Ei pystyny hengittää

visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 5visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 6visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 9

Kotiuduimme maanantaina Helsingin minireissusta ja selkeästi osa minusta jäi sinne. En muista milloin viimeksi en ole kaivannut kotiin, siitä täytyy olla pitkä aika. Rintaa melkein puristi junan puksuttaessa kohti pohjoista, palaaminen ei tuntunut tällä kertaa lainkaan mukavalta. Taivaan kyyneleet iskivät junan ikkunoihin voimalla, se kaikki tuntui hyvin samaistuttavalta.

Uudet kadunkulmat kuljettivat mielen hetkeksi muualle, antoivat tilaa tarkastella elämää eri perspektiiveistä. Välillä on vain ihanaa olla poissa kaiken sen keskeltä mikä muistuttaa keskeneräisyyksistä. Tiedättehän, ottaa henkinen ero kaikkeen tuttuun ja kyseenalaistaa siitä mikä on se oma ”normaali”. Näkökulmien avartuminen on matkustamisen suurin bonus.

Reissu laittoi miettimään omaa elämää ja arkea tarkemmin. Tajusin, etten ole niinkään väsynyt, olen aivan tajuttoman kyllästynyt kaikkeen tavalliseen. Lähikauppaan, miljooniin hyttysiin, ilmapiiriin, oman arjen sykliin ja kaikkeen mikä on keskeneräistä. Ongelmansa on joka paikassa – tiedän – mutta tässä on jo pidempään tuntunut siltä, etteivät tavat ja tottumukset voi jatkua ennallaan. Olen kohta 28 ja tuntuu, että on saatava kokea muutakin! Peloista irti päästäminen on synnyttänyt suuren muutoksenhakuisuuden, jota tutuista kuvioista pois lähteminen vain vahvisti.

visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 10visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 8visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 7

Päätimme aloittaa kuomani kanssa muutokset karsimisesta. Aika kesyä, mutta saattaa osoittautua tulevan edessä arvokkaaksi toimenpiteeksi. Kesän edetessä luovumme kaikesta mikä ei enää palvele meitä. Raivaukselta eivät säästy kodin tavarat, tavoista ja arjen normeista puhumattakaan. Tunnen muutoksen aallon rintalastani alla, siellä se mylvii kuin myrsky.

On hyvin todennäköistä, että se olen vain minä joka on muuttumassa, ei muut ihmiset tai olosuhteet. Katsotaan minne muutoksen aalto meidät kuljettaa, toivottavasti edes hetkeksi jonnekin kauemmas.

Viimeiset vuodet ovat olleet niin kuluttavia, että olen varmaan vanhentunut neljän vuoden sijaan kymmenellä – siltä ainakin tuntuu. Salaa haaveilen siitä, että voisimme vuokrata tämän ihanan kotimme jollekin sitä arvostavalle ihmiselle ja lähteä hetkeksi pois kaiken keskeltä. Haluaisin vetämään happea jonnekin missä aurinko paistaa eikä toppavaatteille ole tarvetta. Viettää edes yksi talvi eteläisessä Euroopassa nuuhkutellen uutta kulttuuria, solmimassa uusia ystävyyssuhteita, syömässä tuoretta ruokaa ja etätöitä tehdessä.

visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 1visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 11

Reissussa emme kaivanneet pohjoisesta kuin ystäviä ja pohjoisen puhtaan makuista vettä (siinäpä vasta luksus, jota ei tule liian usein arvostaneeksi, mutta joka nostaa elämänlaatua hirmuisesti). Muu materia ei käynyt mielessämmekään, ei, vaikka omaan rakkaaseen kotiin oli sinänsä kiva palata.

En tosiaan tiedä tulevasta, olen aina ollut hieman levoton sielu ja kaihonnut jotain uutta. Elokuussa alkava loma tulee erinomaiseen saumaan, uskon että sen avulla saa hieman lisää etäisyyttä tarkastella ja tunnustella ratkaisuja ennen niiden tekemistä. Useinhan ajatukset selkiytyvät vasta silloin, kun ei ole kaiken arkimössön keskiössä, vaan hieman kauempana. Suunnitelmissamme on ainakin suunnata pohjoiseen pyöräreissulle, Norjaan ja ehkäpä vielä keski-Eurooppaankin.

visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 3visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 4visithelsinki-finland-summer-hannamarirahkonen-yellowmood 2

Otsikko on Vesalan tuoreen sooloalbumin kolmannen taideteoksen nimi. Olen humaltunut sanoitusten nerokkuudesta ja siitä rehellisyyden määrästä, joka puhuttelee itseäni varsinkin tässä elämäntilanteessa. Tietyt teemat suorastaan liimautuvat iholle, lähelle omaa elämää ja sitä syvyyttä, jossa matkaa on taitettu jo tovi. Ne antavat kosketuspintaa ja muistuttavat, että on muitakin.

Uskon, kun Vesala laulaa heleällä äänellään Mä en pelkää enää mitään, en puheita, yksinäisyyttäkään – vielä vähemmän muutoksen tuulia, lisään minä.

Tiia

Kun kolkuttaa kaikkiin mahdollisuuksien oviin, joku niistä lopulta aukeaa ?

Vastaa
Hannamari Rahkonen

Nuorempana ajattelin tosi paljon ajatuksesi tavalla. Nykyään tuo lause sisältää enemmän nyansseja enkä sulata sitä aivan tuollaisenaan. Tuntuu, että maailmassa mahdollisuuksia riittää ja mahdollisimman usean oven kolkuttelemisen sijasta tärkeämpää on se, että tarkastelee muutoksen tarvetta rehellisistä vaikuttimista ja tarttuu vain ratkaisuihin, jotka puhuttelevat aidosti. Haluanko minä tätä vai haluavatko jotkut muut tätä?

Tämä nyt oli tällaista pohdintaa, joka syntyi spontaanisti :) Kiitos ajatusta herättävästä kommentistasi Tiia!

Vastaa
Tiia

Hyvä pointti!
Itsekään en oikeastaan ajattele, että KAIKKIIN oviin... vaan enemmänkin niin, että kun on silmät, korvat ja mieli avoinna kaikkeen siihen mitä itse haluaa elämässään muuttaa ja saavuttaa ja mikä itsestä tuntuu rehelliseltä oman elämän ja elämän"filosofian" raameissa, kannattaa olla avoin eri mahdollisuuksille mitkä vastaan tulee... juuri niinkuin oletkin :) Muutoksen tuuli voi puhaltaa ihan yllättävästäkin suunnasta.
No nyt varmaan sekoitin ajatusta entisestään... :/ mutta tarkoitus oli tsempata jatkamaan tällä muutoksen tiellä eikä suinkaan sinkoilemaan kaikkien maailman mahdollisuuksien ja muiden ihmisten odotusten perässä.

Vastaa
piu

Niin samoja ajatuksia, hämmästyin! Itse olen tiedostanut mitä muutoksia kaipaan. Toteuttaminen ei taloudellisesti ole ollut mahdollista. Helsingin keskustan pieni pieni sopukka omaan aikaan on houkuttavat minua pitkään. Koska sellainen ovi ei todennäköisesti koskaan aukea, käyn nauttimassa tunnelmasta harvakseltaan päivän reissuilla. Tosin nämä matkat lisäävät vain kaipuuta. Olen miettinyt jopa kellaripoteroon muuttamista, jos joku sellaisen minulle vuokraisi. Halu arjen irtiottoon ja stressin pienentämiseen on niin voimakas. Sinun ratkaisujasi (kuten koko blogia) on voimaannuttavaa lukea.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Terve ja kaunis iho probioottisella ihonhoidolla
Nudie love
4 x ajankohtaisinta kosmetiikkatuotetta kesäiholle & 20 % alennus
Green Beauty Awards 2018: Luonnonkosmetiikan vartalonhoitotuotteet