Ihonhoito-opas: atooppinen iho

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic

Atooppinen iho vaatii erityisen lempeää hoivaa. Ärtynyt, kutiava, punoittava, kuiva ja halkeileva iho kaipaa runsaasti sekä vesikosteutta että ravitsevia öljyjä. Hellävaraisuus ja monipuolisuus ovat avainsanoja atooppisen ihottuman eli atooppisen ekseeman hoidossa. Jaan tässä artikkelissa tarkemmat hoitovinkit sekä paljon tuotetärppejä.

Atooppinen iho jatkaa ihonhoito-oppaiden artikkelisarjaani. Pääset lukemaan aiemmat oppaat tästä. Atooppinen iho on tulehduksellinen ihosairaus, ei varsinainen ihotyyppi. Oireet pahenevat tyypillisesti kylminä vuodenaikoina aiheuttaen atooppista ihottumaa kasvoille tai/ja muualle kehon alueelle. Tilanne usein helpottaa keväällä ja kesällä lämmön ja ilmankosteuden lisääntymisen myötä. Tämän artikkelin vinkit ovat omiaan erityisesti oireilevalle atooppiselle iholle, mutta muista huolehtia lempeästä hoidosta ympäri vuoden! Artikkelin tuotevinkkejä voi hyödyntää ihan kaikille muillekin ihoille, etenkin talvea ajatellen.

Atooppinen Ekseema

Millainen on atooppinen iho?

Atooppinen iho on siis tulehduksellinen iho-ongelma, jossa ihon mikrobiomi on epätasapainoinen ja ihon oma suojamuuri on vaurioitunut. Atopiaan liittyy useimmiten herkkyyttä, reaktiivisuutta ja allergioita. Ihoon muodostuu kutisevia, punoittavia ja kuivia, jopa halkeilevia ihottumaläiskiä. Tyypillisimmillään iho alkaa reagoida syksyn viimaan, kuivaan ja kylmenevään säähän oireiden usein helpottaessa keväällä. Kausivaihtelut ovat monesti ihossa suuria ja oireet voivat välillä hälventyä kokonaan tai lähes kokonaan.

Atooppinen iho ei ole mikään yksi muotti, variaatiota esiintyy runsaasti. Osalla iho voi olla kosketusarka, tulehtunut ja halkeilla niin paljon, että siitä erittyy kudosnestettä. Toisilla atopia voi puolestaan ilmentyä ainoastaan muutamina pienempinä ihottumaläiskinä kasvoilla tai vartalolla.

Atopia on usein perinnöllistä, mutta siihen liittyy monesti myös muita tekijöitä. Huonokuntoinen suolisto, hermoston ylivirittyneisyys ja stressi ovat omiaan altistamaan atooppiselle ihottumalle.

Atooppinen Iho Hoito

Miten atooppista ihoa hoidetaan?

On tärkeää huomioida ja ymmärtää, että atooppisesta ihosta puuttuu sekä kosteutta että rasvaa. Koska ihon hydrolipidikalvo on vaurioitunut tai ohut (tai se voi puuttua jopa kokonaan!), ihosta haihtuu liikaa kosteutta ja toisaalta myöskään rasvaa ei ole riittävästi. Ihonhoidossa ei siis tule keskittyä pelkästään vesikosteuttaviin tuotteisiin, muttei toisaalta ainoastaan öljypitoisiinkaan koostumuksiin.

Tärkein yksittäinen asia on puhdistus. Ihon tila voi mennä radikaalisti huonompaan suuntaan väärillä (lue: liian voimakkailla) puhdistustuotteilla. Vältä ehdottomasti kaikkea vaahtoaa ja hylkää kaikki vaahtoja ja geelejä edes etäisesti muistuttava. Suosi pesuvaiheessa puhdistusöljyjä ja -balmeja sekä tarpeen mukaan puhdistusmaitoa. Käytä kosteuttavaa kasvovettä useita kerroksia aamuin illoin, tarjoa iholle iholle lisää kosteutta voiteella ja ravitse ihoa sekä lukitse pakattu kosteus ihoon kasvobalmin tai -öljyn avulla.

Kaikille sopivaa hoitomallia on mahdotonta antaa, sillä atooppinen iho on jokaisen kohdalla omanlaisensa. Tärkeimmät asiat ovat kuitenkin siis hyvin lempeä puhdistus sekä monipuolinen ja runsas kosteutus. Parhaisiin hoitotuloksiin päästäksesi, huomioi kokonaisvaltaisuus eli keskity lisäksi suoliston kunnon parantamiseen ja hermoston rauhoittamiseen.

Atooppinen Iho

Muista ihonhoidon lisäksi myös meikkituotteiden valinta. Suosittelen laadukasta mineraalimeikkipohjaa, joka sisältää ainoastaan muutaman ainesosan. Helposti säädeltävää peittokykyä tarjoaa Alima Puren Satin Matte Foundation, jonka jättämä pinta on himmeän satiininen, lähes matta. Hehkuvampaa jälkeä saa aikaan hieman kevyempi, Korennon Heleyttävä Mineraalimeikkipohja.

Voit käyttää mineraalijauhetta toki sellaisenaan, mutta kaikista miellyttävimmän tuntuisen ja imartelevimman näköisen pohjan saat aikaan sekoittamalla jauhetta yhteen joko kasvoöljyn tai balmin kanssa. Näin saat tuunattua juuri omiin tarpeisiisi sopivan, kevyen tai peittävän meikkivoiteen. Lue lisää aiemmasta artikkelistani: Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle.

Puhdistukseen lempeä balmi, öljy tai maito

Atooppinen Iho Puhdistus

Puhdistus on siis avainasemassa ja se onkin tärkein yksittäinen asia! Pitäydy aivan ehdottomasti puhdistusbalmeissa ja -öljyissä sekä -maidoissa. Jätä kaikki vähääkään vaahtoava (geelit, vaahdot…) kauppaan, vaikka tykkäisitkin niitä käyttää.

Kun iho on oikein huonona, saattaa balmi olla miellyttävimmän tuntuinen vaihtoehto. Kokeilemalla löydät kuitenkin juuri omalle ihollesi parhaan koostumuksen. Tuotteessa olisi hyvä olla mukana mieto emulgaattori, jolloin aineen saa huuhdottua haalealla vedellä (vältä atooppisella iholla kuumaa vettä) pois. Jos ihosi ei kestä vesipesua, voit myös pyyhkiä putsarin iholta pehmeällä liinalla.

Mikäli meikkaat, valitse puhdistukseen joko öljy tai balmi, jotta saat meikin varmasti kunnolla pois. Putsaa samalla tuotteella myös silmämeikki. Varsinaiset silmämeikinpuhdistusaineet ovat usein aivan liian tujuja, eikä niille kyllä ole edes tarvettakaan laadukkaan öljypohjaisen puhdistajan kanssa. Levitä öljy tai balmi aina kuivin käsin kuiville kasvoille, hiero huolellisesti (mutta kevyin ottein) ja huuhdo haalealla vedellä pois.

Suosittelen ihonhoidossa yleisesti kaksoispuhdistusta, etenkin paljon meikkaaville, mutta katso oman ihosi kunnon mukaan onko se hyvä vai huono juttu. Jos atopiaan liittyy voimakasta herkkyyttä, voi tuplapesu olla liikaa. Kaksoispuhdistuksen toiseen vaiheeseen (öljy tai balmi on siis ensimmäinen) sopii parhaiten maito. Mikäli et meikkaa, voit valita mieleisesi mainituista kolmesta koostumuksesta.

Fiini Puhdistusbalmi

Balmeista suosittelen lämmöllä kotimaisen Fiinin Puhdistusbalmia, jonka supertäyteläinen koostumus tuntuu iholla taivaalliselta. Riittoisa balmi on ainesosiltaan ihanan simppeli ja sisältää mm. ihoa rauhoittavaa kauraa. Tämä on kokonaisuudessaan täyden kympin purkki!

Notkeampien koostumusten ystäville vinkkaan niin ikään kotimaisen Usva Cosmeticsin Meadow Flower Cleansing Balmin. Tämä levittyy iholle vaivatta ja nappaa Fiinin balmin tavoin kaiken meikin mukaansa. Usvan balmi huuhtoutuu vedellä, mutta jättää jälkeensä kevyen öljyhunnun, joka on omiaan kuivalle iholle. Ihotuntuma pesun jälkeen on ekstrapehmeä.

Mikäli ihosi on oikein reaktiivinen ja/tai tulehtunut tai suosit muuten mieluummin puhdistusöljyä, testaa Laponie of Scandinavian Oil Cleanser. Vain kahdesta ainesosasta (öljy sekä emulgaattori) muodostuva puhdistaja on yllättävän tehokas ja taatusti niin lempeä kuin mahdollista.

Puhdistusmaidoista kaikista paras atooppiselle iholle on Laponien Milk Cleanser, joka on jälleen mahdollisimman yksinkertainen ja ihoystävällinen. Maidossa ei ole myöskään lisättyjä hajusteita, kuten ei missään muussakaan sarjan tuotteessa.

Atooppisen Iho Puhdistus

Ihoa rauhoittava ja kosteuttava kasvovesi

Suosittelen pakkaamaan iholle kosteutta, tiedän nimittäin useammankin atopia-tapauksen, joissa selkein ulkoinen apu löytyi kunnon kasvovedestä (ei tuhdista voiteesta). Kerrosta hoitovettä iholle joka kerta vähintään pari kerrosta, suosittelen kuitenkin tekemään kokeilun ja ”juottamaan” tuotetta iholle kuurina vieläkin enemmän. Huomaat kyllä, toimiiko ja sopiiko tämä tapa juuri omalle ihollesi.

Pelkkä kukkaisvesi ei ole atooppiselle iholle useinkaan riittävä, mukaan tarvitaan jotakin kosteutta sitovaa. Ykkössuositukseni saa Fiinin Kaura & Kamomilla Hoitovesi, joka on aivan huippu. Ihoa rauhoittavien nimikkoraaka-aineiden lisäksi tämä kasvovesi sisältää kosteuttajien klassikoita eli glyseriiniä ja hyaluronihappoa. Vaikutus on erittäin kosteuttava ja samalla ihoärsytystä lievittävä.

Mikäli pidät ennemmin suihkeista, suosittelen Flow Cosmeticsin Chamomile & Probiotics Facial Mistiä, joka on omiaan rauhoitusta kaipaavalle iholle. Se sisältää kamomillan kukkaisveden lisäksi atooppiselle iholle niin ikään hyvää tekeviä probiootteja. Probiootit auttavat ylläpitämään ihon hyvää mikrobikantaa samalla ihoa kosteuttaen.

Fiinin hoitovesi ei tuoksu juuri miltään, ehkä korkeintaan aivan miedosti ainesosiltaan. Flown suihkeessa on puolestaan tymäkkä kamomillan tuoksu, joka ei ole omaan nenääni miellyttävimmästä päästä, muttei jää leijumaankaan iholle. Punoitusta ja ärsytystä vähentävä vaikutus on kuitenkin niin tehokas, että tuoksu ei ainakaan itseäni lopulta häiritse. Mikäli olet kuitenkin herkkänenäinen, suosittelen Laponien kasvosuihketta, joka ei tuoksu miltään.

Atooppinen Iho Kasvovesi

Kerroin, että olen nähnyt useammankin ihmisen atooppisessa ihossa dramaattista muutosta parempaan kunnolla kosteuttavan kasvoveden käytön myötä. Näitä tapauksia on saanut aikaan eritoten the hoitoneste eli Whamisan Toner Deep Rich. Suhtaudu tuotteeseen kuitenkin pienellä varauksella, mikäli ihosi on helposti reagoivaa sorttia. Kyseinen tuote hoitaa ihoa sen verran aktiivisesti, ettei se sovi kaikille. Halusin vinkata tämän kuitenkin, koska tiedän useamman todella hyvän hoitotuloksen superkosteuttavan Deep Richin voimin.

Ihoon pehmeyttä tuova kasvovoide

Levitä iholle kasvovoide aamuin illoin kasvoveden jälkeen. Valitse tuote, joka sisältää ihoa aidosti hoitavia kasviöljyjä sekä jotakin kosteuttavaa. Vältä ylimääräistä kikkailua ja ihoa liikaa aktivoivia ainesosia, yksinkertainen on parempi. Suosittelen Laponie of Scandinavian erittäin lempeitä koostumuksia, joihin ei ole lisätty hajusteita. Ne ovat ainesosiltaan simppeleitä, mutta tarjoavat iholle juuri sen mitä kasvovoiteelta odotetaankin – ne antavat lisäkosteutusta, ravitsevat ja tuovat ihoon pehmeää tunnetta.

Sarjan varsinainen Face Cream on koostumukseltaan ohutta ja nopeasti imeytyvää. Se sopii kevyiden voiteiden ystäville ja meikin alle. Mukana on ihoa rauhoittavaa kauraa ja tehokkaita, hyvin siedettyjä ihon kosteuttajia eli glyseriiniä ja natrium-PCA:ta.

Mikäli tiedät ihosi kaipaavan voiteeseen hieman lisää täyteläisyyttä, valitse suosiolla naamioksi nimetty Hydrating Face Mask, joka on mitä parhain myös voiteen tavoin käytettäväksi. Tämä on erinomainen valinta talven ajaksi joko yövoiteeksi tai jopa meikin alle. Tuotteen sisältämä ramnoosisokeri auttaa ehkäisemään tulehduksia ja uudistamaan ihoa. Koostumus on kermainen, muttei missään nimessä liian tuhti.

Atooppinen Iho Kasvovoide

Balmi tai kasvoöljy on atooppisen ihon avaintuote

Kasvoöljy tai balmi on yhtä tärkeässä osassa kuin vesikosteutuskin. Atooppisesta ihosta kun puuttuu luonnostaan myös rasvaa. Lisäksi ihoon pakattu vesikosteutus kaipaa yllensä öljyhunnun, jotta kosteus ei haihdu iholta vaan pysyy siinä paremmin. Voit valita koostumuksista joko öljyn tai balmin, tai käyttää niitä lomittain. Ne ovat kuitenkin keskenään vaihtoehtoiset tuotteet eli niitä ei ole tarpeen käyttää kumpaistakin samalla kertaa.

Balmi on kuin kiinteässä muodossa olevaa kasvoöljyä, joka sulaa ihon lämmöstä öljymäiseksi. Luonnonkosmetiikan balmit sisältävät samoja raaka-aineita kuin kasvoöljytkin (eli kasviöljyjä ja mahdollisesti eteerisiä öljyjä), mutta niiden lisäksi mukana on vähintään yksi tai useampi kasvivaha tai esimerkiksi mehiläisvaha, joka tekee koostumuksesta kiinteän.⁠

Vaha vaikuttaa paitsi koostumukseen, se myös muodostaa mahtavan suojahunnun iholle. Se ehkäisee vielä öljyäkin paremmin kosteuden haihtumista iholta ja suojaa ihoa tehokkaasti kylmältä ja viimalta. Balmi voikin olla hyvä apu atooppiselle iholle etenkin talvella käytettäväksi.

Atopia Balmi

Suosituksia balmeista

Kannattaa tutustua Usvan loistavaan kaksikkoon, joista Rainforest Beauty Balm on täyteläisempi ja Wild Fruit Beauty Balm aavistuksen notkeampi. Molemmissa balmeissa on mukana atooppiselle iholle hyvin sopivia karitevoita ja kokumvoita sekä silkkistä tuntumaa tuovaa skvalaania. Balmit on valmistettu ilman eteerisiä öljyjä, eikä niihin ole lisätty hajusteita.

Piristävän oranssissa Wild Fruitissa on mielettömän ihana, miedohko tuoksu balmin pääraaka-aineesta, passionhedelmäöljystä. Kyseinen öljy sisältää paljon linolihappoa, joka auttaa laskemaan tulehdusta ja vähentämään ihon ärtyneisyyttä. Balmiksi kevyt koostumus sopii niin ravitsevaksi yövoiteeksi kuin meikin allekin. Tämä on täydellinen valinta myös normaalille, sekaiholle ja rasvaiselle ihotyypille.

Rainforest Balm ei puolestaan tuoksu juurikaan. Koostumus on ylellisen runsasta ja täydellisesti kuivalle iholle sopivaa. Täyteläisyydestään huolimatta tämäkään balmi ei ole liian tuhti koko kasvoille käytettäväksi – päinvastoin, tämä on ihana tuote yövoiteeksi ja vaikkapa ulkoiluun suojaamaan ihoa viimalta. Usvan balmit ovat hinta-laatusuhteeltaan aivan lyömättömät ja riittoisista koostumuksista on iloa pitkäksi aikaa.

Usva Balmi

Mikäli balmi tuntuu kovin vieraalta tai muuten mahdottomalta ajatukselta koko kasvoille käytettäväksi, voit käyttää balmia myös ainoastaan tietyillä alueilla. Tämä on toimiva idea etenkin silloin, kun atopia oireilee kasvoilla ainoastaan hyvin paikallisesti tai atooppisia ihottumaläiskiä on muualla kehossa. Voit toki hyödyntää paikalliskäyttöön myös Usvan balmeja, mutta vaihtoehtona on lisäksi erinomaisia ja myös reaktiiviselle iholle hyvin sopivia multipurpose-balmeja.

Laponien All-Around Balm on kätevään pikkupurkkiin pakattu, joten se kulkee vaivatta myös mukana. Simppeli koostumus sopii myös ihon ollessa erityisen ärtynyt ja reagoiva. Täyteläinen balmi on mainio apu niin ihottumaläiskiin kuin huulillekin.

Luonkosin Primal Multifunctional Forest Balm sisältää varsinaisen balmipohjan lisäksi metsäpölyä, joka voi olla mahtava lisä atooppisen ihon hoidossa. Koostumus on ohutta ja huomattavan helposti levittyvää.

Luonkos Balmi

Parhaat öljyt atooppiselle iholle

Öljyä valitessa kannattaa kurkistaa inci-listaan ja valita tuote, joka ei sisällä eteerisiä öljyjä tai sisältää niitä hyvin vähän. Suosi myös öljyjen kohdalla yksinkertaisia ja lyhyitä ainesosalistoja. Erityisen reagoivalle iholle suosittelen mieluiten tässäkin kohtaa Laponieta. Heidän Face Oil sisältää neljä huolella valittua, ihoa tehokkaasti hoitavaa kasviöljyä, eikä mitään muuta.

Tutustu myös Moi Forestin metsäpölyä sisältävään Microbiome Magic Oiliin, joka on erittäin hyvä rauhoittamaan ihoa ja auttaa säännöllisesti käytettynä vahvistamaan ihon mikrobiomia. Metsäpölystä eli Reconnecting Nature™ -mikrobiuutteesta on tehty erittäin mielenkiintoisia tutkimuksia, jotka osoittavat sen vaikutuksen ulottuvan ihon mikrobiston lisäksi myös suolistomikrobeihin. Kuten artikkelin alkupuolella jo totesin, atopiaan liittyy usein sekä ihon mkrobiomin että suoliston epätasapainoa.

Loistavia ainesosia sisältää myös Fiinin kaura-tyrniöljyseerumi, joka on nimestään huolimatta siis ihan vaan kasvoöljy. Rauhoittava, tulehdusta ja punoitusta vähentävä kauraöljy sekä antioksidanttinen, paljon vitamiineja ja iholle tärkeitä rasvahappoja sisältävä tyrniöljy saavat seuraa ihoystävällisestä jojobaöljystä. Erinomainen kombo atooppisen ihon hoitoon.

Lisää rutiiniin tarvittaessa rauhoittava seerumi tai silmäluomibalsami

Laponie Calming Treatment

Atooppisen ihon perusrutiiniin kuuluu siis hellä puhdistus, hoitovesi, voide sekä balmi tai kasvoöljy. Halutessasi ja tarvittaessa voit lisätä rutiiniin vielä lisää kosteutta tarjoavan, ihoa rauhoittavan seerumin. Levitä seerumi kasvoveden jälkeen, ennen voidetta.

Tuotteeksi suosittelen Laponien Calming Treatment Serumia, jonka sisältämät madecassoside, ramnoosisokeri ja ektoiini auttavat rauhoittamaan ärtynyttä ihoa, korjaamaan ihon suojakerrosta ja uudistamaan ihoa. Koostumus on ohuen geelimäinen ja nopeasti imeytyvä.

Vinkkaan vielä toisesta erikoistuotteesta, tämä sopii halkeilevan kuiville ja kutiseville silmäluomille. Atooppinen ihottuma ilmenee usein juuri silmien ympäristössä. Dr. Hauschkan Silmäluomibalsamia voi levittää silmänympäryksien lisäksi myös liikkuvalle luomelle ja sitä kannattaa käyttää pienen pieni nokare aamuin illoin. Ulkoillessa voit levittää vielä ekstrakerroksen suojaamaan ihoa kylmältä ja viimalta.

Atooppinen iho koskee koko kehoa

Atooppinen ihottuma voi esiintyä myös tai jopa ainoastaan vartalon iholla. Huomioi siis kasvojen lisäksi myös muu käyttämäsi kosmetiikka ja noudata samaa hellävaraisuuden periaatetta eritoten kaikissa pesutuotteissa. Huolehdi, ettei missään tuotteessa ole sulfaatteja ja kaikki koostumukset ovat sieltä lempeimmästä päästä. Näin kannattaa toimia, vaikka atopia oireilisi ainoastaan jossakin tietyssä kohtaa kehoa.

Suihkugeeliä hellempi valinta on täyteläinen suihkuöljy. Testaa esimerkiksi herkullisen makean marjan tuoksuista Evolven Super Berry Shower Oilia. Dr. Hauschkalta kannattaa tutustua heidän MED-hoitolinjaansa, joka on kehitetty atooppinen iho mielessä pitäen. Linjan shampoo ja vartalovoide ovat nappivalintoja tukemaan lempeää ihonhoitoa. Sarjasta löytyy myös Potentilla akuuttivoide, joka nimensä veroisesti sopii tuomaan pikaista apua akuuttiin tilanteeseen. Sen tehoaineena on hassun kuuloinen rätvänäuute, joka on tehokas pinnallisen tulehduksen ja ihon kutinan lievittäjä.

Muita loistavia paikallisesti käytettäviä tuotteita ovat kasvobalmien kohdalla esitellyt monikäyttöbalmit sekä rauhoittavat monitoimivoiteet. Suosittelen lämmöllä Moi Forestin Multipurpose Creamia, jota voi käyttää aidosti aivan mihin vaan tarkoitukseen. Tämä metsäpölyä sisältävä keskitäyteläinen voide sopii niin käsi- ja jalkavoiteeksi, kuin kasvovoiteeksi tai -naamioksikin. Sitä voi lisäksi levittää paikallisesti suoraan atooppisiin ihottumaläiskiin. Olen kuullut voiteesta valtavasti hyviä hoitotuloksia nimenomaan atoopikoilta.

Muita loistavia monitoimivoiteita ovat Bioearthin The Herbalist Calendula Cream, joka on täydellinen, ihoa rauhoittava jokapaikan voide koko perheelle. Alga Cicosan Reparative Cream on juuri oikealla tavalla öljyrikasta, erittäin ravitsevaa ja korjaavaa. Toimii loistavasti myös käsivoiteena!

Atooppinen Iho Hoito Opas

Lopuksi nostan esiin vielä Flow Cosmeticsin rakastetun yleisvoiteen, Hemp Butterin, joka on mahtava ihon ravitsija ja pehmentäjä. Raikkaan tuoksuinen butter sisältää runsaasti karitevoita sekä luomulaatuista hampunsiemenöljyä, jotka hoitavat ja suojaavat ihoa. Isosta purkista riittää koko vartalon tarpeisiin. Ihana tuote talveen joko paikallisesti tai vartalovoiteena käytettäväksi.

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkipohja
Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle
Arkikampaus
Helppo arkikampaus x 10
Meikkivoide Kuivalle Iholle
Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5
Puhdistusoljy
Vertailussa puhdistusöljy x 6 – poimi paras tuote omalle ihotyypillesi