Ihonhoito-opas: ikääntyvä couperosa-iho

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Onko sinulla ikääntyvä couperosa-iho? Tai punoittaako aikuinen ihosi muuten helposti tai tuntuu reagoivalta ja herkältä? Löydät tästä artikkelista paljon konkreettisia vinkkejä ja tuotesuosituksia hoitorutiiniin, joka samaan aikaan sekä rauhoittaa ihoa ja laskee sen punoitusta että tukee ajattoman näköisen ihon elinvoimaisuutta.

Ikääntyvä couperosa iho, aivan kuten kaikki muutkin aikuiset ihot, nauttii ihon uudistumista tukevista raaka-aineista sekä reippaasta määrästä antioksidantteja. Couperosan kanssa hoidossa kannattaa kuitenkin painottaa tuntuvasti myös punoitusta laskevia ja ihoa rauhoittavia ainesosia.

Couperosa tai ikääntyvä iho eivät ole kumpikaan ihotyyppejä, joten muistathan ottaa hoidossa huomioon myös oman ihotyyppisi siellä kaiken alla. Onnistunut hoito noudattelee muutamia perusperiaatteita, mutta on aina räätälöity omalle iholle sopivaksi.

Valkoisia Kukkia

Couperosa ilmaantuu ja voimistuu iän myötä

Couperosa ilmenee kasvoilla punoituksena, jota esiintyy etenkin poskien ja nenän alueella. Punoitus johtuu laajentuneista ja katkenneista pintaverisuonista.

Couperosa on yleisempää ihon ikääntyessä ja toisinaan couperosa on (ainakin osin) itse aiheutettua. Liiallinen saunominen ja vaikkapa runsas talviurheilu ilman ihon suojaamista voivat vuosien saatossa näkyä ihossa couperosan ilmaantumisena. Myös ihon mekaaninen rasitus, tupakointi, suuri alkoholin kulutus ja UV-säteily vaikuttavat. Iho tavallisesti ohenee ja kuivuu iän myötä – couperosa ilmenee ja onkin selkeintä usein juuri ohuella ja kuivalla iholla, vaikkakin voi ilmetä millä ihotyypillä tahansa.

Ikääntyvää couperosa-ihoa hoidetaan osin samalla tavalla kuin nuoremmallakin iholla esiintyvää couperosaa. Pääpaino kannattaa aina olla hellävaraisissa, ihoa vahvistavissa ja kosteuttavissa sekä punoitusta laskevissa tuotteissa. Raaka-aineiden suhteen voi ikääntyvällä iholla ottaa huomioon myös lempeitä ihoa uudistavia vaihtoehtoja.

Kiinnitä erityistä huomiota ihon suojaamiseen. Siis niin auringolta kuin lämpötilavaihteluiltakin. Ihon suojaaminen auringolta on muutenkin yksi tehokkaimmista (tai oikeastaan se kaikista tehokkain) anti-age -taika ja sen merkitys vain entisestään korostuu couperosaan taipuvaisella iholla. Couperosan suhteen ennaltaehkäisy on helpompaa kuin hankalaksi ennättäneen tilanteen hoito.

Huomioi mitkä tekijät lisäävät ihosi punoitusta ja vältä näitä jatkossa. Tyypillisimpiä triggeröiviä tekijöitä saunan, pakkasen ja auringon lisäksi ovat esimerkiksi alkoholi, stressi, tuliset mausteet ja tupakointi.

Ikaantyva Couperosa Iho Tuotteet

Ikääntyvä couperosa iho – näin muodostat itsellesi hoitorutiinin

Voit ajatella ikääntyvän couperosa-ihon hoitoa sekä ihon suojelemisena että hoitovaikutuksen tuomisena. On ensiarvoisen tärkeää, ettet omilla väärillä hoitotottumuksillasi vahingossa pahenna tilannetta. Muista siis jokaisessa tilanteessa huolehtia hellävaraisuudesta ja ihon suojaamisesta.

Valitse ihon puhdistukseen mahdollisimman hellät tuotteet ja vältä kaikkea mekaanisesti hankaavaa ja kuorivaa. Vältä suuria lämpötilanvaihteluita ja jos mahdollista, sauno mahdollisimman vähän (tai ainakin miedossa lämmössä). Suojaa kasvot kylmässä säässä kaulaliinalla tai käytä vaikkapa vähän täyteläisempää meikkivoidetta.

Couperosa-ihon hoito on hyvä keskittää tuomaan iholle runsasta kosteutusta ja rasvahappoja. Tarkista, että vähintään muutama kasvoille jäävistä hoitotuotteista on punoitusta laskevia ja rauhoittavia.

Saat tuettua ihon nuorekasta vaikutelmaa huolehtimalla riittävästä kosteutuksesta. Kosteustasapainoltaan hyvässä balanssissa oleva iho näyttää sileämmältä ja hehkuvammalta. Kuivaan kuntoon päässyt iho näyttäytyy puolestaan herkästi ”rypistyneenä” ja sameana. Se on yleisilmeeltään ikäistään vanhemman oloinen.

Kun peruspilarit ovat kunnossa, voit mainiosti lisätä rutiiniin jotakin erityisesti ikääntyvälle iholle suunnattua. Mikäli ihonhoitosi on aiemmin ollut hieman leväperäistä, valitse kuitenkin ensin kaikista lempeimmät ja punoitusta laskevimmat vaihtoehdot tuotesuosituksistani. Voit ensimmäisten pullollisten päätyttyä napata mukaan vaikkapa yhden hieman enemmän ikääntymisen merkkejä hoivaavan version.

Pyri kuitenkin pitämään hoitorutiinisi päälinjat samoina äläkä hypi tuotteiden välillä ja testaa koko ajan uutta. Voit, ja kannattaakin, räätälöidä ihonhoitoasi kuitenkin hieman vuodenaikojen mukaan. Usein pienetkin viilaukset riittävät.

Superhellä puhdistus, joka ei hankaa ihoa

Aloitetaan tuotevinkit heti tärkeällä (ehkäpä jopa tärkeimmällä) kohdalla eli erityisen hellällä puhdistuksella. Lempeä, mutta riittävä puhdistus on avainasemassa aivan kaikenlaisilla ihoilla, mutta ikääntyvä couperosa iho ei kerta kaikkiaan kestä voimakasta putsausta. Tai ainakin sillä voi saada homman aivan sivuraiteilleen jo heti alkuunsa.

Puhdistuksen osalta parhaat tuotteet couperosa-iholle lähtevät pois pelkällä viileällä vedellä. En suosittele couperosaihoisille minkäänlaisia sieniä tai liinoja, ne turhaan hankaavat ihoa mekaanisesti. Ainoana poikkeuksena mainitsen EcoToolsin loistavat superpehmeät puhdistus”tassut”, jotka sopivat myös couperosa-iholle. Mikäli ihosi kuitenkin kestää vesipesua, suosittelen sitä (älä kuitenkaan lotraa veden kanssa).

Parhaat Tuotteet Couperosa Iholle Puhdistus

Ykkössuositukseni putsareista saavat Laponie of Scandinavian hyvin minimalistiset ja silti varsin toimivat Nourishing Oil Cleanser ja Mild Milk Cleanser. Mikäli meikkaat, valitse öljyputsari. Meikkaamattomille (tai hyvin vähäisen meikin kaveriksi) maito on usein kaikista paras valinta. Mikäli meikkaat erityisen vahvasti, voit kokeilla myös tuplapuhdistusta (ensin öljy, sitten maito). Niin suuri kaksoispuhdistuksen ystävä kuin olenkin, yrittäisin kuitenkin selvitä ikääntyvän couperosa-ihon suhteen ainoastaan yhdellä pesukerralla.

Laponien putsarit tulee pyöritellä aina kuivalle iholle kuivin käsin. Ne eivät toimi optimaalisesti mikäli lotraat jo alussa vedellä. Ota vesi käyttöön vasta huuhteluvaiheessa. Varmista, että huuhteluvesi on haaleaa tai hieman viileää, ei milloinkaan selkeän lämmintä, saati kuumaa.

Kosteutta ja punoitusta vähentävää vaikutusta kasvovedellä ja seerumilla

Aloita ihon kosteuttaminen kasvovedestä, mutta älä valitse tuotteeksi mitään superhyper anti-age -hoitonestettä. Nappaa käyttöön tuote, jonka ensisijainen pyrkimys on kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Mikäli valitset tässä kohtaa liian aktivoivan tuotteen, voi kokonaisuus muodostua herkälle couperosa-iholle liian vahvaksi. Unohda myös kaikki huokosia supistavat, puhdistavat ja tasapainottavat kasvovedet, vaikka ihotyyppisi olisi sekaiho tai rasvainen iho.

Vuohelman Ruusu & Kamomillamaito on mainio esimerkki ikääntyvän couperosa ihon kasvovedestä. Ainesosiltaan varsin simppeli kasvovesisuihke kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa sekä auttaa vähentämään sen punoitusta. Mukaan sujautettu vuohenmaito hoivaa haastavaakin ihoa sisältämiensä rasva- ja maitohappojen avulla.

Toisen yksinkertaisen kasvovesivaihtoehdon tarjoaa Moi Forestin Rain Mist. Mukana on kosteuttavien ja rauhoittavien ainesosien lisäksi antioksidanttirikasta kuusenkerkkäuutetta, joka uudistaa ihoa.

Djusien Peace Out on erityisesti herkkyyksiin taipuvaiselle ikääntyvälle iholle suunnattu koostumukseltaan täyteläinen hoitoneste. Se kosteuttaa ihoa, mutta sen suurin ansio on mielestäni rauhoittava vaikutus, jota se silminnähden tarjoaa. Raaka-ainekombo osuu nappiin ikääntyvän couperosa ihon tarpeiden kanssa. Mukaan on valittu antioksidanttirikkaita, ihoa vahvistavia, punoitusta vähentäviä ja ihon uudistumista tukevia ainesosia.

Couperosa Ihon Hoito Kasvovesi

Kasvoveden lisäksi suosittelen seerumia, jonka avulla saat lisättyä kosteuttavaa ja punoitusta laskevaa vaikutusta. Voit halutessasi myös valita tuotteen, joka lempeällä tavalla auttaa uudistamaan ihoa. Voimakkaimmat ikääntyvän ihon tehoseerumit kannattaa kuitenkin jättää kauppaan.

Laponien Calming Serum on paras valinta laskemaan punoitusta ja rauhoittamaan ihoa, erityisesti mikäli ihosi on myös herkkä. Ohut geelimäinen koostumus lisäksi kosteuttaa ihoa.

Saman sarjan Renewing Serum (aiemmalta nimeltään Brightening Treatment) on puolestaan emulsiomaisempi ja ravitsevamman tuntuinen herkän ikääntyvän ihon uudistava ja kirkastava seerumi. Tämä ei vähennä punoitusta yhtä tehokkaasti kuin Calming Serum, mutta on selkeästi enemmän ikääntymisen merkkejä häivyttävä.

Anti-age -vaikutteisista seerumeista nostan esiin vielä hoitolasarja Essen Sensitive -linjan Resurrect Serumin. Se on erittäin laadukas ja ainesosiltaan yllättävänkin monipuolinen herkän aikuisen ihon tehotuote.

Ikaantyva Couperosa Iho Seerumi

Ravitsevan suojaava voide ja öljy

Kasvovoide tulee valita oman ihotyypin mukaan, mutta parhaat tuotteet couperosaihoisille ovat kuitenkin usein sieltä täyteläisemmästä päästä. Suosittelenkin nappaamaan kaikista täyteläisimmän vaihtoehdon, joka ihollesi sopii. Aivan kevyet ja ohuet geeli- ja fluidivoiteet eivät ole ideaaleja ikääntyvälle couperosa iholle. Samaisesta syystä voiteeksi riittää lähes kaikissa tapauksissa yksi tuote aamuin illoin käytettäväksi, et tarvitse välttämättä erillistä kevyempää päivävoidetta ja toista tuhdimpaa yövoidetta.

Mikäli ihosi on kovin herkässä kunnossa, suosittelen ensisijaisena voidevaihtoehtona Laponien Hydrating Face Mask & Creamia. Keskitäyteläinen koostumus on ihoa kosteuttava, pehmentävä, ravitseva ja rauhoittava. Tuote on aivan alunperin kehitetty naamioksi, mutta on osoittautunut myös mainioksi voiteeksi.

Tehokkaampana ikääntyvän ihon vaihtoehtona mainitsen Urangin ruusuisen Rose Ceramide Cream, joka myös auttaa vähentämään punoitusta. Tämä on loistava valinta etenkin kuivalle ihotyypille.

Kuivalle iholle sopii loistavasti myös Vuohelman Kehäkukka & Aprikoosimaito kosteusvoide, joka suojaa ja pehmentää ihoa tehokkaasti. Tuotteen sisältämä vuohenmaito on omiaan haastavankin ihon hoidossa, sillä sen luontaisesti sisältämät maito- ja rasvahapot auttavat tasapainottamaan ihoa ja hoitavat todella monipuolisesti.

Ikaantyva Couperosa Voide

Voiteen lisäksi suosittelen ehdottomasti kasvoöljyn käyttöä. Öljy on loistava tapa tukea ihon kimmoisuutta ja nuorekasta hehkua ihoa ärsyttämättä. Valitse mieluiten kuitenkin ainesosiltaan melko simppeli tuote ilman pitkää listaa eteerisiä öljyjä.

Moi Forestin Microbiome Magic Oil on turvallinen valinta, jonka keskitäyteläinen koostumus tekee ihosta ihanan pehmeän ja rauhallisen. Se auttaa vahvistamaan ihoa ja säännöllisesti käytettynä se myös tukee ihon elinvoimaisuutta.

Mikäli haluat vielä vahvemmin ikääntymisen merkkejä kaitsevan vaihtoehdon, voisi Bybin simppeli Bakuchiol Booster toimia hyvin. Ainesosiltaan monipuolisempaa ja sitä myötä monivaikutteisempaa öljyä etsiville ehdotan puolestaan Yin Your Skinin Sileää. Se auttaa rauhoittamaan, uudistamaan ja kirkastamaan ihoa sekä vähentämään punoitusta.

Voit käyttää öljyn joko ennen tai jälkeen voiteen. Testaa kumpi tapa toimii omalle ihollesi paremmin. Joka tapauksessa suosittelen ikääntyvälle couperosa-iholle sekä voidetta että öljyä aamuin illoin.

Haluatko oppia hoitamaan ihoasi näkyviä tuloksia tuovalla tavalla? Verkkokurssini Unelmien iho opettaa sinulle kaiken tarvitsemasi ihonhoidosta, jotta saat rakennettua itsellesi hoitorutiinin, joka aidosti sopii ihollesi ja tuo esiin ihostasi sen parhaan version. Ihotyyppisi ja ihon haasteesi voivat olla mitä vaan, sillä kurssilla opit räätälöimään hoidon juuri omalle ihollesi. Ihosi saattaa olla vaikkapa pintakuiva, epäpuhdas, samea… Ehkäpä siitä puuttuu nuorekas elinvoimaisuus ja hehku tai se tuntuu aina vaan kuivalta, vaikka tekisit mitä? Tutustu kurssiin tarkemmin tästä.

Tarkoin valittu tehohoitotuote ikääntymisen merkkeihin

Kuten on varmasti tullutkin jo selväksi, en suosittele voimakkaita tehotuotteita ikääntyvän couperosa-ihon hoidossa. Minulla on kuitenkin yksi purkki, jota varovasti uskallan ehdottaa, mikäli muu rutiini on kunnossa. Yin Your Skinin Ihme on nimensä veroinen ihmeneste, joka kuorii, kirkastaa ja tehokosteuttaa ihoa.

Siinä on suht maltillinen, mutta tehokkaasti vaikuttava pitoisuus luonnollisia kuorivia happoja, jotka ovat omiaan häivyttämään ikääntymisen merkkejä. Ihmettä käytetään korvaamalla kasvovesi noin 2-4 kertaa viikossa. Mikäli ihosi on kovin ohut tai couperosaan liittyy voimakasta herkkyyttä, on Ihmeen sopivuus tietysti yksilöllistä. Se on kuitenkin tavallisesti loistava tehotuote monenlaisille ihoille. Vaikutukset ovat tämän purnukan kohdalla hyvin selvästi havaittavissa!

Lue myös: Suomalainen luonnonkosmetiikka – kuusi suosikkiani

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Suomalainen Luonnonkosmetiikka
Suomalainen luonnonkosmetiikka – kuusi suosikkiani
Ruusufinni
Ihonhoito-opas: ruusufinni eli rosacea
Arkikampaus
Helppo arkikampaus x 10
Meikkivoide Rullautuu
Q&A: Miksi meikkivoide rullautuu ja muita yleisiä meikkipohjan ongelmia vastauksineen