettaa ja miten sitä voisi ehkäistä. Se on itse asiassa seikka, mihin jokainen meistä voi itse vaikuttaa!

Patyka Active Defense

Tiesitkö, että ihon vanheneminen ei ole kiinni ainoastaan geeneistä? Niillä toki on oma merkityksensä, samaten ihotyypillä (näin karkesti jaoteltuna kuiva ja ohut iho rypistyy helpommin kuin paksumpi rasvainen iho), mutta suurin vaikutus on itse asiassa tekijöillä, joihin voi itse vaikuttaa. Elintavat aikaansaavat sekä positiivisia että negatiivisia merkkejä ihossa ja niillä on jopa suurempi vaikutus ihon ulkonäköön kuin geneettisillä tekijöillä.

Ulkoiset ja sisäiset haittatekijät, kuten esimerkiksi liiallinen UV-säteily, huono ruokavalio, stressi, liian vähäinen (tai toisaalta liian raskas) liikunta, vähäinen ja/tai huonolaatuinen uni, tupakointi, alkoholi ja ilmansaasteet, aikaansaavat vapaita happiradikaaleja. Ne puolestaan aiheuttavat oksidatiivista stressiä, joka tarkoittaa tilaa, missä vapaita happiradikaaleja syntyy enemmän kuin antioksidantit pystyvät niitä nujertamaan eli vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. Oksidatiivinen stressi aikaansaa ihon sameutta, kuivuutta, juonteita ja ihon ulkonäön yleistä heikentymistä. Ihon kimmoisuus ja hehku vähenee, ihon yleisilme on nuutunut ja elähtänyt.

Ajattele kahta ääripäätä: kiireinen ja stressaantunut, huonosti nukkuva, aurinkoa palvova ja tupakoiva, roskaruoalla elävä suurkaupungin asukki sekä maaseudulla rauhallisesta elämästä nautiskeleva, itse ruokansa alusta asti valmistava, paljon ulkoileva ihminen. Heidän ihonsa ovat saman ikäisinä aivan varmasti eri näköiset. Vaikka näin ääripäissä harva lopulta onkaan, elintapojen merkitystä ihon kuntoon ei voi väistää. Ihon ikääntyminen on siis suurelta osin kiinni myös muista seikoista kuin ainoastaan fyysisestä iästä.

Mistä tietää, onko iho ennenaikaisesti ikääntynyt vai iän myötä vanhentunut?

Iho ikääntyy joka tapauksessa koko ajan ja väkisinkin eletyt vuodet alkavat jossakin kohtaa näkymään iholla. Ihon luonnolliset toiminnot (mm. elastiinin, kollageenin, hyaluronihapon ja talin tuotannot) hidastuvat ikääntymisen myötä. Tämä puolestaan tuo mukanaan ihon veltostumista ja ryppyjä, iho menettää täyteläisyyttään ja saattaa olla kuivempi kuin aiemmin. Iho on oikein hoidettuna kuitenkin kuulas, pehmeä ja elinvoimainen. Ihon ennenaikainen ikääntyminen aiheuttaa ihoon samoja ei-toivottuja merkkejä, mutta iho on lisäksi samea, elottoman näköinen ja usein myös pinnastaan karhea. Näitä viimeksi mainittuja muutoksia tarkkailemalla voit selvittää, näkyykö ihollasi ennenaikainen vanheneminen.

Ihon Ennenaikainen Ikaantyminen

Miten hoitaa ja ennaltaehkäistä ihon ennenaikaista ikääntymistä?

Ihon ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavaa oksidatiivista stressiä vähentääkseen tulee siis kiinnittää huomiota sekä elintapoihin että antioksidanttien saantiin, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin (muistathan tekstin alusta: oksidatiivinen stressi on tila, jossa vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa). Minulla on tähän asiaan muutamia täsmäaseita, joita olen ottanut viime kuukausien aikana käyttöön.

Sain testiin Patykan uudehkon Defense Active -hoitolinjan, minkä teho perustuu korkeaan antioksidanttipitoisuuteen. Linja on tasapainoinen kokonaisuus, jonka sisältämät tuotteet on suunniteltu käytettäväksi yhdessä. Tällä kertaa yhdyn tähän ajatukseen, vaikka läheskään aina ei mielestäni ole tarpeellista käyttää ainoastaan jonkin tietyn merkin tai linjan tuotteita. Defense Activet toimivat kuitenkin huomattavan hyvin yhdessä, toisiaan tukien. Arvostan elämän muillakin osa-alueilla ammattilaisten valmiiksi miettimiä kokonaisuuksia ja ratkaisuja eri haasteisiin. Olen valmis panostamaan niihin, sillä ne säästävät omaa aikaani, kun minun ei tarvitse erikseen pähkäillä ja selvitellä asioita. Mielelläni tartun valmiiseen ratkaisuun tässäkin asiassa, sillä Patyka tarjoaa selkeän täsmälinjan ihon ennenaikaisen ikääntymisen merkkien häivyttämiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Tuoksu on kautta linjan (paitsi silmänympärystuote on hajusteeton) hyvin patykamainen eli hienostunut ja miellyttävä, ilahduttaa varmasti myös ihmisiä, ketkä eivät ole luonnonkosmetiikkaa juurikaan käyttäneet. Linjaa voi käyttää pidempikestoisesti tai tehdä tehokuurin ja käyttää yhdet pullolliset tuotteita esimerkiksi kesän jälkeen ja keväällä. Defense Active sopii fyysiseltä iältään kaiken ikäisille, tärkeämpää on ihon ikä ja millainen tarve on ulkoiselle antioksidanttisuojalle. Sanoisin, että linja tuo kaikista suurimman hyödyn ruuhkavuosien keskelle, kun elämän hektisyys näkyy kasvoilla. Tuotteet sopivat todella hyvin kaikille ihotyypeille, tärkeää on kuitenkin valita voide oikein.

Linja sisältää kaksi eri seerumia, yhden aamulla käytettäväksi ja toisen iltakäyttöön. Voiteita on niin ikään kaksi, mutta ne ovat eri ihotyypeille tarkoitetut, joten niistä valitaan vain toinen, oman ihon tarpeen mukaan. Silmänympärysvoide on linjasta se, minkä voi halutessaan irrottaa, silmänympärysiholla saattaa joka tapauksessa olla hyvin erilaiset tarpeet muun ihon kanssa.

Ihon Ennenaikainen Vanheneminen

Kaksi loistavaa ja vaikutuksiltaan erilaista seerumia

Oma suosikkini tuotteista on Detoxifying Night Concentrate yöseerumi, jonka nopeasti imeytyvä geelimäinen koostumus tuntuu iholla raikkaalta ja ihanan ylelliseltä. Seerumin tarkoitus on boostata ihon mikroverenkiertoa ja ihon puhdistumista mm. ilmansaasteista. Tuote sisältää hyaluronihappoa, joka sitoo kosteutta ihoon ja kosteuttavan vaikutuksen lisäksi saa ihon näyttämään täyteläisemmältä. Seerumi jättää ihon pehmeäksi, mutta ei tahmeaksi, mitä varsinaiset hyaluronihapposeerumit usein tekevät.

Seerumi on kosteuttavan tuntuinen, yllättävänkin reilusti mielestäni, vaikka sen ensisijainen ja ainoa tarkoitus ei olekaan toimia pelkkänä kosteusseerumina. Säännöllisesti käytettynä tuote on saanut ihoni näyttämään levänneeltä, se on mielestäni sen suurin vaikutus (ja erittäin mieluinen sellainen). Ihon on heleämpi, tasaisempi ja yleisilmeeltään kauniimpi. Tämän tyyppisten tuotteiden kanssa säännöllisyys on avainasemassa ja suosittelen niitä ehdottomasti vähintään yhden pullollisen kestäväksi tehokuuriksi. Silloin tällöin käytettynä vaikutus ei varmastikaan ole sama.

Yöseerumi vaatii kaikilla ihotyypeillä päällensä jotakin ravitsevaa, itse suosittelen kasvoöljyä. Kaikista ideaalein vaihtoehto tähän löytyy samalta merkiltä. Patykan klassikko, Repair Night Serum (joka nimestään huolimatta on siis öljy), sopii erinomaisesti Detoxifying Seerumin kaveriksi. Repair Night Serum on ensimmäinen luonnonkosmetiikkatuote, johon rakastuin palavasti vuosia sitten. Sen ihanan kirpeässä, kevyesti sitruksisessa tuoksussa on jotain samaa, mitä viime kuukausien suursuosikissani, Whamisan Refresh Facial Oilissa. Repair Night öljy tukee täydellisesti yöseerumin kirkastavaa vaikutusta.

Defense Activen toinen seerumi on tarkoitettu aamukäyttöön ja pidän kovasti myös siitä. Radiance Regenerating Serumissa on aavistuksen täyteläisempi koostumus verrattuna yöseerumiin, mutta kuvailisin tätäkin silti geeliksi. Seerumin tehtävä on suojata ihoa päivän aikana ilmansaasteilta ja muilta ulkoisilta haittatekijöiltä sekä tietysti kosteuttaa sekä tuoda pehmeyttä ja heleyttä. Oksidatiivista stressiä ehkäisee seerumin vahvasti antioksidanttipitoinen koostumus, joka on muuten aivan täydellinen meikin alle. Antioksidanttirikkaat karpalo ja japaninpagodipuun kukkaisuute ovat loistava valinta nimenomaan päiväseerumiin. Tämäkin tuote imeytyy nopeasti ja jättää iholle raikkaan tunteen. Suosittelen seerumin kanssa käytettäväksi saman linjan voidetta, joka tukee suojaavaa vaikutusta.

Patyka Active Defense 1

Silkkinen meikinalusvoide ja virkistävä silmänympärysgeeli

Kasvovoiteita on kaksi, joista valitaan omalle ihotyypille sopiva versio. Minulla on kevyempi sekaiholle, normaalille ja rasvaiselle iholle tarkoitettu voide, jonka koostumus on ihan uskomattoman silkkinen. Se hulahtaa ihoon välittömästi, mutta ei jätä iholle kuitenkaan kiristävää tunnetta. Melkeinpä suosittelisin kuitenkin talven ajaksi kaikille ihotyypeille (pois lukien kaikista rasvaisin iho) kuivalle iholle tarkoitettua versiota. Se on myös nopeasti imeytyvä, mutta pieni lisäys täyteläisyyttä koostumuksessa on varmasti monille mieleen.

Vaikuttavat aineet ovat samoja, mutta voidepohjat eroavat toisistaan. Kermaisempi voide sisältää iholle pehmeyttä ja ravitsevuutta tuovaa skvalaania ja karitevoita, kevyemmässä voiteessa on puolestaan tujaus hurtanminttua, joka auttaa säätelemään ihon liiallista talintuotantoa. Molempien voiteiden nopeasti imeytyvä koostumus on ihanteellinen meikin alle ja molempien ajatus on tehostaa seerumin muodostamaa suojahuntua ulkoisia haittatekijöitä vastaan. Suosittelen lämpimästi käyttämään aamuisin päiväseerumi + voide -komboa, jolloin saat parhaan vaikutuksen. Iltaan puolestaan toimii mielestäni parhaiten yöseerumi ja öljy yhdessä.

Viimeinen tuote linjassa on Energising Eye Gel, josta olenkin kirjoittanut jo aiemmin syksyn uutuustuotteiden yhteydessä. Silmänympärysihon hoidossa tulee muistaa, että iho on tällä alueella huomattavasti ohuempaa ja herkempää kuin muualla kasvoissa. Sanon suoraan, että tämä geeli (kuten kaikki muutkin geelit) on liian kevyt yksistään käytettynä, mikäli iho silmien ympärillä on kuiva. Seerumin tavoin käytettynä se on toimii kuivallekin iholle tehokkaana virkistävänä, turvotusta laskevana ja silottavana boostauksena.

Omalle iholleni tämä silmänympärysgeeli on aamukäyttöön ihan huippu! Sen täyteläisen geelimäinen koostumus tuntuu iholla ihanan viilentävältä ja raikastavalta. Tuote imeytyy heti, mutta jättää iholle todella miellyttävän ja pehmeän tunteen. Tämä on yksi harvoja silmänympärysihon tuotteita, joiden vaikutuksen todella näen. Se kosteuttaa hyvin ja silottaa pieniä juonteita.

Geeli sisältää ruiskaunokinkukkavettä ja kofeiinia, jotka tehostavat mikroverenkiertoa ja voivat sitä kautta auttaa turvotukseen. Miinusta tuotteelle roll-on -pakkauksesta, josta on mielestäni hankala annostella sopiva määrä. Olenkin siirtynyt ottamaan tuotetta suoraan roll-on -päästä sormenpäihin ja taputtelemaan tuotteen ihan perinteisesti sormin iholle. Tämä on kuitenkin lopulta pieni miinus näistä tehoista! Energising Eye Gel sopii parhaiten silloin, kun ensisijaiset haasteet silmien ympärillä ovat turvotus, tummuus, pienet juonteet ja väsynyt ilme.

Lue myös: Paras silmänympärysvoide – tuotesuositukset eri ihotyypeille

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Samea Iho
Samea iho? Testaa näitä heleyttäviä tehotuotteita
Kasvovesi
Paras kasvovesi eri ihotyypeille – 7 x suositusta
Seerumi
Kuinka valita itselle sopivin seerumi?
Puhdistusoljy
Vertailussa puhdistusöljy x 6 – poimi paras tuote omalle ihotyypillesi