Q&A: Miksi meikkivoide rullautuu ja muita yleisiä meikkipohjan ongelmia vastauksineen

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Kokosin tähän artikkeliin lukijoideni yleisimpiä meikkipohjaan liittyviä haasteita. Löydät vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi meikkivoide rullautuu? Miten saada meikkivoide pysymään iholla siistinä koko päivän? Käyn artikkelissa läpi myös meikkivinkkejä laajentuneille ihohuokosille sekä tilanteisiin, jolloin meikki ei syystä tai toisesta levity kauniisti.

Meikkivoide Rullautuu

Kysyin Instagram-tilini @strawberryemmi puolella seuraajieni ja lukijoideni yleisimpiä meikkihaasteita. Vastauksia tuli niin iso kasa, että päätin aloittaa meikkipohjan ongelmista, jatketaan seuraavalla kerralla silmämeikistä ja muista meikin osa-alueista. Taidan pyöräyttää käyntiin tämän artikkelin myötä kokonaisen uuden Q&A -juttusarjan, jossa käsitellään meikkiongelmien jälkeen ihonhoitoa ja hiuksiakin. Mutta nyt ensin niihin meikkipohjan haasteisiin!

Miksi meikkivoide rullautuu ja mitä asialle voi tehdä?

Meikkivoiteen rullautumiseen vaikuttaa toki meikkivoide itsessään, mutta erittäin suurelta osin myös sen alle laitettavat tuotteet. Monesti se ei siis olekaan varsinaisesti meikkivoide, joka rullautuu, vaan sen alle laitetut tuotteet. Usein geelimäiset tuotteet (kuten seerumit) sekä mattavoiteet ovat hanakampia rullailemaan. Sama koskee runsaasti hyaluronihappoa sisältäviä koostumuksia.

Ei ole kuitenkaan mitään yksiselittäistä kaavaa, mikä meikkivoide rullautuu ja minkäkin tuotteen kanssa. Se tuotekombo, mikä rullautuu minun ihollani, saattaa toimia sinulla täydellisesti. Asiaa ei siis oikein pysty ennalta ennustamaan, valitettavasti.

Helppona ratkaisuna voit kokeilla laittaa kasvoöljyä tai -balmia iholle viimeisimpänä tuotteena ennen meikkivoidetta tai sekoittaa öljyä pari tippaa kasvovoiteen joukkoon. Valitse nopeasti imeytyvä öljy, joka ei jää tuntumaan iholla rasvaiselta. Meikin alle suositukseni saa koostumukseltaan kevyt ja hoitotehoiltaan vakuuttava Djusien Fruit Glaze.

Kasvooljy

Testaile myös rohkeasti erilaisia tuotekomboja. Ehkäpä sinun ihollasi toimiikin meikkivoiteen alla todella pelkistetty rutiini ja sinun kannattaa säästää seerumit ja muut tehotuotteet iltaan.

Kokeile joka tapauksessa vähentää kerroksia meikkivoiteen alta ja anna kaikkien tuotteiden imeytyä ihoon kunnolla. Joskus voi olla kyse ainoastaan ihoon imeytymättömistä tuotteista, jotka sitten rullaavat ja murustuvat. Kiinnitä huomiota imeytymisajan lisäksi myös hoitotuotteen määrään, ethän levitä seerumia tai voidetta turhan tuhtia kerrosta?

Kannattaa huomioida myös tapa, jolla levität meikkivoiteen. Mitä enemmän hankaat ja pyörittelet meikkivoidetta iholle, sen todennäköisempää on, että meikin alle levittämäsi tuotteet lähtevät sieltä liikenteeseen. Kokeile siis taputella ohut kerros meikkivoidetta iholle. Voit testata myös kosteaa meikkisientä, oma suosikkini on EcoToolsin Bioblender.

Meikkivoide Kuiva Iho

Mikäli nämä niksit eivät auta, tulee katseet kääntää itse meikkivoiteeseen. Usein mattainen meikkivoide rullautuu helpommin kuin muut. En voi nimetä mitään yhtä meikkivoidetta, joka ei rullaisi kenelläkään, sillä sellaista ei ole olemassakaan. Kuten mainittua, kaikki riippuu omasta ihosta ja meikkivoiteen alle levitetyistä tuotteista. On kuitenkin voiteita, jotka levittyvät useimmille kauniisti. Yksi tällainen on Mádaran Skin Equal meikkivoide, jonka kosteuttava koostumus on omiaan erityisesti kuivemmille ihoille.

Mikäli mikään meikkivoide ei tunnu asettuvan kasvoille ilman murenemista, suosittelen miettimään vaihtoehtona mineraalimeikkipuuteria. Oma ykkössuositukseni on Alima Puren Satin Matte Foundation, joka toimii ihollani aivan minkä vaan ihonhoitotuotteiden parina – lopputulos on joka kerta erinomainen.

Miksi meikkivoide paakkuuntuu ja hilseilee, eikä levity kauniisti?

Meikkivoide paakkuuntuu, hilseilee ja käyttäytyy muuten ikävästi useimmin kuivalla ja pintakuivalla iholla. Pikaisena korjauksena suosittelen myös tähän kohtaan öljytilkkaa meikin alle tai vaihtoehtoisesti kasvovoiteen vaihtamista balmiin.

Ihonhoitoon kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota – mitä pehmeämpi ja kosteutetumpi iho on pinnastaan, sen kauniimmin meikkivoide levittyy. Huolehdi hellävaraisesta puhdistuksesta (puhdistusöljy ja tarvittaessa -maito) sekä runsaasta vesikosteutuksesta (vähintään kasvovesi, mahdollisesti lisänä seerumi) ja ihon öljyämisestä aamuin illoin.

Levitä meikkivoidetta hyvin, hyvin ohut kerros ja käytä tarvittaessa lisäpeittävyyttä tuomaan peitevoidetta. Mitä enemmän meikkivoidetta laitat, sen suuremmalla todennäköisyydellä myös ongelmat korostuvat. Voit ajatella asian niin, että meikkivoiteen ykköstehtävä on tasoittaa ihon sävyeroja. Peitevoide on puolestaan olemassa sitten nimensä mukaisesti peittämään asiat, jotka haluat piilottaa.

Lilylolo Meikkisuihke

Iholle kannattaa lopuksi suihkauttaa ekstrakosteutta joko kosteuttavalla meikkisuihkeella, kuten Lily Lolon Makeup Mistillä, tai vaikkapa hienojakoisella Novexpertin Magnesium Mistillä. Nämä auttavat meikkiä asettumaan iholle, ehkäisevät meikin hilseilyä ja lohkeilua sekä tuovat lisänä kauniin kuullon.

Mikäli meikkivoide hilseilee, paakkuuntuu tai muuten temppuilee päivän mittaan, suosittelen korjaamaan asian samaisella suihkeella. Voit painella (ei hinkata!) ihoa ensin kevyesti vessapaperilla, joka poistaa ylimääräistä kiiltoa ja saat samalla fiksattua myös mahdolliset paakkuuntuneet kohdat. Suihkuta sen jälkeen iholle meikki/kosteussuihketta. Meikin lisääminen harvoin ratkaisee asiaa, joten sitä kannattaa harkita vasta aivan viimeisenä vaihtoehtona.

Nämä samat niksit ovat suositukseni myös iholle, jossa on kuivia kohtia, joita meikkivoide tuntuu vain korostavan. Meikin alle kunnon kosteutus (ja etenkin öljyä/balmia) sekä kosteuttavaa meikkivoidetta ohut kerros. Lopuksi vielä meikkisuihketta sulauttamaan meikki iholle.

Haluatko oppia hoitamaan ihoasi näkyviä tuloksia tuovalla tavalla? Verkkokurssini Unelmien iho opettaa sinulle kaiken tarvitsemasi ihonhoidosta, jotta saat rakennettua itsellesi hoitorutiinin, joka aidosti sopii ihollesi ja tuo esiin ihostasi sen parhaan version. Ihotyyppisi ja ihon haasteesi voivat olla mitä vaan, sillä kurssilla opit räätälöimään hoidon juuri omalle ihollesi. Ihosi saattaa olla vaikkapa pintakuiva, epäpuhdas, samea… Ehkäpä siitä puuttuu nuorekas elinvoimaisuus ja hehku tai se tuntuu aina vaan kuivalta, vaikka tekisit mitä? Tutustu kurssiin tarkemmin tästä.

Mikä olisi paras meikkivoide kun laajentuneet ihohuokoset vaivaavat?

Tästä aiheesta sain valtavan määrän kysymyksiä. Aivan alkuun ärsyttävä muistutus: ihohuokoset kuuluvat ihoon, eivätkä ne ole asia, mitä täytyisi, tai edes voisi, hävittää tai piilottaa täysin. Tiedän kuitenkin omasta kokemuksesta, että kyllähän suuret ihohuokoset välillä harmittavat! Ja kyllä niille jotakin voi tehdä, ainakin katsoa ettei vahingossa tule meikillä korostaneeksi niitä.

Kaikista nopein korjausehdotus on kokeilla vaihtaa meikkivoiteen levitystekniikkaa. Riippuu täysin käyttämästäsi tuotteesta ja omasta ihostasi, mikä toimii parhaiten. Testaa vaikka alkuun täysin päinvastoin kun olet nyt tehnyt. Omalla (ja monien asiakkaideni) iholla toimii parhaiten pyörivä levitystekniikka. Monesti ihohuokoset korostuvat, mikäli voiteen vain pyyhkäisee niiden yli sen enempää voidetta työstämättä.

Kuinka Valita Meikkivoide

Mattainen vai hehkuva meikkivoide laajentuneille ihohuokosille?

Ongelma monesti myös korostuu, mitä mattaisempi ja kuivempi ihosi ennen meikin levitystä on. Myös tässä kohtaa ehdotan kokeilemaan pienen pientä öljytilkkaa meikin alla parantamaan meikkivoiteen levittyvyyttä.

Tavallisesti suurihuokoiselle iholle suositellaan mattaisempaa pintaa, mutta asia ei ole mielestäni aivan niin yksioikoinen. Paksummat mattavoiteet saattavat saada ongelman korostumaan, kun taas ohuempi ja notkeampi, kosteuttavampi meikkivoide voi aikaansaada paremman lopputuloksen. Mitään lisättyä superhehkua en laajentuneiden ihohuokosten päälle mielelläni levittäisi (ota tämä huomioon myös poskipunissa), mutta monesti luonnollisen kuulas pinta pukee suurihuokoista ihoa kauniisti.

En siis valitsisi kaupan mattaisinta meikkivoidetta, mutta en myöskään kiiltävintä. Kevyesti hehkuva, omalle iholle muilta ominaisuuksiltaan (kuten peittokyky) sopiva tuote on monille paras ratkaisu. Sama pätee ihoon, jossa on paljon juonteita tai muita ihon pinnan epätasaisuuksia.

Mineraalimeikkipohja on omalla kohdallani selkeästi paras tuote häivyttämään ihohuokosten näkymistä. Ole kuitenkin tarkkana tuotteen valinnan kanssa! Hehkuvissa mineraalipuutereissa hohde on saatu aikaan runsaammalla määrällä hohtavaa mica-pigmenttiä, joka saattaa korostaa ihohuokosia. Suosittelen jälleen Alima Puren Satin Matte Foundationia, joka häivyttää mielestäni erinomaisesti ihohuokosten näkyvyyttä, etenkin pyörivin liikkein levitettynä.

Mineraalimeikkipohja

Miten saada meikkivoide pysymään iholla siistinä koko päivän?

Meikkivoiteen pysyvyyteen liittyvät haasteet olivat toinen suuri teema, jonka ympäriltä sain ison kasan kysymyksiä. Mennään siis suoraan asiaan: miksi meikkivoide ei pysy? Syitä on monia ja niistä tärkeimmät liittyvät itse meikkivoiteen valinnan lisäksi ihonhoitoon sekä meikin levitykseen.

Huolehdi, että iho tuntuu ennen meikkiä pehmeältä ja kosteutetulta, mutta ei tahmaiselta tai rasvaiselta. Säädä hoitotuotteet vastaamaan tätä ihotuntumaa. Mikäli laitat meikin liian kuivalle pinnalle, saattaa iho päivän mittaan paikata kuivuutta tuottamalla lisää talia, joka puolestaan sulattaa meikkiä ja saa sen liikkeelle.

Toisaalta liian rasvatulla ja öljytyllä pinnallakaan ei meikki pysy hyvin. Etsi siis kultainen keskitie, joka löytyy helpoiten kiinnittämällä huomiota hoitotuotteiden maltilliseen annostukseen, niiden huolelliseen levitykseen iholle (joka parantaa imeytymistä) sekä imeytymisaikaan.

Mitä ohuemman kerroksen levität meikkivoidetta, sitä paremmin se todennäköisesti pysyy. Toisinaan pysyvyysongelma ei ole kiinni tuotteesta, vaan määrästä, jonka kasvoille laitat. Koita siis levittää sekä meikin alle tulevia hoitotuotteita että itse meikkivoidetta mahdollisimman ohuesti.

Auttaako puuterointi, primer tai meikkivoiteen vaihto meikin pysyvyyteen?

Pysyykö meikkivoide ilman puuteria ja onko puuterointi pakollista? Puuteri auttaa asiassa kyllä, mutta kaikille ihoille se ei ole tarpeellista. Vaikka minulla on itselläni rasvainen ihotyyppi ja käytän meikin alla usein kasvoöljyä, en silti aina puuteroi ihoa meikkivoiteen jälkeen.

Seuraavalla taktiikalla onnistun: kunnollinen vesikosteutus ja pieni tilkka kasvoöljyä tasapainottavat ihoani sopivasti meikin alla, eikä iholla ole tarvetta tuottaa ylimääräistä talia. Laitan meikkivoidetta mahdollisimman ohuen kerroksen ja käytän tarvittaessa apuna erillistä peitevoidetta, en siis yritäkään peittää meikkivoiteella kaikkea. Tärkeä, vaikkakin mahdollisesti hieman oudolta kuulostava vaihe: painelen ihoa lopuksi kevyesti vessapaperilla, joka nappaa itseensä ylimääräisen rasvaisuuden. Mikäli ihoni kiiltää häiritsevästi vielä tämän jälkeen, lisään puuteria, mutta ainoastaan niihin kohtiin, joihin sitä tarvitsen.

Tätä ylläolevaa kikkaa suosittelen myös kaikille, jotka kokevat meikin alkavan kiiltämään nopeasti heti meikkaamisen jälkeen. Vessapaperilla ihon painelu on muutenkin aivan paras tapa fiksata meikkipohjaa päivän mittaan. Painele aina ensin paperilla ja lisää vasta sitten puuteria, jos koet sen vielä tarpeelliseksi. Puutereista suosittelen kuulaaseen ja hyvin luonnollisen näköiseen lopputulokseen Couleur Caramelin Silkkipuuteria. Mattaisempaa pintaa havitteleville sopii puolestaan parhaiten kotimaisen Korento Cosmeticsin Finishing Powder.

Meikkivinkit Meikkipohja

Mikäli meikin peittokyky on syystä tai toisesta kärsinyt päivän mittaan, suosittelen jälleen painelemaan kasvot ensin paperilla läpi. Vasta sen jälkeen kannattaa lisätä peittävyyttä hyvin kevyellä kädellä punoittaviin kohtiin. Näin lopputuloksesta ei tule paakkuinen tai paksu. Korjailuun toimii usein parhaiten puuterimainen tuote, esimerkiksi mineraalimeikkipuuteri, jolla on hyvin helppo säädellä peittävyyttä.

Iholla kestävä meikkivoide voi siis hyvinkin olla muukin kuin varsinainen mattavoide, mikäli huolehdit muut, aiemmin mainitsemani asiat kuntoon. Jos mikään vinkeistä ei tuo kaipaamaasi apua, kannattaa harkita meikkivoiteen vaihtoa. Testaa esimerkiksi Mádaran uudehkoa SKINONYM Semi-Matte Foundationia, joka on hyvin pysyväistä sorttia.

Voit myös kokeilla meikinpohjustusvoidetta, joista tämän hetkinen suositukseni on loistava mattapinnan antava Couleur Caramelin Smoothing Velvet Primer. Huomioithan, että primer ei automaattisesti lisää meikin pysyvyyttä. Etenkin luonnonkosmetiikassa on paljon hehkua tuovia primereita, jotka ovat ihania kuivaihoisille, mutta saattavat kaikessa hoitavuudessaan jopa heikentää meikin pysymistä rasvaisemmilla ihoilla.

Lisää luettavaa meikkipohjaan liittyen

Lue myös jatko-osa, jossa käsitellään muita meikin osa-aluita: Q&A: Millainen silmämeikki raskaille luomille ja muita yleisiä meikkiongelmia vastauksineen

Olen kirjoittanut lukuisia meikkipohjaan liittyviä tekstejä aiemminkin, lisää apua löydät esimerkiksi näistä kuudesta artikkelista:

1) Miten saada meikkivoide pysymään: (otsikostaan huolimatta vinkkejä voi hyödyntää kaikille ihotyypeille!): Kestävä meikki rasvaiselle iholle ja sekaiholle

2) Miten löytää oikea meikkivoide sävy ja vinkkejä sävyn valintaan: Kuinka valita itselle sopiva meikkivoiteen sävy

3) Suositukset meikkipohjasta herkälle ja/tai ongelmalliselle (esim. akne, ruusufinni…) iholle: Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle

4) Suositukset meikkivoiteesta kuivalle iholle (ja muillekin ihotyypeille talveen, mukana myös hyviä vaihtoehtoja ikääntyvälle iholle): Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5

5) Ohjeita itselle sopivan meikkivoiteen valintaan kaikille ihotyypeille: Kuinka valita itselle sopivin meikkivoide

6) Meikkivoide rullautuu ja haluaisit kokeilla kasvoöljyä tai -balmia meikkivoiteen alle: Kasvoöljy vai -balmi? Mitä eroa niillä on ja miksi ne ovat ihonhoidossa tarpeellisia

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkipohja
Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle
Meikkivoiteen Valinta
Kuinka valita itselle sopivin meikkivoide
Meikkivoide Kuivalle Iholle
Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5
Meikkivoiteen Savy
Kuinka valita itselle sopiva meikkivoiteen sävy