Q&A: Millainen silmämeikki raskaille luomille ja muita yleisiä meikkiongelmia vastauksineen

Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Millainen olisi imartelevin silmämeikki raskaille luomille? Entä miten saada luomivärit pysymään koko päivän? Vastaan näihin ja muihin teidän eniten kysymiin meikkiongelmiin tässä artikkelissa.

Meikkiongelmat

Tiedustelin taannoin Instagram-tilini @strawberryemmi puolella seuraajieni ja lukijoideni yleisimpiä meikkihaasteita. Vastauksia tuli niin pitkä liuta, että päätin jakaa vastaukset kahteen osaan. Tässä artikkelissa käsittelemme erityisesti silmämeikkiongelmia (etenkin silmämeikki raskaille luomille tuntui aiheuttavan haasteita!) sekä ihon ikääntymisen mukanaan tuomia meikkipulmia.

Tämä on siis jatkoa ensimmäiseen osaan, jossa käsittelin meikkipohjan haasteita. Lue ensimmäinen osa: Q&A: Miksi meikkivoide rullautuu ja muita yleisiä meikkipohjan ongelmia vastauksineen

Millainen silmämeikki raskaille luomille?

Tästä aiheesta sain useita kysymyksiä – erityisesti silmämeikki raskaille luomille vaikuttaa olevan haastavaa saada siistin ja kauniin näköiseksi. Tulee helposti ”sotkua”, kuten useampi asian ilmaisi. Lisäksi isona ongelmana on meikin huono pysyvyys raskailla luomilla.

Sotkuisuuteen paras vinkkini on hylätä heti alkuunsa tummat ja vahvapigmenttiset luomivärit ja lähteä harjoittelemaan vaaleilla väreillä. Voit harjoitella ensin ihosi sävyä vain asteen tummemmalla, neutraalin pehmeällä sävyllä. Levitä luomiväri ensin koko liikkuvalle luomelle. Rentouta sitten kulmakarvat ja otsa ja katso suoraan peiliin nostamatta luomia yhtään ylöspäin. Nosta samalla väriä luomen raskaan kohdan yli kohti kulmakarvoja (ei kuitenkaan aivan niihin asti). Väri on tarpeeksi ylhäällä, kun näet värin katsomalla suoraan peiliin nostamatta kulmakarvoja.

Raskaiden luomien meikkaamisen haaste onkin juuri tässä. Luomiväri pitää uskaltaa nostaa oikeasti aika laajalle alueelle ja reippaasti ylös- ja ulospäin. Mikäli nappaat heti liian tumman ja vahvapigmenttisen sävyn, on lopputulos usein kuvaamanne kaltainen sotkuinen.

Silmameikki Raskaille Luomille

Ota siis väriksi niin vaalea sävy, että juuri erotat sen luomesi väristä. Harjoittele ensin pelkästään tämän yhden vaalean sävyn kanssa värin asettelua ja häivytystä. Kun väri on mielestäsi sopivasti paikoillaan, ota puhdas häivytyssivellin ja pehmennä sillä värin yläreuna, jotta et voi enää nähdä rajaa, johon väri päättyy.

Kun tämä sujuu, voit ottaa kaveriksi asteen tummemman sävyn ja viedä sitä edellisen sävyn päälle alkaen ulkoreunasta ripsien tyvestä. Kun väri on samaa sävymaailmaa ja vain hieman tummempi kuin edellinen, sulautuvat ne kauniisti ja helposti yhteen. Tuo tätä tummempaa väriä pienen pieni määrä kerrallaan laajasti, mutta ei aivan yhtä ylös asti kuin edellinen sävy.

Mikäli kaipailet vielä tummempaa lookia, ota kolmas, jälleen edellistä asteen verran tummempi sävy ja toista sama. Jätä tämä sävy taas hieman pienemmälle alueelle kuin edelliset. Rakenna tummuutta pala palalta, kerrostaen väriä edellisten päälle. Tee kumpaakin silmää samaan aikaan valmiiksi ja ota väriä siveltimeen vain ripaus kerrallaan. Varaa itsellesi harjoitteluun kiireetöntä aikaa.

Vinkki rajauksiin: mikäli niiden tekeminen tuntuu hankalalta tai rajaus ei meinaa pysyä, tummenna ripsirajaa ulkokulmasta alkaen tumman luomivärin ja pienen siveltimen avulla. Tähänkin tarkoitukseen voit ottaa keskitumman sävyn mustan tai tummanruskean sijaan. Voit miettiä vain tummentavasi hieman ripsirajaa, se luo jo kaunista intensiivisyyttä katseeseen ilman varsinaista rajauksen näköistä viivaa. Rajauksen ei ole aina pakko olla perinteisen viivamainen!

Vaihtoehtoiset meikkityylit

Silmämeikin tekeminen on taito, jota pitää harjoitella aivan kuten mitä vaan muitakin taitoja. Mutta, jos se kerta kaikkiaan tuntuu ylitsepääsemättömän hankalalta, mieti voisiko meikkisi juju ja painopiste ollakin vaikkapa huulissa. Tai raikkaassa meikkipohjassa ja heleässä poskipunassa? Tällöin voi olla tarkoituksellinen tehokeino jättää silmämeikki raskaille luomille minimiin.

Mitä haastavammalta meikkaaminen tuntuu, sen enemmän kannattaa keskittyä korostamaan omilla kasvoilla niitä helpoimpia osa-alueita ja painottaa meikin näyttävimmät kohdat niihin. Tässä alla esimerkki iho- ja huulipainotteisesta meikistä. Olen laittanut luomille muuhun meikkiin sointuvaa vaaleanpunaista sävyä, joka lähinnä tuo meikkiin yhtenäisyyttä. Tämän olisi voinut jättää hyvin poiskin ja mennä silmämeikin osalta pelkällä ripsivärillä tai jopa ilman sitä, kuten monesti itse teen.

Meikki Raskaat Luomet

Seuraavaksi on puolestaan kuvat juhlameikistä, jossa minulla on silmämeikissä panostus rajauksissa ja ripsissä. Luomilla on ainoastaan vaaleaa hehkuvaa luomiväriä tuomassa valoa ja pientä säihkettä. Yläluomen rajauksen kaverina on ripsien ulkoreunoissa ripsitupsuja tuomassa näyttävyyttä. Juhlavan silmämeikin saa siis vallan hyvin aikaan täysin ilman tummia tai vahvoja luomivärejä.

Juhlava Silmameikki Raskaille Luomille

Miten saada silmämeikki pysymään?

Mitä tulee meikin pysymiseen raskailla luomilla (seuraavat ohjeet koskevat kaikkia muitakin, joilla silmämeikki ei pysy), huolehdi perusjutut kuntoon. Älä laita luomelle mitään voiteita. Kun aloitat silmämeikin teon, ei luomella saisi olla yhtään mitään. Huom! älä laita luomelle myöskään silmänympärysvoidetta tai meikkivoidetta. Voit vielä painella luomea vaikka ihan vessapaperilla, jotta varmistut, että luomi on täysin kuiva. Tämä paperilla painelu on itselleni kesäisin ratkaisevassa asemassa, jos tuntuu ettei silmämeikki meinaa muuten pysyä!

Levitä sitten ohut, tasainen kerros silmämeikinpohjustajaa aivan ripsien tyvestä kulmakarvoihin saakka. Zaon silmämeikinpohjustaja on mielestäni luonnonkosmetiikan tehokkain. Mikäli sekään ei auta, ottaisin käyttöön Urban Decayn klassikon, Primer Potionin. Käytän muuten täysin luonnonkosmetiikkaa kaikissa tuotteissa, mutta turvaudun itsekin toisinaan edelleen tuohon synteettisen kosmetiikan primeriin, koska sillä saa parhaimman pysyvyyden.

Sain kysymyksiä myös rajausten pysyvyydestä ja nämä yllä mainitsemani asiat kannattaa tarkistaa kuntoon myös sen suhteen, silloinkin kun et laita luomiväriä. Pohjustajaa kannattaa käyttää ehdottomasti myös pelkän rajausvärin kanssa! Laita tällöin luomille primer, puuteroi se ja tee sen jälkeen rajaus.

Mitä tehdä kun ripsiväri leviää?

Meikit Ripsivari

Ripsivärin leviämiseen (ja toisaalta pysymiseen) vaikuttavat lukuisat asiat aina ripsien pituudesta silmän malliin, ihotyyppiin sekä tietysti säätilaan.

Mitä raskaammat luomet ja rasvaisempi ihotyyppi, sen hanakammin ripsiväri leviää yläluomelle, osuuhan se siihen herkemmin. Mikäli ongelmasi johtuu juuri tästä, pysy kaukana vedenkestävistä ripsiväreistä! Ne on suunniteltu nimensä veroisesti kestämään vettä, mutta liukenemaan öljyllä. Ihon oma rasva saa siis juuri vedenkestävän ripsivärin monistumaan luomille ja leviämään.

Valitse tällöin ehdottomasti ihan tavallinen, vettä kestämätön ripsiväri tai lämpimällä vedellä lähtevä vaihtoehto. Älä laita silmien ympärille päiväksi rasvaista silmänympärysvoidetta tai runsaasti öljyjä sisältäviä meikki- ja peitevoiteita. Puuteroi luomien iho hyvin, voit käyttää puuteria myös vaikka et muuta meikkipohjaa laittaisikaan. Aiemmin mainitsemani kohta silmämeikinpohjustamisesta pätee myös tähän. Primeria (+puuteri sen kanssa!) voi käyttää ehkäisemään mascaran monistumista luomille, vaikka ainoa silmämeikki olisi ripsiväri.

Mikäli ripsivärin leviäminen johtuu puolestaan vuotavista silmistä tai kosteasta säästä, on oikea valinta tällöin tietysti vedenkestävä ripsiväri. Monille avun ovat tuonut myös lämpimällä vedellä lähtevä ripsiväri (näitä ei löydy luonnonkosmetiikasta, ainakaan vielä), kuten Sensai 38 C.

Meikkiongelma

Ikääntyvän ihon meikkaus

Entä mitä tehdä, jos iän myötä ennen käytetty meikki ei enää näytä hyvältä? On täysin luonnollista, että omat piirteet muovautuvat iän myötä, samaten myös oma maku ja trendit muuttuvat. Omaa meikkaustyyliään voi siis olla hyvä välillä tarkastella.

Ikääntyvän ihon meikkauksen suhteen on hyvä ottaa huomioon muutama asia. Lähes kaikkien iho kuivuu iän myötä ja tästä syystä meikkituotteitakin voi olla tarpeen päivittää hoitavampaan suuntaan. Huomioi tämä etenkin meikkivoidetta valitessa, mutta myös poskipunien suhteen. Kurkkaa voidemaisten poskipunien tärpit tästä: Vertailussa voidemainen poskipuna x 6

Laittamaasi meikin määrään kannattaa myös kiinnittää huomiota. Käytä tuotteita ohuelti ja kerrosta mieluummin tarvittaessa kuin laita yhdellä kertaa runsasta määrää. Paksu ja kaiken alleen peittävä meikkivoide ei ole myöskään välttämättä se imartelevin. Ohuempi ja kuulaampi vaihtoehto saattaakin toimia paremmin. Käytä mieluiten erillistä peitevoidetta, älä yritä peittää meikkivoiteella kaikkea mahdollista.

Täysin mattainen pinta ihossa saattaa näyttää hieman tunkkaiselta. Hehkuvampi ilme voi näyttää nuorekkaammalta ja raikkaammalta. Huomaathan, ettei hehkuvan kuitenkaan siis tarvitse tarkoittaa kiiltävää! Mikäli iho kiiltelee meikkivoiteen jäljiltä liikaa, levitä ohut kerros hienojakoista irtopuuteria haluamiisi kohtiin. Couleur Caramelin Silkkipuuteri on ykkössuositukseni aikuiselle iholle. Tässä on nimensä veroinen silkkisen kevyt koostumus, joka ei tee ihosta liian mattaista, mutta himmentää juuri sopivasti.

Meikkivoiteista suosittelen hieman runsaammin kasviöljyjä sisältäviä vaihtoehtoja, jotka usein levittyvät kaikista parhaiten ja jättävät ikääntyvälle iholle imartelevimman pinnan. Testaa esimerkiksi puolipeittävää, kaikille ihotyypeille sopivaa Couleur Caramelin Hydra Jeunesse Foundationia tai aikuiselle kuivalle iholle ihanteellista Essen hoitavaa meikkivoidetta.

Voidemainen Poskipuna

Ikääntyvän silmämeikki

Ihon kuivumisen ja juonteiden vuoksi luomivärit eivät välttämättä levity ja häivyty entiseen tapaan. Ikääntyvän silmämeikkiin suositellaan usein mattasävyjä, mutta ne saattavat olla oikeastaan kaikista hankalimpia tapauksia käyttää. Monesti kevyen satiininen väri levittyy helpommin ja lopputulos on ihan jo senkin vuoksi tasaisempi ja kauniimpi.

Mikäli luomiväri tuntuu jämähtävän ihoon tai näyttää ”kovalta” ja liian voimakkaalta/näkyvältä, testaa paitsi astetta vaaleampaa versiota, myös hieman kevyemmällä pigmentillä varustettua vaihtoehtoa. Monesti aina ihastellaan meikkituotteiden vahvaa pigmenttiä, mutta toisinaan ripauksen kevyempi pigmentti on roimasti helpompi käyttää, mikäli iho ei ole aivan tasainen.

Oma väriskaala elää iän myötä ja toisinaan yhtäkkiä epäsopivalta näyttävä oma entinen luottomeikki voikin vaatia ainoastaan värisävyjen suhteen pientä päivitystä. Kokeile astetta lämpimämpää sävyä, hieman vaaleampaa väriä tai toisaalta tummempaa, mikäli omat piirteet tuntuvat kaipaavan ryhtiä.

Luomiväripaletit ovat tähän tarkoitukseen parhaita ja pääset testailemaan rauhassa erilaisia sävyjä ja niiden yhdistelmiä. Tykkään kovasti Lily Lolon paleteista, joiden sävyt ovat helposti lähestyttäviä ja pigmentti keskivahvaa. Oman 66-vuotiaan äitini suosikkipaletti on Lily Lolon Laid Bare (myös minun lemppari!), jonka sävyt ovat todella kauniita, pehmeitä, toisiinsa sulautuvia ja satiinisia. Ne tuovat luomelle imartelevaa valoa ja pientä hehkua, mutta eivät ole liian kimaltavia tai glitterisiä.

Rajauksen suhteen voit joutua myös hieman tai kokonaankin vaihtamaan tyyliä. Mitä enemmän pieniä juonteita silmien ympärillä on, sen haastavammiksi esimerkiksi kissarajaukset tai muut kovin selkeät ja vahvat rajaukset tulevat. Kokeile tehdä täysin erilaiset rajaukset, mihin olet aiemmin tottunut. Hyväksi havaittuja keinoja on pehmentää rajausta pienen siveltimen ja luomivärin avulla.

Mikäli luomesi on laskeutunut iän myötä alemmas, voi imartelevin ilme syntyä aloittamalla rajaus vasta sisänurkan jälkeen (muista tällöin häivyttää aloituskohta hyvin siveltimen avulla). Sisänurkkaan jää tällöin valoa ja raikkautta, eikä kokonaisuus ole niin raskas.

Voit myös kokeilla jättää varsinaiset rajaukset kokonaan pois ja tummentaa ripsirajaa ulkokulmista alkaen tummemmalla luomivärillä. Mitään joka ikiselle toimivaa sapluunaa on mahdotonta antaa, mutta testaile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja – sellaisiakin, jotka ovat aivan erilaisia mihin olet aiemmin tottunut.

Kurkkaa lisää meikkivinkkejä:

Mikä on luonnonkosmetiikan paras huulipuna? Vertailussa 5 suosikkiani

Nopea arkimeikki muutamalla tuotteella

Kuinka tehdä maltillisen värikäs silmämeikki ja muita vinkkejä värien käyttöön

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Mari Vee

Hyviä vinkkejä, joista oikeastaan suurin osa käytössä. En ole oikeastaan koskaan ollut todella tummien luomivärien ystävä omassa käytössä (vaikka ihailen toki monilla tummaa silmämeikkiä), mutta kokemuksesta tiedän, ettei itselläni ole koskaan kestänyt tumma silmämeikki siistinä kovin pitkään. Toki tummempia luomivärejä on itselläni käytössä, mutta käytän niitä juurikin pehmeänä rajauksena (eli ns tummentaen ripsirajaa) tai laittaen sitä myös aavistuksen ripsirajasta nostaen vähän vain liikkuvalle luomelle. Mutta tosiaan käytän nykyisin luomiväreinä vain vaaleita ja keskitummia pehmeitä sävyjä, jotka pyrin levittämään juurikin neuvojesi mukaan. Omia lemppareita ovat lämpöiset murretut sävyt (shamppanja, kulta, hiekka, kullanruskea, oliivinvihreä), mutta myös viileämmät luumun ja harmaanruskeat värit ovat omia lemppareita, mutta keskitummina tai vaaleina.

Ja olen huomannut, että pigmentti on tosiaan hyvä, mutta välillä myös vähempi pigmentti on jopa parempi lopputuloksen kannalta. Ja koostumuksessa omia lemppareita ovat luomiväreissä juurikin satiiniset luomivärit.

Olen myös huomannut sen, että vaikka ikää tulee, niin meikkauksesta ei tarvitse suinkaan luopua vaikka juonteita tuleekin. Pidän edelleen eri meikkituotteiden fiilistelystä ja innostun uusista sarjoista. Valitsen niistä omiin väreihini sopivimmat sävyt ja koostumukset, jotka ovat sopivat myös omalle ihotyypille. Samat koostumukset ja sävyt eivät välttämättä sovi vuodesta toiseen ja siksi mielelläni keskustelen ja kysyn neuvoa ammattilaisiltakin. Oma käyttökokemus ja sopivuus sekä käyttämisen mukavuus toki tärkeimpiä tekijöitä meikeissäkin. Mutta meikkipussin päivittäminen säännöllisesti on ainakin itselleni mieluisaa. Jo vuodenajat ohjaavat itselläni sävyjen valinnassa ja toki myös fiilikset. Koostumuksissa välillä suosin meikkipohjassa mineraalimeikkipuuteria ja välillä taas nestemäistä. Omia avainsanoja meikissä onkin keveys (ihon ei tarvitse olla virheetön eli ei paksua kerrosta), kuulaus, raikkaat sävyt ja pehmeys.

Vastaa
Emmi Mansikkaviita

Kiitos Mari kommentista <3 Tuo pigmenttikysymys on muuten itselleni ollut sellainen oppi, mikä on tullut tässä vuosien varrella vähän kantapäänkin kautta. Jotenkin meikkikouluajoista (ja jo sitä ennenkin) lähtien ajattelin aina että kaikista pigmenttisin tuote on automaattisesti se paras... Mutta käytäntö onkin sitten opettanut, että monesti se on tosiaan just kuten kirjoitit että hieman vähempi pigmentti voikin olla jopa parempi! Ja hei tosi hyvä lisäys tuo värisävyjen vaihtelu vuodenaikojen mukaan, sen unohdinkin mainita :) Kesällä saattaa sopia vähän laajempikin väriskaala ja itsestä tuntuu ainakin että kaikki kirkkaammatkin jutut näyttää juuri kesällä kivoilta. Mutta iän myötä talveen voikin kaivata toisinaan vähän pehmeämpää väripalettia...

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkivoide Rullautuu
Q&A: Miksi meikkivoide rullautuu ja muita yleisiä meikkipohjan ongelmia vastauksineen
Voidemainen Poskipuna
Vertailussa voidemainen poskipuna x 6
Nopea Arkimeikki
Nopea arkimeikki muutamalla tuotteella
Meikkivoide Kuivalle Iholle
Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5