Q & A: Miten valita kasvoöljy ikääntyvälle iholle ja muita kysymyksiä ihonhoidosta

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Miten valita kasvoöljy ikääntyvälle iholle? Onko kaksoispuhdistus välttämätön, jos meikkaa päivittäin? Miten päästä eroon luufinneistä eli miliumeista? Te kysyitte, minä vastaan tässä artikkelissa muutamiin yleisimpiin ihonhoitoa koskeviin pulmiin.

Ihonhoito

Ihon puhdistaminen

Onko kaksoispuhdistus välttämätön, jos meikkaa päivittäin?

On tai ei, riippuu täysin ihostasi. Mikäli meikkaat paljon tai/ja käytät päivittäin aurinkosuojaa sekä ihosi tukkeutuu herkästi, suosittelen aivan ehdottomasti kaksoispuhdistusta. Se on mielestäni ylivoimaisesti paras tapa huolehtia iho oikeasti kunnolla puhtaaksi.

Kaksoispuhdistus myös sallii hellävaraisempien tuotteiden käytön, sillä voit ottaa käyttöön ihotyypillesi sopivan lempeän puhdistusöljyn ja vaikkapa maidon, yhden tujun tuotteen sijaan. Hellien puhdistustuotteiden käyttö on yksi parhaista (ellei jopa paras!) tapa vähentää pintakuivuutta.

Ihon kaksoispuhdistus ei ole kuitenkaan paras valinta hyvin herkälle iholle. Se voi olla yksinkertaisesti liikaa. Se ei ole myöskään välttämättömyys kuivaihoisille hyvin kevyesti meikkaaville.

Paras tyyli selviää kokeilemalla, mutta muistathan, että ihosi mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei arvosta sitä sinun itsesi mielestä niin nopeaa ja kätevää putsaria kovinkaan korkealle… Puhdistukseen tulisi valita aina (etenkin talvella!) niin hellä puhdistaja kuin se on omaan ihoon ja meikkimäärään nähden mahdollista. Tämä tarkoittaa automaattisesti myös sitä, että joudut näkemään aavistuksen enemmän vaivaa tuotetta iholle pyöritellessäsi.

Toisille riittää yksi puhdistaja, mutta suurin osa hyötyy kahdesta lempeästä tuotteesta.

Universaalina tuotevinkkinä lähes kaikille sopivat mainiot kotimaisen Laponie of Scandinavian putsarit. Öljyllä ensin meikit pois ja sitten oman ihotyypin mukaisesti joko puhdistusmaitoa (tämä on varma valinta lähes kaikille!) tai hellävaraista puhdistusgeeliä. Mitä vaan kolmesta tuotteesta voi käyttää myös yksistään.

Käytetäänkö suihkussa samaa puhdistustuotetta kuin muutenkin?

Suosittelen hoitamaan kasvojen puhdistuksen muualla kuin suihkussa. Korkeintaan huuhteluvaiheen voi tehdä suihkussa. Itse tykkään levittää putsarin kuiville kasvoille kuivin käsin juuri ennen suihkuun menoa ja sen jälkeen rauhassa hieroa puhdistajaa kasvoilla pienen vesiripauksen kanssa. Huuhtelen tuotteen pois sitten suihkussa.

Ehdotan joka tapauksessa välttämään kaikkia ”suihkuputsareita”, jotka useimmiten tarkoittavat vähän turhankin reipasta pesutulosta…

Ihon Kaksoispuhdistus

Iho-ongelmat

Miksi ruokavalion muutokset tuntuvat monilla auttavan akneen ja minulla ei?

Silloin aknesi juurisyy ei ole ruokavaliossa. Jos vaikkapa maitotuotteet tai gluteeni eivät sovi ystäväsi keholle, saattaa hänen kehonsa oireilla ihon kautta aknen muodossa. Tällöin juurisyyn eliminointi (eli esimerkiksi maitotuotteiden käytön lopettaminen) tuo hänelle avun. Jos vastaavilla ruokavaliomuutoksilla ei ole ollut vaikutusta omaan ihoosi, ei aknen aiheuttaja ollut ruokavaliossa (ainakaan niiden osalta mitä olet muuttanut). Syy on siis jokin muu ja se on edelleen olemassa.

Miten päästä eroon luufinneistä eli miliumeista?

Luufinni eli milium on pieni valkoinen ”näppylä”, joka ei kuitenkaan siis ole tavallinen finni. Se on ihoon jumiutunutta keratiinimassaa ja siltä se vaikuttaakin, tiukkaan juuttuneelta.

Luufinnejä voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä, mutta tavallisimpia ne ovat kuivalla ja pintakuivalla iholla. Suosittelenkin aivan ensimmäisenä steppinä tehokosteuttamaan ihoa. Kosteutus on myös paras tapa ennalta ehkäistä luufinnien syntyä. Käytä siis aivan vähintään runsaasti kosteuttavaa kasvovettä sekä kasvoöljyä, mieluiten myös kosteuttavaa seerumia ja voidetta.

Kosteutuksen lisäksi hoitorutiiniin kannattaa sisällyttää hedelmähappoja. Hellävaraisimmillaan jonkin päivittäin käytettävän tuotteen muodossa, joka sisältää hyvin maltillisen happopitoisuuden. Toinen hyvä vaihtoehto on muutamia kertoja viikossa käytettävä seerumi tai hoitoneste, jota voi levittää vaikkapa joka toinen tai kolmas päivä. Nämä ovat tavallisesti turvallisia käytettäväksi myös useamminkin lyhyenä tehokuurina. Voit käyttää niitä vaihtoehtoisesti ainoastaan hoidettavalle alueelle.

Testaa vaikkapa loistavaa Yin Your Skinin IHME tehotuotetta tai Mossan mainiota edullista kuorivaa seerumia.

Yllä mainitut keinot ovat yleensä varsin toimivia ehkäisemään luufinnien syntyä, mutta niillä saattaa hyvinkin saada häädettyä myös jo syntyneen miliumin. Mikäli luufinni on kuitenkin hyvin sinnikästä sorttia, suosittelen voimakkaampaa AHA-happotuotetta. Edullinen ja tehokkaaksi osoittautunut vaihtoehto on Bioearthin Glykolihappotippa, joka sopii käytettäväksi muutamia kertoja viikossa. Mikäli tuote on koko kasvoillesi liikaa, voit levittää tuotetta ainoastaan suoraan luufinnin päälle.

Mikäli et runsaalla kosteutuksella ja happotuotteiden käytölläkään pääse eroon luufinneistä, voi kosmetologi auttaa. Älä yritä kotona itse poistaa miliumeja puristelemalla tai puhkomalla! On hyvin todennäköistä, että aiheutat ihollesi enemmän haittaa kuin hyötyä. Luufinnit eivät myöskään ole vaarallisia eli ne eivät ole mitään, josta ehdottomasti tulisi päästä nopeasti eroon.

Tuotesuositukset

Kasvovesisuosikkini on Whamisan Deep Rich Toner, mikä olisi sille kotimainen vaihtoehto?

Tätä kysytään minulta usein, enkä ihmettele! Onhan Whamisan Deep Rich Toner monen mielestä kosteuttavien kasvovesien ehdoton ykkönen. Aivan yksi yhteen kotimaista vaihtoehtoa ei ole, mutta erittäin hyvin kosteuttavia kasvovesiä on useita.

Whamisa Deep Rich Toner pohjautuu aloe veraan ja sisältää lisäksi liudan fermentoituja kasviuutteita. Vastaavaa komboa ei tule vastaan kotimaisilta, ainesosiltaan monesti huomattavasti yksinkertaisemmilta vaihtoehdoilta.

Koostumus ei suoraan kerro vielä tuotteen tehoista yhtään mitään, mutta mikäli pidät Deep Richin tapaan hieman runsaammista koostumuksista, ehdottaisin Murumurun Moisture Boostia tai Djusien Peace Outia. Murumuru on mielestäni osastoa ”perusvarma valinta monille”.

Djusien hoitoneste on ihanan lempeä ja rauhoittava iholle. Tämä on loistava valinta myös herkälle iholle! Tuotetta saa selkeästi kerrostella enemmän Whamisaan verrattuna, mutta tosiaan rauhoittava vaikutus on selkeästi Whamisaa parempi ja suosittelen tätä etenkin herkkyyksiin taipuvaiselle iholle hyvin mielelläni.

Oma ykkössuosikkini taitaa olla Fiinin Kaura-kamomilla hoitovesi (nimenomaan siis juuri linkkaamani tuote, ei kevyempi Kaura-ruusu kasvovesi, jonka kanssa tämä menee helposti sekaisin…). Tämän ainesosalista on joukon lyhin ja sopii loistavasti myös vähentämään raaka-aineiden kokonaismäärää hoitorutiinissasi. Simppeli INCI-lista on hyvä uutinen myös herkistyneelle ja ongelmalliselle iholle. Vaikutus on tuotteessa paitsi rauhoittava, myös yllättävän hyvin kosteuttava.

Yhteenvetona todettakoon vielä että mikään mainitsemistani tuotteista ei ole siis yksi yhteen Whamisan Deep Richin kanssa. Raaka-aineet ovat jo hyvin erilaiset. Kaikki kolme ovat mielestäni kuitenkin erinomaisia kosteuttavia kasvovesiä ja oikeastaan jokainen niistä luultavasti Whamisaa parempi valinta herkälle iholle. Mikäli kuitenkin haluat sen the kosteuttavimman, ota Whamisa!

Miten valita kasvoöljy ikääntyvälle iholle?

Aivan ensin on tärkeää muistaa, että ikääntyvä iho ei ole ihotyyppi ja öljy kannattaa valita oman ihotyypin mukaisesti. Tuotteen pohjana olevat öljyt vaikuttavat nimittäin suuresti koostumukseen ja imeytymisnopeuteen. Mikäli valitset kuivalle iholle kevyitä ja nopeasti imeytyviä öljyjä sisältävän tuotteen, se ei välttämättä tunnu riittävän hoitavalta. Samainen öljy voi kuitenkin olla rasvaisemmalle iholle napakymppi.

Yleisenä neuvona ikääntyvälle iholle sanoisin kuitenkin, että kannattaa suosia runsaan antioksidanttipitoisuuden öljyjä. Erilaisia marjaöljyjä tai -uutteita sisältävät kasvoöljyt ovat usein hyviä valintoja.

Tässä muutama esimerkki yksittäisistä ainesosia, joista pidän ikääntyvän ihon hoidossa: ruusunmarjaöljy, arganöljy, bakuchiol, kaktusviikunaöljy, puolukansiemenöljy ja tyrniöljy.

Erityisesti jos ihossasi ei ole suuria erityisvaatimuksia (eli se ei ole hyvin kuiva tai toisaalta selkeästi rasvainenkaan), voin antaa muutaman suht yleispätevän ja monille aikuisille ihoille sopivan tuotevinkin. Djusien Fruit Glaze on mielestäni ehkäpä se kaikista helpoin valinta monille. Vaikutus on erityisesti kirkastava ja ihonsävyä tasoittava – asioita, jotka ovat omiaan tuomaan sitä paljon puhuttua nuorekasta hehkua.

Toinen erinomainen kasvoöljy ikääntyvälle iholle on Tash Sisterhoodin koostumukseltaan huomattavan ohut ja kevyt Retinoil Bakuchiol. Tämä sopii loistavasti etenkin meikin alle. Myös tämän öljyn selkein vaikutus on ihoa kirkastava efekti.

Haluatko oppia hoitamaan ihoasi näkyviä tuloksia tuovalla tavalla? Verkkokurssini Unelmien iho opettaa sinulle kaiken tarvitsemasi ihonhoidosta, jotta saat rakennettua itsellesi hoitorutiinin, joka aidosti sopii ihollesi ja tuo esiin ihostasi sen parhaan version. Ihotyyppisi ja ihon haasteesi voivat olla mitä vaan, sillä kurssilla opit räätälöimään hoidon juuri omalle ihollesi. Ihosi saattaa olla vaikkapa pintakuiva, epäpuhdas, samea… Ehkäpä siitä puuttuu nuorekas elinvoimaisuus ja hehku tai se tuntuu aina vaan kuivalta, vaikka tekisit mitä? Tutustu kurssiin tarkemmin tästä.

Kasvooljy Ikaantyvalle Iholle

Ihonhoitorutiini

Poimin lisäksi yksityisviesteistäni erään eri muodoissaan toistuneen teemaan, jossa useampi pohti pitäisikö epäpuhtaan JA herkän ihon hoidossa keskittyä ennemmin ihon epäpuhtauteen vai herkkyyteen.

Tämä vähän riippuu oman ihon herkkyydestä. Mikäli ihosi tuntuu tällä hetkellä tavallista herkemmältä, kannattaa aivan ehdottomasti keskittyä ainoastaan rauhoittamaan ja vahvistamaan ihoa. Siirry vasta sen jälkeen epäpuhtauksien kimppuun. Jos sille on enää edes tarvetta. Toisinaan nimittäin rauhoittava vaikutus ja hellävarainen ote saattavat saada myös epäpuhtaudet kaikkoamaan. Näin on etenkin tietysti silloin, mikäli iho on reagoinut juuri näpyillä.

Jos ihosi on lähtökohtaisesti ja pysyvämmin herkempää sorttia, kannattaa ihoa toki edelleen rauhoittaa ja vahvistaa. Tällöin tulokset epäpuhtauksien suhteen eivät ole välttämättä yhtä selkeitä. Mukaan kannattaakin ottaa lempeitä, herkälle iholle sopivia epäpuhtaan ihon tuotteita, kuten Laponien Clarifying Serum.

Yleisesti ottaen kuitenkin siis herkkyys ajaa muiden epätasapainotilojen ohi ja suosittelen ensisijaisesti hoitamaan sitä.

Lue myös meikkiaiheinen Q&A: Miksi meikkivoide rullautuu ja muita yleisiä meikkipohjan ongelmia vastauksineen

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

kukkis

Ihastuin ikihyviksi Djusien öljyputsariin niin hyvältä se tuntui pitkään. Mutta nyt olen huomannut se pesevän ihon nitisevän puhtaaksi ja ihoa kiristää pesun jälkeen. Otin kokeiluun Leahlanin ihanan puhdistusöljyn, se on ihan täydellinen eikä ihoa kiristä yhtään, tuoksu ei tuntunut liian voimakkaalta, mutta nyt käytettyäni sitä pitempään tuoksu on alkanut häiritä ja varsinkin kun se huuhtelun jälkeenkin jää leijumaan nenään ja aiheuttaa tukkoisuutta. Olisiko sinulla suositella jotakin hyvää puhdistusöljyä ikääntyvälle kuivalle iholle?
Luufinnit vaivaa myös, vaikka kosteutan ja kerrostan. Ja myös täsmähoitona on happotuote, mutta toivottavasti uusi puhdistusöljy korjaisi tilannetta.
Kasvoöljyistä hyväksi olen kokenut Yin your skin Sileä, Flow ARCTIC BEAUTY, lisäksi käytän LEAHLANI retinol seerumi öljyä, myös pain ruusumarjaöljy on ihana. Öljyjä on valtavasti kaikkea ihanaa. Mainitsemasi Djusie on myös ollut käytössä kesällä aamuisin, talveen ja iltaan se on liian ohut.

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Mä suosittelen lämpimästi sulle Laponien puhdistusöljyä, se on erinomainen valinta kuivalle iholle. Se on tosin toinen ääripää eli siinä ei ole tuoksua ollenkaan... Mutta hellävaraisuus ja puhdistusteho ovat 10/10. Novexpertin putsariöljy on myös loistava kuivalle iholle, se ei tosin sitten huuhtoudu pelkällä vedellä kokonaan pois. Siihen saattaa kaivata vähän jonkin liinan/sienen apua tai sitten jos tekee kaksoispuhdistuksen niin tuo pieni öljyisyys ei tietysti haittaakaan. Luufinnit on tosiaan ärsyttäviä, koska aina niiden tuloon ei vaan voi vaikuttaa. Samaa mieltä kasvoöljyistä, niitä on tarjolla onneksi ihan mieletön määrä ihania ja todella hyviä vaihtoehtoja :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Miten Paasta Eroon Finneista
Ihonhoito-opas: miten päästä eroon finneistä
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Pintakuiva Iho
Pintakuiva iho – mitä tehdä?
Ikaantyva Couperosa Iho Tuotteet
Ihonhoito-opas: ikääntyvä couperosa-iho