Silmänympärysihon hoito ja parhaat vinkit x5
Postaus sisältää mainoslinkkejä.
Iho silmien ympärillä on rakenteeltaan erilaista kuin muualla kasvoissa, joten maalaisjärjelläkin ajateltuna myös hoidon tulisi olla muusta ihosta poikkeavaa. Onko silmänympärysvoide kuitenkaan aina välttämättömyys? Miten silmänympärysvoide eroaa kasvovoiteesta? Voiko tummuutta ja turvotusta poistaa ja ryppyjä silottaa kosmetiikan keinoin? Tämän artikkelin luettuasi sinulla on vastaukset mm. näihin kysymyksiin sekä osaat hoitaa omaa silmänympärysihoasi optimaalisimmalla tavalla.
Alkuun muutama fakta silmänympärysihosta, jotta ymmärrämme minkä vuoksi tätä pientä ihoaluetta tulee hoitaa erityisellä huolellisuudella. Iho silmien ympärillä on melkoisen poikkeavaa verrattuna kasvojen muuhun ihoon. Se on reilusti ohuempaa ja rasvattomampaa. Lisäksi siinä on hyvin vähän ihon täyteläisyyteen vaikuttavaa kollageenia ja elastiinia, eikä oikeastaan juurikaan talirauhasia. Tämä aiheuttaa suurempaa kosteuden haihtumista ja sitä kautta taipumusta kuivuuteen.
Silmänympärysihon hoito on hyvä aloittaa noin parikymppisenä, mutta mikäli tämä rajapyykki on mennyt ohi vuosi, jos toinenkin sitten, ei stressiä – esimerkiksi tänään on oikein hyvä päivä aloittaa.
Voiko kosmetiikalla todella vaikuttaa silmänympärysihon ulkonäköön?
Suora vastaus otsikon kysymykseen: kyllä voi, mutta mikään autuaaksi tekevä taikatemppu se ei kuitenkaan ole. Oikein valituilla tuotteilla voi tehokkaasti kosteuttaa ihoa, mikä aikaansaa kuivuudesta johtuvien pienten juonteiden siliämistä ja näin iho näyttää selvästi nuorekkaammalta. Laadukkaissa ikääntyvän ihon tuotteissa voi olla lisäksi esimerkiksi hyaluronihappoa monessa eri molekyylikoossa sekä peptideitä, jotka kiinteyttävät ihoa ja saavat sen näyttämään sileämmältä.
Virkistävät silmänympärysihon tuotteet voivat puolestaan sisältää ihon pintaverenkiertoa boostaavia ainesosia, jotka auttavat laskemaan turvotusta ja tekemään ilmeestä hieman virkeämmän. Näiden tuotteiden viilentävät geelikoostumukset tekevät olosta heti vähän raikkaamman.
Moni päiväkäyttöön suunniteltu tuote sisältää lisäksi valoa heijastavaa helmiäispigmenttiä ja saa näin silmänaluset näyttämään vaaleammilta.
Kannattaa kuitenkin pitää omat odotukset realistisena ja hyväksyä, ettei mikään tuote vie ikääntymisestä johtuvia ryppyjä, turvotusta tai tummia silmänalusia kokonaan pois, mutta voi tuoda enemmän tai vähemmän apua. Hyvä silmänympärysihon hoito auttaa ihoa näyttämään parhaalta versiolta itsestään nyt ja jatkossakin. Väärin hoidettu tai hoitamaton iho kun tuppaa näyttämään ikäistään vanhemmalta ja nuutuneelta.
Miksi silmänympärysvoiteita ylipäätään valmistetaan erikseen? Onko kyse ainoastaan markkinointikikasta?
Erillinen silmänympärysvoide on ihan aidosti tarpeellinen tuote suurimmalle osalle ihmisistä. Olen aiemmissa teksteissäni jo sivunnut asiaa, mutta paneudutaan tässä tekstissä aiheeseen vielä hieman syvällisemmin.
Tehdäänpäs yksi asia heti selväksi: silmänympärysvoide ei ole samalla tapaa välttämätön tuote ihonhoidossa, kuin vaikkapa puhdistustuote on. Välttämätöntä sen sijaan on kosteuttaa silmänympäryksiä jollakin tapaa. Minimalistisessa muutaman purkin ihonhoitorutiinissa tämä saattaa hyvinkin hoitua samalla tuotteella, jota käytetään koko kasvoille.
Mikäli kuitenkin haluat optimoida silmänympärysihon hoitamisen, kannattaa sitä varten valita erillinen tuote. Todella harvoin käy niin hyvä tuuri, että kasvoille valitsemasi tuote olisi paras mahdollinen tuote myös silmänympäryksille – muistathan tekstin alussa läpikäydyt faktat ihon rakenteellisista eroista.
Kuivaihoisen täyteläinen kasvovoide on usein aivan liian paksua ohuelle silmänympärysiholle ja voide vain turvottaa ihon tuhdilla koostumuksellaan. Vastaavasti rasvaisen tai epäpuhtaan ihon puhdistava ja tasapainottava tuote ei tee mitään hyödyllistä silmien ympärillä, siellä kun ei ole niitä talirauhasia, joiden toimintaa tasapainottaa.
Myös kaikki AHA-, BHA- tai PHA-happoja tai paljon voimakkaita eteerisiä öljyä ja hajusteita sisältävät kasvotuotteet ovat ehdoton nou nou herkälle silmänympärysiholle.
On totta, että monet silmänympärysvoiteet sisältävät tismalleen samoja ainesosia, mitä kasvovoiteetkin. Luonnonkosmetiikka nyt ylipäätään koostuu aina aikalailla samoista ainesosista: kasviöljyistä ja -uutteista, kukkais- ja hedelmävesistä jne. Suosituimmat ja hyväksi havaitut ainesosat toistuvat tuotteissa uudelleen ja uudelleen. On kuitenkin taito luoda niistä juuri tiettyyn tarkoitukseen sopivia tuotteita ja koostumuksia sekä terästää niitä tehoaineilla, jotka sopivat juuri kyseiselle ihoalueelle, mihin tuotetta on tarkoitus käyttää.
Kannattaa myös muistaa, että kahdesta lähes identtisestä inci-listasta emme lopulta pysty päättelemään käytettyjä pitoisuuksia tarkasti. Juuri ainesosien keskenäisellä suhteella on kuitenkin suuri vaikutus tuotteen koostumukseen. Koostumus on silmänympärysvoiteessa jopa vieläkin tärkeämpi asia kuin kasvovoiteessa. Liian tuhti voide kun saa aikaan turvotusta, joka ei varsinaisesti ole varmastikaan kenenkään toivelistalla. Itselle liian kevyt koostumus puolestaan tuntuu auttamattomasti kiristävältä ohuella silmänympärysiholla.
Itse en siis missään nimessä allekirjoita väitettä, että silmänympärysvoide on kasvovoidetta pienessä ja kalliissa purkissa. Vaikka incissä olisi yhteneväisyyksiä saman merkin kasvovoiteeseen, on siellä luultavasti käytetty vähintään muutamaa ainesosaa, jotka ovat erityisesti valittu silmänympärysihoa silmällä pitäen. Pitoisuudet ovat mahdollisesti erit sekä hajusteita on todennäköisesti vähemmän ja koostumus on erilainen.
Näin pitäisi ainakin ehdottomasti olla erityisesti arvokkaampien tuotteiden kohdalla – osa tuotteen kustannuksesta syntyy käytetyistä ainesosista sekä tuotekehitysprosessista. En kuitenkaan sano, etteikö tähän maailmaan mahtuisi myös silmänympärystuotteita, jotka ihan aidosti ovat samaa kamaa kuin kasvovoiteet. Tuotevalinnan suhteen kannattaakin olla tarkkana, kuten toki kaiken kosmetiikan suhteen aina.
Optimaalinen silmänympärysihon hoito – viisi askelta kauniiseen lopputulokseen
1) Puhdista
Silmänympärysihon hoito, kuten muukin ihonhoito, alkaa aina puhdistamisesta. Kiinnitä erityistä huomiota silmämeikin poistamiseen. Itse en suosittele lainkaan erillistä silmämeikinpoistoainetta, koska se aiheuttaa ylimääräistä hankausta eli mekaanista rasitusta. Koko tuote ei ole lopulta edes tarpeen, jos olet valinnut hyvän meikinpoistajan koko kasvoille.
Suosittelen meikinpoistoon aina öljypohjaista tuotetta (puhdistusöljy tai -balmi), joka sulattaa vaivattomasti myös vedenkestävän meikin ja samalla tuotteella on helppo poistaa meikki sekä koko kasvoilta että silmistä yhdellä kertaa. Suosittelen valitsemaan tuotteen, joka sisältää emulgaattorin ja näin huuhtoutuu vedellä pois eikä puhdistusliinoja, -sieniä tai muuta hankaavaa tarvita.
Kurkkaa parhaat meikinpoistoöljyt tästä tekstistä: Vertailussa puhdistusöljyt x 6
Huomaathan ainoan poikkeuksen öljyputsarin suhteen: ripsienpidennysten kanssa ei voi käyttää öljymäistä tuotetta, joten valitse silloin mahdollisimman lempeä silmämeikinpoistoaine ja varo hankaamasta ihoa kovaotteisesti.
Vältä silmänympärysiholla kaikkia vaahtoavia tuotteita, ne ovat oikeastaan lopulta kaikki liian voimakkaita päivittäin käytettynä tälle herkälle ihoalueelle. Silmänympärysihon liian kovakourainen käsittely ei välttämättä näy välittömästi, mutta päivittäin harrastettuna vuosien ajan ohut iho aivan varmasti ottaa siitä nokkiinsa.
2) Vesikosteuta
Kasvojen hoitamisessa puhutaan paljon sopivasta suhteesta vesikosteutta ja öljymäisempää ravitsevuutta. Tämä tasapaino on avain kauniiseen ihoon. Samoja oppeja kannattaa noudattaa myös, kun aiheena on silmänympärysihon hoito. Iho näyttää nuorekkaammalta ollessaan kunnolla kosteutettu!
Paras lopputulos syntyy vain harvoin valitsemalla mahdollisimman hoitava voide ja toivomalla parasta. Ehdottaisin mieluummin lähtemään liikkeelle vesikosteutuksesta. Silmien ympärille voit aivan hyvin kerrostaa samoja vesimäisiä tuotteita, mitä kasvoille – kunhan testailet niitä ensin varovaisesti.
Kuten aiemmin mainittua, kaikki happotuotteet, kovin runsaasti tuoksuvat tuotteet ja muut vahvemmat tuotteet kannattaa skipata, mutta miedot kosteuttavat tuotteet toimivat yleensä todella hyvin. Voimakkaammat tuotteet saattavat saada silmät vuotamaan eivätkä muutenkaan sovellu ohuelle silmänympärysiholle.
Aloita kasvovedellä tai hoitonesteellä ja jatka kosteuttavalla seerumilla (geeli tai fluidi, ei siis öljy!), jos sellaista muutenkin käytät. Pidä käyttämäsi määrät hyvin pieninä! Monesti riittää se, mitä sormissasi on jäljellä levitettyäsi tuotteen muualle kasvoille.
Hyödynnä siis ensin kasvotuotteesi (mikäli vain mahdollista) ja levitä sitten iholle silmänympärysgeeli tai ohut fluidi. Ne tuovat iholle runsaasti kosteutta. Optimaalisinta on valita tuote, joka samalla lisäksi napakoittaa, kirkastaa (eli sisältää helmiäistä) tai sisältää turvotusta vähentäviä ainesosia – mikä nyt onkaan toiveesi ja tarpeesi.
Tuotteesta ja oman ihosi tarpeista riippuen, geeli voi riittää käytettäväksi ainoana silmänympärystuotteenakin. Useimmiten vähintään iltakäyttöön, etenkin talveksi, kannattaa valita kuitenkin vielä voide ja levittää pieni määrää molempia tuotteita päällekkäin (tällöin geeli toimii ikäänkuin seerumina voiteen alla) tai käyttää raikasta ja virkistävää geeliä päivällä ja täyteläisempää voidetta illalla.
3) Ravitse
Alussa mainitsinkin, että silmänympärysiholta haihtuu huomattavan paljon kosteutta. Ihoon pakattu vesikosteutus on hyvä lukita öljyjä sisältävällä tuotteella. Lisäksi öljyt ravitsevat, pehmentävät ja tuovat ihoon sileyttä.
Voiteet sisältävät öljyjä, mutta ravitseva tuote voi olla myös vedetön balmi tai silmänympärysöljykin. Nyrkkisääntönä voiteista: mitä täyteläisempi ja kermaisempi koostumus, sen isompi pitoisuus öljyjä ja mitä kevyempi koostumus, sen öljyttömämpi tuote.
Voit kokeilla myös kasvoöljyn viemistä silmänympärysiholle, mutta tässä tulee olla todella tarkkana! Monet öljycocktailit sisältävät reilusti eteerisiä öljyjä, jotka eivät sovellu silmänympärysiholle. Mikäli käytössäsi on kuitenkin joko puhdas yksittäinen kasviöljy tai oikein simppeli öljyseerumi, voit varovasti kokeilla taputella silmänympärysiholle sen, mitä sormissasi on jäljellä kun olet saanut levitettyä tuotteen kasvoille. Liika öljy turvottaa aivan varmasti eli less is todellakin more tässä kohtaa.
On täysin yksilöllistä, kuinka paljon kosteutusta ja ravitsemista iho tarvitsee. Jollekin voi riittää kasvoveden sipaisu ja kevyt voide, toinen voi puolestaan tarvita kasvoveden ja -seerumin, silmänympärysgeelin sekä vielä lopuksi tuhdimman voiteen tai balmin.
Mikäli nykyinen silmänympärysihon hoito ei tunnu riittävältä, tuotteen vaihtaminen ei ole välttämättä aina ainoa tai paraskaan vaihtoehto. Mieti, tarvitsetko toisenlaisen koostumuksen olemassa olevan tuotteen lisäksi.
4) Tehohoida
Mitä muuta voi vielä tehdä hyvän päivittäisen hoitamisen lisänä? Myös silmänympäryksille on olemassa omat naamionsa ja näitä putkahtelee markkinoille hiljalleen lisää. Sheet mask -tyyliset laput toimivat hyvin, koska tällöin itse aineen ei tarvitse olla tuhtia koostumukseltaan ja näin vältytään turvottavalta efektiltä.
Itse olen viimeksi testaillut Mádaran lappuja, joiden muotoilu on aivan huippu! Ne istuvat todella hyvin silmien ympärille ja pysyvät paikoillaan koko vaikutusajan. Teho on mielestäni hyvä, ei mikään satumaisen loistava, mutta ne tuntuvat kyllä kosteuttavilta, mikä itselleni onkin tärkeintä.
Mikäli haluat viedä silmänympärysihon hoitamisen uudelle tasoille, on värähtelevä hoitoväline sopiva ratkaisu. Värähtely ja värinä stimuloivat ihoa ja laittavat vipinää nestekiertoon. Itselläni on käytössä helppokäyttöinen Beautybicin Beauty Bar, jonka kanssa ei oikeastaan tarvitse itse tehdä juuri mitään. Se värähtelee 6000 kertaa minuutissa eli käytännössä hoitaa työn puolestani.
Beauty Baria siis käytetään hoitotuotteiden levittämisen jälkeen ja se auttaa samalla imeyttämään tuotteet tehokkaasti ihoon. Sitä pidetään pystysuorassa ja liikutetaan laitteen omalla painolla ylös- ja ulospäin. Sitä voi käyttää silmänympärysten lisäksi ihan koko kasvoilla. Todella helppo pikafreesaus!
Aivan erityisesti silmänympärysiholla tulee varmistaa, ettei laitetta paina yhtään ja että sitä liu’uttaa hyvin varovasti, ihoa venyttämättä seuraavaan kohtaan. Varsinaisesti itse ei siis kuitenkaan tehdä muuta kuin liikutetaan laitetta ihon pinnalla, värähtely hoitaa loput.
Välittömänä vaikutuksena huomaan hoitotuotteiden imeytyneen ihoon selkeästi paremmin kuin ilman laitetta. Koko kasvoille käytettynä tämä taikasauva tuo ihanan hehkun. Se myös poistaa pieniä pöhötyksiä ja turvotuksia, joten sopii mielestäni erityisen hyvin aamuihin. Aikaa Beauty Barilla surruuttelu ei vie kuin 1-2 minuuttia eli sen ehtii tekemään vaikka olisikin kiireinen.
Pitkäaikaisina vaikutuksina toivon, että säännöllisesti käytettynä se auttaisi omalta osaltaan, yhdessä hyvin tuotteiden ja elämäntapojen kanssa, ihoa pysymään kauniina ja sileänä hieman pidempään.
ALEKOODI: Jos haluat testata Beauty Barin tehoa, saat sen (ja koko Beautybicin muun valikoiman) 10 % alennuksella vuoden 2023 loppuun asti koodilla strawberry Beautybicin verkkokaupasta.
5) Suojaa
Käytä aurinkolaseja aina, kun aurinko vähääkään ilmoittelee olemassaolostaan sekä pilviselläkin säällä silloin, kun on erityisen kirkasta. Silmien siristely on nimittäin tehokas tapa syventää silmäkulmien juonteita.
Kirjoitin tähän tekstiin jatko-osana tuotesuositukset parhaista silmänympärysvoiteista eri ihotyypeille, suosittelen lukemaan seuraavaksi sen!