Pintakuiva iho – mitä tehdä?

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Pintakuiva iho ei ole varsinainen ihotyyppi. Se on ihon tila, joka on harmillisen yleinen etenkin talviaikaan. Pintakuivuus voi olla vahingossa itse aiheutettua, elintapojen tai -ympäristön seurausta tai näiden yhdistelmää. Lohduttavaa kuitenkin on, että pintakuiva iho on yksi niistä ihohaasteista, jotka on verrattain helppo saada kuriin ulkoisella hoidolla. Lue artikkeli, niin tiedät kuinka tämä onnistuu!

Pintakuiva Iho

Pintakuiva iho voi vaivata aivan kaikkia ihotyyppejä. Sääolosuhteet (aurinko, viima, ilman kuivuus, pakkanen…), huonot elämäntavat (alkoholi, tupakointi, unen ja palautumisen puute, stressi, huono ruokavalio…), vääränlaiset ihonhoitotottumukset, kuiva sisäilma – tässä muutamia mahdollisia syypäitä ihon pintakuivuuteen. Ihoa suojaava hydrolipidikalvo voi olla vaurioitunut ja ihosta haihtuu normaalia enemmän kosteutta.

Mikäli ihossa on useita muitakin haasteita ja ongelmia, hoida ensin pintakuivuus alta (tai siis päältä) pois. On nimittäin hyvin mahdollista, että muutkin ongelmat helpottavat sen jälkeen, tai ovat ainakin helpompia hoitaa. Joskus esimerkiksi ihon tukkoisuus ja näpyt ovatkin vain seurausta ihon pintakuivuudesta.

Ihonhoidon lisäksi kannattaa tarkastella omia elintapojaan ja ottaa käyttöön helppo vinkki lämpimän veden juomisesta. Ayurvedasta omaksumani ohjeen mukaisesti kylmän veden sijaan lämpimänä nautitulla vedellä on positiivisia vaikutuksia ihoon. Tiedän tämän yksinkertaisen tavan auttaneen monilla ihon kuivuuteen ja allekirjoitan asian myös omalla kohdallani. Iho myös näyttää itselläni selvästi hehkuvammalta. Lisäksi jätti-iso plussa: lämmön tunne sisältäpäin on ihana etenkin talvella!

Kannattaa ainakin kokeilla vaikka parin viikon ajan miltä lämmin vesi tuntuu. Lämmitä vesi ihan siis kattilassa tai vedenkeittimellä ja juo mahdollisimman lämpimänä (ei tietenkään polttavan kuumana).

Lisäksi kannattaa tarkastella kodin huoneilmaa. Mikäli se on hyvin kuivaa ja aiheuttaa pintakuivuuden lisäksi myös muita haasteita, voi ilmankostutin olla paikallaan. En hankkisi sitä itse kuitenkaan ainoastaan ihoa ajatellen, etenkään jos ihonhoidon suhteen ei ole vielä kaikkia temppuja testattu. Seuraavaksi kolmen kohdan muistilista ihonhoitoon.

1) Ethän kuivata ihoa puhdistaessasi sitä?

Pintakuivuus voi olla myös vahingossa itse aiheutettua, mikä on oikeastaan hyvä uutinen – asia on helppo korjata! Liian voimakkaat pesutuotteet ja liian lämpimällä vedellä lotraaminen aiheuttavat ihoon hyvin herkästi kiristävän ja kuivan tunteen. Mikäli ihosi tuntuu välittömästi pesun jälkeen kiristävältä, ovat pesutottumuksesi turhan voimakkaat. Toisaalta, vaikka kokisit nykyiset pesutuotteesi sopiviksi, mutta pintakuivuus vaivaa aina vaan, kannattaa katseet kääntää vielä uudelleen pesuosastolle. Useimmiten pintakuivuuden aiheuttaja nimittäin löytyy kuin löytyykin sieltä.

Vaihda lämmin pesuvesi haaleaan ja käytä vettä maltilla. Valitse puhdistukseen maitomainen tai/ja öljymäinen tuote. Huomaathan kuitenkin, että myös näissä tuotteissa on valtavasti eroja keskenään, eikä jokainen maito ja öljy ole automaattisesti hellävaraisuuden tae. Varmimmin ja helpoimmin löydät hellät vaihtoehdot kuitenkin näistä tuoteryhmistä, vaahtojen ja geelien sijaan.

Omat suositukseni kuivattamattomista puhdistusöljyistä saavat Laponie of Scandinavian Oil Cleanser sekä Djusien Liquid Silk. Laponien öljy on hajusteeton ja sopii vielä paremmin herkälle iholle. Koostumus on täyteläisempää, siinä missä Djusie on hieman notkeampaa. Djusiessa on ihana tuoksu ja se on kokonaisuutena raikkaampi. Kumpikin tuotteista poistaa meikin vaivattomasti.

Maidoista suosittelen hinta-laatusuhteeltaan mainiota Laponien Milk Cleanseria, joka sopii aivan kaikille ihotyypeille. Ilman lisättyjä hajusteita valmistettu maito on mielestäni parhaimmillaan meikittömän ihon puhdistukseen ja kaksoispuhdistuksen toiseen vaiheeseen.

Pintakuiva Iho Puhdistus

Mikäli kaipaat lisää syväpuhdistavaa vaikutusta, käytä maidon kanssa kasvoharjaa. Beautybicin kasvoharja (saat koodilla STRAWBERRY 10 % alen) on oma suursuosikkini, jonka säännöllinen käyttö auttaa paitsi ehkäisemään ihon tukkeutumista, myös pitämään pintakuivuutta loitolla. Lue lisää: Kasvoharja on paras apuväline pitämään ihohuokoset puhtaina.

Aamulla ihoa ei tarvitse pestä, mutta sen pinnasta on hyvä pyyhkäistä pois edellisten hoitotuotteiden jämät. Pyyhi iho kasvovedellä kostutetulla vanulapulla (tai sen kestoversiolla). Mikäli kaipaat puhdistavampaa vaikutusta, voit käyttää vaihtoehtoisesti myös misellivettä. Huomaa kuitenkin, että myös niissä on isoja eroja keskenään ja osa tuotteista voi olla kuivattavia.

Kokeile esimerkiksi Novexpertin hyaluronihappoa sisältävää Micellar Wateria tai ruusuista Melvitan Source de Roses Fresh Micellar Wateria. Kumpainenkin näistä on ihoa kuivattamaton ja oikeastaan yllättävänkin kosteuttava, ottaen huomioon, että kyse on kuitenkin puhdistustuotteista.

2) Tarjoatko iholle monipuolista hoivaa?

Monipuolisen ihonhoidon puute on toinen hyvin yleinen syyllinen pintakuivaan ihoon. Yksi voide riittää harvoin pitämään ihon kimmoisana ja kosteutettuna. Ole tarkkana tuotevalintojen kanssa, sillä osa sarjoista tarjoaa todella yksipuolisia koostumuksia. Poimi tarvittaessa tuotteita vaikkapa parista eri sarjasta.

Tarkista ensimmäisenä, ettei rutiinistasi puutu vesikosteutusta. Jos seerumi on runsaan emulsiomainen, käytät kasvoöljyä ja voidekin on täyteläinen, on hyvin todennäköistä, että pintakuivuus johtuu vesikosteuden puutteesta. Kokeile kasvoveden kerrostamista ja vaihda öljypitoinen seerumi geelimäiseen kosteusseerumiin.

Toisaalta, mikäli kaikki käyttämäsi koostumukset ovat kepeitä ja tarjoavat ainoastaan vesikosteutta, voi pintakuivuus johtua siitä, ettei kosteus pysy ihossa. Ohut, vesipitoinen voide ei välttämättä riitä estämään kosteuden haihtumista. Kokeile vaihtaa voide hieman öljypitoisempaan tuotteeseen tai/ja ota käyttöösi erillinen kasvoöljy.

Vesikosteutus

Kasvoveden kerrostaminen on erittäin tehokas keino pintakuivaa ihoa vastaan. Jotta sen hyödyt tulevat esille, on kerrostamista tehtävä säännöllisesti, tehokuurina joka päivä. Tarjoa iholle aamuisin kaksi kerrosta ja iltaisin niin monta kerrosta kuin iho vastaanottaa.

Ota kasvovettä pieni määrä kerrallaan ja taputtele se käsin iholle. Kun tunnet sen imeytyneen, toista niin monta kertaa, että iho alkaa tuntua hieman tahmealta. Alkuun tähän voi tarvita lähemmäs kymmenen kerrosta, mutta määrän pitäisi hiljalleen vähetä kun ihon kosteustasapaino paranee. Kasvovedeksi kannattaa valita jokin reippaasti kosteuttava ja koostumukseltaan aavistuksen täyteläisempi tuote. Whamisan Toner Deep Rich ja Fiinin Kaura-kamomilla Hoitovesi ovat loistavia vaihtoehtoja.

Lisää kasvoveden päälle tarvittaessa vielä kosteuttava seerumi. Tarkoitan tässä kohtaa siis vesimäistä kosteutta tarjoavaa tuotetta, en öljyä. Joskus öljytkin on nimetty boostereiksi tai seerumeiksi, älä anna sen hämätä! Testaa esimerkiksi Bioearthin edullista Natural Moisturizing Factor + Sugars Boosteria, joka tuo kasvoille lisää ihon luonnostaankin sisältämiä kosteustekijöitä.

Pintakuiva Iho Hoito

Pintakuiva iho nauttii kasvovoiteesta, joka sisältää runsaasti ihoa nesteyttäviä raaka-aineita, mutta myös rasvahappoja. Se siis jatkaa ihon kosteuttamista, mutta samalla auttaa lukitsemaan kosteutta ihoon. Voide ei ole välttämättä edes pakollinen, mikäli saat juotettua iholle tarpeeksi nesteytystä kasvoveden ja mahdollisen seerumin avulla sekä käytössäsi on kasvoöljy. Oikein valittu voide on usein kuitenkin suureksi avuksi juuri pintakuivalle iholle ja auttaa pääsemään ihoa kiristävästä tunteesta eroon.

Suositukseni saa Whamisan Water Cream, joka on tuonut avun lukuisille pintakuiville ihoille (toki yhdessä muun sopivan ihonhoitorutiinin kanssa). Notkea koostumus imeytyy ihoon vaivatta, mutta mukana on riittävä määrä kasviöljyjä, -voita ja -vahaa, jotka auttavat ihoa pysymään pehmeänä ja ehkäisevät kosteuden haihtumista. Toinen hyvä valinta on Urangin Cactus Cream, joka sopii mainiosti myös luonnostaan kuivemmalle iholle. Koostumus on tässäkin kevyt, mutta voiteen sisältämät öljyt ovat selkeästi havaittavissa. Iho jää kuulaaksi ja pehmeäksi.

Käytit sitten voidetta tai et, ihonhoitorutiinin viimeisestä vaiheesta, eli kasvoöljystä (tai -balmista), ei kannata luistaa. Muista kuitenkin, ettei öljy itsessään kosteuta! Se ei siis yksistään käytettynä vie ihoon kosteutta, mutta kosteuttaa sitomalla iholle aiemmin tarjotun vesikosteuden. Kokeile helppona valintana kaikille ihotyypeille sopivaa ravitsevaa ja rauhoittavaa vaihtoehtoa Moi Forestilta tai Laponielta. Mikäli vierastat öljyjä, testaa kepeää ja sukkelaan imeytyvää Djusien Fruit Glazea.

Lue lisää kasvoöljyistä ja kurkkaa suositukset balmeista (jotka ehkäisevät kosteuden haihtumista vielä öljyäkin tehokkaammin): Kasvoöljy vai -balmi? Mitä eroa niillä on ja miksi ne ovat ihonhoidossa tarpeellisia.

3) Pääseekö ihosi hyödyntämään hoitotuotteet?

Pintakuiva iho on kuin kilpi, jonka läpi hoitotuotteiden on hankalaa imeytyä. Runsas vesikosteutus auttaa asiassa säännöllisesti iholle tarjoiltuna, mutta lisäksi suosittelen säännöllistä kuorintaa. Parasta (ja helpointa!) on napata hoitorutiiniin päivittäin tai joka toinen/kolmas päivä käytettäväksi mietoja hedelmähappoja, joiden ohelle ei tarvita erillistä kuorintaa. Hedelmähapot itsessään auttavat myös kosteuttamaan ihoa.

Mádaran Intense Peel Serum on tehokas kuoriva seerumi, jota voi käyttää tehotuotteena muutamia kertoina viikossa, tavallisen kosteusseerumin sijaan. Olen itse aivan hullaantunut tähän, sillä sen kuorivan vaikutuksen huomaa ihon kirkastumisen myötä selkeästi. Lisäksi tämä seerumi kosteuttaa tehokkaasti ja runsas geelikoostumus tuntuu ihanan hoitavalta.

Juice Beautyn Green Apple Brightening Essence on kokonaisvaltaisen loistava kosteuttava, kirkastava ja tasapainottava hoitotuote iltaisin käytettäväksi. Täyteläinen hoitoneste on tarpeeksi lempeä päivittäiseen käyttöön ja tämä mielestäni aivan selkeästi myös parantaa muiden tuotteiden imeytymistä.

Pintakuivuus Kuorinta

Mikäli raekuorinta tuntuu sopivan ihollesi, voit vaihtoehtoisesti käyttää sellaista kerran viikossa. Valitse ehdottomasti kuitenkin pienirakeinen versio! Frantsilan hurmaava yrttikuorinta on hellävaraista ja ihon pehmeäksi jättävää. Absolutionin La Crème Gommante yhdistelee puolestaan minikoon raetta mietoihin hedelmähappoihin. Tuloksena on lempeä, mutta tehokkaasti ihoa kuoriva kombo.

Luitko jo vuoden 2022 parhaiden tuotteiden artikkelisarjan?

Green Beauty Awards Winter Edition 2022: Kasvotuotteet

Green Beauty Awards Winter Edition 2022: Meikit

Green Beauty Awards Winter Edition 2022: Hiukset ja vartalo

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Tina

Moi Emmi,
Olen etsinyt Whamisan deep rich tonerille kilpailijaa, tuloksetta. Whamisa on suuren suosion takia usein loppu monesta kaupasta.
Jossain kirjoitit Fiinin kaura tonerista mutta se ei minusta ole yhtä kosteuttava kuin tuo Whamisa. Olisiko sinulla joku hyvä vaihtoehto deep rich tonerille?

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Moikka! Whamisan Deep Rich on kosteuttavuudessaan kyllä omaa tasoaan :) Sille on tosi hankalaa löytää ihan tismalleen vastaavaa... Fiinistä varmistan vielä, että olithan kokeillut sitä Kaura-kamomilla hoitovettä, se on se mun suosittelema ja kosteuttavampi kuin saman sarjan kaura-ruusu kasvovesi. Tässä vähän listaa, mistä kannattaa lähteä kokeilemaan, jos et ole vielä testannut: Whamisa Original Toner (tämä toimii monilla Deep Richin ystävillä kivasti etenkin nyt kevättä ja kesää ajatellen), Patyka Essential Lifting Lotion, Bybi Mega Mist, Neal's Yard Remedies Frankincense Intense Hydrating Essence ja uusimpana lisäisin listalle vielä Novexpertin Polyphenols Glow Mistin. Kaikki näistä ovat reippaasti kosteuttavia, on nyt sitten vähän omasta ihosta kiinni mihin se tykästyy. Mikäli Deep Rich on omalle iholle täydellinen, voi sen korvaaminen olla tosiaan haastavaa, mutta kevät/kesä on otollista aikaa kokeilla jotakin uutta :) Toivotaan, että tärppäisi!

Vastaa
Tina

Kiitos kun ehdit vastata.
Fiinistä olen tosiaan kokeillut sitä kaura-ruusu-vettä (piti käydä tarkistamassa mitä pullon kyljessä lukee), joten kaura-kamomilla voisi olla yksi kokeilemisen arvoinen.
Whamisanin Original Toner voisi myös olla hyvä, pidän nimittäin enemmän pullosta kaatavista kuin misteistä. Patykaa en ole kokeillut ja Neal's Yard Remediesin Essence on pitkään ollut ostoslistalla mutta se on melko arvokas ja sen takia jäänyt ostamatta.
Mitä olet mieltä olet 100% Pure Restorative Sea Culture Hydrating kasvovedestä?

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Tuo Kaura-kamomilla on ainesosiltaan vielä kosteuttavampi kuin se ruusuversio eli se voisi olla tosiaan kokeilun arvoinen, musta se on tosi ihana! Samaten uskon että pitäisit sekä Whamisan Originalista että NYRin Essencestä eli oikeastaan mikä vaan noista kolmesta on varmasti hyvä ostos kokeiluun :) Tuota 100 % Puren kasvovettä mulla ei ole ollut, mutta tsekkasin sen ainesosat ja niiden perusteella vaikuttaa hyvältä! Toki se ei vielä kerro kuinka paljon mitäkin on käytetty ja millainen kokonaisuus niistä muodostuu, mutta uskallan sanoa tuon olevan "keskivertokasvovettä" kosteuttavampi kyllä.

Vastaa
Tina

Kiitos paljon.
Nyt shoppailemaan. Kasvovedet ovat niin ihania.

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Niin on!<3 Toivottavasti tärppää sopiva :)

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkivoide Kuivalle Iholle
Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5
Samea Iho
Samea iho? Testaa näitä heleyttäviä tehotuotteita
Kasvoharja on paras apuväline pitämään ihohuokoset puhtaina
Kasvooljy
Kasvoöljy vai -balmi? Mitä eroa niillä on ja miksi ne ovat ihonhoidossa tarpeellisia