Syksyn ihonhoito: näin ehkäiset ihon kuivumisen sään viilentyessä

Kaupallinen yhteistyö: Vuohelma

Sään viilentyessä syksyn ihonhoito on jälleen ajankohtaista. Tutkitaan tässä artikkelissa kuinka ehkäistä ihon kiristävää tunnetta ja kuivumista syksyn viimassa. Valmistele iho talvea varten tarjoamalla sille reippaalla kädellä kosteutusta sekä rasvahappoja. Purkkitärpit ovat kotimaiselta Vuohelmalta, jonka vuohenmaitopohjaiset tuotteet istuvat täydellisesti tähän vuodenaikaan. Ne auttavat rauhoittamaan lämpötilavaihteluiden aiheuttamaa ihoärsytystä huomattavan tehokkaasti. Nappasin mukaan kosteutusrutiinin kasvoille, mutta löydät jutun lopusta myös täsmävinkit käsille ja jaloillekin.

Suurena kesän ja lämmön ystävänä en haluaisi myöntää, mutta kyllähän se on syksy nyt! Ihonhoidollisesti syksy (ainakin sen ensimmäinen puolisko) on vielä suht miellyttävää aikaa. Syksyn ihonhoito olisi hyvä painottaa ihon valmistelemiseen talvea varten. Huolehdi ihon kosteustilanne kuntoon, jotta viilenevä sää ja viima on helpompi vastaanottaa. Mitä parempi kosteustasapaino, sen tasapainoisempi iho on tavallisesti muutenkin. Tällöin se ei ole aivan yhtä altis nopeiden säämuutosten ja kylmän viiman aiheuttamille lieveilmiöille ihossa.

Peilikaappiin kannattaa tehdä pieni inventaario ja varmistaa, että sinulla on kätesi ulottuvilla täsmäapua jo talvea ajatellen – jotakin öljypitoisen ravitsevaa sekä reippaasti vesikosteutusta tuovaa. Suosittelen panostamaan muutamaan erilaiseen laadukkaaseen tuotteeseen, joita yhdistelemällä ja varioimalla saat räätälöityä ihosi vaihtuvien tarpeiden mukaisen hoidon kasvoillesi.

Syksyn Ihonhoito

Syksyn ihonhoito – peruspilarit kuntoon

Mikäli ihonhoito on kesän, loman ja reissujen jäljiltä vielä vähän epämääräistä ja vailla punaista lankaa, kuivahtaa iho pinnastaan hyvin herkästi sään viilentymisen yhteydessä. Valmiiksi pintakuiva iho ei ole erityisen optimaalinen lähtökohta talvipakkasia kohti suunnattaessa…

Huolehdi syksyisessä ihonhoidossa muutamasta perusasiasta ja olet jo erittäin hyvillä jäljillä! Avainsanoja ovat lempeä puhdistus, vesikosteutus sekä selkeästi kesän tarpeita runsaampi ihoa ravitsevien, suojaavien ja vahvistavien kasviöljyjen ja -voiden sisällyttäminen rutiiniin.

Pelkkä kasvovesi + seerumi tai kasvovesi + vesipitoinen voide eivät ole enää riittäviä komboja oikeastaan millekään ihotyypille syksyllä. Nappaa rutiiniin mukaan vähintään yksi reippaasti kasviöljyjä ja mielellään myös kasvivahoja (tai/ja vaikkapa mehiläisvahaa) sisältävä tuote, joka auttaa säilyttämään kosteuden ihossa.

Kiinnitä erityistä huomiota ihotuntumaan. Miltä ihosi tuntuu hoitotuotteiden levittämisen jälkeen? Sen pitäisi tuntua heti tuotteiden levittämisen jälkeen hyvin pehmeältä ja hoidetulta. Mikäli iho vaikuttaa yhtään kuivalta tai edes neutraalilta (et huomaa eroa ennen tuotteita olleeseen tuntumaan), on kosteutus takuuvarmasti liian kevyttä.

Voit myös havainnoida ihon tuntumaa päivän mittaan. Ideaalitilanteessa iho ei ala päivän mittaan kiristelemään, vaan säilyy kosteutettuna koko päivän ajan. Tämän ihotuntuman tavoittelussa öljy- ja erityisesti vahapitoiset tuotteet ovat parhaita. Ne muodostavat ihon pinnalle hunnun, joka auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista ihosta.

Syksyn Ihonhoito Vuohelma

Valitse syksyyn kosteuttavia, suojaavia ja rauhoittavia ainesosia sisältäviä tuotteita

Harvoin (jos koskaan) mikään yksittäinen raaka-aine on maaginen supersankari ihonhoidossa. Syksyn ihonhoito on kuitenkin liian houkutteleva teema olla nostamatta esiin yhtä tiettyä ainesosaa. Vuohenmaito on, jos nyt ei supersankari, niin ainakin erinomainen apu ihon kosteutukseen, tasapainotukseen ja rauhoittamiseen.

Vuohenmaidon pH-arvo on ihomme kanssa samanlainen. Mikäli ihon pH-arvo on päässyt vinoutumaan, auttavat vuohenmaidon sisältämät maitohapot tasapainottamaan sitä. Tämä on mielestäni yksi vuohenmaidon suurimpia plussia! Miedosti hapan iho on nimittäin ehdoton edellytys terveelle ja hyvinvoivalle iholle. Monet eri iho-ongelmat ja ihon epätasapainotilat juontavat juurensa kallellaan olevaan ihon pH-arvoon.

Vuohenmaito on täynnä iholle tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja. Lisäksi sen rasvahapot ja proteiinit kosteuttavat ihoa. Vuohenmaito tunnetaan myös sen ihoärsytystä, punoitusta ja kutinaa lieventävästä vaikutuksesta. Omalla kohdallani vuohenmaitotuotteiden rauhoittava vaikutus on hämmentävänkin suuri.

Vuohenmaidon sisältämä maitohappo kuuluu AHA-happoihin ja kuorii ihoa hyvin lempeällä tavalla. Vuohenmaito on useimmiten erinomainen valinta myös herkälle ja ongelmallisellekin iholle. Se tuo ihoon paitsi rauhaa ja kosteutta, myös nuorekasta ja luonnollista hehkua. Vuohenmaidon ominaisuudet tekevät siitä täydellisen valinnan juuri syksyä ja talvea ajatellen. Lempeää, mutta tehokasta ihonhoitoa!

Kotimainen Vuohelma valmistaa vuohenmaidosta ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät muutakin oleellista kylmiin olosuhteisiin. Sarjan voiteissa on käytetty runsaasti kasviöljyjä ja -voita, joiden sisältämät omega-rasvahapot vahvistavat ihon omaa suojamuuria. Vuohelman tuotteissa ei ole ylimääräisiä täyteaineita – ne ovat täyttä tavaraa alusta loppuun, jotta niiden hoitovaikutus on maksimaalinen.

Vuohelma on ihana yhden naisen pienyritys, jonka tuotteet valmistetaan käsityönä. Tuotteilla on avainlippu-merkki vahvistuksena koko tuotantoketjun Suomessa työllistävästä vaikutuksesta. Voit lukea Vuohelmasta lisää täältä.

Syksy Ihonhoito Vuohelma

Hellivä ihon kosteutusrutiini syksyyn

Ihoa rauhoittavien kasvovesien kuningatar

Aloita ihon kosteutus aina vähintään parilla kerroksella suoraan kasvoille suihkittua kasvovettä. Mitä viileämpi sää ja/tai mitä kiristelevämmältä iho tuntuu, sitä useamman kerroksen voit ihollesi tarjota.

Valitse syksyn kasvovedeksi tuote, joka paitsi kosteuttaa, myös rauhoittaa ihoa. Vuohelman Ruusu & Kamomillamaito Kasvovesi on tehty vuohenmaitoon sekä ruusu- ja kamomillavesiin. Vuohenmaito on loistava lisä juuri kasvoveteen, sillä sen avulla saadaan helposti palautettua ihon pH-arvo optimaaliselle tasolle puhdistuksen jälkeen. Tuotepohja itsessään on jo ihoärsytyksiä lievittävä ja ihoa hoitava. Mukaan on sujautettu lisäksi kosteuttavaa vaikutusta tehostamaan glyseriiniä sekä rauhoittavaa aloe veraa. Täydelliset ainesosat syksyyn ja talveen!

Tykkään itse suihkia tätä useita kerroksia, sillä ihoni selkeästi rakastaa kasvoveden rauhoittavaa vaikutusta. Tämä eroaa mielestäni eniten monista muista mainioista kasvovesistä juuri selkeän rauhoittavan efektinsä ansiosta. Mikäli ihosi punoittaa, ärsyyntyy tai muuten kenkkuilee herkästi, Ruusu & Kamomillamaito kasvovesi on ehdottomasti kokeilun arvoinen. Olen huomannut suihkeen jopa tyynnyttelevän epäpuhtauksiakin. Olen vähän jopa hämilläni, kuinka selkeät vaikutukset tällä kasvovedellä on ollut ihooni, lämmin suositus!

Kasvosuihkeen tuoksu on hyvin miellyttävä, mieto, nopeasti haihtuva ja peräisin kukkaisvesistä, erillisiä eteerisiä öljyjä ei ole lisätty.

Syksyn Ihonhoitorutiini

Päiväksi koostumukseltaan kevyt, mutta ainesosiltaan runsas voide

Kasvovesi lisää ihoon kosteutta, mutta kaipaa kaverikseen jotakin kosteutta sitovaa ja kosteuden haihtumista ehkäisevää. Vuohelma valmistaa kahta keskenään täysin erilaista kasvovoidetta, joista kumpainenkin on syksyyn ja talveen sopivia. Kevyempi Kaura & Ruusumaito Kosteusvoide on vuohenmaitopohjainen, nopeasti imeytyvä emulsio, joka sopii mainiosti myös meikin alle.

Monesti eri sarjojen kevyemmät voidevaihtoehdot eivät välttämättä sisällä loppusyksyä ajatellen tarpeeksi kasviöljyjä, saati kasvivoita tai vahoja, jotka auttaisivat suojaamaan ihoa ja lukitsemaan kosteutta ihoon. Vuohelman voiteessa on kuitenkin mukana ihoa pehmentävää ja suojaavaa mangovoita. Se ei silti tee voiteesta tuhtia, sillä mangovoi on verrattain kevyt ja nopeasti imeytyvä. Manteli- ja auringonkukkaöljyt lisäävät ravitsevaa vaikutusta, ruusuvesi auttaa vähentämään ihon punoitusta, kaurasilkki rauhoittaa ja hyaluronihappo kosteuttaa ihoa.

Täytyy erikseen vielä kehaista nerokkaasti rakennettua ainesosien komboa. Voide sopii erityisen hyvin normaalille ja sekaiholle, mutta näkisin tämän päiväkäytössä myös kuivemmallakin ihotyypillä. Se sopii syksyyn erittäin hyvin myös rasvaiselle iholle, sillä voiteesta ei jää ihoon tahmaista tunnetta tai kiiltävää pintaa.

Mukaan on lisätty pieni määrä appelsiinin ja palmarosan eteerisiä öljyjä, jotka tekevät voiteesta miedon raikkaan tuoksuisen. Tässä on erinomaisiin ainesosiinsa nähden huomattavan edullinen löytö!

Vuohelma Kaura Ruusumaito Voide

Öljypitoinen voide pitää ihon pehmeänä ja joustavana

Suosittelen kaikille ihotyypeille rutiiniin aina jotakin öljymäistä. Syksyllä tämä suositus korostuu entisestään, jotta kosteus varmasti pysyy ihossa ja ihon pinta säilyy joustavana ja pehmeänä.

Vuohelman täyteläisempi Kehäkukka & Aprikoosimaito Kosteusvoide on hauska ja uniikki tuote. Se on jotakin balmin, kasvoöljyn sekä voiteen väliltä. Öljyrikas, runsas koostumus sulaa ihon lämmön vaikutuksesta öljymäiseksi, ei aivan kuitenkaan tavallisen kasvoöljyn tuntuiseksi. Voide on helppo levittää kasvoille, etenkin kun annostelet sen aavistuksen kasvovedestä kostealle iholle.

Myös tämä voide on tehty vuohenmaitoon, mutta mukana ei ole kevyemmän version tavoin lainkaan kukkaisvesiä keventämässä koostumusta. Voide sisältääkin muilta osin kasvivoita ja -öljyjä sekä mehiläisvahaa. Tuoksuna on appelsiinin ja frankincensen eteerisiä öljyjä, jotka tuovat kevyen, miellyttävän pehmeän tuoksun.

Ihastuin tähän voiteeseen välittömästi, vaikkei se varsinaisesti olekaan suunnattu omalle ihotyypilleni (rasvainen iho). Iho jää niin vastustamattoman pehmeän ja joustavan tuntuiseksi, että tunteeseen jää vähän koukkuun.

Tämä voide on ihan ehdoton kuivan ihon tuote syksyä ja talvea varten. Voidetta voi käyttää niin yövoiteena kuin aamuisinkin suojaamaan ihoa syksyn viimalta sekä talven tuiskulta ja tuiverrukselta. Minimalisti suihkii ja imeyttää iholle ensin reippaalla kädellä useita kerroksia kasvovettä ja levittää lopuksi tämän voiteen kostealle iholle hyvin hieroen. Saman setin voi toistaa aamuin illoin. Yksinkertaista ja tehokasta!

Kaikista mieluiten suosittelen rutiiniin kuitenkin Vuohelman molemmat voiteet, jotta saat enemmän valinnanvaraa vastata ihon muuttuviin tarpeisiin. Voit käyttää voiteita erikseen, kerrostettuna tai toisiinsa sekoitettuna. Koostumukset sulautuvat helposti yhteen ja täydentävät toinen toisiaan. Kokeile esimerkiksi suihkia kasvoille kasvovettä, levittää sitten ohut kerros kevyempää voidetta ja viimeistellä pikkuruisella nokareella täyteläisempää voidetta, kasvoöljyn sijaan.

Syksy Kasvovoide

Täsmähoivaa käsille ja jaloille

Loppuun vielä ajankohtaiset tärpit vartalon hoitoon. Sen suhteen pätee nimittäin täysin samat ohjeet kuin kasvoillekin: kosteuta ihoa jo nyt kunnolla, jotta talvella olisi helpompaa.

Vuohelman Rosmariinimaito Jalkavoide on hyvin ravitsevaa ja ihanan raikkaalta rosmariinilta tuoksuvaa. Jalkavoide on sarjan muiden tuotteiden tapaan valmistettu vuohenmaitoon. Mukaan on lisätty karitevoita, kasviöljyjä sekä mehiläisvahaa. Voide on omiaan väsyneille jaloille, sillä sen sisältämät rosmariinin ja eukalyptuksen eteeriset öljyt auttavat elvyttämään rasittuneita jalkoja.

Jalkavoidetta kannattaa hieroa (ei vain nopeasti levittää) reilu määrä ja laittaa sukat jalkaan, jolloin vaikutus on kaikista tehokkain. Ihoa pehmentävän efektin huomaa selkeästi jo parin käyttökerran jälkeen, mutta säännöllinen käyttö auttaa ylläpitämään hyvän hoitotuloksen läpi talven.

Syksy Vartalonhoito

Jätin viimeiseksi vielä superihanan löydön, Manteli & Hunajamaito Käsivoiteen. Tämän täyteläisen voiteen koostumus on tismalleen makuuni. Tykkään, että käsivoide saa olla kunnolla ravitsevan tuntuista, sillä käytän käsivoidetta lähinnä iltaisin. Tämä voide tuo käsiin välittömästi joustavan ja hoidetun tunteen. Pienellä määrällä se imeytyy niin hyvin, että tietokoneen naputtelua voi jatkaa nopeasti. Minä kuitenkin rakastan uittaa käteni voiteessa, jolloin ihoon jää hoitava huntu yön ajaksi vaikuttamaan.

Tuoksu on voiteessa mielestäni selvän marsipaaninen ja melko nopeasti haihtuva. Tykästyin voiteeseen kovasti! Jännityksellä odotan, kuinka tämä suoriutuu talvesta, joka saa käteni tavallisesti melko kauheaan kuntoon. Ainakin edellytykset ovat kohdillaan, mikäli vaan muistan rasvailla käsiäni päivittäin jo nyt hyvän sään aikaan.

Lue myös artikkelini Vuohelman loistavista deodoranteista: Kotimaista luonnonkosmetiikkaa: loistava alumiiniton deodorantti, joka pitää kainalot raikkaina koko päivän

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Alumiiniton Deodorantti
Kotimaista luonnonkosmetiikkaa: loistava alumiiniton deodorantti, joka pitää kainalot raikkaina koko päivän
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Pintakuiva Iho
Pintakuiva iho – mitä tehdä?
Suomalainen Luonnonkosmetiikka
Suomalainen luonnonkosmetiikka – kuusi suosikkiani