Arkijuttuja ja melkein valmis DIY-keittiö

diy-kitchen-vaneri-sisustus-interior-hannamarirahkonen-yellowmood 5

Saattelimme eilen lapsuudenystäväni ja hänen kaksi pienokaistaan lentokoneeseen viiden yhdessä vietetyn päivän jälkeen. Kotiin laskeutui ikävä ja haikea hiljaisuus, suru siitä että he asuvat niin kaukana. Joidenkin ihmisten seurassa voi olla juuri sitä mitä on, ja ystäväni lukeutuu niihin harvinaisuuksiin.

Hänen kanssaan vuosien hiljaisuus tai satojen kilometrien välimatka ei ole päässyt porautumaan ystävyyden väliin. Kaikki on kuten ennenkin, joskin olemme vanhempia ja ehkä hitusen viisaampia? Tulimme molemmat siihen lopputulokseen, että on hienompaa olla iältään lähempänä kolmeakymppiä kuin sitä kakkosella alkavaa kymmenlukua.

Karttuvasta ikälaskurista huolimatta olemme edelleen juuri niitä lapsenmielisiä nuoria tyttöjä, joita ikä ei estä ottamasta pyörryttäviä vauhteja Angry Birds -puiston hämähäkkikeinussa tai syömästä ihan liikaa vaahtokarkkeja. Pönötys ei ole koskaan kuulunut kummankaan vahvuuksiin, hulluttelu sen sijaan on – ja se on parasta mitä kuvitella saattaa.

diy-kitchen-vaneri-sisustus-interior-hannamarirahkonen-yellowmood 2diy-kitchen-vaneri-sisustus-interior-hannamarirahkonen-yellowmood 6

Saimme keittiömme aika valmiiksi juuri ennen vieraiden tuloa. Kävimme ostamassa loman lopussa neljä isoa vanerilevyä (15 mm), joista olemme leikanneet mieheni johdolla etulevyjä keittiön muuten valmiisiin laatikoihin. Onneksi en tiennyt projektin laajuudesta ennen sen alkamista, olisi saattanut nimittäin epätoivo iskeä ennenaikaisesti – kaikki laatikot kun oli tyhjennettävä ennen levyjen asennusta ja koti oli sen näköinen, ettei täällä ole koskaan siivottu.

(Siivosin/järjestelin kotia ennen vieraiden tuloa neljä tuntia ennen kuin pääsin varsinaisesti siivoamaan – taitaa olla tämän hetken ennätys).

Operaatio oli sinänsä hyödyllinen, että sain käytyä läpi laatikoiden sisällön konmarituksen ”Tuottaako esine iloa?” – kysymyksen siivittämänä ja kiertoon lähti hyvä määrä tarpeetonta tavaraa. En koskaan heitä mitään roskiin, vaan kierrätän ne roskalavaryhmissä tai annan ystävilleni. Varsinaista KonMari-kirjaa en ole lukenut enkä varmaan aiokaan, mutta tuo kuulemani kysymys on toiminut todella hyvänä ohjenuorana, kun pohtii tavaroista luopumista. Tyhjennyksen seurauksena laatikot jäivät täyttövaiheessa ihanan väljiksi.

diy-kitchen-vaneri-sisustus-interior-hannamarirahkonen-yellowmood 7diy-kitchen-vaneri-sisustus-interior-hannamarirahkonen-yellowmood 3

Levyjen kiinnityksen jälkeen vahasin etulevyt kuultovalkoisella vahalla, hioin kuivumisen jälkeen ja vahasin levyt vielä uudemman kerran. Sama tehtiin saarekkeen koivutasolle ja tehdään vielä tiskialtaan tasolle.

Epäonninen betonipöytälevy heivataan ulos talosta ja laitetaan tilalle samanlainen koivutaso kuin saareke- ja tiskitasoilla on. Nuo väliaikaiset hyllyt tuossa hanan yläpuolella lähtevät nekin (kuva alla), vasemmalle puolelle tehdään vanerinen kuivauskaappi, johon tulee alumiinilistoilla reunoitettu verkkolasiovi. Teräksinen ja valumisaltaalla varustettu kuivausritilä odottelee sekin jo valmiina, joten enää pitäisi laittaa sirkkeli laulamaan ja alkaa hommiin.

diy-kitchen-vaneri-sisustus-interior-hannamarirahkonen-yellowmood 4

Keittiössä riittää siis puuhaa vieläkin, mutta etulevyjen asennus on rauhoittanut tilan tunnelmaa todella paljon. Oikeastaan niin hurjasti, etten meinaa aamuisin keittiöön löntystäessäni tätä edes tunnistaa omaksi keittiöksemme. Laatikoihin tilaamamme alumiinivetimet saapuivat maanantaina ja niiden kiinnitys on edessä illalla.

Vaikka tämä projekti on ottanut aikaa monestakin eri syystä, on DIY-keittiö juuri niin kaunis ja ihana kuin olimme suunnitelleetkin. Se on meidän näköisemme, hieman teollisuushenkinen ja silti skandinaavisen pelkistetty. Klassinen tyyli ei ole yhtään meitä, pidämme ennemmin odottamattomista sisustusratkaisuista. Teen keittiöstä vielä ison ja laajemman postauksen, kun kaikki on valmista.

Nyt tuntuu, että kyllä tämä remonttihumu vielä tästä – kodin valmistuminen on vihdoin loppusuoralla ja ärsyttävien pikkujuttujen lista uhkaa tyhjentyä vauhdilla. Mutta mitäs sen jälkeen?

Tuija Rajala

Ihanan näköistä teidän keittiössä. Kivoja pieniä yksityiskohtia.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Kiitos Tuija! Saimme vetimet paikoilleen eilen ja keittiö on taas yhtä astetta ryhdikkäämpi.

Vastaa
Sanna

Hienoa! Olisi mukava kuulla käyttökokemuksianne siitä, miten puutaso kestää tiskipöytänä, vahaus varmasti ainakin tehostaa veden sietoa loistavasti:) Mitenkä muuten betonipöytälevy oli epäonninen, varmaan olet asiasta jo kertonutkin?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Meillä on ollut puutasot 2,5 vuotta, myös tiskipöydän tasona. Tason kunto riippuu oikeastaan kahdesta tekijästä: kuinka hyvin sen käsittelee, eli hioo ja öljyää/vahaa, ennen käyttöä ja miten hyvin tasoa arjessa huoltaa. Vahattu/öljytty pinta kestää hyvin roiskeita ilman, että puu imaisee esim. kahvin/viinin sävyä itseensä, mutta toisaalta puu on altis kolhuille.

Pinnan voi aina hioa ja se on siten sekä kestävä että ekologinen vaihtoehto, kauniista nyt puhumattakaan :) Puutasot vaatii noin vuosittaisen hiomisen ja uudelleenöljyämisen, jotta pinta pysyy vettä hylkivänä ja kauniina. Jos laitatte keittiöön puutasot, kannattaa muistaa, että tasoille, joilla käsitellään ruokaa käytetään vain elintarvikekäyttöön tarkoitettuja öljyjä ja vahoja. Ne ovat vähän kalliimpia kuin tavalliset vahat.

Alunperin kaikkien tasojemme piti olla betonia, mutta seoksen koostumus jotenkin epäonnistui, vaikka teimme kaiken ohjeiden mukaan. Sekoitimme betoniin valkoista mineraalia vaaleamman sävyn aikaansaamiseksi ja uskomme, että se oli syynä seoksen epäonnistumiseen. Olimme tässäkin konsultoineet sekä valkoisen mineraalin valmistajaa, että betonivalmistajia. Ihan kasassahan tuo kokonaisuudessaan on, mutta reunoista tuli murentuvia.

Meillä ei ollut remontin loppuvaiheessa enää aikaa tai voimia alkaa säätämään keskellä talvea uusien tasojen kanssa, koska niille ei olisi ollut kuivatuspaikkaa. Siispä luovuimme pitkin hampain ideasta ja tyydyimme toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon, eli täyspuutasoihin.

Vastaa
Anne / 52 weeks of deliciousness

Todella kaunis keittiö ja aivan ihanat kuvat! tulee remonttikuume (vaikka vihaan remontoimista, mutta kun lopputulos aina palkitsee) ja keittiökuume samaan aikaan :)

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Voi kiitos Anne! Kiva kuulla, että tästä keskeneräisistä pikkuräpsystäkin saa jo tuollaisen fiiliksen. Itsellä on vielä sen verran muistissa kaikki se hullu remonttihumu, etten ihan hevillä haaveile uusista remonteista :D

Vastaa
Suvi

Hei!
Nyt kun keittiönne on ollut jo jonkin aikaa käytössä niin mitkä ovat fiilikset? Miten nuo vaneriovet ovat kestäneet kulutusta, kuinka helpot ne on arjessa? Kuinka huoltovapaana ovet ovat pysyneet vahauksella?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei Suvi!

Kommenttisi on jostain syystä mennyt minulta ohi ja ihan harmittaa, että vastaukseni tulee kuukausia myöhässä. Toivottavasti tämä silti tavoittaa sinut! Olemme olleet vanerioviin valtavan tyytyväisiä - ne eivät ole menneet miksikään käytössä ja vahauksen ansiosta kaikki roiskeet lähtevät pois kostealla liinalla. Niissä ei ole myöskään kolhuja eikä ovien pintaa ole tarvinnut huoltaa/käsitellä lisää yhtikäs mitenkään lähes 1,5 vuoden aikana. Sävy on pysynyt vaaleana ja raikkaana. Valitsisimme tämän vaihtoehdon kyllä uudemmankin kerran :)

Vastaa
Jenny L

Hei Hannamari!
Miltä koivuiset työtasot ovat tuntuneet nyt käytössä? Minua kiinnostaisi myös kovasti tietää, millaisella aineella olette tasot käsitelleet? Olen pian laittamassa keittiööni koivuisia tasoja, ja olen kovasti vertaillut erilaisia öljyjä ja vahoja viimeaikoina.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Moikka Jenny!

Puutasot ovat olleet kyllä meidän mieleemme, tykkään etenkin siitä miltä ne tuntuvat ihoa vasten, koska ne eivät ole kylmän tuntuiset. Puu ei ole imenyt itseensä minkäänlaisia sävyjä, kiitos Tuomaksen hoitaman säännöllisen öljykäsittelyn. Kolhuja on tullut muutamia, mutta en koe niitä häiritseviksi. Meillä on käytetty puutasojen öljyämiseen OsmoColorin TopOilia (sävy valkotammi), joka raikastaa koivun sävyä hitusen vaaleammaksi ja estää puutason kellastumista :) Tässä suora linkki tuotteeseen: http://www.osmocolor.com/oljyvaha/topoil

Vastaa
Senja Oikkonen

Hei! Tahdon ehdottomasti tutkia lisää blogiasi! Juuri vaneriovista olen haaveillut keittiöön!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Mukava kuulla, kiitos!

Vastaa
Liisa

Hei! Miten kiinnitetty vanerilevyt? Kiinnitittekö siis suoraan olemassa oleviin keittiön oviin, eli vanhojen ovien päälle vai tilalle? Kertoisitko kiinnitymekanismin jne. Olisi ihana tuunailla mun mummelimainen ruma keittiö modernimmaksi!

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei! Puolisoni on rakentanut keittiön alusta loppuun saakka itse, ei minkään valmiin keittiörungon päälle. Itse keittiön päärungot on tehty kertopuusta, mutta lisäksi jokaisessa vetolaatikossa on höylätystä laudasta valmistetut reunat ja nuo vaneriovet on ruuvattu kiinni niihin :)

Vastaa
Juha

Moi! Ovatko etulevyt koivuvaneria, vai mitä? Teittekö reunoihin mitään pyöristyksiä tai muuta vai ovatko ihan terävillä kulmilla? Olisi mielenkiintoista nähdä kuvia lähempää niistä ja laatikoista.

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Moi! Joo, nämä ovat koivuvaneria. Reunoihin tehtiin kevyt hionta hiekkapaperilla, mutta ei varsinaisia pyöristyksiä. Täältä löytyy yksi tarkempi kuva, joskaan ei ihan läheltä: https://www.instagram.com/p/BvL3MQMhuMH/

Vastaa
Aino

Hei, kiinnostaa myös noi koivuvaneriset ovet/laatikoiden etusarjat.Ovatko pysyneet suorina eli ovatko menneet kieroon kuivuessaan?Millä käsittelitte kouvuvanerin pinnat ja kuinka monta kertaa?Onko imenyt väriä esim. marjamehusta?
Yst.terveisin

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Hei! Ovat pysyneet suorassa. Koivuvaneri on vahattu vaalealla öljyvahalla muistaakseni 3-4 kerrosta eikä ole näin ollen imenyt mitään jälkiä kahvista tms., vaan ne ovat lähteneet ihan kostealla pyyhkimällä.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Green Beauty Awards 2017: Tiimin suosikit
Sisustusaakkoset 2/3
Luonnollisten lisäravinteiden ABC
Kuuntele intuitiota syödessäsi