Kuinka valita itselle sopivin shampoo

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Shampoo tulisi valita ensisijaisesti hiuspohjan kunnon, ei hiusten perusteella. Asia ei ole kuitenkaan aivan näin yksioikoinen – juuri tähän paneudutaan tarkemmin tässä artikkelissa. Esittelen neljä shampoiden pääkategoriaa ja annan vinkkejä shampoon valintaan, jotta löydät juuri sinulle sopivimman vaihtoehdon.

Shampoo

Miten valita omille hiuksille sopivin shampoo?

Shampoolla pestään hiuspohjaa, ei hiusten pituuksia. Tämä on kaikista tärkein asia muistaa, kun mietit millainen shampoo voisi sopia juuri sinulle. Ota siis ensisijaisesti huomioon hiuspohjan kunto ja tarpeet. Tuntuuko hiuspohja kuivalta, jopa hilseilevältä? Vai rasvoittuuko se alta aikayksikön? Kutiseeko ja tuntuuko päänahka herkältä?

Jos jokin kohdista tuntui tutulta, valitse shampoo erityisesti vastaamaan tähän tarpeeseen. Mikäli mikään näistä kysymyksistä ei soittanut kelloja, voit siirtyä miettimään toivomaasi lopputulosta. Kaipaatko kenties ilmavuutta ja tuuheutta vai sileyttä ja kiiltoa? Shampoo ei varsinaisesti yksistään saa mitään näistä aikaiseksi, mutta se auttaa saamaan pesu/muotoilu/kuivausprosessin oikeille raiteilleen.

Vaikka shampoota valitessa tuleekin ottaa ensisijaisesti huomioon tilanne hiuspohjassa, ei shampoon valumista hiusten pituuksiin voi oikein estää. Rasvaisen hiuspohjan shampoo ei välttämättä ole paras ajatus, mikäli hiuksesi ovat vaalennetut, huonokuntoiset ja takkuiset. Vastaavasti kuivaa hiuspohjaa runsaasti hellivä ja kosteuttava shampoo voi saada hennot, volyymia kaipaavat hiukset valumaan pitkin päätä. Voit joutua siis tekemään kompromissin, mikäli hiuspohjasi on kovin eri paria itse hiusten kanssa.

Shampoo Valinta

Jaan seuraavaksi vinkit neljään yleisimpään shampoiden kategoriaan. Kaikki markkinoilla olevat tuotteet eivät tietystikään sujahda suoraan mihinkään näistä laareista. Seuraavan kappaleen lukemalla saat kuitenkin käsityksen shampoiden pääpiirteistä ja keskinäisistä eroista. Tuotteita voi olla helpompi verrata jatkossa toisiinsa ja voit soveltaa tietoa myös hieman erilaisiin shampoisiin.

Erilaisia vaihtoehtoja shampoo-ostoksille

Tuuheuttava shampoo

Karkeasti yleistäen, tuuheuttavasta shampoosta on jätetty hoitavat ainesosat pois. Etenkin edullisten merkkien tuuheuttava shampoo on monesti hyvin yksinkertainen, melko pesevä shampoo ilman kosteuttavia ja ravitsevia, potentiaalisesti hiukset latistavia ainesosia. Tuuheuttava shampoo on hyvä valinta paitsi volyymia kaipaaville hiuksille, myös helposti rasvoittuvalle hiuspohjalle. Testaa tuuheuttavista shampoista esimerkiksi Less is Moren Aloe Mint Volumea.

Mikäli kaipaat hennoille hiuksille kunnon tuuheusboostia, kurkkaa incistä muutama asia. Pesutensidien olisi hyvä olla sulfaatteja, luonnonkosmetiikassa esimerkiksi sodium coco-sulfate. Megaluokan ilmavuutta etsiessäsi vältä hiuksiin silkkisyyttä ja kammattavuutta tuovia kvatteja, tunnistat ne ainesosaluettelosta esimerkiksi nimellä guar hydroxypropyltrimonium chloride. Ne saattavat sileyden tuomisen ohella joskus aavistuksen latistaa hiuksia. Katso ainakin, ettei kvatti ole inci-listassa kovin ylhäällä tai ettei niitä ole useita erilaisia.

Tuuheuttava shampoo on mahtava valinta ohuille, tuuheutta ja ryhtiä kaipaaville, normaali- tai hyväkuntoisille hiuksille. Vaikka kuinka havittelisit volyymia, mutta hiustesi pituudet ja latvat ovat huonokuntoiset, älä valitse tuuheuttavaa vaihtoehtoa. Saat aikaan vain takkukasan, jonka selvitykseen tarvitset kourallisen silottavia hoitoaineita, jotka puolestaan latistavat hiukset uudelleen. Sitten tarvitsetkin jo tuuheuttavia muotoilutuotteita ja kuumaa, entisestään hiuksiin vaurioita aikaansaavaa fööniä ja kierre on valmis.

Shampoo Luonnonkosmetiikka

Värihiusten shampoo

Jälleen alkuun yleistys: värihiusten shampoot takaavat parhaan kiillon. Värjätyille hiuksille tarkoitetut shampoot ovat yleensä ihan mahtavia kiiltoa tuovia yleisshampoita, joita voi käyttää myös värjäämättömillekin hiuksille. Nämä sisältävät useimmiten jotakin kosteuttavaa, silottavaa ja suojaavaa, mutta eivät yhtä paljoa kuin kuivien hiusten tuotteet. Ne jättävät hiuksiin mukavasti ryhtiä ja rakennetta. Värjättyjen hiusten shampoot sopivat monesti myös ohuille, huonokuntoisille hiuksille, joille tuuheuttavat shampoot ovat liian takuttavia ja hoitoshampoot no, liian hoitavia ja latistavia.

Suosittelen värjättyjen hiusten shampoita laajalla säteellä monille helpoksi yleisvalinnaksi, älä anna nimen rajoittaa turhaan. Mikäli hiuspohjassasi ei ole mitään erityisiä tarpeita ja hiuksetkin ovat ihan peruskuntoiset, on värishampoo varma valinta. Testaa esimerkiksi Mádaran Colour & Shine Shampoota tai edullisena vaihtoehtona Taikan Väriä Suojaavaa Shampoota.

Kosteuttava shampoo

Kosteuttava shampoo hellii ensisijaisesti kuivaa hiuspohjaa (sitähän shampoolla pestään), mutta on pituuksiin valuessaan paras valinta myös kuiville ja käsitellyille hiuksille. Hentoisille hiuksille kosteuttava shampoo voi olla liikaa. Yrittäisin tällöin hoitaa hiuspohjan kuivuutta mieluiten muilla keinoin. Testaa esimerkiksi co-washia eli hoitoainepesua silloin tällöin tai/ja käytä hiuspohjaan kosteuttavaa, koostumukseltaan hyvin kevyttä hoitosuihketta.

Kosteuttavat shampoot sisältävät usein hiuksia silottavia kvatteja ja ovatkin paras tuotetyyppi helposti takkuuntuville ja käsitellyille hiuksille. Näiden inci-listasta kannattaa kurkata käytetyt pesutensidit, sulfaatiton koostumus on usein lempeämpi. Testaa esimerkiksi Brunsin Jasmiini Shampoota tai John Masters Organicsin Evening Primrose Shampoota.

Älä odota miedoilla pesutensideillä varustetulta shampoolta runsasta vaahtoa. Vaahtohan ei itsessään ole merkki hyvästä puhdistustehosta, se ainoastaan helpottaa tuotteen levitystä. Pienempi vaahtoavuus vaatii hieman huolellisempaa levittämistä ja työstämistä, mutta palkitsee kyllä ollessaan lähes aina vähemmän kuivattava.

Kosteuttavissa shampoissa on mielestäni suurimmat laatuerot ja rahallinen panostus kannattaa. Edullisten merkkien kosteuttavat vaihtoehdot eivät suinkaan aina ole oikeasti kovinkaan hoitavia ja ne harvoin riittävät, jos hiusten tilanne on haastava.

Shampoon Valinta

Tasapainottava shampoo

Tasapainottava shampoo tarkoittaa öljyiselle, kutisevalle, hilseilevälle tai muuten kiukuttelevalle hiuspohjalle valmistettua erikoistuotetta. Ne toimivat mielestäni parhaiten pullollisen kuurina tai jonkin toisen shampoon rinnalla aina välillä (esimerkiksi joka kolmannessa pesussa) käytettyinä. Mikäli hiuspohjan tilanne on erityisen haastava, pelkkä shampoo ei välttämättä yksistään ratkaise ongelmaa täysin. Käytä tällöin laadukkaan shampoon rinnalla hiuspohjaan jätettävää rauhoittavaa, tasapainottavaa ja puhdistavaa tehotuotetta (esimerkiksi hiusvesi).

Tasapainottavat shampoot sisältävät jotakin puhdistavaa ja rauhoittavaa yrttiuutetta, kuten neemiä, tai vaikkapa savea, johon tuotteen teho perustuu. Kokeile esimerkiksi Khadin Neem Shampoota tai Less is Moren Herbal Scalp Relief Shampoota.

Lue lisää shampoo-asioista: Pihistä ja panosta – hiustuotteet

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Hiustuotteet
Pihistä ja panosta: hiustuotteet
Seerumi
Kuinka valita itselle sopivin seerumi?
Edullinen Kosmetiikka
Arjen edulliset kosmetiikkatuotteet
Tehokas Deodorantti
Tehokas deodorantti – kolme tämän hetken suosikkiani