Kuinka valita itselle sopiva meikkivoiteen sävy

Jatketaan postaussarjaa itselle sopivimpien tuotteiden valinnasta, tällä kertaa vuorossa on meikkivoiteen sävy – tuo aina yhtä hankala teema. Sopivan sävyn etsimisessä on aina kaksi vaihetta: oikean tummuusasteen määrittäminen ja oikean pohjasävyn löytäminen. Tutustutaan näihin molempiin tarkemmin tässä jutussa. Jaan myös muutaman kätevän vinkin, joiden avulla itselle sopiva meikkivoiteen sävy on helpompaa bongata netin kautta.

Meikkivoiteen Savy

Oikea meikkivoiteen sävy, tuo ainainen pulma! Etenkin nettiostoksilla valinta on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Mitä peittävämpi tuote, sitä tarkempaa sävyvalinta on. Toisaalta taas ohut, seerumimainen sävyvoide antaa anteeksi paljon enemmän. Sävyä valitessa pitää ihosta huomioida kaksi asiaa: ihon tummuusaste sekä ihon sävy eli onko iho esimerkiksi viileä tai kellertävä. Nämä valinnat ovat ajankohtaisia perinteisempien meikkivoiteiden kohdalla.

Kevyemmissä BB- ja CC-voiteissa taas valinnanvaraa ei usein juurikaan ole kuin tummuusasteessa. Tällöin riittää, että valitset esimerkiksi sävyjen light, medium ja dark kesken. Sävyltään suht neutraalit ja vain hieman johonkin suuntaan vivahtavat ihot ovat tässä suhteessa helpompia ja tämän tyyliset puolipeittävät tuotteet sujahtavat omaan ihoon kauniisti. Mitä vahvemmin ihossa on jokin pohjasävy (oliivisuus, selkeä kellertävyys…), sitä huonommin muutaman sävyvaihtoehdon tuotteet yleensä sopivat. Tällöin kannattaa napata käyttöön henkäyksen kevyt ja vähäpigmenttinen tuote (sävyttävä päivävoide) tai vaihtoehtoisesti kunnon sävyvalikoimalla varustettu meikkivoide.

Meikkipohjan Savy

Ihon tummuusasteen määrittäminen

Ensimmäinen vaihe meikkipohjan valinnassa on siis ihon tummuusasteen määrittäminen. Mitä enemmän valinnanvaraa sävyissä on, sitä tiukemmin oma sävy pitää osata rajata. Selvitä heti kärkeen, kuinka paljon eri sävyvaihtoehtoja sarjalla on olemassa. Tämä kertoo jo paljon ja sinun on helpompi asettaa oma ihosi oikeaan kohtaa sävyjanalla. Jos sävyjä on paljon, etkä ole huomattavan vaalea tai tumma, tiedät jo automaattisesti ettei oma sävysi löydy sävyjanan aivan ääripäistä.

Käytän nyt esimerkkinä termiä ”vaalea”, joka ei lopulta ole kovinkaan tarkka kuvaus. Mieti ympärilläsi olevia ihmisiä, kuinka vaalea ihosi on suhteessa heihin? Mikäli olet mielestäsi vaalea, mutta mieleesi tulee monia selkeästi vaaleampiakin ihoja, kannattaa meikkivoiteista skipata ainakin termi ”fair” ja aloittaa tutkiminen sävyistä ”light” tai esimerkiksi ”light medium” tai ”medium light”. Huomaa kuitenkin, että medium-sävyissä on usein jo aika reippaasti tummuutta.

Oikea sävy löytyy kasvoilta, ei kämmenselästä tai ranteesta. Kasvoillehan meikkivoidetta käytetään, ei käsiin – älä siis testaa sävyä sellaiseen paikkaan missä et sitä käytä! Erityisesti jos päivetyt helposti, on sopiva sävy luultavasti pieni (tai isompi) kompromissi. Väriä on tavallisesti ihossa reippaimmin otsassa, sävyero muihin kasvoihin voi olla useamman asteen. Tällöin kannattaa katsoa myös kaulan sävyä ja hakea tummuusaste jostakin otsan ja kaulan sävyjen keskivälistä.

Meikkivoide Savy Valinta

Esimerkki sopivan tummuusasteen valinnasta:  Oma kaulani on luonnostaan yhden, jopa pari astetta vaaleampi kuin kasvoni. Mikäli valitsen voiteen täysin sopivaksi kaulan sävyyn, tulee kasvoistani todella kalpean näköiset. Otsassani on puolestaan sävyä enemmän kuin muualla kasvoissa. Jonkilainen kompromissi on siis pakko tehdä! Valitsen meikkivoiteen sävyn sopivaksi kasvojeni keskiosan ihoon ja jätän voiteen levittämättä (tai laitan sitä hyvin ohuelti) kasvojen alaosan reunoihin, jotka ovat luonnostaan jo lähempänä kaulan sävyä. Otsaan tämä sävy on vähän liian vaalea, mutta lisään sinne aurinkopuuteria kevyesti, jolloin saan sävyä palautettua. Lopputulos on kokonaisuudessaan mielestäni imarteleva ja mukailee minulle luontaisia sävyeroja kauniisti.

Ihon sävyn määrittäminen

Tämä on monesti se kaikista hankalin osuus. Tutki ihoasi ikkunan edessä peilin avulla. Näetkö siinä selkeästi jonkin vivahteen? Näyttääkö iho viileänsävyiseltä, hieman punertavalta ja näkyvätkö verisuonet (esim. ranteessa) sinertävinä? Vai onko ihossa kellertävä yleisfiilis ja verisuonet mahdollisesti hieman vihertävät? Sävy voi olla hyvinkin hienovarainen vivahde. Mikäli et osaa tarkastelun jälkeen sanoa yhtään, mikä pohjasävy voisi olla, on hyvin mahdollista, että se on neutraali.

Jos sinusta tuntuu kuitenkin usein meikkivoiteen kanssa, että tummusaste on oikein, mutta tuote ei silti oikein istu kasvoille, kannattaa käydä hakemassa meikkaajan näkemys asiasta. Tällöin nimittäin suurella todennäköisyydellä ihossasi on jokin muu pohjasävy kuin neutraali.

Punertava/kellertävä jaottelua testataan monesti myös korujen ja vaatteiden kautta. Mikäli sinulla kaikista imartelevimmalta näyttävät hopeakorut ja viileät sävyt (esimerkiksi pinkit, siniset, laventeli, harmaa) vaatteissa, on ihosi luultavimmin viileän punertava. Jos sinulle puolestaan sopii parhaiten kultaiset korut ja lämpimän sävyiset (vaikkapa murrettu oranssi, ruskea, auringonkeltainen), on ihosi todennäköisesti lämpimän kellertävä. Huomaathan, että tässä pitää erottaa se, mikä itselle sopii, ei se mistä tykkää.

Mikäli ihosi pohjasävy on hyvin kevyt, voit luultavasti käyttää sekä neutraaleja että hieman tähän pohjasävyyn vivahtavia meikkipohjia. Voit myös hieman pelata omien mieltymystesi mukaan. Esimerkiksi oma ihoni on viileä, mutta valitsen hyvin harvoin selkeästi viileän sävyistä meikkivoidetta. Ne saavat ihoni nimittäin näyttämään monesti melko kalpeilta, eikä se ole mieleeni. Käytän lähes aina puolipeittäviä tuotteita, joista myös neutraali tai viileä neutraali istuvat ihooni saumattomasti. Kevään tullen saatan jopa valita tuotteen, jossa on ripaus lämpöä, vaikkakaan selkeästi kellertäviä tuotteita en voi käyttää.

Osa punertavaihoisista tykkää käyttää viileiden sävyjen sijaan kellertävään taittavaa sävyä, ikään kuin neutraloimaan ihon omaa punertavuutta. Ole kuitenkin varovainen kellertävyyden määrän kanssa. Liian keltainen voide näyttää, no liian keltaiselta iholla, jolla ei ole kellertävyyttä omasta takaa. Itse valitsen punertavalle iholle mieluiten hyvin kevyesti punertavan tai suht neutraalin sävyn. Nämä ovat kuitenkin makuasioita ja meikkitaiteilijatkin tekevät keskenään vähän eri tavoin. Testaa siis mikä toimii omalle ihollesi parhaiten!

Meikkivoide Savyn Valinta

ylhäältä alas: viileä-neutraali-lämmin

Askeleet sopivan sävyn valintaan

Nyt kun sinulla on toivottavasti tiedossasi ihosi tummuusaste sekä pohjasävy, voidaan siirtyä ihmettelemään sitä varsinaista meikkisävyn valintaa. Mikäli pohjasävy pysyi sinulle edelleen mysteerinä, kannattaa piipahtaa ammattimeikkaajan luona. He näkevät työssään satoja (tai tuhansia) ihoja ja osaavat kyllä kertoa sinulle sävysi.

Aloita meikkipohjan valinta tarkistamalla kuinka paljon sävyjä tuotteesta on olemassa. Kurkkaa aina sarjan omilta nettisivuilta sävyjen määrä. Verkkokaupat (etenkään kotimaiset) harvoin pitävät joka ikisestä meikkivoiteesta joka ikistä sävyä valikoimissaan. Mitä enemmän sävyjä tuotteesta on, sen tarkempana sinun tulee olla.

Valitse ensin sävyistä itsellesi oikea tummuusaste. Huomaa myös, ettet voi luottaa ainoastaan sävyn nimiin, ne voivat vaihdella paljonkin eri sarjojen välillä. Light voi tarkoittaa lähes mitä vaan, samaan tapaan kuin vaateostoksilla vaikkapa koko M voi poiketa radikaalistikin eri merkeillä. Tutki merkin omia kuvia sekä googlaa aina kuvahaku ”*meikkivoiteen nimi* swatches”. Hyvällä tuurilla saat erinomaisia esimerkkejä voiteiden sävyistä joko kädelle levitettynä tai parhaassa tapauksessa kasvoille laitettuna.

Meikkivoide Savy

Yllä esimerkkinä kuinka paljon paremmin väärän sävyinen ohut sävyvoide (vasemmalla) sulautuu ihoon verrattuna väärän sävyiseen peittävämpään meikkivoiteeseen (oikealla). Molemmissa voidetta on levitetty reilu kerros tuohon swatchin alle

Kun oikea tummuusaste on selvillä, katso kuinka monta vaihtoehtoa sinulle jää. Joskus vain yksi, mutta välillä saatat saada viisikin. Esimerkiksi cool, neutral cool, neutral sekä vielä warm ja neutral warm. Jos vaihtoehtoja on näin monta, voit luottaa aika varmasti siihen, että cool ja warm ovat varustettuja erittäin vahvalla pohjasävyllä. Mikäli oma ihosi ei vaadi selkeästi punertavaa tai kellertävää voidetta, voi nämä unohtaa.

Sinulle sopivia sävyjä voi myös olla enemmän kuin vain yksi! Joku sävy sopii toki paremmin kuin toinen, mutta lähes poikkeuksetta runsaan sävyvalikoiman tuotteista löytyy enemmänkin kuin vain yksi käyttökelpoinen sävy jokaiselle. Voit siis hieman myös miettiä haluatko tuotteelta pientä lämpöä vai onko talvi juuri alkamassa ja aavistuksen viileään taittava sävy voisi olla imartelevin.

Toisaalta, joskus voi käydä myös niinkin, ettei täydellistä sävyä löydy. Mikäli tuote on peittävä eikä anna anteeksi vaikkapa hieman väärää pohjasävyä, löytyy ratkaisu sekoittelusta. Kahden eri sävyn omistaminen on myös kätevää Suomen vuodenaikojen vuoksi. Monen väri voi olla kesällä hyvinkin eri kuin talvella. Lopulta aika harva pärjää yhdellä ja samalla sävyllä ympäri vuoden.

Verkko-ostoksilla voit katsoa suuntaa myös Findation-palvelusta, johon syötetään yksi tai useampi itselle sopiva meikkisävy sekä pohdinnan kohteena oleva tuote. Palvelu katsoo sinulle aiemmin hyväksi havaitsemiesi sävyjen pohjalta parhaan sävyn tästä uudesta tuotteesta. Tulokseen ei voi tietenkään 100 % varmasti luottaa, mutta se saattaa auttaa vahvistamaan omaa näkemystäsi.

Lue lisää meikkivoiteen valinnasta:

Kuinka valita itselle sopivin meikkivoide

Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5

Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle

Lisää ihonhoito- ja hiusvinkkejä, purkkeja ja purnukoita sekä meikkitutoriaaleja löydät Instagramista @strawberryemmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liittyvät artikkelit

Meikkivoide Kuivalle Iholle
Vertailussa meikkivoide kuivalle iholle x 5
Ultraaanipuhdistus
Ultraäänipuhdistus on syväpuhdistava ihon kirkastus, jonka voit tehdä itse kotona
Meikkipohja
Paras meikkipohja herkälle ja ongelmaiholle
Samea Iho
Samea iho? Testaa näitä heleyttäviä tehotuotteita